Διαψεύδεται το τουρκικό αφήγημα για Κραν Μοντάνα

Print Friendly, PDF & Email

28/11/2021

γράφει ο  Μιχάλης Ιγνατίου   

Όσοι στην Κύπρο πιστεύουν και διακινούν το τουρκικό αφήγημα για το Κραν Μοντάνα, πρέπει να το σκεφθούν ξανά. Ιδιαίτερα αυτός ο Άντρος Κυπριανού, που έχει γίνει ρεζίλι. Ούτε οι ίδιοι οι Τούρκοι επιμένουν πλέον σε αυτό που προσπάθησαν να μας πείσουν, από τον Ιούλιο του 2017. 

pastedGraphic.png

Ο ψευτο-«πρέσβης» της Τουρκίας στα κατεχόμενα εδάφη του νησιού μας, μας είπε για να το εμπεδώσουμε ότι δεν έχει σημασία πια τι διαδραματίστηκε στο Κραν Μοντάνα, επειδή δεν πρόκειται να διεξαχθούν συνομιλίες στη βάση της ομοσπονδίας. Εδώ και πολύ καιρό, η κατοχική Τουρκία ομιλεί μόνο για την άθλια «λύση» των δύο κρατών και επιμένει σε αυτήν. 

Δεν γνωρίζω αν την απαράδεκτη συζήτηση για τα δύο κράτη την ξεκίνησε ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας. Και θα πρόσφεραν εθνική υπηρεσία αυτοί που θα αποκάλυπταν το πρακτικό της συνομιλίας του κ. Αναστασιάδη με τον υπουργό Εξωτερικών της Τουρκίας, Μεβλούτ Τσαβούσογλου.  

Μετά τις αποκαλύψεις των πρακτικών του δείπνου του Κραν Μοντάνα, δεν μπορώ να πιστεύω τους όποιους ισχυρισμούς των Τούρκων. Διότι αποδείχθηκε ότι ήταν ψευδέστατοι οι ισχυρισμοί τους ότι δήθεν αποδέχθηκαν την αποχώρηση των κατοχικών στρατευμάτων και την εγκατάλειψη των αναχρονιστικών εγγυήσεων τους και των «επεμβατικών» τους δικαιωμάτων. 

Οπότε, και για το θέμα αυτού του «άγνωστου Χ» που ξεκίνησε την «κουβέντα» των δύο κρατών θα κρατήσω μικρό καλάθι. Θα περιμένω τα στοιχεία και τις αποδείξεις. Διότι υπάρχουν… 

Θα ήταν καλό οι αναγνώστες να μελετήσουν και τη συνέντευξη του τότε υπουργού των Εξωτερικών της Ελλάδας, Νίκου Κοτζιά, στον συνάδελφο του «Φιλελεύθερου», Κώστα Βενιζέλο. Αυτό που είπε, ότι δεν αποκαλύφθηκαν στην ολότητά τους, όσα διαδραματίστηκαν στο περίφημο δείπνο, πρέπει να μας προβληματίσει. Διότι, το αφήγημα της Τουρκίας τινάζεται κυριολεκτικά στον αέρα. 

Αντιλαμβάνομαι ότι όλα τα πρακτικά του πολύωρου δείπνου υπάρχουν. Τα Ηνωμένα Έθνη, εάν θέλουν πραγματικά να αποκτήσουν ξανά την εμπιστοσύνη των πολιτών, πρέπει να τα δημοσιοποιήσουν. Διότι έχουν υποχρέωση να πουν την αλήθεια. Δεν δικαιούνται άλλο να κρύβουν το κεφάλι στην άμμο. 

Η Ιστορία δεν γράφεται με φήμες και πληροφορίες, που στη δημοσιογραφία δεν έχουν θέση ούτε στις εφημερίδες, αν και συνηθίσαμε να θεωρούμε «νόμιμη» τη δημοσιοποίησή τους. Η Ιστορία γράφεται μόνο με στοιχεία και αποδείξεις.  

Ναι, τα απόρρητα πρακτικά του ΟΗΕ αποτελούν στοιχεία και αποδείξεις. Και ο καθένας, διαβάζοντας το πρωτότυπο έχει δικαίωμα να καταλήγει σε συμπεράσματα. Τα αρχικά έγγραφα δεν μπορούν να παραποιηθούν, όσο και να «αυτομαστιγώνεται» ο Νορβηγός Άιντε, ο οποίος ευθύνεται για τη διακίνηση του τουρκικού αφηγήματος. Πολέμησε την ελληνοκυπριακή πλευρά με βρώμικο τρόπο. 

Ελπίζω ότι ο κ. Αναστασιάδης, που δικαιούται να λέει ότι δεν μπορούσε να συναινέσει στα όσα απαράδεκτα σχεδιάστηκαν στο Κραν Μοντάνα, να θυμάται ότι συμμετείχε στην εκστρατεία δυσφήμησης του μακαρίτη Τάσσου Παπαδόπουλου, μετά από εκείνη τη συνωμοσία στο Μπούργκενστοκ της Ελβετίας. Μαζί του σε εκείνη την εκστρατεία εναντίον της Κυπριακής Δημοκρατίας, ήταν οι σημερινοί «διώκτες» και κατήγοροί του. 

Μερικοί ήταν δικοί του έμμισθοι. Στη συνέχεια τους φόρτωσε στο κυπριακό κράτος. Εργάστηκαν με βρώμικο τρόπο εναντίον του τότε Προέδρου και της Κύπρου. Δεν μπορούμε να ξεχάσουμε ότι κατήγγειλαν την Κυπριακή Δημοκρατία στις Βρυξέλλες, στην Ουάσιγκτον και σε άλλες πρωτεύουσες.  Εκείνο το κύκλωμα φέρει ακέραιη την ευθύνη για τον πόλεμο, που ξεκίνησε από το εξωτερικό, εναντίον του κυπριακού λαού, επειδή ελεύθερα αποφάσισε να απορρίψει το φιλοτουρκικό σχέδιο Ανάν. 

Ο κ. Αναστασιάδης βρίσκεται πλέον απέναντί τους. Ήταν φίλοι του στενοί, ήταν έμμισθοι συνεργάτες του. Μαζί τους σχεδίασε την αναρρίχηση στην εξουσία. Μαζί τους πορεύθηκε για μεγάλο χρονικό διάστημα. Όταν πληροφορήθηκε ότι του έκλεψαν έγγραφα, ακόμα και για προσωπικές του υποθέσεις, δεν αντέδρασε όπως άρμοζε στην περίπτωση. 

Σε ποια άλλη χώρα θα έκλεβαν κρατικά έγγραφα και προσωπικά αρχεία κάποιου Προέδρου ή Πρωθυπουργού και δεν θα κατέληγαν στη φυλακή; Σε καμία κ. Αναστασιάδη. Με αποτέλεσμα οι πολίτες να καταλήγουν στο συμπέρασμα ότι σε «κρατούν». Δεν νοείται Πρόεδρος μίας χώρας να βρίσκεται υπό εκβιασμό. Ή να απειλείται. 

Η επιλογή είναι μία: Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας πρέπει να προστατεύσει τον Θεσμό. Πρέπει να μιλήσει και να αποκαλύψει. 

Ως γνωστό, ένα και ένα κάνουν δύο, όχι έντεκα… Ο κ. Αναστασιάδης δέχεται ασύμμετρη επίθεση από τη στιγμή που αποφάσισε να στείλει Επίτροπο στις Βρυξέλλες την κ. Στέλλα Κυριακίδου. Οι όποιες «αποκαλύψεις» με ή χωρίς εισαγωγικά ξεκίνησαν την επόμενη μέρα. 

Ο Πρόεδρος της Κύπρου μπορεί να δικαιώθηκε για το Κραν Μοντάνα, παρά το γεγονός ότι κατέθεσε απαράδεκτες προτάσεις που αν γίνονταν δεκτές η Κύπρος θα ελεγχόταν, μετά την «όποια λύση» από την Τουρκία. Αλλά, οι πολίτες θέλουν να γνωρίζουν και έχουν δικαίωμα να μάθουν.  

Ο συνεχιζόμενος εκβιασμός από τους πρώην έμμισθους συνεργάτες του, αποτελεί απειλή για την Κύπρο. 

Όσοι υποστηρίζουν ότι βρίσκεται αντιμέτωπος από ανθρώπους οι οποίοι βρίσκονται σε «αποστολή» μάλλον έχουν δίκιο. Είναι αυτοί, άλλωστε, που διακίνησαν πρώτοι το τουρκικό αφήγημα για το Κραν Μοντάνα…     

ΥΣΤΕΡΟΓΡΑΦΟ Ι: Το σκέφθηκα πολύ καθώς όπως αποδεικνύεται από στοιχεία και γεγονότα ουδείς ασχολείται με το σοβαρότατο αυτό θέμα. Αν πρέπει να συνεχίσω να ασχολούμαι. Και αναφέρομαι και αυτή την Κυριακή στη διαφθορά, που μαστίζει το νησί: Τη διαφθορά του πολιτικού και του οικονομικού συστήματος. 

Ουδείς ενδιαφέρεται. Οι συνάδελφοι δημοσιογράφοι ξέχασαν τα «χρυσά διαβατήρια» και τις αποκαλύψεις του αλ Τζαζίρα, που αφορούν όλο τον πολιτικό και τον οικονομικό κόσμο. Ξέχασαν και την… «Πανδώρα», που αφορά τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας, ο οποίος έδωσε κάποιες απαντήσεις και ο καθένας αποφασίζει αν είναι επαρκείς ή όχι. 

Εστιάζονται πολλοί στο Κραν Μοντάνα και συνεχίζουν ένα αφήγημα -το τουρκικό αφήγημα- που έχει καταρρεύσει. Ό,τι και να ειπωθεί τα απόρρητα πρακτικά των Ηνωμένων Εθνών μίλησαν. Άσχετα αν ο εκπρόσωπος του ΟΗΕ Στεφάν Ντουζάρικ μίλησε «για τα υποτιθέμενα έγγραφα που διέρρευσαν». Δεν είναι υποτιθέμενα έγγραφα. Τα έγραψαν στελέχη του ΟΗΕ, που παραβρέθηκαν σε συναντήσεις του γενικού γραμματέα, στο Κραν Μοντάνα. 

Οι συνάδελφοι δημοσιογράφοι πρέπει να εστιαστούν στη διαφθορά διότι έχει αναδειχθεί, καλώς ή κακώς, στο μείζον θέμα της κυπριακής πολιτικής σκηνής. Να με συμπαθούν οι «ταγοί» του τόπου, αλλά αμφισβητώ ότι η Επιτροπή Θεσμών της Βουλής μπορεί να λάβει αποφάσεις με δόντια για τη διαφθορά. Το έχουμε ξαναπεί: «Άσπροι σκύλοι, μαύροι σκύλοι, όλοι οι σκύλοι μια γενιά»… Καταγράφω την ανακοίνωση της Προεδρίας της Δημοκρατίας ότι θα καταθέσει τεκμηριωμένα τις απαντήσεις της στην επόμενη συνεδρία της Επιτροπής Θεσμών. Για όλες τις υποθέσεις της διαφθοράς, ιδιαίτερα για τα «χρυσά διαβατήρια» απαιτούνται εισαγγελείς και δικαστές που σέβονται την αποστολή τους. Υπάρχουν; Πολύ αμφιβάλλω… Όσο για τους συνάδελφους δημοσιογράφους, που κάθονται στα τραπεζώματα των πολιτικών και των τραπεζιτών, ας το ξανασκεφθούν. Γίνονται ηθελημένα μέρος του διεφθαρμένου συστήματος. 

ΥΣΤΕΡΟΓΡΑΦΟ ΙΙ: Αναρωτήθηκε ο συνάδελφος Ανδρέας Παράσχος, στη στήλη του στον «Φιλελεύθερο», πώς ήξερε ο κ. Αναστασιάδης ότι θα δημοσιεύονταν τα έγγραφα του Κραν Μοντάνα; Δρώντας καθαρά δημοσιογραφικά ενημέρωσα, ως όφειλα, τον ΟΗΕ και το Προεδρικό της Λευκωσίας, αναζητώντας κάποιο σχόλιο, ότι θα ξεκινήσω τη δημοσίευση των εγγράφων στον «Φιλελεύθερο» και στην Hellas Journal. Επίσης, ο «Φ» εξήγγειλε την Παρασκευή (19/11) που δημοσίευσε το πρώτο έγγραφο τη συνέχεια, για την Κυριακή (21/11). Συνεπώς το είπαμε. Το ήξεραν όλοι ότι θα είχαμε σειρά δημοσιευμάτων. Αυτά.

ΠΗΓΗ:https://www.philenews.com/eidiseis/politiki/article/1342558/diapsevdetai-to-toyrkiko-afigma-ga-kran-montana