Δηλώσεις του Αναπληρωτή Κυβερνητικού Εκπροσώπου για το Κυπριακό

Print Friendly, PDF & Email

ΓΡΑΦΕΊΟ ΤΎΠΟΥ ΚΑΙ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΩΝ

02/12/2016 12:25

Έχει πολύ μεγάλη σημασία ότι έχει συμφωνηθεί πως θα συζητηθούν ανάμεσα στις δυο πλευρές, μέχρι την 12η του Γενάρη 2017 που θα συγκληθεί η πολυμερής διάσκεψη, όλα τα κεφάλαια, είπε σήμερα ο Αναπληρωτής Κυβερνητικός Εκπρόσωπος κ. Βίκτωρας Παπαδόπουλος.

Σε δηλώσεις του στους δημοσιογράφους, στο Προεδρικό Μέγαρο, ο κ. Παπαδόπουλος ερωτηθείς τί μεσολάβησε από χθες βράδυ και οδηγηθήκαμε στην ανακοίνωση των Ηνωμένων Εθνών για τις συνομιλίες, είπε ότι «ήταν μια πρωτοβουλία της δική μας πλευράς για να γίνει το δείπνο. Έγινε αποδοχή χωρίς όρους από την τουρκοκυπριακή πλευρά. Συζήτησαν για πολλές ώρες.


Η άποψη της τουρκικής πλευράς ήταν ότι θα έπρεπε να συνεχίσουμε σε μια διαδικασία παράλληλων τραπεζιών. Στο τέλος της ημέρας, οι δύο ηγέτες συμφώνησαν από κοινού ότι η διαδικασία συνεχίζει από εκεί που έμεινε στο Mont Pèlerin.

Θα εντατικοποιηθούν οι συναντήσεις μεταξύ των δύο διαπραγματευτών, ώστε να λυθούν τα υπόλοιπα εκκρεμούντα ζητήματα, εάν δυνατόν μέχρι τις 9 του Γενάρη.

Έχει πολύ μεγάλη σημασία ότι έχει συμφωνηθεί πως θα συζητηθούν ανάμεσα στις δυο πλευρές, μέχρι την 12η του Γενάρη που θα συγκληθεί η πολυμερής διάσκεψη, όλα τα Κεφάλαια, και τα έξι.

Τρεις ημέρες θα αφιερωθούν ώστε να ολοκληρωθεί η συζήτηση από εκεί που έμεινε στο Mont Pèlerin, να δοθούν οι χάρτες και μετά να συγκληθεί η πολυμερής διάσκεψη».

Σε παρατήρηση δημοσιογράφου ότι είναι ένα θέμα το να συζητηθούν όλα τα Κεφάλαια και άλλο θέμα το να καταστούν γεφυρώσιμες οι διαφορές σε σειρά ζητημάτων που υπάρχουν σε όλα τα ανοικτά ζητήματα, ο κ. Παπαδόπουλος είπε ότι «η θέληση είναι να ολοκληρωθούν και να συμπληρωθούν, στον μέγιστο βαθμό, τα κενά και οι διαφορές που υπάρχουν».

Ερωτηθείς ποιοι θα είναι παρόντες στην πολυμερή διάσκεψη και ερωτηθείς εάν θα είναι παρούσα η Κυπριακή Δημοκρατία, ο κ. Παπαδόπουλος είπε ότι «νομίζω ότι δεν μπορούν να αλλάξουν οι διεθνείς συνθήκες χωρίς την παρουσία της Κυπριακής Δημοκρατίας. Η Συνθήκη Εγγυήσεων είναι διεθνής συνθήκη και η παρουσία της Κυπριακής Δημοκρατίας νομίζω είναι εκ των ων ουκ άνευ».

Κληθείς να σχολιάσει επικρίσεις ότι έγινε αποδοχή ασφυκτικών χρονοδιαγραμμάτων, ο κ. Παπαδόπουλος απάντησε «καθόλου. Αυτό που θα γινόταν μέσα στον Δεκέμβρη και ξεκίνησε στο Mont Pèlerin, έχει μεταφερθεί για μέσα στον Ιανουάριο. Και, εξάλλου, αυτή η προσπάθεια δεν είναι τώρα που ξεκίνησε -έχει 18 ολόκληρους μήνες που ξεκίνησε- και θα πρέπει να φθάσουμε σε ένα σημείο, αν τα καταφέρουμε να φθάσουμε στην πολυμερή διάσκεψη, με τη βοήθεια του Θεού, και εκεί θα αποδειχθεί εάν θα υπάρξει λύση ή δεν θα υπάρξει λύση».

Ερωτηθείς αν αυτό θα είναι το τέλος του δρόμου, διότι χθες βράδυ ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε πως εάν και εφόσον δεν ευοδωθούν αυτές οι προσπάθειες ο καθένας θα πάρει τον δρόμο του, ο Αναπληρωτής Κυβερνητικός Εκπρόσωπος είπε ότι «ο καθένας θα αποφασίσει για τα περαιτέρω βήματα, εννοώντας για τις προσπάθειες επίλυσης του Κυπριακού».

Σε ερώτηση αν η Κυβέρνηση είναι σε επικοινωνία με την Αθήνα, ο κ. Παπαδόπουλος είπε ότι «ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είχε το πρωί μακρά τηλεφωνική συνδιάλεξη με τον Έλληνα Πρωθυπουργό και είναι σε πλήρη συνεργασία και μάλιστα, θα μεταβεί τις επόμενες ημέρες –αναζητείται ημερομηνία– στην Αθήνα, για περαιτέρω διαβουλεύσεις».

Κληθείς να πει κατά πόσο στη συνάντηση του Έλληνα Πρωθυπουργού με τον Ειδικό Σύμβουλο του ΓΓ του ΟΗΕ για την Κύπρο θα τεθεί κάτι, είπε ότι «η Ελληνική Κυβέρνηση θα θέσει και τις δικές της απόψεις, οι οποίες είναι πλήρως συνυφασμένες με τις απόψεις της Κυπριακής Κυβέρνησης, και στον κ. ‘Άιντε».

Σε ερώτηση εαν η ΕΕ και τα Μόνιμα Μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας θα είναι παρόντα στην πολυμερή διάσκεψη, ο κ. Παπαδόπουλος είπε ότι «θα είναι παρών στην πολυμερή διάσκεψη όλοι οι αρμόδιοι στο διεθνές επίπεδο, δηλαδή η ΕΕ, τα ΗΕ», ενώ ερωτηθείς για τα πέντε Μόνιμα Μέλη απάντησε ότι «αυτή θα είναι η προσπάθεια».

Σε ερώτηση αν την Δευτέρα αρχίζει η διαδικασία με διασταυρούμενη διαπραγμάτευση, ο κ. Παπαδόπουλος είπε «ναι, θα ξεκινήσουν εντατικές συνομιλίες μεταξύ των διαπραγματευτών. Όπου χρειαστεί, θα παρεμβαίνουν και οι ηγέτες των δυο κοινοτήτων ώστε να συμπληρωθούν κενά, να υπερπηδηθούν δυσκολίες στα τέσσερα προηγούμενα Κεφάλαια για να ολοκληρωθεί η συζήτηση το τριήμερο στη Γενεύη επί του Εδαφικού, να δοθούν οι χάρτες για να πάμε σε πολυμερή. Και, επαναλαμβάνω, η Συμφωνία χθες ήταν ότι θα συζητηθούν και τα έξι Κεφάλαια στο διάστημα μέχρι τη 12η του Γενάρη».

Τέλος, σε ερώτηση αν θα ήταν ρεαλιστικός στόχος να κλείσουν ένα – δύο Κεφάλαια μέχρι την πολυμερή, ο κ. Παπαδόπουλος είπε «εάν υπάρχει θέληση και πολιτική βούληση πολλά μπορούν να γίνουν».

ΠΗΓΗ:http://www.pio.gov.cy/MOI/pio/pio2013.nsf/All/AB610929E77E3697C225807D003937AA?OpenDocument&L=G

Αφήστε το σχόλιό σας

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.