Οι Ευθύνες της Αντιπολίτευσης

Print Friendly, PDF & Email

08 Δεκέμβριος 2016
Σημερινή

Ο Γλαύκος Κληρίδης και ο Νίκος Αναστασιάδης κατέχουν το ρεκόρ των περισσοτέρων αποχωρήσεων από το Εθνικό Συμβούλιο. Απεχώρησαν απ’ όλα τα Εθνικά Συμβούλια, επί προεδριών Σπύρου Κυπριανού, Γιώργου Βασιλείου, Δημήτρη Χριστόφια και Τάσσου Παπαδόπουλου. Προβάλλοντες ως λόγους, είτε τη λήψη αποφάσεων ερήμην των πολιτικών ηγεσιών είτε την ανυπαρξία συνδιαβούλευσης είτε τη μη ενημέρωση είτε την ενημέρωση εκ των υστέρων.

Συνεπώς ο Πρόεδρος Αναστασιάδης δεν έχει κανένα λόγο και επιχείρημα να διαμαρτύρεται, εάν και εφόσον οι ηγέτες της αντιπολίτευσης αποχωρήσουν από το Εθνικό Συμβούλιο. Είναι οι ίδιοι ακριβώς λόγοι τους οποίους επικαλέσθηκαν και οι Πρόεδροι του ΔΗΣΥ όταν αποχωρούσαν.

Η αντιπολίτευση δεν έχει κανένα λόγο να παραμείνει στο Εθνικό. Κατ’ ακρίβειαν, καθυστερεί πολύ στην αποχώρηση. Ιδού γιατί:
1. Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είχε υποσχεθεί προδιαβούλευση, συνδιαβούλευση, ενημέρωση των πολιτικών αρχηγών, πριν από τη λήψη αποφάσεων. Έπραξε τα αντίθετα.

2. Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είχε δεσμευθεί στην ετοιμασία από το Εθνικό Συμβούλιο, σχεδίου λύσης, το οποίο θα κατέθετε στην τράπεζα των διαπραγματεύσεων. Δεν το έπραξε και προχώρησε στη συμφωνία με τον Έρογλου, ερήμην του Εθνικού Συμβουλίου.

3. Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ουδέποτε ενημέρωσε το Εθνικό Συμβούλιο προτού αποφασίσει. Πάντοτε ενημέρωνε κατόπιν εορτής και στη βάση των τετελεσμένων που δημιουργούσαν οι αποφάσεις του.

4. Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας διακήρυξε ότι η σοφία του ενός δεν μπορεί να αντικαταστήσει τη σοφία των πολλών. Και πως οι ώμοι του ενός δεν μπορούν να βαστάξουν το βάρος της διαχείρισης του εθνικού θέματος. Τελικά αντικατέστησε τη σοφία των πολλών με την ασοφία του ενός και τους ώμους των πολλών, με τον ώμο του ενός.

Τέσσερα χρόνια αποκλειστικής και προσωπικής διαχείρισης του Κυπριακού από τον Νίκο Αναστασιάδη, οδήγησαν στη σημερινή τραγική κατάσταση του εθνικού θέματος. Οδήγησαν σε δύο εφιαλτικά τετελεσμένα, τα οποία είναι μη αναστρέψιμα: Είτε τουρκική λύση είτε αδιέξοδο με επικίνδυνες επιπτώσεις.

Οι ηγέτες της αντιπολίτευσης πρέπει να διερωτηθούν: Η συμμετοχή τους στο Εθνικό Συμβούλιο θα μπορέσει να ανατρέψει τα σημερινά καταστροφικά δεδομένα; Ασφαλέστατα, όχι. Όλα έχουν πάρει τον δρόμο τους. Συμμετοχή τους στο Εθνικό Συμβούλιο, επιβάλλεται μόνο εφόσον ο Πρόεδρος Αναστασιάδης αποφασίσει να αναθεωρήσει τη σημερινή πολιτική του και αναζητήσει νέα πολιτική.

Διερωτόμαστε σε τι αποσκοπεί το αίτημά τους για μετάβαση στη Γενεύη. Να κάμουν τι; Θα ανατρέψουν την όποια απόφαση λάβει ο Πρόεδρος; Και ευλόγως διερωτάται ο Αβέρωφ Νεοφύτου: Οι “μονίμως αντιδρώντες” πολιτικοί αρχηγοί, οι οποίοι πριν από μερικούς μήνες εξέφραζαν αντίθεση σε μετάβαση του Προέδρου στο εξωτερικό, πώς ζητούν σήμερα να μεταβούν με τον Πρόεδρο στο εξωτερικό;

Και ερωτούμεν, επίσης, εμείς. Οι ηγέτες της αντιπολίτευσης, οι οποίοι απορρίπτουν τη λύση της διζωνικής, τι θα επιτύχουν, μεταβαίνοντες στο εξωτερικό; Θα ανατρέψουν την πορεία της λύσης προς τη διζωνική; Και ο Πρόεδρος του ΔΗΚΟ, ο οποίος θεωρεί βεβαία τη διάλυση της Κυπριακής Δημοκρατίας και καταστροφική τη λύση που διαπραγματεύεται ο Πρόεδρος, θα επιτύχει τι, με τη μετάβαση στο εξωτερικό; Θα ανατρέψει μία πορεία, η οποία σήμερα θεωρείται μη αναστρέψιμη;

Αν οι ηγέτες της αντιπολίτευσης πιστεύουν πως μπορούν να διαφοροποιήσουν μορφές λύσης και να ανατρέψουν μία πορεία καταστροφής, τότε ας μεταβούν. Αν όχι, άλλο οφείλουν να πράξουν. Να κινητοποιηθούν και να κινητοποιήσουν τον λαό, κατά της λύσης. Να συμπήξουν ισχυρό μέτωπο κατά των χειρισμών του Προέδρου.

Και να καταθέσουν ενώπιον του λαού συγκεκριμένο, ρεαλιστικό σχέδιο, το οποίο θα αποτελέσει άξονα ανατροπής των σημερινών ζοφερών δεδομένων.

Τα υπόλοιπα συνιστούν κινήσεις απόγνωσης. Και με την απόγνωση δεν επιτυγχάνεται ανατροπή. Σήμερα, και εδώ που η πολιτική της Κυβέρνησης οδήγησε τα πράγματα, μόνο ο λαός μπορεί να επιτύχει αναστροφή και ανατροπή της πορείας καταστροφής.

ΠΗΓΗ:http://www.sigmalive.com/simerini/columns/thesi/386359/oi-efthynes-tis-antipolitefsis

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.