Πού έχουν άραγε το μυαλό τους όταν κάνουν τις συμφωνίες;

Print Friendly, PDF & Email

του Άριστου Μιχαηλίδη

13 Δεκ 2016

Αμέσως μετά το δείπνο με τις μεγάλες αποφάσεις του μεσονυκτίου, ο υπουργός Εξωτερικών, Γιαννάκης Κασουλίδης, καθησύχαζε όσους μίλησαν για απουσία της Κυπριακής Δημοκρατίας από τη σύσκεψη της Γενεύης. Με δηλώσεις του εξηγούσε ότι είναι αδικαιολόγητοι όσοι υποστηρίζουν ότι συμφωνήθηκε πενταμερής χωρίς την Κυπριακή Δημοκρατία, διότι η Κυπριακή Δημοκρατία θα εκπροσωπηθεί από τον ίδιο στη Γενεύη. Αυτά, στις 2 Δεκεμβρίου. 

Όμως την Κυριακή ο κ. Κασουλίδης έδωσε συνέντευξη στην Καθημερινή και ρωτήθηκε: «Από ποιον θα εκπροσωπείται στη διάσκεψη η Κυπριακή Δημοκρατία;» Δεν επανέλαβε ότι θα εκπροσωπείται από τον ίδιο. Είπε μόνο: «Πρόθεση μας πάντως είναι να διεκδικήσουμε την παρουσία της Κυπριακής Δημοκρατίας». Δηλαδή, μέσα σε δέκα μέρες η αρχική κι επιπόλαια προσέγγιση εξαφανίστηκε. Και παρά τις συνεχείς διαβεβαιώσεις των εκπροσώπων της κυβέρνησης ότι η Κυπριακή Δημοκρατία θα συμμετέχει στη διάσκεψη, και παρά τις επικρίσεις προς τους υπόλοιπους, ακόμα κι από τον ίδιο το Πρόεδρο της Δημοκρατίας, ότι «κάποια κοινοβουλευτικά κόμματα επιλέγουν να υιοθετούν τις απαράδεκτες τουρκικές θέσεις περί εκλιπούσας Κυπριακής Δημοκρατίας», ο κ. Κασουλίδης αποκαλύπτει ξαφνικά ότι τελικά δεν θα είναι στη διάσκεψη η Κυπριακή Δημοκρατία, και, πάντως, θα διεκδικήσουμε την παρουσία της.

Οι αντιφάσεις, οι επιπόλαιες αποφάσεις χωρίς προνοητικότητα και οι ασαφείς συμφωνίες, είναι άπειρες φορές που έφεραν την ελληνοκυπριακή πλευρά σε δύσκολη θέση. Και μπροστά σε τετελεσμένα, που εκ των υστέρων τρέχει να διορθώσει χωρίς επιτυχία. Αυτή τη φορά είναι μια από τις κορυφαίες. Και δεν αφορά μόνο την παρουσία ή μη της Κυπριακής Δημοκρατίας, αφορά όλη τη συμφωνία που έκανε ο Πρόεδρος Αναστασιάδης το βράδυ της 1ης Δεκεμβρίου και που ουσιαστικά εγκλώβισε τον εαυτό του και τους Ελληνοκύπριους σε μια επικίνδυνη ακροβασία χωρίς επιστροφή. 

Δεν έχει κανένα νόημα να εκδίδονται ανακοινώσεις από το Προεδρικό για να απαντούν στον εκπρόσωπο του κ. Ακιντζί, Μπαρίς Μπουρζιού, που δήλωσε ότι είναι «εξωπραγματική και εικασίες οποιαδήποτε άλλη δήλωση ή δημοσίευμα» για συμμετοχή στη διάσκεψη άλλων «πέραν των συμφωνηθέντων», που είναι οι τρεις εγγυήτριες και οι δύο κοινότητες. 

Αμέτρητες φορές έχουν γίνει συμφωνίες από τους ηγέτες μας (οι πρόσφατες πιο σοβαρές είναι η συμφωνία Χριστόφια – Ταλάτ, στις 23/5/2008 και η συμφωνία Αναστασιάδη – Έρογλου στις 11/2/2014), για τις οποίες τρέχουν μετά να δίνουν εξηγήσεις και ερμηνείες επειδή περιέχουν κενά και ασάφειες. Αλλά, πάντοτε σημασία έχει τι ακριβώς είναι διατυπωμένο στις συμφωνίες, που υιοθετούν και τα Ηνωμένα Έθνη, και όχι τι λένε εκ των υστέρων οι πολιτικοί, για να δικαιολογούνται στην κοινή γνώμη, σαν να και αυτό είναι που τους απασχολεί πρωτίστως.

Απαντώντας στον Μπουρζιού, ο Βίκτωρας Παπαδόπουλος, εκ μέρους του Προέδρου, δήλωσε ότι «είναι εκ των ων ουκ άνευ η παρουσία της Κυπριακής Δημοκρατίας» στη διάσκεψη. Κατά τον Μπαμπινιώτη εκ των ων ουκ άνευ (λατ. sine qua non) λέγεται «για κάτι που είναι απαραίτητο ή αναντικατάστατο, χωρίς το οποίο δεν νοείται ή δεν γίνεται κάτι». 

Ας μας εξηγήσει ο Πρόεδρος, τι θα γίνει αν δεν πετύχουμε την παρουσία της Κυπριακής Δημοκρατίας, που κατά τον κ. Κασουλίδη, το διεκδικούμε. Δεν θα πάει στη Γενεύη; Αφού χωρίς την Κυπριακή Δημοκρατία δεν νοείται διάσκεψη, με ποιο τρόπο θα ξεγελάσουμε τους εαυτούς μας; Διότι, να κάνει πίσω αποκλείεται, οπότε τι γίνεται τώρα που τα κάναμε σαλάτα; 

Υ.Γ. Τι ωραία και απλά, που τα λέει ο κ. Ακιντζί! Γιατί δυσκολεύονται να τα κατανοήσουν οι ξεροκέφαλοι Ελληνοκύπριοι; Θα δώσουν κράτος, εκ περιτροπής, βέτο, έδαφος, οικονομία, ΕΕ και θα πάρουν μια υπόσχεση ότι αν όλα πάνε καλά σε 15 χρόνια μπορεί να εξεταστεί και η κατάργηση των τουρκικών εγγυήσεων. Σοβαρολογεί, πάντως.

ΠΗΓΗ:http://www.philenews.com/el-gr/arthra-apo-f-a-michailidis/85/344308/pou-echoun-arage-to-myalo-tous-otan-kanoun-tis-symfonies

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.