Θύελλες στο εσωτερικό σκηνικό

Print Friendly, PDF & Email

του Μιχάλη Παπαδόπουλου

3 Δεκ 2016

Μύδροι αντιπολιτευόμενων κομμάτων κατά του ΠτΔ για τη συμφωνία

Θετικές χαρακτηρίζει τις εξελίξεις για επανέναρξη των διαπραγματεύσεων ο ΔΗΣΥ, ενώ το ΑΚΕΛ, που υποστηρίζει τη διαδικασία των συνομιλιών, τηρεί επιφυλακτική στάση εν αναμονή περισσότερης ενημέρωσης

ΑΡΝΗΤΙΚΕΣ αντιδράσεις σημειώνονται και στο εσωτερικό του κυβερνώντος κόμματος

Θύελλα αντιδράσεων στο πολιτικό σκηνικό προκάλεσαν οι προψεσινές, δραματικές, εξελίξεις στο Κυπριακό, με τη συμφωνία για επανέναρξη των εντατικών διαπραγματεύσεων με καταληκτικό ορίζοντα τη σύγκληση «πολυμερούς» διασκέψεως στις 12 Ιανουαρίου στη Γενεύη.

Πέραν ΔΗΣΥ και ΑΚΕΛ, που στηρίζουν τους κυβερνητικούς χειρισμούς στο Κυπριακό, τα υπόλοιπα κόμματα εξαπέλυσαν μύδρους κατά του Προέδρου Αναστασιάδη, καταγγέλλοντάς τον για αναξιοπιστία, αθέτηση δεσμεύσεων και πλήρη «παράδοση» στις τουρκικές θέσεις

Ο κυβερνών ΔΗΣΥ θεωρεί θετική την επανάληψη των συνομιλιών που αποφασίστηκε μεταξύ των δύο ηγετών, επισημαίνοντας, ταυτόχρονα, ότι δεν έχουν ικανοποιηθεί οι τουρκικές θέσεις για παράλληλη διαπραγμάτευση σε «δύο τραπέζια».

Σε δηλώσεις του ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ, Αβέρωφ Νεοφύτου, χαρακτήρισε θετική την εξέλιξη στο Κυπριακό, παρατηρώντας ότι δεν έχει ικανοποιηθεί η θέση της τουρκικής πλευράς για πολυμερή και διαπραγμάτευση σε παράλληλα τραπέζια, ενώ επιβεβαίωσε τη στήριξη του κόμματός του στη διαδικασία που έχει συμφωνήσει ο Πρόεδρος Αναστασιάδης. Πρόσθεσε ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είχε εξ υπαρχής ξεκαθαρίσει ότι η επανέναρξη του διαλόγου προϋποθέτει να συνεχίσουμε από εκεί που έμειναν τα πράγματα στο Mont Pelerin.

Άλλα στελέχη του ΔΗΣΥ, ωστόσο, όπως οι Χρίστος Τριανταφυλλίδης και Χρίστος Ρότσας, εξέφρασαν έντονη ανησυχία και προβληματισμό για τις προχθεσινές εξελίξεις, διαφοροποιούμενα από την «ευαρέσκεια» του κόμματος.

Στήριξη με επιφύλαξη

Το ΑΚΕΛ, που υποστηρίζει τη διαδικασία των συνομιλιών, αντέδρασε με επιφύλαξη εν αναμονή περισσότερης ενημέρωσης. Ο εκπρόσωπος Τύπου του ΑΚΕΛ, Στέφανος Στεφάνου, δήλωσε ότι το κόμμα θα περιμένει να ενημερωθεί από τον Πρόεδρο Αναστασιάδη προτού τοποθετηθεί επί της ουσίας των όσων συμφωνήθηκαν προχθές το βράδυ και δεν θα βιαστεί να κάνει αξιολογήσεις. Χαρακτήρισε θετική την απόφαση για επανέναρξη των διαπραγματεύσεων, προσθέτοντας, ωστόσο, ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας πρέπει να ενημερώσει για το σκεπτικό της διαδικασίας.

Ο κ. Στεφάνου σημείωσε περαιτέρω ότι στην πολυμερή διάσκεψη, κατά την οποία θα αποφασιστούν οι διεθνείς πτυχές του Κυπριακού, πρέπει να συμμετάσχουν τα συμβαλλόμενα μέρη.

Αθέτησε δεσμεύσεις

Για αθέτηση όλων των δεσμεύσεών του και για πλήρη αποδοχή όλων των τουρκικών θέσεων κατηγόρησε τον Πρόεδρο Αναστασιάδη ο πρόεδρος του ΔΗΚΟ, Νικόλας Παπαδόπουλος. Ο κ. Παπαδόπουλος είπε ότι τα κόμματα βρίσκονται προ νέων τετελεσμένων, προσθέτοντας ότι ο Πρόεδρος Αναστασιάδης έχει υποχωρήσει στα πάντα και έχει αποδεχθεί ένα ασφυκτικό χρονοδιάγραμμα και πενταμερή διάσκεψη.

Τον κατηγόρησε, επίσης, ότι εγκατέλειψε τους όρους που είχε θέσει, για συμφωνία στα κριτήρια του εδαφικού και αποτύπωση της συμφωνίας σε χάρτη, προτού συμφωνηθεί ημερομηνία για διάσκεψη. Με τα όσα συμφώνησε ο Νίκος Αναστασιάδης, ανέφερε ο Νικόλας Παπαδόπουλος, θα βάλει την Ελλάδα και την Κύπρο στο εδώλιο του κατηγορουμένου, επειδή δεν θα αποδεχόμαστε τους τουρκικούς εκβιασμούς. Ταυτόχρονα, το ΔΗΚΟ, σε ανακοίνωσή του, επιδοκιμάζει τη δήλωση του Εκπροσώπου της Ελληνικής Κυβέρνησης, η οποία «επιβεβαιώνει την ορθή θέση της Ελλάδας».

«Κυρίαρχοι» Ερντογάν-Ακιντζί

Σε δηλώσεις του ο Πρόεδρος της ΕΔΕΚ, Μαρίνος Σιζόπουλος, ανέφερε ότι θεωρεί τις εξελίξεις πολύ αρνητικές, υποστηρίζοντας ότι «γι’ ακόμα μια φορά αποδεικνύεται ότι κυρίαρχοι στο παιγνίδι είναι ο Ακιντζί και ο Ερντογάν». Ο κ. Σιζόπουλος διατύπωσε την άποψη ότι εκείνο το οποίο επιχειρήθηκε στην Ελβετία, για διασύνδεση του εδαφικού με την εκ περιτροπής Προεδρία, το θέμα των εγγυήσεων και της ασφάλειας και την περαιτέρω εκπροσώπηση των Τουρκοκυπρίων στα όργανα λήψεως αποφάσεων, επιτυγχάνεται τώρα. Τόνισε, παράλληλα, ότι ενδεχόμενη σύγκληση πενταμερούς διάσκεψης, ή διάσκεψης τύπου Μπούργκενστοκ, με απούσα την Κυπριακή Δημοκρατία, θα την καταστήσει εκλιπούσα.

Εξάλλου, σε ανακοίνωσή της η ΕΔΕΚ χαιρέτισε τη «σταθερή και επαναβεβαιωμένη θέση της Ελληνικής Κυβέρνησης» στο Κυπριακό.

Αναίρεση δεσμεύσεων

«Χωρίς καμία διαβούλευση ή έστω ενημέρωση του Εθνικού Συμβουλίου ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας αναίρεσε και πάλι τις δεσμεύσεις του ενώπιον του λαού και των πολιτικών κομμάτων και με συνεργούς το ΑΚΕΛ και τον Συναγερμό προχωρεί προς πενταμερή, αποδεχόμενος τον οδικό χάρτη και όλους τους άλλους όρους που έθεσε η Τουρκία», ανέφερε η Πρόεδρος του Κινήματος Αλληλεγγύη, Ελένη Θεοχάρους, προσθέτοντας ότι ο Πρόεδρος Αναστασιάδης «σύρεται μέσα σε ασφυκτικά χρονοδιαγράμματα προς μια προαποφασισθείσα λύση, συμμετέχοντας στο θέατρο που ξεκίνησε από τη Νέα Υόρκη και σκηνοθετεί θαυμάσια ο Έιντε… Θεωρούμε άκρως επικίνδυνες τις εξελίξεις και καλούμε τον λαό και τα κόμματα της αντιπολίτευσης σε εγρήγορση».

Κίνδυνος για την Κ.Δ.

«Μετά την ψεσινή (προψεσινή) του υπαναχώρηση και αποδοχή όλων των τουρκικών όρων, αμφισβητώ την ικανότητα και την αξιοπιστία του ΠτΔ να διαπραγματευτεί υπερασπιζόμενος τα συμφέροντα της Κύπρου», δήλωσε ο Πρόεδρος της Συμμαχίας Πολιτών, Γιώργος Λιλλήκας, προσθέτοντας ότι από τους χειρισμούς κινδυνεύει η Κυπριακή Δημοκρατία… «Ψες, την ώρα που η Τουρκία αμφισβητούσε την ελληνικότητα των Ιμίων και του Αιγαίου, ο κ. Αναστασιάδης αποδέχτηκε να οριστεί πενταμερής διάσκεψη στις 12 Ιανουαρίου στη Γενεύη, χωρίς συμφωνία στο εδαφικό. Απλά, μια μέρα πριν θα ανταλλαγούν χάρτες. Δεν έχω καμμίαν αμφιβολία ότι η τουρκική πλευρά θα πράξει ό,τι έπραξε και το 2004», ανέφερε ο κ. Λιλλήκας.

Εκτεθειμένος ο ΠτΔ

Το Κίνημα Οικολόγων σε ανακοίνωσή του αναφέρει ότι αποτελεί αρνητική εξέλιξη η συμφωνία του Προέδρου Αναστασιάδη, προσθέτοντας ότι «η συμφωνία παραβιάζει, παράλληλα, τις πάγιες θέσεις του Εθνικού Συμβουλίου στην προώθηση και τη διαμόρφωση μιας διεθνούς διάσκεψης, όταν ωριμάσουν οι συνθήκες και εφόσον κλείσουν όλα τα θέματα». Με τη συγκεκριμένη εξέλιξη, καταλήγουν οι Οικολόγοι, ο ΠτΔ βρίσκεται βαθιά εκτεθειμένος.

Υποκύψαμε σε εντολές

«Υποκύψαμε και πάλι στις εντολές», αναφέρει σε ανακοίνωσή του το ΕΛΑΜ, για να προσθέσει: «Δεν καταφέραμε, γι’ ακόμα μια φορά, να αξιοποιήσουμε την αδιαλλαξία της Τουρκίας και του εδώ εγκάθετού της, Μουσταφά Ακιντζί, τις παράλογες αξιώσεις εκ μέρους της κατοχικής Κυβέρνησης, τις προκλητικές επεκτατικές δηλώσεις του νεοσουλτάνου Ερντογάν, την ευρύτερη δυσφορία που επικρατεί στην Ευρώπη έναντι της Τουρκίας, για να αλλάξουμε επιτέλους πολιτική στο Κυπριακό».

ΠΗΓΗ:http://www.sigmalive.com/simerini/politics/385001/thyelles-sto-esoteriko-skiniko

Αφήστε το σχόλιό σας

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.