Η προπαγάνδα ως καταφύγιο διαφόρων μασκαράδων

Print Friendly, PDF & Email

25/9/2021

γράφει ο  Άριστος Μιχαηλίδης   

Φαντάσου, να έχεις τόσο δίκαιο με το μέρος σου, να σε πνίγει, και να μην μπορείς να πείσεις κανέναν. Φαντάσου πόσα λάθη κάναμε στον «μακροχρόνιο αγώνα» μας για να φτάσουμε εδώ. Να λέει ο Τσαβούσογλου ότι «όλοι είναι υποχρεωμένοι να αναγνωρίσουν την κυριαρχία της τδβκ και τα δικαιώματά τους που δόθηκαν από το σύνταγμα του 1960» και να αναρωτιέσαι αν καταργήθηκε πλέον από τον κόσμο μας η έννοια και η αξία της «κοινής λογικής». Πώς μπορεί να σου μιλούν λογικά για δικαιώματα που δικαιούνται από ένα σύνταγμα το οποίο οι ίδιοι πολέμησαν για να καταλύσουν από την πρώτη στιγμή, το πρώτο λεπτό, που συμφωνήθηκε;

Ποιον να πείσεις, όμως; Όταν, χθες ακόμα, ευρωβουλευτής της Κυπριακής Δημοκρατίας, ο Νιαζί Κιζίλγιουρεκ, έγραφε άρθρο στις εφημερίδες και υποστήριζε ότι «η ελληνοκυπριακή ηγεσία αγωνιζόταν για να απαλλαγεί από το Σύνταγμα του ’60 και να δημιουργήσει μια νέα νομική τάξη, στην οποία οι Τουρκοκύπριοι θα ήταν μειονότητα και όχι ίση πολιτική κοινότητα». Κι ότι «αφετηρία αυτής της προσέγγισης ήταν, βεβαίως, τα 13 σημεία που πρότεινε ο Μακάριος το 1963». Κι ένα σωρό ακόλουθοι, ανεγκέφαλοι κι ασυνείδητοι κι ανιστόρητοι, να υιοθετούν όποια προπαγάνδα τους πλασάρουν. Για να φτάσουμε σήμερα τα θύματα της κυπριακής ιστορίας να θεωρούνται οι θύτες. Και να έχεις απέναντι σου έναν Τατάρ να σου κάνει και μαθήματα ιστορίας για το πόσο υπέφεραν οι Τ/κ στα χέρια των Ε/κ.

Ματαιοπονείς εξηγώντας ξανά και ξανά ότι πριν από τα 13 σημεία Μακαρίου υπήρξαν χρόνια βαρβαρότητας εκ μέρους της τουρκικής ηγεσίας, χρόνια δολοφονιών, χρόνια παρεμπόδισης της λειτουργίας του κοινού κράτους. Το πρόβλημα του μικτού στρατού, το πρόβλημα των χωριστών δημαρχείων, το πρόβλημα των κρατικών φορολογιών. Οι εισαγωγές όπλων από την Τουρκία. Η βόμβα – προβοκάτσια (με ομολογία Ντενκτάς) στην τουρκική πρεσβεία της Λευκωσίας και οι οργανωμένες επιθέσεις του τουρκοκυπριακού όχλου εναντίον ελληνοκυπριακών περιουσιών. Έκαψαν καταστήματα, εκκλησίες, δολοφόνησαν αθώους πολίτες, ξεσπίτωσαν οικογένειες. Αμέτρητα στοιχεία αποδεικνύουν τους εξοπλισμούς των Τουρκοκυπρίων με πλοία που έφταναν από την Άγκυρα, πολύ πριν από το 1963. (Το πλοιάριο Ντενίς, βυθίστηκε φορτωμένο με όπλα στις 18 Οκτωβρίου 1959). Οι δολοφονίες και οι προβοκάτσιες, που προηγήθηκαν του ’63 είναι πια ιστορικά δεδομένα, δεν αμφισβητούνται. Όπως και η απόλυτη κυριαρχία επί των Τουρκοκυπρίων της ΤΜΤ και των Τούρκων αξιωματικών που ήταν στην Κύπρο και διοικούσαν τα τουρκοκυπριακά χωριά. Γνωστά και τα έγγραφα που βρέθηκαν το 1963 στο γραφείο του Κουτσούκ, του αντιπροέδρου της κυβέρνησης, στα οποία περιγράφεται βήμα με βήμα όλος ο τουρκικός σχεδιασμός για διχοτόμηση, που εφαρμόστηκε στη συνέχεια με την τουρκανταρσία.

Πώς μπορείς να αντιμετωπίσεις, όμως, την τουρκική προπαγάνδα όταν δεν είναι η Τουρκία που τη διοχετεύει πια στη διεθνή κοινότητα και ειδικά στην Ευρώπη, αλλά η δική σου πλευρά, η πλευρά των θυμάτων της εισβολής και της κατοχής, των προσφύγων, των συγγενών των αγνοουμένων, των συγγενών των σκοτωμένων. Φταίνε, λένε, τα 13 σημεία του Μακαρίου. Τα πρότεινε, όμως, δεν τα εφάρμοσε με τη βία των όπλων. Και πολλά από αυτά, ακόμα και σήμερα υπό συνθήκες εκβιασμού, οφείλουμε να τα απορρίψουμε αν μας τα προτείνουν. Για να μην επιστρέψουμε σε εκείνα τα σκοτεινά χρόνια ενός κράτους που παρέλυσε πριν καν λειτουργήσει.

Και για να ξέρουμε τι μας γίνεται, τα δέκα από τα δεκατρία σημεία ήταν ενοποιητικά: Ο Τ/κ αντιπρόεδρος να αντικαθιστά τον πρόεδρο όταν απουσιάζει, ο Ε/κ πρόεδρος της Βουλής και ο Τ/κ αντιπρόεδρος να εκλέγονται από όλα τα μέλη της Βουλής, ο αντιπρόεδρος της Βουλής να αντικαθιστά τον πρόεδρο όταν απουσιάζει, να καταργηθεί η χωριστή πλειοψηφία για ψήφιση συγκεκριμένων νόμων (εκείνων που αφορούσαν θέματα φορολογίας, δήμων και εκλογών), να ενοποιηθεί το σύστημα απονομής δικαιοσύνης… Αλλά, ούτως ή άλλως, δεν μπορούσε να τα αλλάξει μόνος του ο Μακάριος, ας τα απέρριπταν (κι αυτά και τα υπόλοιπα: κατάργηση βέτο, ενιαίοι δήμοι, προσλήψεις με βάση την αναλογία πληθυσμού σε Δημόσια Υπηρεσία, Δυνάμεις Ασφαλείας και άμυνα), δεν χρειαζόταν να αποχωρήσουν από το κράτος και να συγκεντρωθούν στους θύλακες αφού δεν είχαν σχέδια για διχοτόμηση.

Δικαιολογούν την τουρκανταρσία, δικαιολογούν όσα προηγήθηκαν και όσα ακολούθησαν, ακόμα και την εισβολή, επειδή ο Μακάριος πρότεινε αλλαγές στο σύνταγμα. Τι να εξηγήσεις και ποιον να πείσεις πλέον; Τετέλεσται.

ΠΗΓΗ:https://www.philenews.com/f-me-apopsi/arthra-apo-f/article/1299330/i-propagnda-os-katafygo-diaforon-maskaradon