Στήνουν απροκάλυπτα τις σχέσεις «καλής γειτονία»

Print Friendly, PDF & Email

22/10/2022

γράφει ο   Άριστος Μιχαηλίδης   

Η παραχώρηση στο κατοχικό καθεστώς από τους αξιωματούχους του ΟΗΕ στην Κύπρο, του γηπέδου της νεκρής ζώνης (περιοχή Λήδρα Πάλας) για να παίζει μπάλα η Τσετίνκαγια, δεν ήρθε σαν κεραυνός εν αιθρία. Ακολούθησε μια σειρά γεγονότων, που σχετίζονται με την ουσία του Κυπριακού και τη φιλοσοφία της επιδιωκόμενης λύσης. Το ερώτημα είναι αν με αυτή τη σειρά γεγονότων και τη στόχευση των Ηνωμένων Εθνών συμφωνεί (έστω και σιωπηρά) η ελληνοκυπριακή ηγεσία. Δεν βλέπουμε ικανοποιητικές αντιδράσεις, ενίοτε δεν βλέπουμε καθόλου αντιδράσεις, οπότε λογικό είναι να συμπεραίνει κανείς ότι υπάρχει συμφωνία.

Ο Κόλιν Στιούαρτ, ο ειδικός αντιπρόσωπος του Γενικού Γραμματέα και επικεφαλής της ΟΥΝΦΙΚΥΠ, θέτει πια το Κυπριακό στη βάση της ανάπτυξης σχέσεων καλής γειτονίας των δύο κοινοτήτων, σε βαθμό που παραπέμπει στις σχέσεις δύο κρατιδίων. Είναι όσο ποτέ προηγουμένως ορατή η αναβάθμιση του ψευδοκράτους και η υποβάθμιση της Κυπριακής Δημοκρατίας. Η παραχώρηση στο κατοχικό καθεστώς εδάφους της Κυπριακής Δημοκρατίας είναι η κορύφωση.

Το κυρίαρχο, όμως, είναι ότι οι άνθρωποι των Ηνωμένων Εθνών, συμπεριφέρονται ως να μην υπάρχει στην Κύπρο η Τουρκία, ο κατοχικός στρατός, οι απειλές της, οι ανομίες της. Και στέλνουν παντού το μήνυμα, με θέσεις και πράξεις, ότι το πρόβλημα που έχουν να διαχειριστούν είναι η εμπιστοσύνη των κοινοτήτων. Ο κ. Στιούαρτ το είπε με σαφήνεια τον περασμένο Ιούνιο: Η έλλειψη εμπιστοσύνης «νομίζω ότι είναι ίσως το μοναδικό σημαντικό πράγμα που λείπει αυτή τη στιγμή και μας εμποδίζει να προχωρήσουμε στο Κυπριακό» (27/6/22).

Αυτό είναι το μοναδικό σημαντικό πράγμα που μας εμπδίζει, όχι οι 40.000 Αττίλες, και γι΄ αυτό από την πρώτη στιγμή, που ήρθε στην Κύπρο, έδωσε ιδιαίτερη σημασία στον ρόλο των δικοινοτικών επιτροπών και την ανάπτυξη των εμπορικών σχέσεων μεταξύ των δύο πλευρών του συρματοπλέγματος. Μόλις την περασμένη Τρίτη, στο συνέδριο του Economist, εξηγούσε ότι «όπως έδειξε το πείραμα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η οικονομική αλληλεξάρτηση αυξάνει την πιθανότητα διαρκούς ειρήνης, αυξάνοντας την αξία του εμπορίου έναντι της εναλλακτικής λύσης της σύγκρουσης».

Παραλείποντας, βέβαια, αυτό που παραλείπουν και οι «δικοί μας» όταν μιλούν για το εμπόριο. Ότι στο πείραμα της ΕΕ προηγήθηκε η συμφωνία (και ομοφωνία και θέληση) για ειρήνη και μετά ακολούθησε η οικονομική αλληλεξάρτηση, που αύξησε την πιθανότητα διαρκούς ειρήνης. Εδώ, στα πειραματόζωα της Κύπρου, επιχειρούν να το πετύχουν με ανάποδη προσέγγιση. Να αυξήσουν την αξία του εμπορίου χωρίς να υπάρχει ειρήνη (ως γνωστό έχουμε καθεστώς κατάπαυσης του πυρός), με την ελπίδα ότι η ειρήνη θα ακολουθήσει. Αγνοώντας, όμως, και πάλι, την παρουσία της Τουρκίας και του στρατού της.

«Τόσο οι Ελληνοκύπριοι όσο και οι Τουρκοκύπριοι αγοραστές βρίσκουν ορισμένα αγαθά φθηνότερα ή πιο ελκυστικά στην άλλη πλευρά», έλεγε ο κ. Στιούαρτ. Μεγάλη η χαρά! Πρόσκαιρη, φυσικά. Διότι αυτό δεν θα διασφαλίσει ποτέ τη διαρκή ειρήνη, Αν αποφασίσει η Άγκυρα να τερματίσει τα ψώνια για δικούς της λόγους, θα το κάνει. Και οι αγοραστές, όπως και ο κ. Στιούαρτ, θα διερωτούνται τι συνέβη από τη μια στιγμή στην άλλη.

Η προβληματική προσέγγιση των ανθρώπων του ΟΗΕ, που εφαρμόστηκε από προηγούμενους και κορυφώνεται από τον κ. Στιούαρτ, σημαδεύει απευθείας την υπόσταση της Κυπριακής Δημοκρατίας. Με συνέπειες μη αναστρέψιμες πια. Να θυμίσω μόνο τι έκανε το καλοκαίρι όταν ξέσπασε η μεγάλη πυρκαγιά στον Πενταδάκτυλο.

Πρώτο, παρέκαμψε προκλητικά την Κυπριακή Δημοκρατία επικοινωνώντας απευθείας με τον Ισραηλινό πρέσβη για να ζητήσει να συνδράμει το Ισραήλ με πυροσβεστικά αεροσκάφη. Ευτυχώς, ο Ισραηλινός τον παρέπεμψε στις διαδικασίες που ακολουθούνται μεταξύ Ισραήλ και Κυπριακής Δημοκρατίας. Δεύτερο, όταν κατασβέστηκε η φωτιά ανάρτησε στο λογαριασμό των Ηνωμένων Εθνών στο twitter, πως «εκτιμά τις προσπάθειες που έγιναν από τον Νίκο Αναστασιάδη και την ελληνοκυπριακή κοινότητα για βοήθεια προς την τουρκοκυπριακή κοινότητα για την καταπολέμηση της πυρκαγιάς και ευχαριστεί το Ηνωμένο Βασίλειο, το Ισραήλ και την Τουρκία για τη στήριξή τους στον Ερσίν Τατάρ και όλους όσοι επηρεάστηκαν».

Αυτή η ανάρτηση «κατέβηκε», προφανώς μετά από αντιδράσεις, αλλά το μήνυμα εστάλη και δεν χρειάζεται περαιτέρω σχολιασμό, είναι απολύτως αντιληπτό. Τώρα φτάσαμε στο γήπεδο της Τσετίνκαγια, να τον παρακολουθούμε να εκχωρεί έδαφος της Κυπριακής Δημοκρατίας στο κατοχικό καθεστώς. Αλλά τώρα, εμείς έχουμε προεκλογικό αγώνα, ο αγώνας επιβίωσης ας περιμένει.

ΠΗΓΗ:https://www.philenews.com/f-me-apopsi/arthra-apo-f/article/1579572/stinoyn-aprokalypta-tis-scheseis-kalis-gitonia