Oι τράμπες Κασουλίδη με φόντο Βαρώσια και Τύμπου

Print Friendly, PDF & Email

14/2/2022

γράφει ο Ξενής Ξενοφώντος

Μια Κυπριακή Δημοκρατία βουτηγμένη στον βούρκο της διαφθοράς, στραγγαλισμένη οικονομικά, κατακρεουργημένη κοινωνικά, με μιαν αναξιόπιστη ηγεσία στο πηδάλιο της διακυβέρνησης και με μια παραπαίουσα αξιωματική αντιπολίτευση επιχειρεί απεγνωσμένα τις τελευταίες εβδομάδες να επαναφέρει το τελματωμένο Κυπριακό στο διεθνές προσκήνιο. Αποκορύφωμα αυτού του εγχειρήματος είναι η προωθούμενη πρόταση-τράμπα του Υπουργού Εξωτερικών, Γιαννάκη Κασουλίδη, που διασυνδέει την επιστροφή της περίκλειστης περιοχής της Αμμοχώστου με τη λειτουργία του παράνομου αεροδρομίου της κατεχόμενης Τύμπου. Φρονούμε πως οι πρακτικές αυτές συνιστούν κινήσεις αυτοκτονίας, που σε καμιά περίπτωση δεν μπορούν να σπάσουν το παρατεταμένο αδιέξοδο, αλλά ούτε και να ανακόψουν τις κινήσεις επιβολής τετελεσμένων μέσω της παρουσίασης ιδεών για πρόκληση κινητικότητας στο πλαίσιο της περίεργης τοποθέτησης του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων εθνών για τετραγωνισμό του κύκλου στο Κυπριακό.

Η Κυπριακή Δημοκρατία, που ατυχώς συμμετέχει στον διάλογο ως Ελληνοκυπριακή Κοινότητα, το μόνο «όπλο» που προτάσσει είναι αυτό του καλού παιδιού, που την θέλει να παραμένει εγκλωβισμένη στη θέση του πλασιέ των βρετανοτουρκικών συμφερόντων Λόρδου Χάνεϊ πως «οι Ελληνοκύπριοι δεν πρέπει να δραπετεύσουν από το σχέδιο Ανάν και δεν θα δραπετεύσουν», κάτι που πιστά προωθεί ο Γιαννάκης Κασουλίδης και οι συν αυτώ και το οποίο μόνο ζημιά προκαλεί. Είναι ηλίου φαεινότερον πως αυτήν τη στιγμή η Κυπριακή Δημοκρατία παραμένει όμηρος του τουρκοβρετανικού βρόγχου, τον οποίο δυστυχώς αποδεχόμαστε μοιρολατρικά, λόγω της ανημποριάς ή καλύτερα της απροθυμίας μας να αντιδράσουμε συγκροτημένα και προγραμματισμένα στα προωθούμενα ανθελληνικά σχέδια. Τα πράγματα, λοιπόν, όπως εξελίσσονται είναι τρομακτικά, καθώς η κυβέρνηση αυτήν τη στιγμή αδυνατεί να απαλλαγεί από τα φοβικά σύνδρομα που την διακατέχουν έναντι της Τουρκίας, η οποία προσδοκά νέες συμπεριφορές υποταγής από την πλευρά μας. Μέσα σ’ αυτό το θλιβερό σκηνικό, όσοι νομίζουν πως μπορούμε να τα βρούμε με τη σημερινή Τουρκία, είναι αφελείς ή και ανιστόρητοι ή ζουν στην κοσμάρα τους, εξυπηρετώντας σκόπιμα ή μη τα βρετανοτουρκικά σχέδια διαμελισμού της νήσου. Μοναδική οδός ελπίδας στο σημερινό αδιέξοδο είναι η ακαριαία αντίδραση της ελληνικής πλευράς κατά τρόπο που να θέτει την Ευρώπη, της οποίας το μαλακό υπογάστριο των συνόρων της εξαντλείται στα γεωγραφικά όρια της Κύπρου και της Ελλάδας, ενώπιον των πελώριων ευθυνών της. Η Κυπριακή Δημοκρατία και η Ελλάδα καλούνται τούτη την ώρα να ενεργήσουν από κοινού στοχευμένα για να πείσουν τους Ευρωπαίους εταίρους πως το έγκλημα που συντελείται στην κατεχόμενη Κύπρο δεν πρέπει να συνεχιστεί. Γιατί, αν, παρ’ ελπίδα, συνεχισθεί, η Ευρώπη θα χάσει την υπόληψη και την υπόστασή της σε μια περίοδο που στην περιοχή της Ν.Α. Μεσογείου αλλά και στην ευρωπαϊκή γειτονιά μας με φόντο την Ουκρανία, χαρτογραφούνται κατακλυσμιαίες γεωπολιτικές ανακατατάξεις.

Κοντολογίς, καλούμαστε να εγκαταλείψουμε τις ψευδαισθήσεις ότι η συνέχιση της πολιτικής κατευνασμού του τουρκικού θηρίου θα αποβεί ωφέλιμη για την ελληνική πλευρά. Βέβαια, η βίαιη εκπαραθύρωση του ικανότατου Νίκου Χριστοδουλίδη από το Υπουργείο Εξωτερικών, προκειμένου να διευκολυνθούν οι πολιτικές ΑΚΕΛ – ΔΗΣΥ – FOREING OFFICE, καθιστούν τη θέση της πλευράς μας λιγότερο ισχυρή και περισσότερο επιρρεπή στις ορέξεις της Τουρκίας και των πλασιέ της διεθνούς διπλωματίας. Ωστόσο, μπορούμε να ελπίζουμε στις αποφασιστικότερες παρεμβάσεις του Νίκου Δένδια και της ελληνικής Κυβέρνησης, η οποία εξοπλισμένη με τα γαλλικά RAFALE και την τριαξονική ασπίδα Κυπριακής Δημοκρατίας – Ελλάδας – Γαλλίας μπορεί να σώσει την παρτίδα, αναχαιτίζοντας τις τράμπες Κασουλίδη και κυβερνώντος κόμματος, βάζοντας ταυτόχρονα φρένο, έστω προσωρινά, στις νέες τουρκικές αξιώσεις στην κατεχόμενη πόλη της Αμμοχώστου.

ΠΗΓΗ:https://simerini.sigmalive.com/article/2022/2/14/oi-trampes-kasoulide-me-phonto-barosia-kai-tumpou/