Η βιωσιμότητα της λύσης…

Print Friendly, PDF & Email

του Δρ. Γιάννου Χαραλαμπίδη

8 Δεκ 2016

Ο ισχυρισμός του Προέδρου στο Εθνικό Συμβούλιο ότι εάν δεν επέστρεφε στις συνομιλίες, οι Τούρκοι θα ήταν δυνατό να έβγαζαν το στόλο τους, για να «παγιδεύσουν» το φυσικό αέριο και να προκαλέσουν κρίση είναι σοβαρός. Ταυτοχρόνως, όμως, μια τέτοια τουρκική κίνηση  είναι αυτονόητη. Προβλέψιμη. Και επιβεβαιώνει πόσο λανθασμένη είναι η πολιτική του εξευμενισμού και η αδυναμία σύναψης στρατηγικών και κυρίως στρατιωτικών συμμαχιών, όπως με το Ισραήλ, στη βάση της κοινής ενεργειακής εξυπηρέτησης συμφερόντων, καθώς και για την αντιμετώπιση της αναθεωρητικής τουρκικής πολιτικής, που συνιστά μόνιμη απειλή. 

Η πολιτική, λοιπόν, που υιοθέτησε η Κυβέρνηση, με τη στήριξη των ηγεσιών του ΔΗΣΥ και του ΑΚΕΛ, τροφοδότησε τους σημερινούς τουρκικούς εκβιασμούς, στους οποίους ο Πρόεδρος παραδέχεται ότι υπέκυψε για το καλό του τόπου. Σεβαστό. Χωρίς,  όμως, να απαλλάσσεται των ευθυνών του. 

Τι να τις κάνεις, όμως, τις ευθύνες όταν σύρεσαι σε μια διαδικασία από την οποία δεν γνωρίζεις αν θα βγεις ζωντανός. Και αν βγεις ζωντανός δεν γνωρίζεις ποιες  θα είναι οι απώλειες και ποιο το κόστος. Δεν ξέρεις εάν θα υπάρχεις ως κράτος. 

Επί τη βάσει των ανωτέρω θα πρέπει να επισημανθούν και τα εξής:  

  1. Μήπως τελικά υπήρξε, όπως φημολογείται, συμφωνία μεταξύ των εμπλεκομένων μερών, να μην προχωρήσουν, κατά τον τρόπο που θα μπορούσαν να  προχωρήσουν, οι έρευνες στην Κυπριακή ΑΟΖ, έως ότου υπάρξει λύση, καθότι, υπό άλλες συνθήκες, ο  τουρκικός στόλος θα προκαλούσε κρίση; Όπως, δηλαδή, επί τη βάσει των όσων είπε ο Πρόεδρος το Εθνικό, είναι δυνατό να συνέβαινε μετά το Μον Πελεράν 2, εάν δεν υπαναχωρούσε. 

Ερώτημα: Και πού είναι η αποτροπή, στην οποία αναφέρεται ο Υπουργούς Άμυνας; Πού είναι οι ΗΠΑ ως στρατηγικός σύμμαχος; Λόγια του αέρα!  

2. Εφόσον η Τουρκία απειλεί σήμερα, γιατί να μην εκβιάζει και μετά τη λύση,  όταν μάλιστα θα πάρει από τις συνομιλίες ό,τι προβλέπει ο τρέχων σχεδιασμός της και θα αξιώνει και άλλα, μετά τη διευθέτηση του προβλήματος; Και δη επί του  φυσικού αερίου. Εκτός και αν θα στηριχθεί η βιωσιμότητα της ομοσπονδίας στη λογική και πρακτική της βιωσιμότητας των συνομιλιών. ΄Οτι δηλαδή, Θα πρέπει να υποχωρούμε στις  τουρκικές απειλές και εκβιασμούς για να μην τιναχθεί η λύση στον αέρα. Και γιατί να μην συμβεί  κάτι τέτοιο όταν δεν προσδοκάται αλλαγή της τουρκικής πολιτικής; Άλλωστε, με την τουρκικών προδιαγραφών λύση, ο δικτάτορας Ερντογάν θα είναι τροπαιοφόρος! Θα τον εισηγηθούν, προφανώς, ακόμη και ημέτεροι, για το Νόμπελ ειρήνης…   

ΠΗΓΗ:http://www.sigmalive.com/blog/charalambidesg/2016/12/1939/i-viosimotita-tis-lysis#.dpuf

Αφήστε το σχόλιό σας

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.