Κίνηση ματ με την ExxonMobil

Print Friendly, PDF & Email

5/12/2021

γράφει ο  Μιχάλης Ιγνατίου   

ΟΥΑΣΙΝΓΚΤΟΝ

Τι να πει κανείς γι’ αυτήν την Κύπρο. Από τη μία «σπαράσσεται» από τη διαφθορά -με την οποία ουδείς ασχολείται και ας …ψιθυρίζει κάτι το επίσης διεφθαρμένο ΑΚΕΛ- και από την άλλη κάνει κινήσεις που μας αφήνουν με το στόμα ανοικτό… 

Και αναφέρομαι στην αδειοδότηση του τεμαχίου 5 της κυπριακής ΑΟΖ, το οποίο δόθηκε στην πιο ισχυρή, σε παγκόσμιο επίπεδο, κοινοπραξία των εταιρειών ExxonMobil Exploration and Production Cyprus Limited και της Qatar Petroleum International Upstream LLC. 

Ως γνωστό, η ExxonMobil είναι αμερικανική εταιρεία. Και η δεύτερη ανήκει στην οικογένεια των Εμίρηδων του Κατάρ, οι οποίοι είναι φίλοι του Ταγίπ Ερντογάν… Αν και οι Άραβες μας έχουν συνηθίσει σε λυκοφιλίες.  

Πόσα έπραξαν η Ελλάδα και η Κύπρος για τους Παλαιστίνιους και μάλιστα τις δύσκολες εποχές, όταν η Τουρκία συνεργαζόταν με το Ισραήλ… Αλλά τα ξέχασαν οι …φίλοι μας οι Άραβες μέχρι να μετρήσουμε εάν, δύο τρία… Μόλις τους κούνησε το δάκτυλο ο ισλαμιστής πρόεδρος της Τουρκίας έτρεξαν να γονατίσουν μπροστά του. 

Τους χρησιμοποιεί για τα συμφέροντα του. Δεν τους βοηθά για να εξυπηρετήσει τα συμφέροντά τους. Και τους χρησιμοποιεί εναντίον του εβραϊκού κράτους. Εντάξει, οι Ισραηλινοί δεν τρώνε κουτόχορτο, αλλά εάν η προσέγγιση του Ερντογάν στην Ιερουσαλήμ, είναι ως αυτή που ακολούθησε με τα Εμιράτα, γιατί οι Ισραηλινοί να μην τα βρουν μαζί του; Είναι ένα δίκαιο ερώτημα… Η συμπεριφορά του Ερντογάν προς τον Εμίρη ήταν δουλική και χωρίς καμία αξιοπρέπεια για τον θεσμό της τουρκικής Προεδρίας. 

Και το οικόπεδο 5, λοιπόν, δόθηκε στους Αμερικανούς, που διατηρούν την πλειοψηφία του 60%. Άρα κάνουν και ότι θέλουν. Οι Καταριανοί είναι απλά επενδυτές. Έξυπνη κίνηση, χωρίς αμφιβολία, της Λευκωσίας, η οποία «αγοράζει» και ένα είδος προστασίας.  

Και το ερώτημα είναι αυτό που έχουν στα χείλη τους όλοι… Πως θα αντιδράσει η κατοχική Τουρκία όταν η ExxonMobil κατεβάσει αρχικά τα ερευνητικά της και στη συνέχεια τα γεωτρύπανα. 

Η πρώτη αντίδραση της Άγκυρας, όπως εκφράστηκε μέσα από την ανακοίνωση του τουρκικού υπουργείου των Εξωτερικών ήταν η αναμενόμενη. Απειλές αλλά στη θεωρία. Όπως είπαμε στην πράξη θα δοκιμαστεί η κατοχική δύναμη. 

Εάν ψάξει κανείς τις κινήσεις της Exxon Mobil σε παγκόσμιο επίπεδο, εύκολα θα διαπιστώσει ότι εκτελεί τις έρευνες και τις γεωτρήσεις σε ένα πολύ ειρηνικό σκηνικό. Τι εννοώ; Ότι δεν τολμά κανείς εκ των διαφωνούντων, πέραν μερικών οικολόγων, να παρενοχλήσει τη δουλειά του αμερικανικού κολοσσού. Δεν είναι η πρώτη φορά που ερευνά σε δήθεν «αμφισβητούμενα» νερά, όπως ισχυρίζεται το τουρκικό υπουργείο των Εξωτερικών. 

 Βεβαίως, τον έλεγχο της κυπριακής ΑΟΖ τον έχει απόλυτα η Κυπριακή Δημοκρατία και αυτό είναι αποδεκτό απ’ όλες τις χώρες-μέλη των Ηνωμένων Εθνών εκτός της Τουρκίας. Οι Αμερικανοί έχουν επαναλάβει δεκάδες φορές ότι σέβονται το δικαίωμα της Κύπρου να αναζητεί πετρέλαιο και φυσικό αέριο στην ΑΟΖ της. Και το εννοούν. 

Άλλωστε η ExxonMobil ρώτησε πριν προχωρήσει σε συνεργασία με την Λευκωσία. Και δεν είναι μόνο αυτό. Διότι οι Ηνωμένες Πολιτείες, στο πλαίσιο της προστασίας των αμερικανικών εταιρειών που δρουν στο εξωτερικό, πόσο μάλλον αυτών που αναζητούν φυσικούς πόρους, σπεύδουν όταν υπάρχει ανάγκη.  

Αν και οι έρευνες και οι γεωτρήσεις στο οικόπεδο 10, δεν ενδιέφεραν τόσο τους Τούρκους -σε αντίθεση με το οικόπεδο 5- εν τούτοις τα πολεμικά πλοία της υπερδύναμης βρίσκονταν σε απόσταση ασφαλείας και μπορούσαν να σπεύσουν ανά πάσα στιγμή αν χρειαζόταν. Ευτυχώς δεν χρειάστηκε. Διότι εκεί θα αποδεικνυόταν πόσο …μάγκες ήταν οι Τούρκοι. Οι Τούρκοι δεν συγκρούονται με τους ισχυρούς. Η ιστορία το αποδεικνύει. 

Στο οικόπεδο 5 τα πράγματα είναι διαφορετικά. Η Τουρκία ισχυρίζεται, ότι παραβιάζονται τα δήθεν συμφέροντα και τα …δικαιώματα της. 

Βλέπει, λοιπόν, κανείς την κίνηση ματ της κυβέρνησης του Νίκου Αναστασιάδη και μετά η διαφθορά μας προσγειώνει ανώμαλα. Όχι δεν μου άρεσε η κατάληξη αυτής της επιτροπής Θεσμών της κυπριακής Βουλής. Διότι δεν τόλμησε και άνοιξε μία τρύπα μέσα στο νερό. 

Ο Πρόεδρος της Κύπρου συνεχίζει να λέει τα δικά του. Οι αντίπαλοί του να του απαντούν με ξύλινη γλώσσα. Και εμείς να αναζητούμε στοιχεία και αποδείξεις και αυτοί οι τύποι που ισχυρίζονται ότι ξέρουν, να μην τα παρουσιάζουν. Ποιο είναι το αποτέλεσμα; Η διαφθορά του πολιτικού και οικονομικού συστήματος να ζει και να βασιλεύει στο νησί… 

Σ’ αυτό το σαθρό σκηνικό του διεφθαρμένου πολιτικού συστήματος, είδαμε την προσπάθεια των βαρώνων του Δημοκρατικού Συναγερμού (ΔΗΣΥ), που μέχρι πρόσφατα αλληλοβρίζονταν, να συνασπιστούν εναντίον του Νίκου Χριστοδουλίδη. Είναι τόσο αστείοι οι άνθρωποι, αλλά και ταυτόχρονα τόσο επικίνδυνοι. Η έγνοια τους είναι η καρέκλα και μόνο. 

Και τι κατάφεραν; Θα αυξήσουν περισσότερο την υποστήριξη των πολιτών στον σημερινό υπουργό Εξωτερικών. Ο κ. Χριστοδουλίδης δεν είναι επαγγελματίας πολιτικός, άρα δεν είναι και βρώμικος. Και επίσης δεν είναι διεφθαρμένος. Και είναι αυτό που δεν αντέχουν. Δεν τους μοιάζει. 

Η Κύπρος δεν πρέπει να εκλέξει κανένα εκ των διεφθαρμένων. Είναι η μεγάλη ευκαιρία των πολιτών, να σπάσουν τις διεφθαρμένες κομματικές γραμμές και να ψηφίσουν τον αποδεδειγμένα πιο καθαρό.   

ΥΣΤΕΡΟΓΡΑΦΟ: Μην μου πείτε… Ήταν απόλαυση οι φωτογραφίες του Προέδρου Αναστασιάδη με τον πρώην συνεργάτη του, Χρήστο Στυλιανίδη, που έγινε υπουργός πυρκαγιών και πλημμυρών στην Ελλάδα, με τη μεσολάβηση του Μαργαρίτη Σχοινά. Ο τελευταίος είχε μαζέψει τον κ. Στυλιανίδη μετά την απόφαση του κ. Αναστασιάδη να του πάρει το ευρωπαϊκό πορτοφόλιο. Αφού μελέτησα τη φωτογραφία κατέληξα στο συμπέρασμα ότι ο ένας ήθελε να …χυμήξει τον άλλο. Ο κ. Αναστασιάδης επειδή πιστεύει -ίσως να έχει και αποδείξεις- ότι η πολεμική που δέχεται στο εξωτερικό οφείλεται σε παραπληροφόρηση, της οποίας ηγείται ο κ. Στυλιανίδης. Και ο τελευταίος, από την πλευρά του, δεν μπορεί να χωνέψει ότι ο Κύπριος Πρόεδρος τον έστειλε στη συνταξιοδότηση -όπως το αναλύει κανείς. Διότι τον «διέσωσε» πολιτικά ο πρωθυπουργός της Ελλάδας. Όταν ο κ. Μητσοτάκης τηλεφώνησε στον κ. Αναστασιάδη για να του ανακοινώσει την πρόσληψη, τι του είπε ο τελευταίος; Να φυλάει τα έγγραφα του όπως τα μάτια του, για να μην τα δει δημοσιευμένα σε βιβλία… Το ερώτημα είναι γιατί ο ίδιος δείχνει εμπιστοσύνη σε συνεργάτες που τον «προδίδουν». Και δεν είναι η πρώτη φορά. Να υπενθυμίσουμε ότι τον κ. Αναστασιάδη και τον εχθρό του πλέον κ. Στυλιανίδη, τους ένωσε το φιλοτουρκικό σχέδιο Ανάν. Δεν χώνεψαν ποτέ το χαστούκι του κυπριακού λαού. Και βάλθηκαν να αλλάξουν το μεγάλο Όχι και να το μετατρέψουν σε ναι. Στην πορεία τα έσπασαν με αποτέλεσμα να παρακολουθούμε ένα αδυσώπητο πόλεμο μεταξύ των πρώην φίλων και συνεργατών… 

mignatiou@aol.com

ΠΗΓΗ:https://www.philenews.com/f-me-apopsi/arthra-apo-f/article/1346610/kinisi-mat-me-tin-exxonmobil