Παραγνωρίζουν τις αντιδράσεις τα Ηνωμένα Έθνη

Print Friendly, PDF & Email

1/2/2020

του  Ανδρέα  Πιμπίσιη    

Το ψήφισμα 2506 φαίνεται να αποτελεί μαξιλάρι για τα Ηνωμένα Έθνη προκειμένου να προωθήσουν περαιτέρω την ιδέα του μηχανισμού επαφών μεταξύ των δύο πλευρών. Ένας μηχανισμός που δεν θα περιοριστεί, όπως φαίνεται μόνο σε στρατιωτικά θέματα. Και παρά τα μηνύματα της Λευκωσίας, η οποία απορρίπτει επαφές οι οποίες έρχονται να αναβαθμίσουν τα παράνομα όργανα του κατοχικού καθεστώτος. 

Η κυπριακή κυβέρνηση είχε από νωρίς ξεκαθαρίσει προς την πλευρά των Ηνωμένων Εθνών, όταν έγιναν οι πρώτες βολιδοσκοπήσεις από μέρους της Ελίζαμπεθ Σπέχαρ, πως δεν τίθεται θέμα απευθείας επαφών μεταξύ της Εθνικής Φρουράς της Κυπριακής Δημοκρατίας και των λεγόμενων «τουρκοκυπριακών δυνάμεων». Θέση της κυβέρνησης είναι πως η όποια ανάλογη επαφή θα μπορούσε να γίνει μεταξύ αξιωματικών της Εθνικής Φρουράς και αξιωματικών της Τουρκίας (δηλαδή του κατοχικού στρατού).

Για την κυπριακή κυβέρνηση και σ’ αυτή την περίπτωση το θέμα είναι αρκούντως ξεκάθαρο σ’ ότι αφορά το ποιος είναι ο αντίστοιχος συνομιλητής της Κυπριακής Δημοκρατίας. Όπως και στα θέματα της ΑΟΖ έτσι και σε θέματα που αφορούν στρατιωτικά ζητήματα στο νησί συνομιλητής της ΚΔ είναι η Τουρκία και όχι στο κατοχικό καθεστώς. Οτιδήποτε διαφορετικό, κι αυτό το μήνυμα μεταφέρθηκε αρκετές φορές το τελευταίο διάστημα, ισοδυναμεί με αναγνώριση παράνομων θεσμών των κατεχομένων. Είναι, ωστόσο, εμφανές ότι τα Ηνωμένα Έθνη παραγνωρίζουν τις όποιες αντιδράσεις, από ελληνοκυπριακής πλευράς, και δηλώνουν με σαφήνεια ότι θα προχωρήσουν. Πηγή των Ηνωμένων Εθνών, μέσω του Κυπριακού Πρακτορείου Ειδήσεων, έστειλε το μήνυμα πως υπάρχει πρόθεση να μιλήσουν «με τις δύο πλευρές χωριστά, να ακούσουν τις σκέψεις του για αυτούς του στρατιωτικούς μηχανισμούς» και ακολούθως ο ΟΗΕ «να συμβάλει με τις δικές του εμπειρίες και σκέψεις για το πώς θα μπορούσε να λειτουργήσει κάτι τέτοιο». 

Η ίδια ανώνυμη πηγή στις δηλώσεις της στο ΚΥΠΕ σημείωσε πως μέχρι στιγμής δεν υπάρχουν απευθείας στρατιωτικές επαφές μεταξύ των αντιμαχόμενων πλευρών στην Κύπρο. Προσθέτοντας πως «δεν θα υπάρξουν απευθείας επαφές όσο αυτές οι προτάσεις θα συζητούνται». 

Μέσα από τις δηλώσεις της ανώνυμης πηγής των ΗΕ στο ΚΥΠΕ φαίνεται πως δεν πρόκειται για πρόταση αλλά υπάρχει έτοιμο σχέδιο.

Συγκεκριμένα αναφέρεται: «Όπως το αντιλαμβάνονται τα Ηνωμένα Έθνη, οι δύο πλευρές δεν καλούνται να μιλήσουν μεταξύ τους χωρίς στην ΟΥΝΦΙΚΥΠ, αλλά να μιλήσουν μεταξύ τους με τη διευκόλυνση της ΟΥΝΦΙΚΥΠ που επίσης θα βρίσκεται στο ίδιο δωμάτιο». 

Γίνεται επίσης προσπάθεια να καθησυχαστούν οι ανησυχίες της κυπριακής κυβέρνησης. Διαμηνύεται πως το να έχεις απευθείας επαφές «δεν σημαίνει ότι εμείς δεν θα είμαστε παρόντες, δεν σημαίνει ότι θα φύγουμε, δεν σημαίνει ότι ζητείται από οποιονδήποτε να αναγνωρίζει την άλλη πλευρά». 

Το κατοχικό καθεστώς θεωρεί τις κινήσεις των Ηνωμένων Εθνών ως παράθυρο για να προωθήσει τη θέση του για διάλογο σε όλα τα θέματα.

Στην αντίδρασή του το λεγόμενο «υπουργείο εξωτερικών» του κατοχικού καθεστώτος υποστηρίζει πως με το ψήφισμα του Συμβουλίου Ασφαλείας για την ΟΥΝΙΦΚΥΠ «εκφράστηκε μια πολύ σημαντική βούληση προς την κατεύθυνση της ανάπτυξης της συνεργασίας ανάμεσα στις πλευρές στο νησί». 

Προχωρεί και το συνδέει με το θέμα των υδρογονανθράκων και την έκκληση του ΣΑ ΟΗΕ για αποφυγή ενεργειών που προκαλούν ένταση. Για το κατοχικό καθεστώς το ψήφισμα: Ουσιαστικά σημειώνει ότι πρέπει να συνεργαστούν οι πλευρές. Με αυτή την έννοια, η πρόταση της τ/κ πλευράς τον Ιουλίου του 2019 είναι πλήρως εναρμονισμένη με αυτή την έκκληση». Τέλος το «υπεξ» αναφέρεται και σε κλονισμό της εμπιστοσύνης των Τουρκοκυπρίων προς την ΟΥΝΦΙΚΥΠ επειδή δεν ενημέρωσε το ΣΑ για τα εμπόδια που παρεμβάλλουν οι Ε/κ στο να ακούγεται η φωνή των Τ/κ διεθνώς και στην συμμετοχή τους σε διεθνείς εκδηλώσεις στον αθλητισμό, τον πολιτισμό, την εκπαίδευση κ.λπ.

Το Λονδίνο προειδοποιεί ότι δεν υπάρχει δεδομένο 

Μέσω συνέντευξης στο ΚΥΠΕ ο Βρετανός ύπατος αρμοστής προειδοποίησε ότι η παρουσία της ΟΥΝΦΙΚΥΠ στην Κύπρο δεν πρέπει να θεωρείται δεδομένη. Κληθείς να σχολιάσει απόψεις που αμφισβητούν τη διαδικασία επανεξέτασης του καθεστώτος της ΟΥΝΦΙΚΥΠ κάθε 6 μήνες, ο Στίβεν Λίλι είπε ότι η ειρηνευτική δύναμη διαδραματίζει ζωτικό ρόλο στην Κύπρο. Μίλησε δε για σειρά γεγονότων τον τελευταίο χρόνο που ενισχύουν τη θέση της ΟΥΝΦΙΚΥΠ. «Αλλά κανείς δεν πρέπει να θεωρήσει την ΟΥΝΦΙΚΥΠ ως κάτι δεδομένο», είπε.

Η ΟΥΝΦΙΚΥΠ, πρόσθεσε, δεν είναι η λύση του Κυπριακού, γι’ αυτό το έργο της επανεξετάζεται κάθε 6 μήνες επί του παρόντος. «Αυτή είναι η συμφωνία (για επανεξέταση κάθε 6 μήνες) εδώ και πολύ καιρό».

Η τ/κ κοινότητα, εξήγησε, δεν μπορεί να πάρει μέρος στις διαπραγματεύσεις για το ψήφισμα γιατί είναι μία κοινότητα και όχι μέλος των ΗΕ, αλλά και οι δύο πλευρές μεταφέρουν τις απόψεις τους, οι οποίες είναι πολύ σαφείς, στο ΣΑ του ΟΗΕ.

Κληθείς να σχολιάσει την τελευταία κίνηση της Τουρκίας να προχωρήσει σε γεώτρηση στο τεμάχιο 8 της κυπριακής ΑΟΖ και εάν το ανέμενε αυτό, ο κ. Λίλι είπε: «Είμαστε έντονα αντίθετοι με τη γεώτρηση της Τουρκίας στην ΑΟΖ της Κύπρου η οποία έχει συμφωνηθεί διεθνώς και θα θέλαμε να δούμε ένα τέλος σε αυτό, μια αποκλιμάκωση της έντασης». Τελικά, κατέληξε, ο καλύτερος τρόπος για να επιλυθεί «η διαμάχη των υδρογονανθράκων είναι να επιλυθεί ολόκληρο το Κυπριακό.

ΠΗΓΗ:https://www.philenews.com/eidiseis/politiki/article/868217/paragorizoyn-tis-antidraseis-ta-inomena-ethni