Πότε θα κριθεί η αξιοπιστία της Τουρκίας, είπαμε;

Print Friendly, PDF & Email

του Άριστου Μιχαηλίδη

11 Δεκ 2016pastedGraphic.pdf

Πριν από το Μοντ Πελεράν ο Αβέρωφ Νεοφύτου έλεγε: «Εδώ θα κριθεί η αξιοπιστία της Τουρκίας και της τουρκικής πλευράς» (31/10/2016). Μετά τις αποφάσεις του σκοτεινού δείπνου, για την πενταμερή στη Γενεύη, ο κ. Νεοφύτου έλεγε:  «Έφτασε η ώρα η Τουρκία να κριθεί στην πράξη» (7/12/16). Πόσες άλλες ακροβασίες πρέπει άραγε να κάνουμε και πόσο πιο βαθιά να βυθιστούμε στην παγίδα για να κριθεί η Τουρκία και να ξέρουμε πού οδηγούμαστε; Διότι, είναι πια θέμα αντίληψης. Τα έλεγαν πολλοί αυτά. Κυρίως οι τηλεοπτικοί φωστήρες του ΔΗΣΥ, αλλά και πολλοί του ΑΚΕΛ. Ότι πάμε στο Μοντ Πελεράν για να διαπιστώσουμε αν η Τουρκία αυτά που λέει, ότι θέλει λύση, τα εννοεί. Και ότι για πρώτη φορά θα διαπιστώναμε στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων αν μπορούμε να έχουμε προσδοκία για λύση με τη διαδικασία και τη στρατηγική που ακολουθούμε.

Πήγαμε, λοιπόν, δυο φορές στο Μοντ Πελεράν, αλλά οι ταγοί μας δεν κατάφεραν να κρίνουν την αξιοπιστία της Τουρκίας και θα την κρίνουν στη Γενεύη. Ας είναι. Αλλά, μήπως είναι δικαιολογημένο να σκεφτεί κανείς ότι μπορεί τελικά να αδυνατούν να κρίνουν; Μπορεί να μην έχουν την ικανότητα στο κάτω-κάτω. Ή μπορεί να είναι εντελώς θολωμένο το μυαλό τους, από ενθουσιασμό και άλλα κουσούρια, και να μη δουλεύει εντελώς. Διότι, ακούγαμε προχτές και τον Πρόδρομο Προδρόμου, πιο φανατισμένο κι από τον Τορναρίτη ακόμα, να φωνάζει από τηλεοράσεως προς όσους διαφωνούν μαζί του και με τον Αβέρωφ και με τον Αναστασιάδη: «Να συμμαζέψουμε το μυαλό μας…». Όσοι διαθέτουν, φυσικά. Δεν είναι σίγουρο ότι διαθέτουν όλοι. Ούτε ότι το έχουν όλοι να δουλεύει στη σωστή ρύθμιση. Και με όσα ακούμε, μας δίνουν πολλοί την εντύπωση ότι κάπου αλλού το έχουν το μυαλό τους την ώρα που συμβαίνουν τα γεγονότα. 

Όταν, για παράδειγμα, βρισκόμαστε μπροστά στο τραγικό γεγονός να παρακολουθούμε τους ηγέτες μας, αυτούς που διαχειρίζονται το μέλλον μας και θα πάρουν τις αποφάσεις, να κάνουν εκστρατείες για να μας πείσουν ότι είναι το πιο λογικό πράγμα του κόσμου να συμφωνήσουμε παραμονή κατοχικού στρατού μετά τη λύση για καμιά δεκαριά χρόνια ή ακόμα και τουρκικές εγγυήσεις κι επεμβατικά δικαιώματα για μεταβατική περίοδο (πόσα τέρμινα;), δεν νομίζουμε ότι χρειάζεται να συμμαζέψουμε το μυαλό μας για να καταλάβουμε πού μας οδηγούν. Είναι φως φανάρι. Ή, όταν τους ακούμε να μιλούν μέρα παρά μέρα για το όνειρό τους να μετατρέψουν την Κύπρο σε εμπορικό εταίρο της Τουρκίας διότι είναι μεγάλη αγορά, την ώρα που ακόμα και για τους Τούρκους πολίτες αυτό που προέχει δεν είναι η αγορά της Τουρκίας αλλά η πολιτική της, ο φασισμός της, οι επεκτατικές της βλέψεις. Ή, όταν αντί να καταβάλουν κάθε προσπάθεια να αποτρέψουν την κατηφόρα, τους βλέπουμε να επιδίδονται σε εκστρατείες για να πείσουν τον κόσμο ότι αυτό που ετοιμάζονται να του προσφέρουν δεν είναι αυτό που φαίνεται, είναι κάτι άλλο, κάτι που βλέπουν μόνο οι ίδιοι με τη φαντασία τους, ωραίο και μοναδικό, που θα μας κάνει όλους πλούσιους. 

Αλλά, τι να σας τα λέμε εμείς, τα λέει καλύτερα ένας Τουρκοκύπριος, ο Σενέρ Λεβέντ. Ιδού για όσους περιμένουν ακόμα να κρίνουν την αξιοπιστία της Τουρκίας, τα έγραφε την Παρασκευή στον Πολίτη και στην Αφρίκα: «Όσοι λένε ότι η Τουρκία θέλει λύση ψεύδονται. Μην το πιστεύετε αυτό, ακόμα και αν το πει ο Ακιντζί. Έστω και αν μέσα στο μυαλό της Τουρκίας υπάρχει μια λύση, αυτή δεν διαφέρει καθόλου από τη λύση που κάποτε ήθελε ο Ραούφ Ντενκτάς. Μιλά συνεχώς για πάρε-δώσε, αλλά θέλει συνεχώς να παίρνει χωρίς να δίνει. Θα δώσει ένα μικρό κομμάτι από τα εδάφη που κατέκτησε και θα πάρει το κράτος». Ας συμμαζέψουμε το μυαλό μας, λοιπόν, πριν να είναι αργά.

 

ΠΗΓΗ:http://www.philenews.com/el-gr/arthra-apo-f-a-michailidis/85/343894/pote-tha-krithei-i-axiopistia-tis-tourkias-eipame

Αφήστε το σχόλιό σας

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.