Του τα είπε έξω από τα δόντια ο Κασουλίδης

Print Friendly, PDF & Email

25/10/2022

γράφει ο   Άριστος Μιχαηλίδης   

Ήταν πυρ και μανία ο υπουργός Εξωτερικών όταν τηλεφώνησε στον Κόλιν Στιούαρτ για να του κάνει αυστηρό διάβημα για το γήπεδο της Τσετίνκαγια στη νεκρή ζώνη, που το χάρισαν οι οηέδες στο κατοχικό καθεστώς. Όλες τις λεπτομέρειες του εξοργισμένου διαβήματος του υπουργού τις έγραψε χτες στον «Φιλελεύθερο» ο Κώστας Βενιζέλος.

Του τα είπε όλα κουκιά καθαρισμένα του Ειδικού Αντιπροσώπου. Μέχρι και το ότι έχει παράπονο διότι ενώ ο ίδιος είναι «εποικοδομητικός» και προσπαθεί για τα ΜΟΕ, δέχεται αυτές τις πισώπλατες μαχαιριές. Πού να πάει το μυαλό του ότι δέχεται αυτές τις πισώπλατες μαχαιριές ακριβώς επειδή είναι τόσο λαρτζ (ούτως ειπείν), τόσο ανοιχτοχέρης, που τους έδωσε την εντύπωση ότι τα δέχεται όλα. Δεν τα δέχεται; Μα, ακόμα και για την παραχώρηση του γηπέδου απ΄ ό,τι φαίνεται, δεν του είπε του Στιούαρτ, κάτω τα χέρια από το έδαφος της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Του είπε να σταματήσουν οι εργασίες που κάνουν οι Τούρκοι στο γήπεδο μέχρι να συμφωνηθεί το πλαίσιο μέσα στο οποίο θα γίνουν. Δηλαδή, δέχεται η κυβέρνηση την παραχώρηση του γηπέδου, αλλά διαφωνεί με την πρακτική που ακολούθησε η Ειρηνευτική Δύναμη, η οποία συμφώνησε με το κατοχικό καθεστώς χωρίς να ρωτηθεί η κυβέρνηση. Του είπε κιόλας ότι ο φράκτης που θα στηθεί είναι απαράδεκτος. Η ΟΥΝΦΙΚΥΠ, του είπε, να μην διαπραγματεύεται το ύψος του φράκτη (του συρματοπλέγματος ύψους έξι μέτρων, που θέλει να βάλει ο Ερτουγρούλογλου γιατί δήθεν αν είναι πιο χαμηλός θα τους φεύγει η μπάλα), διότι ο φράκτης θα μετατρέψει το έδαφος της νεκρής ζώνης σε κατεχόμενη περιοχή.

Your browser does not support the video tag.

Δηλαδή, αν είναι πιο χαμηλός ο φράκτης ή και αν δεν υπάρχει καθόλου φράκτης, αλλά δοθεί το γήπεδο στο κατοχικό καθεστώς και με δική μας συγκατάθεση, δεν θα ενσωματωθεί το έδαφος στα κατεχόμενα. Το πρόβλημα είναι το ύψος του φράκτη! Και μετά έχει παράπονο για τις πισώπλατες μαχαιριές. Το άλλο απαράδεκτο, όπως του είπε του Στιούαρτ, είναι που τα κάνει αυτά σε προεκλογική περίοδο, που η κοινή γνώμη είναι ιδιαίτερα φορτισμένη! Ε, απαράδεκτο. Να δημιουργεί τέτοια αναστάτωση σε προεκλογική περίοδο; Και να εκθέτει και τον κύριο Γιαννάκη, που είναι «εποικοδομητικός» και στοχοποιείται από τον Τύπο για την «εποικοδομητική και προοδευτική του στάση»; Ο ίδιος του τα είπε αυτά, δεν είναι δικά μου.

Μπορεί να είχε κι ένα δίκαιο από την πλευρά του ο κ. Κασουλίδης. Το είδε ως προσωπική υπονόμευση από τους Ειρηνευτές, που υποτίθεται συμφωνούν μαζί του στην προώθηση των ΜΟΕ και όλων των άλλων παραμυθιών περί της οικοδόμησης εμπιστοσύνης μεταξύ των κοινοτήτων. Αλλά, το γεγονός είναι ότι όλα αυτά, όπως κυρίως το ότι ο Κόλιν Στιούαρτ βρίσκεται σε διαπραγματεύσεις με το κατοχικό καθεστώς για να βρεθεί τρόπος να ικανοποιηθούν οι Τούρκοι που απαιτούν ξεχωριστή συμφωνία για την παρουσία της ΟΥΝΦΙΚΥΠ (παρουσία για την οποία από το 1964 δίνει συγκατάθεση η Κυπριακή Δημοκρατία), δεν είναι τον κ. Κασουλίδη που υπονομεύουν. Είναι την Κυπριακή Δημοκρατία.

Τον προειδοποίησε, λέει, ο κ. Κασουλίδης ότι εάν συνεχιστεί αυτή η στάση τους, η Κυπριακή Δημοκρατία θα αναγκαστεί να μη δώσει τη συγκατάθεση της σε ανανέωση θητείας της Ειρηνευτικής Δύναμης. Μπράβο. Αλλά, πρέπει να το λες και να σε πιστεύουν, όχι να γελούν πίσω από την πλάτη σου. Σκέψου μόνο ότι όταν τον κάλεσε ο κ. Κασουλίδης να πάει στο υπουργείο για να του επιδώσει το διάβημα, ο Στιούαρτ επικαλέστηκε λόγους υγείας και δεν πήγε. Του το έκανε τηλεφωνικώς το διάβημα. Αλλά, ένα βράδυ προηγουμένως συνέτρωγε με τον Γενικό Διευθυντή Διαρθρωτικών Μεταρρυθμίσεων της ΕΕ, Μάριο Νάβα, και την επόμενη ημέρα, ταξίδευσε για τον Καναδά.

Οι «λόγοι υγείας» υπήρχαν μόνο για τον κ. Κασουλίδη. Ακόμα και μόνο γι΄ αυτόν τον λόγο, για την προσβολή που έκανε στον υπουργό και στη νόμιμη κυβέρνηση, θα έπρεπε να είχε καταγγελθεί στα Ηνωμένα Έθνη και να απαιτηθεί η ανάκλησή του. Η υπεροπτική άρνησή του να παρουσιαστεί στο υπουργείο Εξωτερικών, δείχνει και σε ποια τραγική μοίρα έφεραν την Κυπριακή Δημοκρατία οι πολιτικές των γειτονικών κρατιδίων και των ΜΟΕ, που σκέπασαν την κατοχή μια και καλή κάτω από ολόλευκα τούλια. Έπονται χειρότερα με αυτή τη στάση. Ήταν ευκαιρία να ανακοπεί η κατολίσθηση. Χάθηκε κι αυτή.

ΠΗΓΗ:https://www.philenews.com/f-me-apopsi/arthra-apo-f/article/1581391/toy-ta-eipe-exo-apo-ta-dontia-o-kasoylidis