Ισραήλ και Αίγυπτος κτίζουν αγωγό από Λεβιάθαν

Print Friendly, PDF & Email

22/2/2021

γράφει ο  Ανδρέας Πιμπίσιης

Το Ισραήλ πρωτοστάτησε στον αγωγό μεταφοράς φυσικού αερίου από την Ανατολική Μεσόγειο προς την Ευρώπη, αλλά δείχνει πως δεν θα καθίσει να περιμένει πότε θα αρχίσει και πότε θα τελειώσει το όλο έργο. Γι’ αυτό και ψάχνει άλλες λύσεις οι οποίες έχουν και πολιτική σημασία.

Η επίσκεψη του Αιγύπτιου υπουργού Ενέργειας στο Ισραήλ έφερε σημαντικές εξελίξεις σ’ ότι αφορά τη συνεργασία των δύο χωρών. Ισραήλ και Αίγυπτος συμφώνησαν (σύμφωνα με το πρακτορείο Ρόιτερς) να κατασκευάσουν αγωγό ο οποίος να συνδέει το Λεβιάθαν – όπου έχουν ανακαλυφθεί σημαντικές ποσότητες φυσικού αερίου – με εργοστάσια υγροποίησης φυσικού αερίου στη βόρεια Αίγυπτο.

Η συμφωνία των δύο χωρών επιτεύχθηκε στη διάρκεια της συνάντησης Γιουβάλ Στάινιτς και Τάρεκ Ελ Μόλλα. Στο επίκεντρο των συνομιλιών που είχαν οι δύο υπουργοί ήταν και η αναζήτηση τρόπω ανάπτυξης του φυσικού αερίου της Ανατολικής Μεσογείου.

Από το Λεβιάθαν διοχετεύονται σημαντικές ποσότητες φυσικού αερίου για την εγχώρια αγορά του Ισραήλ ενώ γίνονται και εξαγωγές προς την Ιορδανία και την Αίγυπτο. Μέσα στις επιλογές που μελετούσε το Ισραήλ ήταν εγκατάσταση πλωτής μονάδας Υγροποίησης Φυσικού Αερίου (ΥΦΑ) ή κατασκευή υποθαλάσσιου αγωγού για μεταφορά του φυσικού αερίου προς τα τερματικά ΥΦΑ της Αιγύπτου τα οποία τα τελευταία χρόνια είτε υπολειτουργούν είτε παραμένουν αδρανεί.

Ο Στάινιτς ανακοίνωσε ότι οι δύο χώρες συμφώνησαν να προχωρήσουν με το σχέδιο αγωγού και άρχισαν ήδη να εργάζονται για τη σύναψη επίσημης συμφωνίας. Όπως αναφέρεται σε δήλωση που εκδόθηκε από το γραφείο του Στάινιτς «οι δυο υπουργοί συμφώνησαν για την κατασκευή (ενός) υπεράκτιου αγωγού φυσικού αερίου από το Λεβιάθαν προς τις εγκαταστάσεις υγροποίησης στην Αίγυπτο, προκειμένου να αυξηθούν οι εξαγωγές φυσικού αερίου προς την Ευρώπη μέσω των εγκαταστάσεων ΥΦΑ στην Αίγυπτο».

Παράλληλα έγινε γνωστό ότι οι Παλαιστίνιοι υπέγραψαν συμφωνία με τον υπουργό Ενέργειας της Αιγύπτου για την ανάπτυξη ενός τεμαχίου φυσικού ερίου στα ανοικτά της Γάζας.  Ο Μόλλα υπέγραψε ένα μνημόνιο συνεννόησης σύμφωνα με το οποίο η Αίγυπτος θα βοηθήσει στην ανάπτυξη του θαλάσσιου τομέα της Λωρίδας της Γάζας με τους δύο εταίρους του έργου, το Ταμείο Επενδύσεων της Παλαιστίνης και την Ενοποιημένη Εταιρεία Ανάδοχων. Το Gaza Marine βρίσκεται περίπου 30 χιλιόμετρα από την ακτή του παλαιστινιακού θύλακα και εκτιμάται υπάρχει φυσικό αέριο που φτάνει το ένα τρισεκατομμύριο κυβικά πόδια.

Οι εξελίξεις αυτές έχουν και πολιτική σημασία σ’ ότι αφορά τους ισραηλινούς σχεδιασμούς για εξαγωγή φυσικού αερίου. Προχωρώντας με την κατασκευή αγωγού από το Ισραήλ προς την Αίγυπτο θα πρέπει να αναμένεται ότι μπαίνει ένα οριστικό τέλος όσον αφορά το θέμα του αγωγού προς την Τουρκία. Μήνυμα προς την Άγκυρα αποτελεί και η συμφωνία που υπέγραψε ο Μόλλα με τους Παλαιστινίους και ιδιαίτερα η πραγματοποίηση ερευνών ανοικτά της Λωρίδας της Γάζας.

Η συμφωνία των δύο χωρών δείχνει πως το Ισραήλ δεν θα περιμένει το πότε θα υλοποιηθεί ο αγωγός Ανατολικής Μεσογείου που θα συνδέει τις πλατφόρμες εξόρυξης σε Ισραήλ και Κύπρο και θα διοχετεύει το φυσικό αέριο προς την Ευρώπη μέσω Ελλάδας. Θα πρέπει να σημειωθεί ότι οι εγκαταστάσεις ΥΦΑ Αιγύπτου ήταν μια από τις επιλογές που έχει και η Κύπρος για εξαγωγή του δικού της φυσικού αερίου προς την Ευρώπη.

ΠΗΓΗ:https://www.philenews.com/eidiseis/politiki/article/1131222/israil-kai-aigptos-ktizoyn-agg-apo-lebiathan