Κορωναϊός – Ιπποκράτης – Θουκυδίδης – Άντρος & Αβέρωφ

Print Friendly, PDF & Email

9/2/2020

του Λάζαρου Μαύρου

ΟΤΑΝ ΣΥΜΒΑΙΝΟΥΝ ταυτόχρονα, το Α, το Β, το Γ και το Δ, με διαφορετικές, έκαστο, ποσότητες, ποιότητες και ταχύτητες, και

– τον ίδιο καιρό δεν συμβαίνουν ως αντίπαλα, το Ε, το Ζ, το Η και το Θ,

– λαμβανομένου υπόψιν και του απρόβλεπτου τυχαίου,

– ΤΟΤΕ θα προκύψουν, κατά πάσαν πιθανότητα, το Ι, το Κ, το Λ και το Μ…

Αυτή, στην πιο απλουστευτική σύνοψή της, είναι η «ιπποκράτειος λογική»:

Η αρχέγονη επιστήμη του αναγνωριζομένου, έως σήμερα, «πατέρα της Ιατρικής», του Ιπποκράτη, του 5ου αιώνα προ Χριστού. Επαληθεύουσα δυόμιση χιλιάδες χρόνια. Για τη διάγνωση, την αντιμετώπιση, την θεραπεία, την πρόβλεψη – και συνεπώς την προληπτική αποτροπή – επανεμφάνισης της ασθένειας.

Νάτην και πάλιν παγκοσμίως. Κύριο ζητούμενο τώρα, για την αντιμετώπιση των κινδύνων πανδημίας του κινεζικού «Κορωνοΐου»…

ΑΛΛΑ, ίδια και παραπλήσια υπήρξε

και η «θουκυδίδειος λογική».

Η επιστήμη του αναγνωρισμένου επί 25 αιώνες «πατέρα του Πολιτικού Ρεαλισμού» και της Ιστορίας, του Θουκυδίδη.

Η ίδια μέθοδος του Ιπποκράτη για τις ασθένειες, στην μέθοδο του Θουκυδίδη για τον πόλεμο, για τους εμφυλίους πολέμους, για τις διακρατικές σχέσεις, για τα ανισοζύγια στρατιωτικής Ισχύος.

Ως ασφαλής πρόβλεψη για όσα θα συμβούν.

Έγραψε την Ιστορία του Πελοποννησιακού Πολέμου (431-404 π.Χρ.), όπως ο ίδιος σημείωσε για όλους

«ΟΣΟΙ ΔΕ ΒΟΥΛΗΣΟΝΤΑΙ ΤΩΝ ΤΕ ΓΕΝΟΜΕΝΩΝ ΤΟ ΣΑΦΕΣ ΣΚΟΠΕΙΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΜΕΛΛΟΝΤΩΝ ΠΟΤΕ ΑΥΘΙΣ ΚΑΤΑ ΤΟ ΑΝΘΡΩΠΙΝΟΝ ΤΟΙΟΥΤΩΝ ΚΑΙ ΠΑΡΑΠΛΗΣΙΩΝ ΕΣΕΣΘΑΙ = Όσοι θελήσουν να έχουν μια σαφή αντίληψη των όσων έχουν γίνει στο παρελθόν καθώς και αυτών που που, σύμφωνα με την ανθρώπινη φύση, πρόκειται να επαναληφθούν κάποια στιγμή στο μέλλον με τον ίδιο ή με παρόμοιο τρόπο, το έργο μου έχει γραφεί ως αιώνιο απόκτημα» («κτήμα ες αιεί» Α-22).

ΕΞΑΛΛΟΥ ο ίδιος ο Θουκυδίδης, που επέζησε της θανατηφόρας λοιμικής επιδημίας η οποία έπληξε το 430 π.Χρ. την κραταιά αρχαία Αθήνα, έγραψε με ακραιφνώς ιπποκράτεια γλώσσα και τα εξής:

«Θα αναφέρω ποια ήταν η πραγματική πορεία της νόσου, και θα περιγράψω τα συμπτώματα, που αν τα εξετάσει κανείς, θα μπορεί με πολύ καλές γνώσεις εκ των προτέρων να κάνει τη διάγνωσή της, σε περίπτωση που κάποτε ενδέχεται να ενσκήψει και πάλι» (Β-48).

ΑΝΑΜΕΣΑ στους… όσους «βουλήσονται το σαφές σκοπείν”, δεν περιλαμβάνονται δυστυχώς – δυστυχέστατα, οι εν Κύπρω κυβερνώντες και οι, πλειοψηφίες ψήφων έχοντες, εκ των πολιτευόντων των κομμάτων.

ΟΛΟΙ τους γεννήθηκαν σκλάβοι.

Υπόδουλοι υπήκοοι της Χερ Μάτζεστι στην Colony of Cyprus.

Ο υπέρλαμπρος ένοπλος αντιαποικιακός – απελευθερωτικός αγώνας της Ε.Ο.Κ.Α. 1955-1959 για την Ένωση της Κύπρου με την Ελλάδα, (στον οποίο ίσως και οι δικοί τους γονείς συνέβαλαν ή δεν εναντιώθηκαν), απέδωσε το ζυριχικό θνησιγενές κράτος της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Επειδή συνέβαιναν τότε το Γ, και το Δ και δεν μπόρεσαν να συμβούν απέναντί τους το Ε και το Ζ της… αρχικής παραγράφου.

Οι «ανεξαρτησίαν» αποκτήσαντες πρώην υπήκοοι της Χερ Μάτζεστι, ανελθόντες στην εξουσία, δεν φρόντισαν να μορφωθούν ούτε από τον Θουκυδίδη, ούτε από τον Ιπποκράτη.

Περί άλλα τυρβαζόμενοι.

Εξουσιολαγνείας ένεκεν.

Άχρι φρικτών εμφυλίων διχασμών.

Που παρήγαγαν εθνική καταστροφή.

Σαφέστατα προβλέψιμη για όσους επιμένοντας το «σαφές σκοπείν» είχαν μελετήσει το Γ-82 του Θουκυδίδη για τα Εμφύλια Κερκυραϊκά του 427 π.Χρ…

ΤΩΡΑ οι επίγονοί τους, ακόμη χειρότεροι, αναγόρευσαν σε δική τους… δόξα, την εθνική υποταγή.

Κλέος των εξυπαρχής Ηττημένων Μυαλών τους.

Όχι μόνο ορκίζονται πίστιν και υποταγήν – οι γεννηθέντες σκλάβοι και υπήκοοι της Χερ Μάτζεστι – στη Διζωνική απαίτηση των Τούρκων Κατακτητών, μα και εξορκίζουν ως δήθεν εθνική καταστροφή την εγκατάλειψή της.

«Και την ειωθυίαν αξίωσιν των ονομάτων ες τα έργα αντήλαξαν τη δικαιώσει», γιουχάιζε την αθλιότητά τους ο Θουκυδίδης (Γ-82).

ΕΚΑΝΑΝ και διακαναλική διά πασών των τηλεοράσεων «τηλεμαχία – ντιπέϊτ» οι ψήφω επιφανέστεροι των Ηττημένων Μυαλών.

Και δεν είπαν ούτε «κιχ» για την επείγουσα ανάγκη ενδυνάμωσης της Αποτρεπτικής Ισχύος της Κυπριακής Δημοκρατίας απέναντι στην βουλιμικότερα επεκτεινόμενη πολεμική απειλή των Τούρκων Κατακτητών.

– Ούτε «κιχ» για την επείγουσα ανάγκη να αποκτήσει η Εθνική Φρουρά, επαρκές Πολεμικό Ναυτικό και επαρκή Πολεμική Αεροπορία και ενίσχυση των δυνατοτήτων της Ένοπλης Αμυντικής Θωράκισης της νήσου…

ΟΥΤΕ «κιχ».

– Ούτε καν ρωτήθηκαν γι’ αυτό, από τους υποτιθέμενους εκφραστές της Κοινής Γνώμης…

ΜΕΤΑ από αυτά, τα ενδεικτικά, ξαναδιαβάστε την πρώτη παράγραφο με τα «Α έως Μ» και στοχαστείτε τι μέλλει γενέσθαι με τέτοιους εκλελεγμένους, τέτοιων – ως άπαντες ημείς εν συνόλω – εκλογέων…

ΠΗΓΗ:ΣΗΜΕΡΙΝΗ 9/2/2020