Οργιάζει το λαθρεμπόριο από τα κατεχόμενα

Print Friendly, PDF & Email

22/11/2021

γράφει ο Μάριος Πούλλαδος

Γιγαντώνεται το πρόβλημα με την παράνομη διακίνηση όπλων, ναρκωτικών, καυσίμων, τροφίμων, αλκοόλ και καπνού

Η αντιμετώπιση της παράνομης διακίνησης μεταναστών από τα κατεχόμενα στις ελεύθερες περιοχές έχει τεθεί στην κορυφή των προτεραιοτήτων της Κυβέρνησης, που αναζητεί τρόπους να κλείσει τις «μαύρες τρύπες» στη Γραμμή Κατάπαυσης του Πυρός ή «Πράσινη Γραμμή». Σε αυτό το πλαίσιο εντάσσεται και η πρόσφατη απόφαση για εγκατάσταση ισραηλινού συστήματος καμερών για επιτήρηση και εντοπισμό παράνομων διελεύσεων και διακινητών. Εξίσου σημαντικό, και αλληλένδετο, πρόβλημα, που γιγαντώνεται με το πέρασμα του χρόνου, είναι το ανεξέλεγκτο λαθρεμπόριο αγαθών, όπλων και ναρκωτικών από και προς τις ελεύθερες περιοχές από τα κατεχόμενα. Η σύλληψη πριν από ένα μήνα του 38χρονου Αζέρου εκτελεστή συμβολαίων θανάτου με το ρωσικό διαβατήριο, που πέρασε από τα κατεχόμενα στις ελεύθερες περιοχές, είναι ενδεικτική του προβλήματος που υπάρχει.

Κανονισμός «Πράσινης Γραμμής»

Σύμφωνα με τον κανονισμό της «Πράσινης Γραμμής», τα εμπορεύματα που διέρχονται από την «Πράσινη Γραμμή» πρέπει να έχουν παραχθεί εξολοκλήρου σε περιοχές ευρισκόμενες εκτός του αποτελεσματικού ελέγχου της Κυπριακής Δημοκρατίας ή να έχουν υποστεί την τελευταία, ουσιαστική, οικονομικά δικαιολογημένη μεταποίηση ή επεξεργασία σε επιχείρηση εξοπλισμένη για τον σκοπό αυτό σε περιοχές ευρισκόμενες εκτός του αποτελεσματικού ελέγχου της Κυπριακής Δημοκρατίας. Το Τ/κ Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο έχει αρμοδιότητα να βεβαιώνει την προέλευση των προϊόντων με σκοπό να αποτρέπεται το ενδεχόμενο μη κυπριακά παραγόμενα προϊόντα να διατίθενται στην Κ.Δ. ως κυπριακά. Τα ελεγχόμενα από την Κυπριακή Δημοκρατία σημεία διέλευσης είναι ο δρόμος του Λήδρα Πάλας, ο Άγιος Δομέτιος, το Πέργαμος, τα Στροβίλια, η οδός Λήδρας (μόνο για πεζούς), ο Αστρομερίτης – Ζώδια, ο Κάτω Πύργος – Καραβοστάσι, η Λεύκα-Απλίκι, η Δερύνεια, τα Κόκκινα – Παχύαμμος και ο Κάτω Πύργος – Κόκκινα. Η περιοχή της Πύλας αποτελεί ένα ιδιότυπο καθεστώς, από το οποίο έχει παρατηρηθεί συχνά το φαινόμενο της παράνομης διακίνησης.

Η επιστολή της ΟΕΒ

Ο λειτουργός επιχειρηματικότητας της ΟΕΒ, Μιχάλης Γεωργίου, μιλώντας αυτήν την εβδομάδα στο «Σίγμα» αναγνώρισε το πρόβλημα της διενέργειας λαθρεμπορίου καυσίμων, βιομηχανικών και γεωργικών προϊόντων, με αποτέλεσμα να δημιουργούνται συνθήκες αθέμιτου ανταγωνισμού. Η διέλευση γίνεται μέσα από την «Πράσινη Γραμμή» αλλά και μη εγκεκριμένα σημεία διέλευσης, και οι αρμόδιοι ελπίζουν ότι το θέμα θα επιλυθεί με την εγκατάσταση καμερών.

Mε επιστολή της προς τον Πρόεδρο και τα μέλη της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Εμπορίου της Βουλής, η ΟΕΒ, αφού πρώτα ξεκαθαρίζει τον σεβασμό της σημασίας του Κανονισμού της «Πράσινης Γραμμής», κάλεσε το κράτος να διασφαλίσει συνθήκες ισότιμου ανταγωνισμού και να μεριμνήσει κατά τρόπον ομοιόμορφο για την προστασία της ασφάλειας και υγείας των καταναλωτών, καθώς υπάρχει ζημιά στο κράτος με την είσπραξη των φόρων.

Ολιγωρία Αστυνομίας – Ε.Φ.

Η Αστυνομία γνωρίζει ποια είναι τα γκρίζα σημεία κατά μήκος της «Πράσινης Γραμμής», αν και λίγα έχουν γίνει μέχρι στιγμής για τερματισμό της παρανομίας. Υπενθυμίζεται ότι τον Μάρτιο του 2021 το SigmaLive αποκάλυψε, με βίντεο ντοκουμέντο, τη διενέργεια λαθρεμπορίου φθαρτών προϊόντων από ένα μεγάλο κλειστό φορτηγό αυτοκίνητο, ερχόμενο από τη σκλαβωμένη περιοχή της Μιας Μηλιάς προς τη χονδρική αγορά της Λευκωσίας, διά της οδού Αγίου Ιλαρίωνος, στο Καϊμακλί Λευκωσίας και προς άλλες κατευθύνσεις, μέσω της «Νεκρής Ζώνης» της περιοχής ΣΟΠΑΖ. Σύμφωνα με πληροφορίες, δεν ήταν ένα μεμονωμένο περιστατικό, καθώς η πρακτική αυτή είναι συχνό φαινόμενο, με προϊόντα από τα κατεχόμενα να καταλήγουν, χωρίς κανέναν έλεγχο των αρμοδίων υπηρεσιών, στο τραπέζι των καταναλωτών. Αυτόπτες μάρτυρες των κινήσεων του λαθρεμπορικού φορτηγού, στη «Νεκρή Ζώνη», είναι οι αξιωματικοί και οπλίτες που επανδρώνουν τα φυλάκια της Προκεχωρημένης Γραμμής Άμυνας της Εθνικής Φρουράς στη συγκεκριμένη περιοχή. Οι αναφορές της Ε.Φ. προς την Αστυνομία δεν απέφεραν οποιοδήποτε άμεσο αποτέλεσμα.

Σύμφωνα με δημοσιογραφικές πληροφορίες, τα πρόσωπα που διαπράττουν το λαθρεμπόριο, τα μέσα διακίνησης, τα «ωράρια», τα δρομολόγια και οι μέθοδοι που χρησιμοποιούν επί τακτικής βάσεως είναι πλήρως γνωστά και στην Ε.Φ., που τα καταγράφει, και στην Αστυνομία, η οποία, ενώ γνωρίζει, τουλάχιστον μέχρι πρόσφατα ούτε επενέβαινε, ούτε παρεμπόδιζε, ούτε δίωκε.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το λαθρεμπόριο διεξαγόταν και προτού κλείσουν τα οδοφράγματα, από τα οποία περνούσαν, «ελεγχόμενα», τα προϊόντα από τα εδάφη που ελέγχει ο τουρκικός κατοχικός στρατός προς τις ελεύθερες περιοχές.

Τα προϊόντα διακίνησης

Μετά τις χαλαρώσεις διακίνησης, εξαιτίας της πανδημίας του κορωνοϊού, συνεχίζεται το φόρτωμα από τις σκλαβωμένες περιοχές προϊόντων, όπως αγγουράκια, ντομάτες, αγκινάρες, χόρτα κ.ο.κ., τα οποία μετά ξεφορτώνονται τις πρώτες πρωινές ώρες στη χονδρική αγορά της Αγίου Ιλαρίωνος.

Οι κυριότερες κατηγορίες εμπορευμάτων από τα κατεχόμενα είναι πλαστικά προϊόντα (σακούλες σκυβάλων, σακούλες μεταφοράς, δοχεία και κάλαθοι), οικοδομικά υλικά, όπως τούβλα, αλουμίνιο, κεραμικά, μεταλλικά και διάφορα βιομηχανικά προϊόντα, όπως έπιπλα.

Τα προβλήματα αθέμιτου ανταγωνισμού

Τα προβλήματα που προκαλούν τον αθέμιτο ανταγωνισμό από το εμπόριο με τα κατεχόμενα εις βάρος των επιχειρήσεων στις ελεύθερες περιοχές είναι:

  • Η αδυναμία εξακρίβωσης της προέλευσης των προϊόντων.
  • Η ανεπάρκεια ελέγχου από τις αρμόδιες Αρχές της ΚΔ για εντοπισμό των ε/κ εμπορευομένων που μεταπωλούν τα προϊόντα που προμηθεύτηκαν από Τ/κ εμπόρους για σκοπούς επιβολής ΦΠΑ.
  • Μη επαρκείς έλεγχοι από τις αρμόδιες Αρχές της Κ.Δ. στα σημεία διέλευσης για όλα τα οικοδομικά υλικά, πρώτες ύλες και βιομηχανικά προϊόντα.
  • Προμήθεια και μεταφορά από τα κατεχόμενα πετρελαιοειδών από πρόσωπα που ασκούν οικονομική δραστηριότητα για εμπορική χρήση.
  • Η διενέργεια λαθρεμπορίου αγνώστου οικονομικού ύψους από μη ελεγχόμενα σημεία διέλευσης με κινδύνους για την υγεία των καταναλωτών.

Αιτητές ασύλου λαδώνουν με ναργιλέδες

Πέραν του λαθρεμπορίου προϊόντων, τεράστιο ζήτημα αποτελεί η διακίνηση ναρκωτικών, όπλων, καπνού, αλκοολούχων ποτών και καυσίμων.

Τεράστιο πονοκέφαλο στις Αρχές προκαλεί το οργιώδες λαθρεμπόριο από εμπορία αλκοολούχων και καπνικών προϊόντων από τα κατεχόμενα, με αποτέλεσμα την απώλεια εσόδων πολλών εκατομμυρίων από το κράτος. Συγκεκριμένα, δημοσιεύματα εντός της εβδομάδας αποκάλυψαν ότι περίπου 80% του εμπορεύσιμου καπνού ναργιλέ στα εδάφη που ελέγχονται από την Κυπριακή Δημοκρατία έρχεται από τα κατεχόμενα. Μάλιστα, σύμφωνα με πληροφορίες της «Σημερινής», παρατηρείται το εξής ανησυχητικό φαινόμενο: Αιτητές ασύλου, που έρχονται στις ελεύθερες περιοχές, προσπαθούν να «λαδώσουν» λειτουργούς στις Υπηρεσίες Ασύλου και Μετανάστευσης με καπνούς και ναργιλέδες που μεταφέρουν από τα κατεχόμενα, με σκοπό να γίνει επίσπευση της διαδικασίας εξέτασης ασύλου τους.

Καύσιμα, ναρκωτικά και όπλα

Μόλις την περασμένη Τετάρτη, μέλη της ΥΚΑΝ από το Κλιμάκιο Λευκωσίας ανέκοψαν για έλεγχο, στο οδόφραγμα Αγίου Δομετίου στη Λευκωσία, αυτοκίνητο που οδηγούσε 53χρονος. Κατά τη διάρκεια της έρευνας που ακολούθησε, εντοπίστηκαν εντός του οχήματος ποσότητα κάνναβης βάρους 290 γραμμαρίων περίπου, ένα περίστροφο, καθώς και 14 φυσίγγια πυροβόλου όπλου, διαμέτρου 9mm. Ο 53χρονος συνελήφθη για αυτόφωρα αδικήματα και οδηγήθηκε στα γραφεία της ΥΚΑΝ, όπου, ανακρινόμενος, έδωσε κάποιους ισχυρισμούς οι οποίοι διερευνώνται.

Επί του θέματος των καυσίμων υπάρχει επίσης καταγεγραμμένη στην Επιτροπή Εμπορίου της Βουλής αναφορά του Χριστόδουλου Χριστοδούλου, εκ μέρους του Συνδέσμου Πρατηριούχων, για λαθρεμπόριο καυσίμων από εταιρείες που έχουν 6, 7 – 8 βυτιοφόρα που μεταβαίνουν στα κατεχόμενα μεταφέροντας 3 χιλιάδες λίτρα την ημέρα. Ο κ. Χριστοδούλου είπε, μάλιστα, πως η Λεμεσός και η Πάφος γέμισαν με καύσιμα από τα κατεχόμενα, τα οποία πωλούνται σε τιμές ελεύθερων περιοχών και δεν πληρούν τις ευρωπαϊκές προδιαγραφές. Την περασμένη εβδομάδα, μάλιστα, αντέδρασαν στη Λευκωσία οδηγοί ταξί που ζητούσαν να τους επιτραπεί ο ανεφοδιασμός καυσίμων από τα κατεχόμενα. Πέρα από το πρωτεύον εθνικό ζήτημα, που είναι η χρηματική αιμοδότηση του Αττίλα, θέλουν κάποιοι να γεμίζουν τα αυτοκίνητά τους από τα κατεχόμενα, αποκτώντας, έτσι, πλεονέκτημα στον ανταγωνισμό, αφού αρκετοί άλλοι του επαγγελματικού τους χώρου αρνούνται να το πράξουν.

Ο Υπουργός Οικονομικών, Κωνσταντίνος Πετρίδης, έδωσε ήδη εντολές στο Τελωνείο για σημαντικότερους και αυστηρότερους ελέγχους. Παράλληλα, όμως, καθίσταται αναγκαία η άμεση αξιοποίηση της τεχνολογίας. Όπως σημειώθηκε στον Τύπο αυτή την εβδομάδα, το πιο πάνω συμπέρασμα βγαίνει αβίαστα μετά το περιστατικό με το βυτιοφόρο, που πηγαινοερχόταν στα κατεχόμενα και προμήθευε με καύσιμα άλλα βυτιοφόρα, 3 και 4 φορές την ημέρα, το οποίο «συνέλαβε» drone των αγγλικών Βάσεων.

(δημοσιεύθηκε στη «Σημερινή της Κυριακής», 21/11/2021)

ΠΗΓΗ:https://simerini.sigmalive.com/article/2021/11/22/orgiazei-to-lathremporio-apo-ta-katekhomena/