Αλήθεια, κύριε Ερχιουρμάν, νομίζετε ότι μόνο οι Ε/κ κινδυνεύουν από τους σουλτάνους;

Print Friendly, PDF & Email

16/10/2022

γράφει ο  Άριστος Μιχαηλίδης   

«Θα ληφθούν πρόσθετα μέτρα για προστασία της ισορροπίας δυνάμεων στην Κύπρο και σύντομα θα επεκταθεί η βάση μη επανδρωμένων εναέριων μέσων στο κατεχόμενο Λευκόνοικο, ένοπλων και μη», έλεγε προχτές ο Τούρκος Αντιπρόεδρος Φουάτ Οκτάι, ο πραγματικός κατοχικός διοικητής. Τι εννοεί με την ισορροπία δυνάμεων μόνο ανισόρροποι μπορούν να κατανοήσουν. Εκτός, δηλαδή, κι αν έχουμε ενισχυθεί τόσο πολύ στρατιωτικά που φοβήθηκαν ότι ανατράπηκε ο συσχετισμός. Που δεν ισχύει, φυσικά.

Το αναφέρω για να σημειωθεί κι αυτό στον τουρκικό παραλογισμό που μας ζώνει, όλο και πιο ασφυκτικά σε μια θηλιά στρατιωτικών απειλών, λες και βρισκόμαστε ένα βήμα από εξοντωτικό πόλεμο. Μπορεί αυτό το πλαίσιο να το δημιουργούν μόνοι τους οι σουλτάνοι, εμείς δεν ακολουθούμε στο παιχνίδι της έντασης, που στην τουρκική τρέλα απάνω μπορεί να μας φέρει σε επικίνδυνους δρόμους.

Το έχω, όμως, απορία: Αυτό που ανησυχεί τους Ελληνοκύπριους, αφήνει εντελώς αδιάφορους τους Τουρκοκύπριους; Δεν μιλώ, φυσικά, για τον Τατάρ και τους ανθρώπους του, που μάλλον πιστεύουν ότι είναι καιρός να κάνει μια γιούρια η Τουρκία να μας εξαφανίσει από το πρόσωπο της γης. Μιλώ για όλους τους άλλους. Αυτούς που χρόνια ολόκληρα βρίσκονται σε συνεργασία με Ελληνοκύπριους, με άτομα, με ομάδες, με οργανώσεις, με κόμματα και κουβεντιάζουν ξανά και ξανά την κοινή μας μοίρα, την κοινή μας πατρίδα, τους κοινούς μας καρτζιηλαμάδες.

Εκτός από τα άρθρα του Σενέρ Λεβέντ, που συχνά ξεπερνούν σε αντικατοχικό περιεχόμενο και τα άρθρα Ελληνοκυπρίων, εκτός από τις τοποθετήσεις του Σενέρ Ελτζίλ, που μιλά με θάρρος για την γενοκτονία που εξελίσσεται σε βάρος των Τουρκοκυπρίων, εκτός από μερικούς μετρημένους που γνωρίζουν πια πολύ καλά ότι η σωτηρία της Κύπρου είναι η απαλλαγή από την Τουρκία, όλοι οι άλλοι, οι παράγοντες της κοινότητας, οι πολιτικοί, πιστεύουν αλήθεια ότι στην Κύπρο κινδυνεύουν μόνο οι Ελληνοκύπριοι;

Ας μην λάβουμε υπόψη το ενδεχόμενο προσάρτησης των κατεχομένων, ας μην λάβουμε υπόψη ούτε τις σοβαρότατες πολεμικές απειλές εναντίον των Ελληνοκυπρίων φίλων και ονειρικά συνεταίρων τους, όλα τα άλλα που συμβαίνουν μπροστά στα μάτια τους, θεωρούν ότι είναι προς όφελος των Τουρκοκυπρίων; Η διοίκηση του υποτιθέμενου κράτους τους απευθείας από τον Φουάτ Οκτάι με ντιρεκτίβες της τουρκικής «πρεσβείας» τους ικανοποιεί; Οι ολοένα και περισσότερες υπηκοότητες σε εποίκους, που πια καθιστούν τους Τουρκοκύπριους μειονότητα μέσα στην μειονότητα, τους αφήνει αδιάφορους; Η στρατιωτικοποίηση και η ισλαμοποίηση, που μόνο τις πολιτικές της Άγκυρας εξυπηρετούν δεν τους ενδιαφέρουν; Την Παρασκευή ακόμα η ανεξάρτητη «βουλευτής», και πρώην «υπουργός Εσωτερικών», Αϊσεγκιούλ Μπαϊμπάρς, δήλωνε ότι «ο ντε φάκτο πληθυσμός στα κατεχόμενα πλησιάζει τις 550.000». Τους χαροποιεί ότι αυξάνεται ο πληθυσμός τους, όταν γνωρίζουν ότι αυτό εξαφανίζει τους Τουρκοκύπριους; Χαίρονται που θα ανοίξει το καθεστώς κι άλλη γειτονιά στην Αμμόχωστο να κάνουν μπίζνες οι Τούρκοι;

Προχτές, ο Τουφάν Ερχιουρμάν, ηγέτης του Ρεπουμπλικανικού  Τουρκικού Κόμματος και διαχρονικός φίλος του ΑΚΕΛ, δήλωνε ότι «το Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών έχει επαναλάβει 50 φορές ότι το μοντέλο λύσης στην Κύπρο είναι η δικοινοτική, διζωνική ομοσπονδία που βασίζεται στην πολιτική ισότητα» και ότι το κύριο μέλημα του κόμματός του είναι η διαμόρφωση μιας δομής στην οποία οι Τουρκοκύπριοι δεν θα χρειάζεται να μεταναστεύουν.

Είναι αρκετό αυτό; Δεν είναι αρκετό πλέον. Διότι και ο Ερχιουρμάν και πολλοί άλλοι γνωρίζουν ότι με όσα έχει συμφωνήσει η ελληνοκυπριακή πλευρά στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, ειδικά με τους Ταλάτ και Ακιντζί, διαμόρφωναν πράγματι μια δομή στην οποία οι Τουρκοκύπριοι δεν θα χρειάζεται να μεταναστεύουν. «Απέμειναν κάποιες λεπτομέρειες», έλεγε ο Γκουτέρες μετά το Κραν Μοντάνα. Απέμενε, όμως, και το πιο ουσιαστικό: Η απομάκρυνση της Τουρκίας από την Κύπρο. Αυτό είναι που οφείλουν πια να σκεφτούν οι Τουρκοκύπριοι πολιτικοί αν έχουν πράγματι κύριο μέλημα να στηρίξουν την κοινότητά τους και όχι τα συμφέροντα και τη μεγαλομανία της Άγκυρας.

Ακόμα κι αν πανηγυρίζουν που ο Ερντογάν ζητά αναγνώριση της «τδβκ», όφειλαν να ξέρουν πως δεν υπάρχει τέτοια περίπτωση. Ακόμα κι αν πετύχει κάποια αναβάθμιση σχέσεων με τουρκόφωνες ή ισλαμικές χώρες, ακόμα κι αν ζητώντας αναγνώριση πετύχει ταϊβανοποίηση, που θα χρειαστεί άλλα πενήντα χρόνια για να αποκτήσει κι αυτό υπόσταση και να έχει όφελος για μιας μορφής ενίσχυση της «τδβκ», ο μόνος γρήγορος δρόμος που θα ωφελήσει την τ/κ κοινότητα είναι ο δρόμος της Ευρώπης μαζί με τους Ελληνοκύπριους. Όλα τα άλλα είναι παραμύθια με σουλτάνους και μισταρκούς. 

ΠΗΓΗ:https://www.philenews.com/f-me-apopsi/arthra-apo-f/article/1574777/alitheia-kyrie-erchioyrman-nomizete-oti-mono-oi-e-k-kindynevoyn-apo-toys-soyltanoys