Ιδού τώρα μπροστά μας τα ευθυγραμμισμένα άστρα

Print Friendly, PDF & Email

26/9/2020

του   Άριστου Μιχαηλίδη  

Επικρίναμε πολλές φορές τον Πρόεδρο Αναστασιάδη για τις ομιλίες του στη Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών. Προπάντων, επειδή απέφευγε ακόμα και να κατονομάσει την Τουρκία ως το βασικό μας πρόβλημα. Όταν ήταν διάχυτη η βλακεία του Άιντα με τα άστρα που ευθυγραμμίζονταν, το 2015, ο Πρόεδρος απέφυγε ακόμα και να πει ότι ήταν η Τουρκία που παραβίαζε την ΑΟΖ, μιλούσε γενικά για παραβιάσεις ως να γίνονταν από Αρειανούς, κι έστηνε τον ανδριάντα του Ακιντζί. «Τόσο εγώ όσο και ο Τουρκοκύπριος ηγέτης κ. Μουσταφά Ακιντζί, μοιραζόμαστε το ίδιο πολιτικό θάρρος και σθένος να προχωρήσουμε αποφασιστικά», έλεγε. Το 2016, μιλούσε για συγκλίσεις και για το πόσο κοντά είναι σε μια συμφωνία με τον Ακιντζί. Ενώ ο Ακιντζί έκανε δηλώσεις για να τον διαψεύδει: «Δεν έγινε σωστή αναφορά σε κάποιες συμφωνίες στις οποίες έχουμε καταλήξει», έλεγε. Αλλά, ατού οι δικοί μας. Το 2017 και το 2018, στο ίδιο μοτίβο, πρόβαλλε την ανάγκη επανέναρξης των συνομιλιών. Το 2019 άρχισε να αλλάζει το μοτίβο και να καταγγέλλει την Τουρκία. Η προχθεσινή του ομιλία ήταν φωτιά και λάβα για τον Ερντογάν και όσα κάνει. Του έδωσε απαντήσεις για όλα, ακόμα και για τους Κούρδους μίλησε. Αλλά, φτάσαμε στο 2020 για να γίνει αυτό. Όταν επί χρόνια η διεθνής κοινότητα λάμβανε το μήνυμα από τους ηγέτες μας ότι η λύση εξαρτάται από τον Ελληνοκύπριο και τον Τουρκοκύπριο ηγέτη, κι ότι η Τουρκία είναι περίπου ένας επισκέπτης που θα αποχωρήσει αν δεν τη θέλουμε, άντε τώρα να πείσεις ότι η Τουρκία είναι το πρόβλημα, η εισβολή, η κατοχή, η επεκτατική ιμπεριαλιστική πολιτική της. Το ερώτημα είναι αν οι ηγέτες μας το κατάλαβαν αυτό και μπορούν να το μεταδώσουν, αν δηλαδή ξεπέρασαν τις ψευδαισθήσεις με τις οποίες πολιτεύτηκαν τόσα χρόνια και, έστω και τώρα, θα αρχίσουν να στήνουν πολιτική βασισμένη στα γεγονότα όπως πραγματικά είναι κι όχι όπως θα ήθελαν να είναι. Ο Νίκος Αναστασιάδης, για παράδειγμα, ακόμα και πριν από ένα χρόνο (28 Οκτωβρίου 2019), εξηγούσε ότι «ανέκαθεν λεγόταν ότι οι συνομιλίες είναι κυπριακής ιδιοκτησίας και υπ΄ αυτό τον όρο, υπονοείται πάντοτε ότι τα θέματα που άπτονται των εσωτερικών πτυχών θα αντιμετωπιστούν από τους ηγέτες των δύο κοινοτήτων». Δηλαδή, η Τουρκία δεν έχει ρόλο και άποψη κι ούτε θέλει να την επιβάλει.

Ο άλλος πολιτικός αρχηγός, ο Άντρος Κυπριανού, πήγε μέχρι την Τουρκία και μας έφερε το μήνυμα ότι οι Τούρκοι ηγέτες «στηρίζουν τον κ. Ακιντζί στις προσπάθειες που καταβάλλει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων» και ότι «σε ό,τι αφορά τα ζητήματα της εσωτερικής πτυχής του Κυπριακού, ο κ. Ακιντζί έχει πλήρη ευχέρεια να τα χειρίζεται και ότι εκείνοι ενδιαφέρονται περισσότερο για τα ζητήματα που αφορούν την ασφάλεια» (24/1/2016).

Δηλαδή, οι δύο μεγαλύτερες πολιτικές δυνάμεις του τόπου πιστεύουν ότι οι Τουρκοκύπριοι έχουν την ευχέρεια να διαπραγματευθούν μόνοι τους και να τα βρούμε μεταξύ μας σε όσα αφορούν τις λεγόμενες εσωτερικές πτυχές. Τη μορφή του πολιτεύματος, τον διαμοιρασμό της εξουσίας, το εδαφικό, το περιουσιακό… Ωστόσο, αυτές τις μέρες παρακολουθούμε τη συζήτηση που γίνεται στα κατεχόμενα με τον Ακιντζί και τον Ερχιουρμάν να υποστηρίζουν την ομοσπονδιακή διευθέτηση και τους υπόλοιπους να τους απαντούν με όσα λέει ο Τσαβούσογλου. «Δεν έχει πλέον νόημα να μιλάμε στον τουρκοκυπριακό λαό για πιθανή ομόσπονδη λύση», καθώς «ο δρόμος μας πλέον για λύση είναι λύση στη βάση δύο κυρίαρχων κρατών», έλεγε χτες ο υποψήφιος «πρόεδρος» και νυν «πρωθυπουργός» Ερσίν Τατάρ. Ο Τσαβούσογλου στέλνει τις οδηγίες από την Άγκυρα κι αυτοί τις υιοθετούν χωρίς καμία αμφισβήτηση. Φυσικά, κάποιοι τις αμφισβητούν, αλλά δεν είναι μόνο με αυτούς που θα στήσουμε κράτος, είναι με όλους, ακόμα και με τους έποικους. Άσε που όταν διαπραγματευόταν ο Ακιντζί, ένας από αυτούς που σήμερα αμφισβητεί τις τουρκικές οδηγίες, στο τραπέζι μετέφερε τις τουρκικές προτάσεις. Κι αυτό το γνωρίζουν από πρώτο χέρι όσοι μετείχαν στις συνομιλίες.

Αλλά, ακόμα κι αν υπάρχει ελπίδα κάποιοι Τουρκοκύπριοι να διαφοροποιηθούν και να απογαλακτιστούν, δικαιολογείται η ηγεσία μας υπό τις συνθήκες που βιώνουμε να δίνει το μήνυμα ότι είναι με τους Τουρκοκύπριους που θα λύσουμε το πρόβλημα και η Τουρκία πράγματι θα μας αφήσει να τα βρούμε; Αυτή την πολιτική, αυτή την ψευδαίσθηση που οι ίδιοι καλλιέργησαν τόσα χρόνια τη βρίσκουν σήμερα μπροστά τους και διερωτούνται γιατί δεν μπορούν να πείσουν τη διεθνή κοινότητα ότι η Τουρκία είναι το πρόβλημα μας κι όχι το ότι θέλουμε να κλέψουμε το φυσικό αέριο των Τουρκοκυπρίων…

aristosm@phileleftheros.com

ΠΗΓΗ:https://www.philenews.com/f-me-apopsi/arthra-apo-f/article/1026393/idoy-tora-brosta-mas-ta-efthygammismena-astra