Δηλώσεις του Κυβερνητικού Εκπροσώπου μετά από τη συνεδρία του Εθνικού Συμβουλίου (7 ΔΕΚ 2016)

Print Friendly, PDF & Email

ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΚΑΙ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΩΝ

07/12/2016 14:35

Εκείνο που έχει περισσότερη σημασία δεν είναι απλώς να εκφράζουμε ανησυχίες, αλλά να προβαίνουμε σε τέτοιου είδους ενέργειες, ώστε να μην υφίστανται ανησυχίες, είπε σήμερα ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος κ. Νίκος Χριστοδουλίδης. 

Σε δηλώσεις του στους δημοσιογράφους, στο Προεδρικό Μέγαρο, μετά από τη συνεδρία του Εθνικού Συμβουλίου, ο Εκπρόσωπος ανέφερε ότι «έγινε ενημέρωση από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και ακολούθως, έγινε συζήτηση τόσο για θέματα ουσίας όσο και διαδικασίας. Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας απάντησε σε αρκετές ερωτήσεις που τέθηκαν και η συζήτηση θα συνεχιστεί με μία ίσως δύο συνεδρίες του Εθνικού Συμβουλίου». 

Κληθείς να σχολιάσει ανησυχίες που εκφράστηκαν από πλευράς κομμάτων για την πολυμερή διάσκεψη και ιδίως για τη σύνθεσή της, ο Εκπρόσωπος είπε ότι «όλοι έχουμε ανησυχίες, εκείνο που έχει περισσότερη σημασία δεν είναι απλώς να εκφράζουμε ανησυχίες, εκείνο που έχει σημασία είναι να προβαίνουμε σε τέτοιου είδους ενέργειες, ώστε να μην υφίστανται τέτοιου είδους ανησυχίες». 

Πρόσθεσε ότι «θέλω να διαβεβαιώσω ότι εδώ και πολύ καιρό γίνονται τέτοιου είδους ενέργειες», ώστε όταν φτάσουμε να αντιμετωπίσουμε καταστάσεις, να μην υπάρχει καμία απολύτως ανησυχία. 

Ερωτηθείς εάν η Κυπριακή Δημοκρατία θα εκπροσωπείται στην πολυμερή, είπε ότι «το αντικείμενο συζήτησης σε μια πολυμερή διάσκεψη αφορά ένα κράτος, αυτό το κράτος είναι η Κυπριακή Δημοκρατία και δεν μπορεί να λείπει από τη συζήτηση το κράτος για το οποίο θα γίνει συζήτηση». 

Κληθείς να σχολιάσει αναφορές πολιτικών αρχηγών ότι στη σημερινή συνεδρία του Εθνικού Συμβουλίου λέχθηκε από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας ότι η διάσκεψη θα είναι πενταμερής, ο Εκπρόσωπος είπε ότι «δεν ελέχθη κάτι τέτοιο από τον Πρόεδρο». 

Σε ερώτηση αν οι πολιτικοί αρχηγοί θα συνοδεύσουν τον Πρόεδρο στη Γενεύη, είπε ότι «είναι ευπρόσδεκτοι να συνοδεύσουν τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας». 

Κληθείς να πει τί θα απασχολήσει τις επόμενες συνεδρίες του Εθνικού Συμβουλίου, ο Εκπρόσωπος είπε ότι «πέραν από τα θέματα διαδικασίας υπάρχουν πολύ πιο σημαντικά θέματα, χωρίς να παραβλέπουμε σε καμιά περίπτωση τα θέματα διαδικασίας, όπως τα θέματα ουσίας. Για παράδειγμα, μέσα σε αυτό το διάστημα υπάρχει ένας καθορισμός θεματολογίας ανάμεσα στους διαπραγματευτές, θα συζητηθούν θέματα και στα έξι κεφάλαια του Κυπριακού, όπως στο Εδαφικό, Περιουσιακό, της Διακυβέρνησης, ανταλλαγή απόψεων για ζητήματα ασφάλειας και εγγυήσεων και εκτιμούμε και αναμένουμε ότι για αυτά τα θέματα, θα έχει περισσότερη προστιθέμενη αξία να γίνει εξαντλητική συζήτηση σε επίπεδο Εθνικού Συμβουλίου». 

Ερωτηθείς αν ο Πρόεδρος αισθάνεται ενισχυμένος μετά από τη συνεδρία του Εθνικού Συμβουλίου, ο Εκπρόσωπος είπε ότι «η κάθε άποψη είναι απολύτως σεβαστή όταν στηρίζεται σε πραγματικά δεδομένα».

Πρόσθεσε ότι το αναμενόμενο είναι να εκφράζονται ανησυχίες, σημειώνοντας ωστόσο ότι «εκείνο που έχει σημασία είναι τί κάνουμε για αντιμετώπιση ανησυχιών. Ο Πρόεδρος θέλει και επιδιώκει να έχει ανταλλαγή απόψεων με τα μέλη του Εθνικού Συμβουλίου, υπάρχει καθημερινή επαφή με την Ελληνική Κυβέρνηση σε επίπεδο Αρχηγών Κυβερνήσεων, Υπουργών Εξωτερικών» και διπλωματών. 

Πρόσθεσε ότι ο Πρόεδρος θα ενημερώσει τους Αρχηγούς Κρατών και Κυβερνήσεων της ΕΕ κατά το προσεχές Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, όπως και τους συμμετέχοντες στη Σύνοδο του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος και θα έχει συνάντηση με τον Έλληνα Πρωθυπουργό, στην παρουσία και των Υπουργών Εξωτερικών Κύπρου – Ελλάδας, ώστε να συζητηθούν όλα τα θέματα, μέσα στο πλαίσιο της συνεχούς επαφής και ανταλλαγής απόψεων με την Ελληνική Κυβέρνηση. 

«Βρισκόμαστε σε μία κρίσιμη φάση που όλοι αντιλαμβάνονται, και όλα θα κριθούν και όλοι θα κριθούμε από το τελικό αποτέλεσμα», πρόσθεσε. 

Ερωτηθείς αν υπάρχουν προϋποθέσεις για πραγματοποίηση της πολυμερούς διάσκεψης και τί θα γίνει αν οι χάρτες αποκλίνουν, ο Εκπρόσωπος είπε ότι «όταν έχουμε να αντιμετωπίσουμε μια τέτοια κατάσταση, θα την αντιμετωπίσουμε εκείνη τη στιγμή. Αυτή τη στιγμή υπάρχει μια συναντίληψη ανάμεσα στους ηγέτες, μια συναντίληψη της 1ης Δεκεμβρίου. Από εκεί και πέρα, αν κάτι από αυτό το πλαίσιο της συναντίληψης δεν ανταποκρίνεται σε εκείνη τη στιγμή, θα το χειριστούμε εκείνη τη στιγμή». 

Σε άλλη ερώτηση είπε ότι «η Ελληνική Κυβέρνηση έχει εκφράσει, και χθες, μέσω του Κυβερνητικού Εκπροσώπου, μια θέση με την οποία συμφωνούμε απόλυτα, μια θέση που λέει ότι για να είναι επιτυχής μια πολυμερής διάσκεψη θα πρέπει να προηγηθεί διαβούλευση ανάμεσα στην Αθήνα και την Άγκυρα.

Αυτή είναι μια θέση που όχι μόνο υποστηρίζουμε αλλά μια θέση που πολύ πριν αρχίσει αυτός ο δημόσιος διάλογος έχουμε εκφράσει μέσα από δημόσιες τοποθετήσεις μας. Άρα, δεν υπάρχει καμία απολύτως διαφορετική προσέγγιση ή και διαφωνία ανάμεσα στην Ελληνική Κυβέρνηση και στην Κυπριακή Κυβέρνηση και θεωρώ ότι κάνουμε τη χειρότερη, την πιο αρνητική υπηρεσία στην προσπάθεια που βρίσκεται σε εξέλιξη όσοι ψάχνουν να βρουν διαφωνίες ή διαφορετικές προσεγγίσεις ανάμεσα στην Αθήνα και τη Λευκωσία». 

ΠΗΓΗ:http://www.pio.gov.cy/MOI/pio/pio2013.nsf/All/E0C7D985F4D1B4D2C225808200451CAA?OpenDocument&L=G

Αφήστε το σχόλιό σας

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.