Η επιτυχής προέλαση Ακιντζί και Τουρκίας

Print Friendly, PDF & Email

του Λάζαρου Μαύρου

3 Δεκ 2016

Π Ε Τ Υ Χ Ε, ΤΕΛΙΚΑ, με απόκλιση 12 ημερών, ο Άρχων Καθοριστής κ. Ακιντζί την ευόδωση των στόχων, τους οποίους ο ίδιος είχε εξαγγείλει και είχε απαιτήσει από τον παρελθόντα Σεπτέμβριο. Αντί για το τέλος Δεκεμβρίου, που είχε προγραμματίσει, η κατάληξη ορίστηκε για την 12η Ιανουαρίου. Με το δείπνο των τεσσάρων ωρών προχθές Πέμπτη, έλαβε αίφνης από τον κ. Αναστασιάδη τη διάσωση του ναυαγισμένου Μον Πελεράν, την άρση κάθε ελληνοκυπριακού κωλύματος και την εκκαθάριση του δρομολογίου για την τελική προέλαση της δικής του διαδικασίας, όπως ακριβώς την είχε επιβάλει από την «Τριμερή», την οποία είχε επίσης επιτύχει, την Κυριακή, 25η Σεπτεμβρίου 2016, με τους Μπαν Κι Μουν και Αναστασιάδη στην έδρα των Η.Ε. στη Νέα Υόρκη.

ΥΠΕΝΘΥΜΙΖΕΤΑΙ ότι: Από την «Τριμερή» της Ν. Υόρκης, 25.9.2016, ο κ. Ακιντζί είχε απαιτήσει και δημοσίως είχε εξαγγείλει με σαφήνεια τα εξής: (α) Μια νέα «Τριμερή» στο τέλος Οκτωβρίου, (β) συζήτηση του «Εδαφικού» εκτός Κύπρου, στην Ελβετία κατά προτίμηση, (γ) «Πενταμερή Διάσκεψη» (i) Τουρκίας, (ii) Βρετανίας, (iii) Ελλάδος, (iv) Τουρκοκυπρίων και (v) Ελληνοκυπρίων, ώστε (δ) μέχρι τέλους Δεκεμβρίου «να συμφωνηθεί ένα Πολιτικό Πλαίσιο» και (ε) να παραμείνουν οι τεχνικές λεπτομέρειες για όσα θέματα εκκρεμούν, μετά την Πενταμερή για τους πρώτους μήνες του 2017».

ΥΠΕΝΘΥΜΙΖΕΤΑΙ, επίσης, ότι: Όλες οι έκτοτε ή και αργότερα διαδοχικά διατυπωθείσες ενστάσεις, όροι και προϋποθέσεις που δημοσίως έθετε ο κ. Αναστασιάδης, είτε με δικές του δηλώσεις ή των εκπροσώπων του, είτε στις διαδικασίες του Εθνικού Συμβουλίου, του Συμβουλίου Αρχηγών ή στις κατ’ ιδίαν ενημερώσεις των αρχηγών των κομμάτων, είτε στις διακαναλικές συνεντεύξεις Τύπου, μία μετά την άλλη και εν τέλει όλες μαζί, παρακάμφθηκαν, εξέλιπαν χωρίς να ικανοποιηθούν.

Ο Σ Α ΣΥΝΕΒΗΣΑΝ από τον Σεπτέμβριο μέχρι σήμερα αποτελούν πλήρη επιβεβαίωση όσων έκτοτε δήλωνε ο κ. Ακιντζί κι ο εκπρόσωπός του. Και, αντιστρόφως, πλήρη διάψευση και εν τη πράξει αναίρεση όσων αντιθέτων ισχυριζόταν ο κ. Αναστασιάδης και οι δικοί του εκπρόσωποι. Ακόμα και για το αναπάντητο εν τέλει ερώτημα, γιατί στ’ αλήθεια χρειάστηκε να «εξοριστούν» οι συνομιλίες στην «απομόνωση» του ελβετικού Μον Πελεράν, πρυτάνευσε τελικά η τουρκική απόφαση να υποβάλλει ο κ. Ακιντζί τον κ. Αναστασιάδη στις «ασκήσεις ακριβείας» που εκείνος απαιτούσε, με τον τρόπο, στον χρόνο και στον τόπο που εκείνος αποφάσιζε…

Π Ρ Ο Ε Λ Α Υ Ν Ε Ι ΑΚΑΘΕΚΤΗ κι ανεμπόδιστη η διαδικασία όπως την σχεδίασε, την απαίτησε και την επέβαλε η Άγκυρα, διά του κ. Ακιντζί. Με τη διαρκή προωθητική ενίσχυση του Γ.Γρ. του ΟΗΕ και του ειδικού αντιπροσώπου του κ. Έσπεν Μπαρθ Έιντε. Με δεδηλωμένο στόχο της Τουρκίας, τη γρήγορη «λύση» Ισότιμης Τουρκικής Συγκυριαρχίας στην Κύπρο. Της οποίας η ίδια θεωρεί ότι πέτυχε τη βάση και το πλαίσιό της, με την Κοινή Διακήρυξη των Έρογλου – Αναστασιάδη της 11ης Φεβρουαρίου 2014.

Θ Ε Ω Ρ Ε Ι η Άγκυρα ότι εάν σύντομα επιτύχει τη «λύση» με βάση και περιεχόμενο τον «σκελετό» της 11ης Φεβρουαρίου 2014, θα αποκτήσει ένα σημαντικότατο πλεονέκτημα έναντι και εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Επιπλέον των εκβιασμών που η Τουρκία ασκεί, μέσω του προσφυγικού – μεταναστευτικού, σε βάρος της Ε.Ε.:

Ε Π Ι Δ Ι Ω Κ Ε Ι η Τουρκία, το κράτος μέλος της Ε.Ε. που ονομάζεται Κυπριακή Δημοκρατία και το οποίο βρίσκεται νομίμως στα χέρια των Ελλήνων Κυπρίων, να αντικατασταθεί και να κληρονομηθεί, από την «Ενωμένη Κυπριακή Ομοσπονδία» (ΕΚΟ) που θα τελεί κάτω από την Ισότιμη Συνιδιοκτησία και Συγκυριαρχία των ελεγχομένων από την ίδια Τουρκοκυπρίων. Ώστε να έχει πλέον στην Ε.Ε., εκ των έσω, τη δυνατότητα να επηρεάζει και τις αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.

Ε Π Ι Δ Ι Ω Κ Ε Ι, επίσης, η Τουρκία, με τον έλεγχο που θα ασκεί επί της Ισοτίμως Συγκυριαρχούμενης από τους Τούρκους ΕΚΟ, να καταστεί γεωπολιτικά και γεωστρατηγικά, η ηγεμονική δύναμη στην Ανατολική Μεσόγειο και στα κοιτάσματα φυσικού αερίου της περιοχής. Αυξάνοντας αλματωδώς τους συντελεστές της ισχύος της και τη βαρύτητά της έναντι των μεγάλων δυνάμεων στην άκρως διακυβευόμενη αναδιαμόρφωση των ισοζυγίων δυνάμεων και επιρροής. Οι στρατηγικές επιδιώξεις της Τουρκίας είναι σαφώς διατυπωμένες και εμπράκτως προωθούμενες από την ίδια, κατά τρόπο που δεν έπρεπε κανείς στην Κύπρο, στην Ελλάδα ή αλλού, να είχε αμφιβολίες.

Ο Π Ω Σ ΔΕΝ έπρεπε να υπάρχουν αμφιβολίες ότι: Η επιτυχία της προέλασης των τουρκικών σχεδιασμών επί της διαδικασίας του Κυπριακού, την οποία εξασφάλισε από τον κ. Αναστασιάδη ο κ. Ακιντζί, προεικονίζει και την αντίστοιχη τελική επιτυχία και επί της ουσίας της «λύσης».

ΠΗΓΗ:http://www.sigmalive.com/simerini/columns/iristho/385020/i-epityxis-proelasi-akintzi-kai-tourkias

Αφήστε το σχόλιό σας

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.