Ανάλυση: Εκβιασμός προς τον Πρόεδρο για το Κυπριακό

Print Friendly, PDF & Email

16/2/2020

του   Μιχάλη Ιγνατίου, Ουάσινγκτον

Το τελευταίο διάστημα συμβαίνουν πολλά περίεργα πράγματα στο πολιτικό σκηνικό της Κύπρου που αφορούν το εθνικό μας θέμα. Διαβλέπω να εξελίσσεται ένας άνευ προηγουμένου εκβιασμός προς τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκο Αναστασιάδη. Και για το θέμα αυτό θα έλεγα ότι «τα ήθελε και τα έπαθε», διότι στην πολιτική του πορεία εμπιστεύθηκε και κάμποσους τσαρλατάνους.

Στην Αθήνα, προβληματίζονται για την κατάσταση του Κυπριακού, διότι κάποια στιγμή θα κληθεί ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης να λάβει θέση για τη λύση αυτή καθ’ αυτή. Και δεν θα ήθελε κανένας στην ελληνική πρωτεύουσα να βρεθεί ενώπιον δυσάρεστων καταστάσεων. Μία κακή λύση θα επηρεάσει και την Ελλάδα, στα ανοικτά μέτωπα του Αιγαίου και της Θράκης.

Το θέμα της διαφθοράς είναι δεδομένο στην Κύπρο και έχω καταγράψει πολλές φορές τη γνώμη μου. Αλλά δεν βλέπω να γίνεται καμία προσπάθεια για να αντιμετωπιστεί και αυτό ανησυχεί πολλούς ανθρώπους, που αγαπούν άδολα το νησί.

Το άλλο θέμα που επανέρχεται σαν …εφιάλτης, είναι το Κραν Μοντανά. Δεν θα υπεισέλθω στους καβγάδες του κ. Αναστασιάδη με το ΑΚΕΛ, μέρος του ΔΗΣΥ και πρώην συνεργάτες του, οι οποίοι -όπως λέει το περιβάλλον του- τον πρόδωσαν. Δεν έχω ιδία γνώμη, οπότε δεν μπορώ και να λάβω θέση. Ένα είναι σίγουρο, όμως: Ο καβγάς τους θα μπορούσε να φέρει σε δύσκολη θέση τον κ. Αναστασιάδη αν αληθεύουν οι πληροφορίες ότι τον έχουν δεμένο από παντού. Γι’ αυτό, δεν δικαιούται να σιωπά και να ομιλεί μόνο με διαρροή πληροφοριών. Θέλουμε κουβέντες καθαρές.

Τι έγινε, λοιπόν, στο Κραν Μοντανά της Ελβετίας το καλοκαίρι του 2017; Φτάσαμε όντως ένα βήμα από τη λύση του Κυπριακού και ο κ. Αναστασιάδης κλώτσησε τον κουβά με το …γάλα; Ή η αλήθεια είναι άλλη: Ότι οι Τούρκοι, δηλαδή, δεν μετακινήθηκαν ούτε πόντο από τις θέσεις τους, που αφορούν τα θέματα ασφάλειας; Και ποιος ήταν ο ρόλος του πρώην υπουργού Εξωτερικών της Ελλάδας, Νίκου Κοτζιά, που έσωσε πολλές φορές την παρτίδα για την Κύπρο;

Μαζί με άλλους δημοσιογράφους από την Ελλάδα και την Κύπρο βρεθήκαμε στο ελβετικό θέρετρο και τα είδαμε και τα ακούσαμε όλα. Στο Κραν Μοντανά δεν έμεινε τίποτα κρυφό, ιδιαίτερα στα θέματα των εγγυήσεων, των επεμβατικών δικαιωμάτων και της παραμονής των κατοχικών στρατευμάτων. Η Τουρκία δεν υποχώρησε σε αυτά τα ζητήματα, που πρωτίστως ενδιαφέρουν τους Ελληνοκύπριους, ούτε ένα πόντο. Διότι δεν είναι υποχώρηση, αν κάποια στιγμή ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου φέρεται να είπε ότι θα δεχόταν τα παραπάνω θέματα αλλά να υλοποιηθούν σε 15 χρόνια! Εάν όντως ήταν αυτή η πρότασή του -και δεν θα διαφωνήσω, διότι δεν γίνεται να γνωρίζουμε τα πάντα-, πρόκειται για τη μεγαλύτερη κοροϊδία. Πρόκειται για προσβολή. Και εάν υπάρχουν πολιτικοί στην Κύπρο οι οποίοι προς στιγμή σκέφτηκαν ότι μπορεί να γίνει δεκτή η τουρκική πρόταση, ας βγουν στο φως και να το πουν. Ξεπερνούν τα όρια της εθνικής ταπείνωσης.

Η Τουρκία ευτυχώς δεν κρύβεται. Επειδή επανήλθαν στην επικαιρότητα οι ισχυρισμοί ότι δέχθηκε την κατάργηση των εγγυήσεων και γενικά ότι υποχώρησε στα θέματα της ασφάλειας, το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών, ξεκαθάρισε τα πράγματα. Δεν προέκυψε τέτοιο ζήτημα. Το χειρότερο που δεν αντιλαμβάνονται οι οπαδοί της «όποιας λύσης», είναι ότι η Τουρκία όταν ομιλεί για λύση του Κυπριακού, εννοεί ότι ο έλεγχος του νησιού θα είναι απόλυτος. Και τα κατοχικά στρατεύματα θα παραμείνουν και οι εγγυήσεις και τα επεμβατικά δικαιώματα. Είναι ξεκαθαρισμένα τα πράγματα.

Ο Νίκος Κοτζιάς άλλαξε τα πράγματα στο Κυπριακό με την πρόταση του για την ασφάλεια μετά τη λύση. Και έφερε σε πολύ δύσκολη θέση την Τουρκία. Διότι αποκαλύφθηκαν οι σχεδιασμοί της, ο βασικός εκ των οποίων είναι ότι η λύση -όποια και αν είναι- θα σέβεται τα στρατηγικά της συμφέροντα. Πρέπει να είναι τρελός ο Πρόεδρος της Κύπρου να υπογράψει τέτοιο κείμενο.

Άλλωστε, δεν έχει κανένα δικαίωμα να αποφασίσει για τις τύχες των ανθρώπων στο νησί. Οι ίδιοι πρέπει και θα αποφασίσουν για το μέλλον τους. Όπως ακριβώς συνέβη και το 2004, όταν όλοι πρόβλεπαν καταστροφή και τα κεραμίδια έπεσαν τελικά στα δικά τους κεφάλια.

Ο Νίκος Κοτζιάς ξεκαθάρισε από καιρό την αλήθεια για το Κραν Μοντανά. Ας το κάνει και ο κ. Αναστασιάδης: Φτάσαμε κοντά στη λύση και την σταμάτησε; Και ποια ήταν αυτή η λύση για να γνωρίζει και ο λαός. Επειδή βρίσκεται κάτω από ένα απίστευτο εκβιασμό -και προσωπικά δεν γνωρίζω από που εκπορεύεται- να αφήσει τα μισόλογα και τις διαρροές και να μας πει δημόσια και επίσημα τι συνέβη στο Κραν Μοντανά; Ναι, εκεί που τον ειρωνεύονταν με προσωπικές αιχμές ο Τσαβούσογλου και ο φίλος του ο Μουσταφά Ακιντζί…

Ο κατοχικός ηγέτης δεν είναι καλός άνθρωπος, ούτε είναι κήρυκας ειρήνης, όπως τον παρουσιάζει το γνωστό δημοσιογραφικό σύστημα της Αθήνας και της Λευκωσίας. Ούτε μάχεται για την επανένωση, όπως υποστηρίζουν οι Ελληνοκύπριοι φίλοι του. Για το ψευδοκράτος παλεύει. Για να γίνει ανεξάρτητο. Διαβάστε ξανά τις δηλώσεις του και μην παραπληροφορείτε τους πολίτες…

ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Η ελληνική κυβέρνηση έστειλε στην Κύπρο έναν από τους καλύτερους πρεσβευτές της. Τον κ. Χάρη Λαλάκο, που μέχρι πρόσφατα υπηρετούσε στην πρεσβεία της Ελλάδας στην Ουάσινγκτον. Είναι επαγγελματίας και πραγματικός διπλωμάτης, παλαιάς κοπής και πάνω απ’ όλα πατριώτης. Τον καλωσορίζουμε και του ευχόμαστε καλή επιτυχία.

ΥΣΤΕΡΟΓΡΑΦΟ: Η διαφθορά που μαστίζει την Κύπρο είναι φρικτή σε βαθμό που δεν πάει άλλο. Τα μηνύματα από τις Βρυξέλλες και την Ουάσινγκτον για το ξέπλυμα βρόμικου χρήματος και για το διεφθαρμένο πολιτικό και οικονομικό σύστημα είναι σοκαριστικά. Στη Λευκωσία κρύβουν το θέμα αυτό κάτω από το χαλί. Αλλά δεν πάει άλλο. Πρέπει να ληφθούν σκληρές αποφάσεις. Η διαφθορά ξεκινά από πολύ ψηλά και φτάνει μέχρι και τα χαμηλά «δώματα». Και αφορά όλο το πολιτικό και οικονομικό σύστημα. Οι πολίτες πρέπει να σταματήσουν να αντιμετωπίζουν παθητικά αυτό το μείζον ζήτημα. Διότι έχουν ευθύνη επειδή κατάντησαν πελάτες του συστήματος αυτού. Δεν είναι ένα θέμα που αφορά μόνο την κυβέρνηση. Έχει ευθύνες και η αντιπολίτευση η οποία περιορίζεται να ρίχνει πέτρες. Και η αντιπολίτευση πρέπει να είναι έτοιμη να αντιμετωπίσει και τη δική της διαφθορά. Διότι όλο το πολιτικό σύστημα συμμετείχε σε κυβερνήσεις. Όλο το πολιτικό σύστημα έχει τους δικούς του επιχειρηματίες, με τους οποίους κάνει τη δουλειά. Σε αυτόν τον αγώνα απουσιάζει η πλειοψηφία των συναδέλφων δημοσιογράφων. Η κριτική που γίνεται είναι ανάλογα με ποιους πολιτικούς και κόμματα υποστηρίζουν. Δεν γίνονται έτσι τα πράγματα. Η διαφθορά αφορά όλους. Και πρέπει πάντα να θυμόμαστε ότι η διαφθορά απειλεί πλέον την Κυπριακή Δημοκρατία. Σε μία νέα πρωτοβουλία για το Κυπριακό, οι ξένοι θα εκβιάσουν τους διεφθαρμένους πολιτικούς. Και αυτή που θα χάσει είναι η Πατρίδα μας… Πρέπει να συνεχίσουμε να φωνάζουμε. Πρέπει να γράφουμε, διότι στο τέλος οι διεφθαρμένοι πολιτικοί είναι τους καθαρούς δημοσιογράφους που φοβούνται. Εάν έχουν στο τσεπάκι τους τούς εκπροσώπους των μέσων ενημέρωσης, η διαφθορά θα συνεχίσει να βασιλεύει στον τόπο μας…

ΠΗΓΗ:https://www.philenews.com/eidiseis/politiki/article/877528/analysi-ekbiasmos-pros-ton-proedro-ga-to-kypriako