Η οικοδόμηση εμπιστοσύνης τώρα ανακαλύφθηκε;

Print Friendly, PDF & Email

20/1/2022

γράφει ο   Άριστος Μιχαηλίδης   

Θα επικεντρώσουν ξανά τις προσπάθειες τους τα Ηνωμένα Έθνη «στην οικοδόμηση εμπιστοσύνης και σεβασμού μεταξύ των κοινοτήτων του νησιού», όπως είπε προχτές ο ειδικός αντιπρόσωπος του Γενικού Γραμματέα στην Κύπρο, Κόλιν Στιούαρτ, ενημερώνοντας το Συμβούλιο Ασφαλείας. Αλλά, το πρόβλημα είναι ότι οι πάντες επικεντρώνουν τις προσπάθειες τους σε αυτή την οικοδόμηση εδώ και δεκαετίες και το αποτέλεσμα είναι τραγικό. Γιατί στην πραγματικότητα το πρόβλημα εμπιστοσύνης είναι πλαστό, ψεύτικο και προβάλλεται μόνο και μόνο για να σκεπάζει την ουσία του προβλήματος. Ας απαντηθεί μόνο αυτό: Αν αποχωρήσει η Τουρκία και αν αναιρεθούν όλα τα συστατικά της κατοχής από την Κύπρο, θα υπάρχει πρόβλημα εμπιστοσύνης; Ή, έστω, θα υπάρχει τόσο μεγάλο πρόβλημα εμπιστοσύνης, που δεν θα μπορούν οι δύο κοινότητες να λειτουργήσουν και να συμπορευτούν μαζί στο νησί; Δεν περιμένουμε απάντηση από κανέναν. Όμως, την ώρα που τα ΗΕ, διάφορες πρεσβείες στην Κύπρο, διάφορες Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις, διάφοροι γιουνάιτεντ νάου, ρίχνουν τις δυνάμεις τους σε αυτό, στα κατεχόμενα συζητούν για τη νέα απόφαση της Άγκυρας και του κατοχικού καθεστώτος να μετατρέψουν το καθεστώς του παράνομου αεροδρομίου της Τύμπου σε «αερολιμένα εσωτερικών πτήσεων» της Τουρκίας.

Με την αλλαγή του καθεστώτος του «αεροδρομίου» «ο τουρκοκυπριακός λαός εγκαταλείπει τον στόχο της αυτοδιοίκησης», έλεγε ο πρόεδρος του Κόμματος Κοινοτικής Απελευθέρωσης – Νέες Δυνάμεις, Μεχμέτ Τσακιτζί. Αλλά, οι αξιωματούχοι των Ηνωμένων Εθνών, οι πρεσβείες και οι διζωνιστές μας, το βιολί τους. Ούτε βλέπουν, ούτε ακούνε τι κάνει η Τουρκία σε βάρος των Τουρκοκυπρίων και της Κύπρου. Θα βοηθήσουν τις δύο κοινότητες να έχουν εμπιστοσύνη και σεβασμό μεταξύ τους με Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης, θα αναβαθμίσουν τις Τεχνικές Επιτροπές να βοηθούν τους «δύο λαούς» να συνεργάζονται, και η Τουρκία ανενόχλητη ας συνεχίζει να εξαφανίζει τους Τ/κ και να μετατρέπει την κατεχόμενη Κύπρο σε τουρκική επαρχία.

Οι Ε/κ με ποιους θα οικοδομήσουν εμπιστοσύνη; Με τους έποικους; Με τον κατοχικό στρατό; Τουλάχιστον, ας μιλήσει το Συμβούλιο Ασφαλείας για ένα μέτρο, που το ίδιο αποφάσισε: Να παραδοθεί η Αμμόχωστος στη διοίκηση των Ηνωμένων Εθνών και να επιστρέψουν οι νόμιμοι κάτοικοί της. Ας μιλήσουν για αυτά που συζητούνται χρόνια ματαίως: Να λειτουργήσει το λιμάνι Αμμοχώστου υπό την εποπτεία της ΕΕ και να υπογράψει η Άγκυρα την τελωνειακή ένωση για να επιτρέψει σε πλοία και αεροπλάνα από την Κύπρο να περνούν από την Τουρκία.

Αλλά, γιατί να συζητούν τόσο σοβαρά μέτρα, αφού εδώ και δεκαετίες κοροϊδεύουμε τους εαυτούς μας με την «οικοδόμηση εμπιστοσύνης» μέσω μέτρων, είτε που αφήνουν την Άγκυρα στην ησυχία της να συνεχίζει τη λεηλασία, είτε θεμελιώνουν τις συνθήκες ομαλότητας δύο γειτονικών κρατιδίων. Στόχος επετεύχθη. Συγχαρητήρια.

ΠΗΓΗ:https://www.philenews.com/f-me-apopsi/arthra-apo-f/article/1380865/i-oikodomisi-empistosynis-tora-anakalyfthike