Από «διμερή»… σε «πενταμερή»

Print Friendly, PDF & Email

του Σωτήρη Παπαδόπουλου

03 Δκε 2016

ΒΛΕΠΕΙ ΓΙΟΥΝΚΕΡ Ο ΚΑΤΟΧΙΚΟΣ ΗΓΕΤΗΣ ΣΤΙΣ 7 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ – ΣΤΟΝ ΑΕΡΑ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΜΕ ΜΟΓΚΕΡΙΝΙ

Ο εκπρόσωπος της «προεδρίας» στα κατεχόμενα αναφέρει ότι η διαπραγματευτική διαδικασία για το Κυπριακό, που θα ξεκινήσει στην Ελβετία στις 9 Ιανουαρίου, θα μετατραπεί σε διάσκεψη με τη συμμετοχή των εγγυητριών δυνάμεων στις 12 Ιανουαρίου

Ο Ακιντζί υποστηρίζει ότι οι δύο ηγέτες είναι ενήμεροι για το τι πρέπει να κάνουν πριν από τη διεθνή διάσκεψη, όπως επίσης γνωρίζουν ότι και οι εγγυήτριες δυνάμεις θα προσκληθούν να παρακαθίσουν σ’ αυτήν

Απόλυτη ικανοποίηση υπάρχει στο κατοχικό καθεστώς από το γεγονός ότι καθορίστηκε ημερομηνία διεξαγωγής πενταμερούς διάσκεψης, όπως παρουσιάζεται από τον εκπρόσωπο της λεγόμενης προεδρίας. Μάλιστα ανέφερε ότι μεταδίδονται διάφορα σενάρια στα ε/κ ΜΜΕ σχετικά με τις συμμετοχές στη διάσκεψη, και παρέπεμψε στην ψεσινή ανακοίνωση που εξέδωσε ο ΟΗΕ στην Κύπρο.

Ο Μπαρίς Μπουρτζιού, σε γραπτή του ανακοίνωση, δήλωσε ότι η διαπραγματευτική διαδικασία για το Κυπριακό, που θα ξεκινήσει στην Ελβετία στις 9 Ιανουαρίου, θα μετατραπεί σε διάσκεψη με τη συμμετοχή των εγγυητριών δυνάμεων στις 12 Ιανουαρίου, με στόχο την εξεύρεση λύσης στο Κυπριακό. Είπε ότι, όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση, η διαδικασία θα ξεκινήσει με συνάντηση των ηγετών στις 9 Ιανουαρίου στην Ελβετία, η οποία θα μετατραπεί σε διάσκεψη στις 12 Ιανουαρίου με τη συμμετοχή εκπροσώπων από τις τρεις εγγυήτριες δυνάμεις, Τουρκία, Ελλάδα και Βρετανία.

Η χθεσινή ημέρα στα κατεχόμενα ήταν ημέρα ενημέρωσης και της ψευδοβουλής από τον κατοχικό ηγέτη. Ο Μουσταφά Ακιντζί δήλωσε ότι, κατά τη διάρκεια της συζήτησης στο προχθεσινό δείπνο, κατέστη δυνατό να ξεπερασθεί το αδιέξοδο και να γίνει πολύ εποικοδομητική συζήτηση. Ανέφερε ότι οι δύο ηγέτες είναι ενήμεροι για το τι πρέπει να κάνουν πριν από τη διεθνή διάσκεψη, όπως επίσης γνωρίζουν ότι και οι εγγυήτριες δυνάμεις θα προσκληθούν να παρακαθίσουν σ’ αυτήν.

Στο παιχνίδι η Ε.Ε.

Την Τετάρτη, 7 Δεκεμβρίου, στις 17:00 τοπική ώρα Βρυξελλών, θα πραγματοποιηθεί η συνάντηση Ακιντζί – Γιούνκερ στην έδρα της Κομισιόν στις Βρυξέλλες, με αντικείμενο την πρόοδο των συζητήσεων για την επίλυση του Κυπριακού, όπως ανακοίνωσε ο αναπληρωτής επικεφαλής εκπρόσωπος της Κομισιόν, Αλεξάντερ Βιντερστάιν.

Το μήνυμα της Κομισιόν, η οποία παρακολουθεί στενά τις συζητήσεις, σύμφωνα με τον κ. Βιντερστάιν, είναι πως καλωσορίζει την απόφαση των ηγετών να συνεχίσουν τις διαπραγματεύσεις και συγκεκριμένα να θέσουν και πάλι στο τραπέζι των διμερών συζητήσεων το εδαφικό. Όλες οι τελευταίες εξελίξεις θα τεθούν στη συνάντηση με τον Πρόεδρο της Κομισιόν, ο οποίος νωρίτερα θα προεδρεύσει της εβδομαδιαίας συνεδρίασης του κολεγίου των επιτρόπων.

Από την πλευρά της η εκπρόσωπος της Υπάτης Εκπροσώπου, Φεντερίκα Μογκερίνι, δεν επιβεβαίωσε καμία συνάντηση με τον κατοχικό ηγέτη. Συγκεκριμένα, σημείωσε ότι η Ύπατη Εκπρόσωπος έχει να ταξιδέψει πολύ την επόμενη εβδομάδα και, ως εκ τούτου, δημοσίευσε στο επίσημο ημερολόγιο δραστηριοτήτων της Κομισιόν μόνο τις επιβεβαιωμένες συναντήσεις. Αξίζει να σημειωθεί ότι η Ύπατη Εκπρόσωπος την Τετάρτη, 7 Δεκεμβρίου, θα βρίσκεται εκτός Βρυξελλών και στο επίσημο ημερολόγιο τής Κομισιόν δεν καταγράφεται καμία συνάντησή της με τον Μ. Ακιντζί, σε αντίθεση με την επιβεβαιωμένη συνάντηση με τον Πρόεδρο Γιούνκερ.

Ωστόσο, κατά τη διάρκεια της ημέρας μεταδόθηκε ότι θα έχει επίσης συνάντηση με τη Φεντερίκα Μογκερίνι, εκπρόσωπος της οποίας επιβεβαίωσε ότι ορίστηκε συνάντηση με τον Ακιντζί.

Για 2,5 ώρες ενημέρωνε τα κόμματα

Κατά την πάγια τακτική του μετά από σημαντικές εξελίξεις ο κ. Ακιντζί ενημέρωσε χθες την ψευδοβουλή για τις τελευταίες εξελίξεις στο Κυπριακό και αποχώρησε μετά από 2,5 ώρες.

Ο κ. Ακιντζί ανέφερε ότι ήταν μια πολύ χρήσιμη συνάντηση και πρόσθεσε ότι ενημέρωσε το «σώμα» και μετά έλαβαν τον λόγο τα κόμματα. Είπε ότι μίλησε για τις εξελίξεις στο Μον Πελεράν και για τα όσα συμφωνήθηκαν στο χθεσινοβραδινό δείπνο.

Πρόσθεσε ότι όλα τα κόμματα χαιρέτισαν τις ψεσινές εξελίξεις και υπογράμμισαν τη σημασία της βούλησης για να υπάρξουν αποτελέσματα και ότι θα συνεχίσει το διάλογο με τη «βουλή».

Εξέφρασε την ευχή να υλοποιηθεί η προχθεσινή συμφωνία, να υπάρξει κατάληξη και οι δύο πλευρές να είναι ευχαριστημένες με το αποτέλεσμα, ούτως ώστε οι επόμενες γενεές να ζήσουν σε συνθήκες ειρήνης και όχι υπό απειλές, και να τοποθετηθούν θετικά στο δημοψήφισμα.

Είπε ακόμη ότι τέτοια κατάληξη θα είναι προς όφελος του νησιού και θα συμβάλει στις ελληνοτουρκικές σχέσεις, στις σχέσεις Ε.Ε. – Τουρκίας και θα αποτελέσει καλό παράδειγμα για την περιοχή.

Η «πρόεδρος» της «βουλής» Σιμπέλ Σιμπέρ είπε ότι όλα τα κόμματα, παρά τις διαφορές τους, έχουν μια κοινή θέση, ότι δηλαδή ο κόσμος στο νησί πρέπει να ζήσει σε συνθήκες ελευθερίας, ασφάλειας και να διατηρήσουν όλοι την ύπαρξή τους εσαεί.

Η κοινή θέληση είναι η επίτευξη μιας βιώσιμης λύσης σε συνθήκες ασφάλειας, είπε. Σημειώνεται ότι η συνεδρία ήταν κλειστή.

Ορίστηκε οδικός χάρτης

Για αναζωογόνηση των ελπίδων που είχαν ξεκινήσει να ξεθωριάζουν μετά τις συνομιλίες στο Μον Πελεράν κάνει λόγο το Ρεπουμπλικανικό Τουρκικό Κόμμα (ΡΤΚ), αναφέροντας πως «ο οδικός χάρτης» που καθορίστηκε «δείχνει ότι όλες οι πλευρές που επιθυμούν να φθάσουν σε μια συνολική λύση στο νησί το συντομότερο δυνατόν πρέπει να εργαστούν πολύ σκληρά, με αποφασιστικότητα, θάρρος και δημιουργικότητα τον επόμενο ενάμιση μήνα».

Σε ανακοίνωση του κόμματος αναφέρεται πως αυτό θα καταβάλει έντονη προσπάθεια προκειμένου να συμβάλει στη διαδικασία και να βοηθήσει τους ηγέτες όπως έπραξε μέχρι σήμερα.

«Χαιρετίζουμε με ελπίδα την απόφαση που λήφθηκε χθες βράδυ και καλούμε όλες τις πλευρές να συμβάλουν με ειλικρίνεια στη διαδικασία για λύση», καταλήγει η ανακοίνωση.

ΠΗΓΗ:http://www.sigmalive.com/simerini/politics/385009/apo-dimeri-se-pentameri

Αφήστε το σχόλιό σας

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.