Τουρκικές επιβουλές και μηχανισμοί αποτροπής

Print Friendly, PDF & Email

12/10/2021

  Η Θέση του “Φ”   

Η ΚΑΤΟΧΙΚΗ Τουρκία διά της στρατιωτικής ισχύος επιχειρεί να επιβάλει τετελεσμένα στην περιοχή και κυρίως σε βάρος της Κυπριακής Δημοκρατίας. Είναι προφανές πως η προσοχή της είναι στραμμένη τώρα στη θαλάσσια περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου. Η Άγκυρα, συνήθως, εξαγγέλλει τις κινήσεις. Δοκιμάζει αντιδράσεις και αντοχές και προχωρεί. Αυτό κάνει και τώρα. Τα όσα έγιναν τις τελευταίες ημέρες σε βάρος του ερευνητικού σκάφους Nautical Geo (ιταλικών συμφερόντων, μαλτέζικης σημαίας) είναι προδήλως ενδεικτικά των τουρκικών προθέσεων. Είναι σαφές πως ετσιθελικά και με εργαλείο τη στρατιωτική ισχύ, επιχειρεί να ακυρώσει τους σχεδιασμούς της Κυπριακής Δημοκρατίας αλλά και χωρών της περιοχής. Προχωρεί με βάση τη λογική της επιβολής, αγνοώντας και καταπατώντας το διεθνές δίκαιο και τους διεθνείς κανόνες λειτουργίας των σχέσεων και των δράσεων. 

ΕΝΔΕΙΚΤΙΚΑ των προθέσεων της κατοχικής δύναμης είναι και τα όσα ανέφερε ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, ο οποίος μιλώντας σε συνέντευξη Τύπου με τον ομόλογό του της Βενεζουέλας δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο να κηρυχθεί και ΑΟΖ στην ανατολική Μεσόγειο όπως κηρύχθηκε και υφαλοκρηπίδα. Έσπευσε, ωστόσο, να αναφέρει ότι δεν χρειάζεται να γίνει κάτι τέτοιο για τις έρευνες υδρογονανθράκων. «Δηλώσαμε την υφαλοκρηπίδα μας, την καταχωρήσαμε στον ΟΗΕ, την προστατεύουμε καλά», είπε, θέτοντας το ερώτημα: «Επιπλέον, τι χρησιμεύει η δήλωση ΑΟΖ; Για τα πλούτη στο νερό, το ψάρεμα». Είναι προφανές πως επί του παρόντος μια τέτοια κίνηση δεν είναι ψηλά στις προτεραιότητες της κατοχικής δύναμης. Παραμένει, ωστόσο, στην ατζέντα και θα προχωρήσει εάν και εφόσον το θεωρήσει χρήσιμο. Άλλωστε σε αυτή τη φάση είναι προφανές πως και χωρίς μια νέα ακραία κίνηση μπορεί να υλοποιεί τους σχεδιασμούς της. Το ανέφερε και ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου πως «έχουμε δηλώσει την υφαλοκρηπίδα μας στη Μαύρη Θάλασσα ως ΑΟΖ ταυτόχρονα. Και στη Μεσόγειο μπορούμε επίσης να το δηλώσουμε. Στη συνέχεια, όταν τη δηλώσουμε καμία χώρα ή ψαράς δεν θα μπορεί να εισέλθει στην περιοχή όπου βρίσκεται η υφαλοκρηπίδα μας». Ξεκάθαρος και απόλυτος ο υπουργός Εξωτερικών της κατοχικής δύναμης. Οπότε, προφανώς  η επόμενη κίνηση θα γίνει σε κάποια φάση καθώς «δεν υπάρχει κανένα εμπόδιο», όπως συναφώς έχει επισημανθεί από τουρκικής πλευράς.

ΕΙΝΑΙ προφανές πως βρισκόμαστε ενώπιον  μιας νέας κατάστασης πραγμάτων, η οποία ασφαλώς και δεν προέκυψε ξαφνικά. Είναι πρόδηλο ότι η κατοχική Τουρκία προχωρεί βήμα- βήμα στην υλοποίηση ενός σχεδιασμού, που αποσκοπεί πρωτίστως στον στρατηγικό έλεγχο της Κύπρου και κατ΄ επέκταση και της περιοχής. Το ζητούμενο είναι να υπάρξουν αποτρεπτικοί μηχανισμοί σε όλα τα πεδία. Εάν ανεχθούμε αυτή τη συμπεριφορά, η Τουρκία θα προχωρεί αναβαθμίζοντας τις αξιώσεις της. Δεν έχουμε ασφαλώς απεριόριστες δυνατότητες, αλλά έχουμε όσες χρειάζεται για να αποτραπούν οι τουρκικές επεκτατικές επιδιώξεις. Φτάνει να υπάρχει διάθεση, αποφασιστικότητα, σχεδιασμός και να αξιοποιηθούν όλες οι δυνατότητες, κυρίως σε διπλωματικό επίπεδο, αλλά και συνεργασίες, συμμαχίες με άλλες χώρες. Η μη αντίδραση προφανώς και δεν είναι πολιτική στάση. Είναι σταδιακή αποδοχή των τουρκικών σχεδιασμών. Γι’ αυτό και θα πρέπει να υπάρξει αντίδραση εδώ και τώρα. 

ΠΗΓΗ:https://www.philenews.com/f-me-apopsi/arthra-apo-f/article/1311594/toyrkikes-epiboyles-kai-michanismoi-apotropis