Ο Ζελένσκι, το φιάσκο και το «φτύσιμο» για τα διαβατήρια

Print Friendly, PDF & Email

9/4/2022

γράφει ο  Γιώργος Καλλινίκου   

Η παράσταση δόθηκε. Πρωταγωνιστές και κομπάρσοι, άλλοι εισέπραξαν χειροκρότημα και άλλοι γιουχάισμα. Ήταν, όμως, μια κακοστημένη παράσταση. Με πλείστους εκ των θεατρίνων να αποδεικνύονται ατάλαντοι. Και απέμειναν οι θεατές να αναρωτιόνται γιατί δόθηκε αυτή η παράσταση. Πρώτος αποτυχών, ο βασικός πρωταγωνιστής, ονόματι Βολοντίμιρ Ζελένσκι. Αν και επαγγελματίας θεατρίνος, κατάφερε να εξοργίσει το φιλοθεάμον κοινό. Εμφανίστηκε με απαιτήσεις για τη χώρα του. Κάθε ηγέτης, που η χώρα του απειλείται από εισβολείς το ίδιο θα έπραττε. Πλην, όμως, όταν εμφανίζεσαι σε κάποιο άλλο κράτος και αιτείσαι στήριξης η οποία θα έχει κόστος (όπως το κλείσιμο των λιμανιών) οφείλεις από αβρότητα έστω, να προσφέρεις κι εσύ κάτι ανάλογο. Στην προκειμένη περίπτωση, αυτός ο λαός κύριε Ζελένσκι, στηρίζει τον αγώνα της χώρας σου από την πρώτη στιγμή. Όντως, με κόστος έναντι του εισβολέα και το μόνο που ανέμενε ήταν μια φράση. Μια απλή φράση. Για να νοιώσει ικανοποίηση ότι κι εσύ αναγνωρίζεις το δράμα αυτού του τόπου ως απότοκο κάποιου άλλου εισβολέα.

 

Ναι, γνωρίζουμε τις σχέσεις σου με την Τουρκία. Και όπως ορθά είχε πει ο Λένιν, «στην πολιτική, ηθική δεν υπάρχει, υπάρχει μόνο σκοπιμότητα». Μπορούσες, όμως, έστω με διπλωματικό τρόπο να κρατήσεις τα προσχήματα αλλά δεν το έπραξες. Ορθώς και δικαίως, λοιπόν, σε έστησαν στον τοίχο. Όσο για τον ισχυρισμό μερικών, πως την ώρα που ο ουκρανικός λαός θυματοποιείται δεν ετίθετο θέμα σύγκρισης με την Κύπρο, με το συμπάθιο, αλλά πρόκειται για ανοητολογίες.

Την ώρα που ο πρωταγωνιστής αποκαρδίωσε, ο γκεστ σταρ έκλεψε την παράσταση. Η Αννίτα Δημητρίου στην αντιφώνησή της, εξέθεσε ανεπανόρθωτα τον ατάλαντο πρωταγωνιστή. Ήταν καταπέλτης και παρέθεσε όλα όσα ο Ζελένσκι απέφυγε να αναφέρει. Άρεσε η εμφάνιση και χειροκροτήθηκε από τους θεατές. Δυστυχώς, όμως, ήταν κι αυτό μέρος της κακοστημένης παράστασης. Τα είπε και τα άκουσε ο κυπριακός λαός. Όχι ο Ζελένσκι. Κόπηκε η σύνδεση είπαν. Σε τέτοιου είδους πολιτικές επαφές, καλό είναι να γνωρίζουμε όλοι, πως τα πάντα συμφωνούνται σε διπλωματικό επίπεδο εκ των προτέρων. Ο Ζελένσκι είπε εκείνα που ήθελε και αποχώρησε. Όσα ακολούθησαν, ήσαν για εσωτερική κατανάλωση. Απέδωσαν τη διακοπή της σύνδεσης σε τεχνικό λάθος! Οποία σύμπτωση! Αλήθεια, πόσο δύσκολο ήταν να επανενωθούμε με τον Ζελένσκι αν επρόκειτο για τεχνικό λάθος. Οι συνδέσεις γίνονται σε λίγα δευτερόλεπτα…

Όπως και να έχει, λυπάμαι γιατί θα χαλάσω το σκηνικό της Αννίτας. Είτε επρόκειτο για τεχνικό λάθος είτε όχι. Διότι, ομολογουμένως, μια χαρά τα είπε. Μια χαρά φούσκωσαν από εθνική περηφάνια τα στήθη μας. Μια χαρά αναφώνησαν πολλοί «Μπράβο»! Όμως, αυτά που είπε στον Ζελένσκι, τα είπε και της Κυβέρνησης; Τα είπε και των στελεχών του κόμματός της; Διότι, κυρία Δημητρίου, το ότι ο Ζελένσκι ξέχασε ή έκλεισε τα μάτια στην τουρκική εισβολή είναι κατακριτέο. Ότι, όμως, ο Πρόεδρος δηλώνει ότι η τουρκική εισβολή ξεχάστηκε τι είναι; Όταν ο υπουργός Εξωτερικών της Κυβέρνησής σου δηλώνει ότι η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία είναι η πρώτη εισβολή σε ευρωπαϊκό έδαφος μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, τι είναι; Όταν ο εκπρόσωπος Τύπου του κόμματός σου, επαναλαμβάνει το ατόπημα του Κασουλίδη, επισφραγίζοντας κατ’ αυτό τον τρόπο ότι δεν επρόκειτο για φραστικό λάθος αλλά για συνειδητή επιλογή γλωσσαρίου, τι είναι; Βασανιστικά τα ερωτήματα, που στο τέλος μας υποχρεώνουν να θεωρήσουμε ότι και η γκεστ σταρ θα άξιζε το χειροκρότημα αν τα έχωνε και στους δικούς της πριν τα χώσει εμμέσως στον Ζελένσκι.

Άχαρος και αξιοθρήνητος και ο ρόλος του έτερου γκεστ σταρ. Δήλωσε ενοχλημένος ο Πρόεδρος Αναστασιάδης από το γεγονός ότι ο Ζελένσκι δεν έκανε αναφορά στην τουρκική εισβολή! Τόση υποκρισία! Ξέχασες Πρόεδρε ότι εσύ ο ίδιος προ καιρού είχες δηλώσει δημοσίως, αφήνοντάς μας κεραυνόπληκτους, πως η τουρκική εισβολή ξεχάστηκε. Χωρίς καν να αντιληφθείς το μέγεθος του ολισθήματός σου. Διότι μια τέτοια παραδοχή εκ μέρους του Προέδρου μπορεί να αξιοποιηθεί από τους Τούρκους και τη διεθνή κοινότητα ως το τέλειο άλλοθι ώστε να μην ασχολούνται με τη δίκαιη λύση την οποία διεκδικούν οι Κύπριοι. Χωρίς ίχνος ευθιξίας για να συνειδητοποιήσεις ότι αν όντως η εισβολή ξεχάστηκε, φέρεις και ο ίδιος προσωπική βαρύτατη ευθύνη.

Πέραν όλων των προαναφερθέντων, όμως, η κορυφαία στιγμή της προχθεσινής αξιοθρήνητης παράστασης, ήταν το ισχυρό και ηχηρότατο χαστούκι που έδωσε στον Πρόεδρο ο Ουκρανός ομόλογός του. Εκείνη η απαίτησή του για τα περιβόητα «χρυσά» διαβατήρια, αποτελεί την επιτομή της απόλυτης ντροπής για την πατρίδα μας, εξαιτίας της Κυβερνήσεως Αναστασιάδη. Πρόκειται για κατάντημα, ένας ξένος ηγέτης να μιλά στο «ναό της Δημοκρατίας» μιας άλλης χώρας και να επικαλείται τον τεράστιο λεκέ, που αμαυρώνει τη διεθνή εικόνα της Κύπρου. Αποτέλεσμα της εγκληματικής πολιτικής της Κυβερνήσεως και της εμπλοκής του ίδιου του Προέδρου, μέσω του γραφείου των θυγατέρων του.

Τι απάντησες Πρόεδρε; Ότι θα πάρετε πίσω τα διαβατήρια 4 Ρώσων; ΚΙ έτσι καθάρισες νομίζεις; Τουλάχιστον, μη μας δουλεύεις και από πάνω. Ρεντίκολο γίναμε για 6.000 διαβατήρια!

Δυστυχώς, αυτή η κατάμαυρη εικόνα συνοδεύει πλέον το όνομα της μικρής αλλά λατρεμένης μας πατρίδας στο εξωτερικό. Αυτήν την ντροπιαστική παρακαταθήκη αφήνει ο Αναστασιάδης στους διαδόχους του. Θα χρειαστούν πολλά χρόνια, τεράστια προσπάθεια και κάποιος διάδοχος με κρυστάλλινο προφίλ για να μπορέσει να διαλυθεί ο λεκές. Εν ολίγοις, η παράσταση Ζελένσκι στη Βουλή εξελίχθηκε σε φιάσκο και κατέληξε σε ένα «φτύσιμο», που δεν αντέχεται. Ανάλογο και εξίσου βαρύ και ασήκωτο με εκείνο το περήφανο «Ντροπή», το οποίο κραύγασε ο τέως Γενικός Εισαγγελέας, Κώστας Κληρίδης στον ίδιο Πρόεδρο εξ αφορμής του έτερου ρεζιλέματος με την υπόθεση Ρίκκου Ερωτοκρίτου!

ΠΗΓΗ:https://philenews.com/f-me-apopsi/arthra-apo-f/article/1442982/o-zelenski-to-fiasko-kai-to-ftysimo-ga-ta-diabatiria