Ο λαός θέλει λύσεις…

Print Friendly, PDF & Email

12/12/2021

ΘΕΣΗ ΣΗΜΕΡΙΝΗΣ

Τι στήριξη μπορούμε να αναμένουμε από την ΕΕ επί των προσπαθειών επίλυσης του Κυπριακού; Λίγα πράγματα. Ελάχιστα. Η ιστορία με τις κυρώσεις σε βάρος της Τουρκίας εξελίσσεται σε φιάσκο. Και προκαλεί το μειδίαμα της περιφρόνησης από τον χρεοκοπημένο Ερντογάν. Ακόμα και όταν είναι με την πλάτη στον τοίχο αδυνατούμε να του επιφέρουμε καθοριστικά πλήγματα. Μάλλον τον χαϊδεύουμε. Ούτε εμείς πιστεύουμε στις κυρώσεις. Αντιθέτως. Τον ανεχόμαστε, προσδοκώντας ότι μπορεί να γίνει το θαύμα. Και να μετατραπεί από γκρίζος λύκος σε αρνάκι. Ή στη λευκή περιστερά της ειρήνης. Ψευδαισθήσεις!

Το πρόβλημά μας είναι γενικότερο. Δεν περιορίζεται μόνο στις άγονες πολιτικές για τη λύση του Κυπριακού, που οδήγησαν από την Ένωση στην ανεξαρτησία, από την ανεξαρτησία στην ομοσπονδία και από τα δύο συνιστώντα κράτη στα δύο χωριστά κράτη, αλλά εκτείνεται και στην οικονομία. Ο πλούτος των προηγούμενων ετών χάθηκε. Στην ουσία χρεοκοπήσαμε. Χωρίς οι εταίροι μας να δείξουν την αλληλεγγύη τους. Το αντίθετο. Μας κούρεψαν. Και αφού υπακούσαμε με θρησκευτική ευλάβεια τους δημίους μας, αρχίσαμε να βρίσκουμε, όπως λέει ο λαός μας, τα πόδια μας. Μέχρι που χτύπησε ο κορωνοϊός. Απροσδόκητος παράγοντας για όλους. Συνιστά, όμως, μια πραγματικότητα, που κουβαλά μαζί της διάφορα οικονομικά προβλήματα, αρχίζοντας από τον πληθωρισμό. Την αύξηση, δηλαδή των τιμών, και την εκ νέου μείωση της πραγματικής αξίας των εισοδημάτων.

Η Κυβέρνηση και τα κόμματα δεν έχουν να προσφέρουν χειροπιαστές λύσεις. Περιορίζονται σε ευχολόγια. Αναμένουν οδηγίες από τις Βρυξέλλες. Και οι υποψήφιοι Πρόεδροι ασχολούνται πολύ περισσότερο με το παρασκήνιο και την οργάνωση των επιτελείων τους, χτυπώντας ο ένας τον άλλο κάτω από τη μέση, παρά με την κατάθεση συγκροτημένων προτάσεων για το πώς θα μειωθεί η ανεργία και ποιο είναι το μοντέλο ανάπτυξης. Ειδικώς το μοντέλο ανάπτυξης είναι υψίστης σημασίας. Γιατί; Διότι, όπως εξελίσσονται τα πράγματα, η ανάπτυξη που προσδοκούσαμε μέσω της εκμετάλλευσης του φυσικού αερίου αργεί. Αργεί πολύ. Για να μην πούμε ότι τελεί εν κινδύνω είτε βρίσκεται είτε όχι ο Ερντογάν στην εξουσία. Και οι Κεμαλιστές ή άλλοι αν έλθουν, ενδεχομένως η κατάσταση να είναι η ίδια ή ακόμη και χειρότερη από την υφιστάμενη. Για τους Τούρκους η πολιτική είναι μία: Η πλήρης κατάληψη της Κύπρου.

Υπό αυτές τις συνθήκες, τόσο τα κόμματα όσο και όσοι επιθυμούν να αναλάβουν την Προεδρία της Δημοκρατίας θα πρέπει ευθαρσώς να εξηγήσουν στον πολίτη πώς θα ευημερήσει ο τόπος. Θα αποτελέσει η Κύπρος ένα πανεπιστημιακό κέντρο και μια ιδιαίτερη «εκπαιδευτική βιομηχανία» παρόμοια με εκείνην της Βρετανίας ή με αυτήν της Ολλανδίας; Τι θα γίνει τελικά με τον τουρισμό; Θα στραφούμε προς την ποιοτική κατεύθυνση και πώς; Υπάρχει σχεδιασμός ή όχι; Ποια είναι η στρατηγική για να διατηρήσουμε ζωντανή την ανταγωνιστικότητά μας; Πώς θα καταπολεμηθεί η ανεργία; Τι θα συμβεί με το ζήτημα των διαβατηρίων; Θα οδηγηθούν οι ένοχοι ενώπιον της Δικαιοσύνης για να επανέλθει η διεθνής αξιοπιστία, που είναι σημαντική για τις επενδύσεις, ή θα καλυφθεί άλλο ένα σκάνδαλο κάτω από το χαλί της διεφθαρμένης εξουσίας; Πέραν τούτων, υπάρχει ένα άλλο καθοριστικό ερώτημα: Θα είναι ή όχι η οικονομία και το μοντέλο ανάπτυξης ενταγμένα σε μία στρατηγική βιωσιμότητας, που θα ενισχύσει την άμυνα του τόπου και το σύστημα ασφαλείας του πολίτη αποτρέποντας την τουρκική απειλή;

Είναι μακρύς ο κατάλογος των θεμάτων της οικονομίας που είναι συναφή με την κοινωνική συνοχή. Πρόκειται για μία αλυσίδα οικονομικών επιλογών, τις οποίες οι υποψήφιοι για το προεδρικό αξίωμα οφείλουν να εξηγήσουν λεπτομερώς στους πολίτες. Αλλιώς δεν υπάρχει νόημα να καταλάβουν την εξουσία. Διότι δεν θα καταδικάσουν μόνο τους εαυτούς τους, αλλά και το κράτος. Ο λαός έχει φτάσει στα όριά του. Δεν αντέχει άλλο. Θέλει λύσεις. Όσοι δεν μπορούν να τις προσφέρουν, ας αποχωρήσουν από την πολιτική. Ας μείνουν σπίτι. Μπορεί μεν μια τέτοια επιλογή να μην εκλαμβάνεται ως επαρκής προσφορά, συνιστά, όμως, σεβασμό προς την πατρίδα.

ΠΗΓΗ:https://simerini.sigmalive.com/article/2021/12/12/o-laos-thelei-luseis/