18/4/2021
ΘΕΣΗ ΣΗΜΕΡΙΝΗΣ
Τα έψαλε ο Δένδιας στον Τσαβούσογλου εντός Τουρκίας. Και καλά του έκανε. Toυ έκοψε τον βήχα. Μπράβο του. Επί της ουσίας, όμως, τι του είπε για το Κυπριακό; Εξέφρασε την επίσημη θέση της πολιτικής μας ηγεσίας για διζωνική δικοινοτική ομοσπονδία, η οποία, όμως, είναι η τουρκική θέση του Νιχάτ Ερίμ από το 1956. Τραγικό μεν, αληθές δε. Επειδή η Άγκυρα εξασφάλισε τη διζωνική δικοινοτική ομοσπονδία, προχώρησε ένα βήμα παρακάτω. Στα δύο κράτη και τη συνομοσπονδία. Και τόσο η Αθήνα όσο και η Λευκωσία σήκωσαν ως δικό μας λάβαρο την προηγούμενη τουρκική θέση. Την ομοσπονδία. Με αποτέλεσμα, να τη μεταφέρουμε στην Πενταμερή και να μην υπάρχει στο τραπέζι ελληνική θέση. Υπάρχουν όλες οι αποχρώσεις των τουρκικών διχοτομικών θέσεων ως προηγούμενο στάδιο της τουρκοποίησης. Αυτό είναι το κατάντημα μιας πολιτικής, η οποία, για να περάσει από την ουτοπία στον ρεαλισμό, θα πρέπει να υποταχθούμε στη Νέα Οθωμανική Αυτοκρατορία.
Οι Βρετανοί συμμαχούν με τους Τούρκους για να ασκήσουν πιέσεις και να εκβιάσουν τον Πρόεδρο Αναστασιάδη. Η Αθήνα τι πράττει; Ποιες είναι οι θέσεις της; Κατά το παρελθόν κατέστη πολλές φορές η αχίλλειος πτέρνα των κυπριακών Κυβερνήσεων. Για να γλιτώσει από το Κυπριακό, είχε την ψευδαίσθηση ότι, αν πιέσει τη Λευκωσία για μία τουρκικής προέλευσης διευθέτηση, τότε θα γλίτωνε από τον μπελά. Δεν αποκλείεται, ειδικώς οι Βρετανοί, ή ακόμη και οι Αμερικάνοι, να πιέσουν την Αθήνα για να πιέσει τη Λευκωσία. Εκεί ήταν πάντα το κύριο πρόβλημα. Και αυτό πρέπει να επιλυθεί. Μπορεί; Μακάρι.
Τα πράγματα είναι απλά. Εάν πέσει η Κύπρος, θα πέσει και το Αιγαίο και η Θράκη. Αυτό, όμως, δεν φαίνεται να γίνεται αντιληπτό στην πράξη. Διότι, αν γινόταν κατανοητό, η Ελλάδα δεν θα ήταν απούσα από την Κύπρο, τη οποία, όμως, μερίδα κομμάτων, και δη των μεγάλων, την θέλει να κείται μακράν. Αυτοκτονικές τάσεις. Τις οποίες εκμεταλλεύεται η Τουρκία και τι μας λέει; Εφόσον δεν είστε μια γροθιά από τη Θράκη ώς την Κύπρο, εάν δεν υποκύψετε στην Πενταμερή, τότε θα σας επιβάλω ό,τι εγώ θέλω είτε με το καλό είτε με το κακό. Διότι, γνωρίζει ότι είμεθα αθωράκιστοι. Γυμνοί και εκτεθειμένοι. Και ποιος θα μας σώσει; Η Ε.Ε.; Μα η Ευρώπη είναι υπό τουρκική τιμωρία, παρά τα καρότα που της έχουν προσφέρει στο τελευταίο εαρινό Συμβούλιο οι εταίροι. Η Τουρκία δεν δέχεται την Ε.Ε. στην Πενταμερή, ούτε καν με το καθεστώς παρατηρητού! Την γράφει στα παλιά της τα παπούτσια.
Βεβαίως, δεν ευθύνονται μόνο οι Βρυξέλλες για ό,τι συμβαίνει, αλλά και η Αθήνα και η Λευκωσία, οι οποίες αντί να επιμένουν στην επιβολή κυρώσεων και στην πρόκληση κόστους επί της απαράδεκτης τουρκικής πολιτικής, υπαναχώρησαν και πρόσφεραν νέα δώρα στην Άγκυρα. Άφησαν ανοιχτό το ζήτημα της αναβάθμισης της τελωνειακής ένωσης. Και τώρα ισχυρίζεται ο Πρόεδρος ότι θα θέσει βέτο! Πότε το άσκησε στο παρελθόν; Και πόσο πειστικός μπορεί να είναι; Και αν η Άγκυρα βγάλει τον στόλο έξω, τι θα κάνει; Θα μπει σε κρίση; Ή θα βάλει την ουρά στα σκέλια; Τραγικά διλήμματα! Στα οποία ο ίδιος μπήκε.
Ο Πρόεδρος φημίζεται για την ευελιξία του. Εάν βρεθεί, όπως έχουμε ήδη γράψει, ένα κοινό ανακοινωθέν που ερμηνεύεται κατά το δοκούν, θα επιστρέψει θριαμβευτής, ισχυριζόμενος ότι έσπασε το αδιέξοδο, αλλά την ίδια στιγμή θα πανηγυρίζει και η Τουρκία διότι με την πολιτική ισότητα εννοεί την ισότιμη κυριαρχία. Εάν υπάρξει εμπλοκή στην Πενταμερή, τότε ο Πρόεδρος θα επιστρέψει με φουστανέλα. Είτε το ένα συμβεί είτε το άλλο, είναι εμφανές ότι η Πενταμερής θα αποτύχει. Το ερώτημα είναι πόσο μεγάλο θα είναι το κόστος, που θα πληρώσουμε. Και το οποίο ξεκινά από τη νομιμοποίηση της διχοτόμησης και φτάνει ώς την αναγνώριση του ψευδοκράτους και τη διάλυση της Κυπριακής Δημοκρατίας. Την ανατροπή του ΟΧΙ του 2004 και επιβολή του ΝΑΙ. Σαφής καταστρατήγηση της λαϊκής εντολής. Οι πολίτες δεν θέλουν διάλυση και τουρκοποίηση, αλλά δημοκρατική λύση και απελευθέρωση. Ας τους σεβαστούν, επιτέλους, οι ηγέτες μας!
ΠΗΓΗ:https://simerini.sigmalive.com/article/2021/4/18/tragika-dilemmata-tou-proedrou/