Τουρκική υποκρισία για Κουρδικό και ΝΑΤΟ. Κατηγορούν τη Σουηδία, τηρούν σιγή για Ρωσία

Print Friendly, PDF & Email

20/5/2022

Σημερινή Online

Η Τουρκία αντιτίθεται στην προοπτική ένταξης της Σουηδίας και της Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ, ισχυριζόμενη ότι οι δύο χώρες υποστηρίζουν τρομοκρατικές οργανώσεις που απειλούν την ασφάλειά της. Ο Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ισχυρίστηκε χθες ότι ιδίως η Σουηδία κατέστη κέντρο τρομοκρατίας και επανέλαβε ότι η Τουρκία θα θέσει σίγουρα βέτο στην αίτησή για ένταξη στο ΝΑΤΟ.

Κατόπιν της συγκεκριμένης στάσης του Τούρκου Προέδρου, τα ελεγχόμενα από την Κυβέρνηση τουρκικά ΜΜΕ άρχισαν να αναπαράγουν σχετικά θέματα. Εκφράζονται, μάλιστα, επικρίσεις για τις σχέσεις της Σουηδίας με τις Δημοκρατικές Δυνάμεις της Συρίας [SDF], οι οποίες από πλευράς Τουρκίας θεωρούνται συσχετισμένες με το Εργατικό Κόμμα του Κουρδιστάν [PKK].

Σημειώνεται ότι οι SDF σχετίζονται με τις Μονάδες Προστασίας του Λαού [YPG], τις οποίες η Τουρκία θεωρεί ως κλάδο του PKK στη Συρία. Από πλευράς Τουρκίας δε, διεξήχθησαν πέντε στρατιωτικές επιχειρήσεις στη Συρία μεταξύ 2017 και 2022, εισβάλλοντας σε περιοχές στα σύνορα των δύο χωρών. Στόχος ήταν η αποτροπή της ενίσχυσης των YGP, μετά τις επιτυχίες που σημείωσαν οι ένοπλες (κυρίως κουρδικές) ομάδες στον πόλεμο εναντίον του «Ισλαμικού Κράτους».

Στα τουρκικά ΜΜΕ, λοιπόν, σχολιάζεται ότι οι YPG ίδρυσαν γραφείο επικοινωνίας στη Στοκχόλμη από το 2016. Η Σουηδία κατηγορείται επίσης ότι, επικαλούμενη την ελευθερία της έκφρασης, επέτρεψε στο PKK, καθώς και σε οργανώσεις που σχετίζονται με το κουρδικό κόμμα, να οργανώσουν εκδηλώσεις διαμαρτυρίας φέροντας σύμβολα και αφίσες του κόμματος.

Στις 29 Μαρτίου 2021, η Υπουργός Εξωτερικών της Σουηδίας, Ann Linde, είχε διαδικτυακή διάσκεψη με τον Ilham Ahmed, Πρόεδρο του Συριακού Δημοκρατικού Συμβουλίου [Syrian Democratic Council President], του πολιτικού σκέλους των SDF. Στις 20 Απριλίου 2020, ο Σουηδός Υπουργός Άμυνας Peter Hultqvist είχε διαδικτυακή διάσκεψη με τον Ferhat Abdi Şahin, εκ των διοικητών των YPG και σημαντικότερο εχθρό της Τουρκίας στη βόρεια Συρία. Επιπλέον, στις 25 Μαρτίου η Ann Linde με τη Σουηδή βουλευτή Amineh Kakabaveh (η οποία βρίσκεται στη μαύρη λίστα της Τουρκίας) συμμετείχαν σε συνάντηση στο σουηδικό Κοινοβούλιο με άλλη διοικητή των YPG, τη Nesrin Abdullah. Η Τουρκία υποστηρίζει, ακόμα, ότι προέβη σε κατάσχεση σουηδικού αντιαρματικού οπλισμού, στη διάρκεια των επιχειρήσεών της εναντίον του PKK.

Στην πραγματικότητα, το πρώτο γραφείο αντιπροσώπευσης των SDF λειτούργησε στη Μόσχα τον Φεβρουάριο του 2016, υπό την επωνυμία «Αυτόνομη Διοίκηση της Βόρειας και Ανατολικής Συνείας», γνωστής και ως Διοίκηση της Ροζάβα, της de facto αυτόνομης περιοχής στη βορειοανατολική Συρία την οποία δεν αναγνωρίζει επίσημα κανένα κράτος.

Αντιπροσωπεία πολιτικών από τη βόρεια Συρία και εκπροσώπων της Διοίκησης της Ροζάβα στη Μόσχα, σε συνάντηση με τον Ρώσο Υπουργό Εξωτερικών Sergey Lavrov, το 2020.

Το 2020, αντιπρόσωποι της Διοίκησης της Ροζάβα και μερικοί Σύροι Κούρδοι πολιτικοί, προσκλήθηκαν στη Μόσχα και προς τιμήν τους παρατέθηκε υποδοχή υψηλού επιπέδου από αξιωματούχους, μεταξύ των οποίων και ο Υπουργός Εξωτερικών Sergei Lavrov. Στο σχετικό επίσημο τουρκικό ανακοινωθέν σημειωνόταν απλώς ότι η εξέλιξη προκαλούσε προβληματισμό. Παρ’ όλα αυτά, στη διάρκεια της συγκεκριμένης επίσκεψης, υπογράφη μια σημαντική διακήρυξη από τους Κούρδους πολιτικούς, η οποία ήταν σε γνώση της ρωσικής Κυβέρνησης και είχε την έγκρισή της. Στη διακήρυξη τονιζόταν ότι η Αυτόνομη Διοίκηση της Ροζάβα αποτελούσε αναγκαιότητα για τη Συρία. Κάτι τέτοιο δεν θα μπορούσε να γίνει ποτέ αποδεκτό από την Τουρκία.

Μέχρι στιγμής ο Πρόεδρος Ερντογάν δεν εξέφρασε δημοσίως δυσαρέσκεια αναφορικά με τις σχέσεις της Ρωσίας και των Σύρων Κούρδων. Στον απόηχο της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία, η Τουρκία που είναι μέλος του ΝΑΤΟ ανακοίνωσε ότι δεν θα συμμετείχε στην επιβολή κυρώσεων εκ μέρους των ΗΠΑ και της ΕΕ κατά της Μόσχας.

Πηγή: Levent Kenez, «Turkey, which accuses Sweden of meeting with Syrian Kurdish groups, silent on Russia», Nordic Monitor, 20 Μαΐου 2022.

            https://simerini.sigmalive.com/article/2022/5/20/tourkike-upokrisia-gia-kourdiko-kai-nato/