Η Ερατώ, ο Κασουλίδης και η κατολίσθηση

Print Friendly, PDF & Email

13/1/2022

γράφει ο   Άριστος Μιχαηλίδης   

Μου κάνουν μεγάλη εντύπωση όλοι αυτοί οι εμπειρογνώμονες του Κυπριακού, που δεν έχουν τίποτε να πουν αλλά συνεχίζουν να πετάνε ατάκες δεξιά κι αριστερά για να συντηρούνται στην ενεργό δράση και στα παραμυθιάσματα.

Έγραφε, ας πούμε, προχτές η Ερατώ Κοζάκου Μαρκουλλή: «Χαιρετίζω την ανάληψη του υπουργείου Εξωτερικών από τον έμπειρο, προσγειωμένο, σταθερό κι αφοσιωμένο πολιτικό και βετεράνο ΥΠΕΞ Ιωάννη Κασουλίδη, με την προσδοκία να συμβάλει στη μη περαιτέρω διολίσθηση του Κυπριακού. Βρισκόμαστε ήδη στο χείλος της καταστροφής/διχοτόμησης».

Πολύ συγκινητικό, δεν λέω, αλλά τι μήνυμα προσπαθεί να στείλει η επίσης αφοσιωμένη (πού;) πολιτικός; Ότι ο Νίκος Χριστοδουλίδης και ο Νίκος Αναστασιάδης οδήγησαν το Κυπριακό στο χείλος της καταστροφής κι έρχεται τώρα ο Κασουλίδης να αλλάξει τα πράματα; Μα, ο κ. Κασουλίδης ήταν επίσης υπουργός Εξωτερικών της κυβέρνησης Αναστασιάδη, μαζί χάρασσαν τη δράση τους, μαζί προετοίμαζαν τις διαπραγματεύσεις, μαζί εφάρμοζαν τη φιλοσοφία της άνευ όρων και κόκκινων γραμμών υποχωρητικής πολιτικής. Προφανώς, αυτούς άκουσε ο ίδιος ο εκ νέου ΥΠΕΞ και η πρώτη του δήλωση ήταν ότι θα συνεχίσει την εξωτερική πολιτική του προκατόχου του, που δεν είναι ούτε του ενός ούτε του άλλου, αλλά του Προέδρου Αναστασιάδη.

Αλλά και η ίδια η κ. Μαρκουλλή –η οποία σκέφτεται τη δική της υποψηφιότητα για τις προεδρικές εκλογές («το σκέφτομαι πολύ σοβαρά», είχε δηλώσει στο Σίγμα τον Νοέμβριο του 21)– ήταν στην ομάδα εργασίας για το περιουσιακό από το 2014 και στη διαπραγματευτική ομάδα από το 2016 μέχρι και το 2019, δηλαδή επί Προέδρου και διαπραγματευτή Νίκου Αναστασιάδη, παρούσα και στην κρίσιμη διαπραγμάτευση του Κραν Μοντάνα, διετέλεσε κι αυτή υπουργός Εξωτερικών, και αν θα μιλάμε ειλικρινά για τη διολίσθηση του Κυπριακού, πρέπει να αναζητούμε τις ευθύνες όλων όσων συμμετείχαν στο σύστημα της διολίσθησης. Εκτός, δηλαδή, κι αν αποφάσισαν όλοι να τα φορτώσουν στον Χριστοδουλίδη και στον Αναστασιάδη για να απαλλαγούν οι ίδιοι.

Δεν μας πειράζει, της ίδιας καταστροφικής φιλοσοφίας είναι όλοι, γι΄ αυτό και ήταν μαζί στις διαπραγματευτικές ομάδες, αλλά αυτά δείχνουν πως δεν έχουν αντιληφθεί καν ότι είναι η δική τους αδιέξοδη φιλοσοφία, που μας έφερε «στο χείλος της καταστροφής/διχοτόμησης». Οι δικές τους αντιλήψεις, οι δικές τους εκτιμήσεις, τις περισσότερες φορές οι δικές τους ουτοπίες. Όπως τότε που πήγαν στο Κραν Μοντάνα κι έπεσαν από τα ροζ συννεφάκια τους όταν άκουγαν τον Μεβλούτ Τσαβούσογλου να είναι ανυποχώρητος στο θέμα των εγγυήσεων και του στρατού κατοχής. Έπεσαν από τα σύννεφα γιατί πήγαν με την ψευδαίσθηση ότι θα τους προσφέρει κάτι και τους πρόσφερε το μηδέν. Αυτοί είναι οι ρεαλιστές μας, οι πραγματιστές, που θα σταματήσουν τη διολίσθηση με την ίδια φιλοσοφία.

Κοροϊδεύουν και τους εαυτούς τους, εκτός των άλλων. Λες και ο Γιαννάκης Κασουλίδης, ο «έμπειρος, προσγειωμένος, σταθερός, αφοσιωμένος πολιτικός και βετεράνος», θα πάρει τώρα την κατάσταση στα χέρια του και θα τα φέρει όλα πούκουππα, θα αρπάξει και την Τουρκία από το λαιμό να πάψει να μιλά για δύο κράτη, και τον Τατάρ και τον Αναστασιάδη και τον Μπορέλ και θα σταματήσει πάραυτα τη διολίσθηση. Αλλά, όλος ο κόσμος αντιλαμβάνεται ότι ο διορισμός του κ. Κασουλίδη είναι διορισμός συντήρησης, να κουτσοπεράσει η κυβέρνηση για το υπόλοιπο χρόνο της θητείας της με κάποια αξιοπρέπεια στο υπουργείο Εξωτερικών. Κι ότι το Κυπριακό θα συνεχίσει τη διολίσθηση –την κατολίσθηση, να λέμε ορθότερα– διότι το ζητούμενο δεν είναι να αναλάβει τα πράματα ένας Τιτάνας, όπως τον Κασουλίδη ή την Ερατώ ή την Ανδρούλλα, αλλά να αναγνωρίσουν όλοι –και οι νυν και οι τέως και οι επόμενοι– τις ευθύνες τους και να κάτσουν να δουν πώς στο καλό θα σώσουν τον τόπο.

Όμως, ούτε καν αντιλαμβάνονται ότι ο ίδιος ο Γενικός Γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών άρχισε να στρώνει το έδαφος για να οδηγηθούμε στις αυτοδιοικούμενες περιοχές και στις δύο χωριστές οντότητες για να πλησιάσουμε στις τουρκικές αξιώσεις. Αυτοί το βιολί τους. Και η κατολίσθηση συνεχίζεται.

aristosm@phileleftheros.com

ΠΗΓΗ:https://www.philenews.com/f-me-apopsi/arthra-apo-f/article/1375483/i-erato-o-kasoylidis-kai-i-katolisthisi