Ο Αναστασιάδης, η πολιτική του και οι αλλοπαρμένοι γιεγιέδες του

Print Friendly, PDF & Email

23/2/2020

του    Άριστου Μιχαηλίδη

Ούτε του Τάσσου Παπαδόπουλου δεν έκαναν τις επιθέσεις που κάνουν στον Νίκο Αναστασιάδη αυτοί που τον έβγαλαν Πρόεδρο. Οι γιεγιέδες (δεν τους αρέσει το ναιναίδες), γιουνάιτεντ νάου, Ανανιάδες και λοιποί συγγενείς. Πρωτοφανείς οι διαστάσεις του μένους τους. Προδότη τον ανεβάζουν, προδότη τον κατεβάζουν. Γιατί δεν τους έφερε, λένε, τη ΔΔΟ ενώ μπορούσε. Κι εμείς ακόμα, που δημοσίως και απεριφράστως διαφωνήσαμε μαζί του και μας έλεγε κινδυνολόγους και λυσοφοβικούς, ντρεπόμαστε με αυτά που γράφουν και λένε μερικοί από τους πρώην οπαδούς του. Αλλά δεν είναι προσωπικό το ζήτημα. Πόσο μυαλό χρειάζεται για να κάτσεις να μετρήσεις τι έκαναν οι Πρόεδροί μας, ποιοι και πόσο προσπάθησαν για τη λύση, πού υποχώρησαν, ποιες κόκκινες γραμμές παραβίασαν, για να φτάσεις στο απλοϊκό συμπέρασμα πως Βασιλείου, Κληρίδης, Χριστόφιας, Αναστασιάδης, που είχαν την ίδια φιλοσοφία, δεν έλυσαν το Κυπριακό επειδή προσέκρουσαν στην τουρκική βουλιμία. Πόσο μυαλό χρειάζεται για να διακρίνεις ότι ο Αναστασιάδης είχε απέναντί του όσους τουρκικούς παραλογισμούς είχαν και οι προηγούμενοι, αλλά είχε και πρόσθετα την έπαρση της νέας οθωμανικής αυτοκρατορίας, που συμπλήρωσε τις ιμπεριαλιστικές διεκδικήσεις της με τα κοιτάσματα και τον κυρίαρχο ρόλο της σε όλη την Ανατολική Μεσόγειο.

Το πρόβλημα δεν είναι που ο Αναστασιάδης είπε «όχι» στη λύση του Κραν Μοντάνα. Άσε που δεν υπήρχε λύση για να πει ναι ή όχι, αλλά το πρόβλημα είναι που πήγε στο Κραν Μοντάνα. Εφάρμοσε την πολιτική που ήξερε, την πολιτική που εξασφάλιζε το χειροκρότημα του ναιναικιστάν, αποδεχόταν το ένα μετά το άλλο όσα ο ίδιος έλεγε πως δεν επρόκειτο να αποδεχθεί. Να θυμίσω πόσες επικρίσεις δέχτηκε για τις κωλοτούμπες ή το θυμούνται όλοι; Ζητούσε διεθνή διάσκεψη προειδοποιώντας πως δεν επρόκειτο ποτέ να δεχθεί πενταμερή και τελικά πήγε σε πενταμερή με μια σύνθεση που δεν περιελάμβανε την Κυπριακή Δημοκρατία και χωρίς τα μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας όταν είχε διαβεβαιώσεις από τη Ρωσία, τη Γαλλία και την Κίνα ότι θα μπορούσαν να συμμετέχουν. Του έμεινε η Βρετανία, που έπαιξε ξανά τον πιο ύπουλο εναντίον μας ρόλο, όπως κατάγγειλε αργότερα ο Γιαννάκης Κασουλίδης.

Κατάγγελλε ο ίδιος ότι τον εξαπάτησαν, του έλεγαν ότι η Τουρκία έδινε διαβεβαιώσεις σε Αμερικανούς, Βρετανούς ότι θα προχωρούσε ακόμα και σε άνοιγμα των λιμανιών της για τα κυπριακά πλοία, ότι θα προχωρούσε στη λύση. Κι αντί αυτού έστελνε γεωτρύπανα στην κυπριακή ΑΟΖ. Αλλά, ο Αναστασιάδης συνέχιζε να ακολουθεί τον δρόμο του δήθεν ρεαλισμού κι όσοι τον προειδοποιούσαν ήταν εθνικιστές. Το ΑΚΕΛ, που σήμερα τον θεωρεί απορριπτικό και λυσοφοβικό, τότε έκανε εκκλήσεις στα υπόλοιπα κόμματα να στηρίξουν τον Πρόεδρο στις χιονισμένες αποστολές της Ελβετίας.

Ποιο αποτέλεσμα περίμεναν, οι ηγεσίες και οι χειροκροτητές, με τους χειρισμούς που έκαναν; Δεν έβλεπαν ότι το μόνο που ενδιέφερε την Άγκυρα και τότε και σήμερα, ήταν να βάλει στο τραπέζι το φυσικό αέριο; Δεν υπήρχε περίπτωση να προχωρήσει, ούτε τώρα υπάρχει, αν δεν έχει αποτελέσματα από τις παράνομες γεωτρήσεις για να συνυπολογίσει τι άλλο θα απαιτήσει από τους πρόθυμους ηγέτες μας. Αλλά, πήγαν στις αλλεπάλληλες αποστολές της Ελβετίας, από το Μοντ Πελεράν στον Κραν Μοντάνα, χωρίς να έχουν κανένα σχέδιο, χωρίς να έχουν καμιά μελέτη των εξελίξεων που μόνη της διαμόρφωνε και επέβαλλε η Άγκυρα. Γι’ αυτό έπεσαν από τα σύννεφα. Αιθεροβατούσαν. Και τώρα πλασάρουν το ότι το πρόβλημα είναι ο Αναστασιάδης, ο Χριστοδουλίδης, ο Κοτζιάς, ίσως και η Μαρικκού που τα Λεύκαρα. Και όχι η πολιτική του εξευμενισμού του θηρίου, που επί δεκαπέντε χρόνια ακολουθούν με κλειστά μάτια για να μην βλέπουν τα αποτελέσματα.

ΠΗΓΗ:https://www.philenews.com/f-me-apopsi/arthra-apo-f/article/882542/o-anastasiadis-i-politiki-toy-kai-oi-alloparmenoi-gegedes-toy