Δηλώσεις του Προέδρου της Δημοκρατίας για το Κυπριακό

Print Friendly, PDF & Email

ΓΡΑΦΕΊΟ ΤΎΠΟΥ ΚΑΙ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΩΝ

02/12/2016 8:27

Σε εντατικοποίηση των συνομιλιών, συνάντηση στη Γενεύη στις 9 Ιανουαρίου, παρουσίαση χαρτών επί του εδαφικού και διάσκεψη για το Κυπριακό στις 12 Ιανουαρίου, αναφέρθηκε χθες βράδυ ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Νίκος Αναστασιάδης.

Σε δηλώσεις του στους δημοσιογράφους, μετά την επιστροφή του στο Προεδρικό Μέγαρο από την οικία της Ειδικής Αντιπροσώπου του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ στην Κύπρο, όπου παρακάθισε σε δείπνο με τον Τουρκοκύπριο ηγέτη κ. Μουσταφά Ακιντζί, το οποίο διήρκησε περίπου τέσσερις ώρες, ο Πρόεδρος είπε ότι «κατά το αποψινό δείπνο είχαμε την ευκαιρία να ανασκοπήσουμε τη μέχρι σήμερα πορεία των συνομιλιών, να γίνει μια αυτοκριτική για τα προβλήματα που αντιμετωπίσαμε και εν συνεχεία, ύστερα από μια δημιουργική διαβούλευση απεφασίσθη όπως επαναρχίσουν άμεσα οι συνομιλίες με εντατικοποιημένη τη μορφή επί όλων των κεφαλαίων, με διασταυρούμενη τη διαπραγμάτευση.

Στις 9 του Γενάρη αποφασίστηκε να πραγματοποιηθεί συνάντηση στη Γενεύη, στις 11 θα παρουσιαστούν χάρτες επί του εδαφικού και στις 12 θα συγκληθεί διάσκεψη για το Κυπριακό, στην οποία θα συμμετάσχουν οι εγγυήτριες δυνάμεις αλλά και όσα των εμπλεκομένων μερών απαιτείται».

Ερωτηθείς τι θα μεσολαβήσει μέχρι τις 9 Ιανουαρίου, ο Πρόεδρος είπε ότι «μέχρι τις 9 Ιανουαρίου μεσολαβεί η εντατικοποίηση του διαλόγου μεταξύ των διαπραγματευτών και των ηγετών, έτσι ώστε να καλύψουμε τα κενά, τα οποία υπάρχουν, διαφωνίες που υπάρχουν, (θα γίνει) συζήτηση εφ’ όλης της ύλης και επί των έξι κεφαλαίων με διασταυρούμενη τη συζήτηση, έτσι ώστε να πετύχουμε περαιτέρω πρόοδο και να φτάσουμε επιτέλους κάποτε σε κάποιο τελικό στάδιο που θα μας οδηγήσει είτε σε κατ’ ευχήν επιτυχία είτε, αν δεν υπάρχει το περιθώριο πια, να γνωρίζει ο καθένας την πορεία που θα ακολουθήσει.
Ένα θέλω να επαναλάβω, τη δική μας αποφασιστικότητα και από ό,τι έχω διαπιστώσει και της άλλης πλευράς, επιτέλους να δημιουργηθεί τέτοιο γόνιμο έδαφος έτσι ώστε να οδηγηθούμε σε επιτυχή κατάληξη».

Ερωτηθείς ποιοι θα συμμετάσχουν στη διάσκεψη στη Γενεύη, ο Πρόεδρος είπε ότι «από μόνη της η ανακοίνωση των Ηνωμένων Εθνών και από τη δήλωση που έχω κάνει μιλούμε για πολυμερή».

Σε ερώτηση τι θα γίνει στις 12 Ιανουαρίου αν τα θέματα δεν κλείσουν, ο Πρόεδρος είπε ότι «δεν θα οδηγηθούμε αντιλαμβάνεστε στην επιθυμητή λύση. Εκείνο το οποίο γνωρίζω, με βάση τα όσα μέχρι στιγμής έχουμε καταγράψει, είναι ότι υπάρχει μεγάλο περιθώριο να καταλήξουμε στη συντριπτική πλειοψηφία των θεμάτων και συνεπώς, κατά την τριήμερη σύνοδο της Γενεύης, να ολοκληρώσουμε κατ’ ευχήν και προς όφελος και των δύο κοινοτήτων τις συνομιλίες».

ΠΗΓΗ:http://www.pio.gov.cy/MOI/pio/pio2013.nsf/All/4038B300B394E1F1C225807D00237E38?OpenDocument&L=G

Αφήστε το σχόλιό σας

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.