Τουρκική Επιθετικότητα και το Μήνυμα τής  28 Οκτωβρίου 1940

Print Friendly, PDF & Email

      

27/10/2022

Τού Φοίβου Κλόκκαρη *

Οι Έλληνες της Κύπρου γιορτάζουμε με αισθήματα εθνικής υπερηφάνειας την επέτειο τής 28 Οκτωβρίου 1940.Όπως σε όλους του αγώνες του Ελληνικού Έθνους έτσι και στο έπος τού 40, υπήρξε ενθουσιώδης συμμετοχή και τών Ελλήνων της Κύπρου, που τελούσαν υπό Βρετανική κατοχή.Πρόσφεραν οικονομική στήριξη στην αγωνιζόμενη Ελλάδα και έλαβαν μέρος ως εθελοντές στον Ελληνικό στρατό, στην πρώτη γραμμή του μετώπου .

Τα τελευταία 48 χρόνια γιορτάζουμε τη θαυμαστή επέτειο της 28 Οκτωβρίου 1940, με το βλέμμα στραμμένο στον Πενταδάκτυλο. Με ανάμεικτα συναισθήματα πόνου για τα σκλαβωμένα εδάφη μας, οργής για τη μεγάλη προδοσία και χρέους για την απελευθέρωση τους.

Η λέξη ΟΧΙ τής 28 Οκτωβρίου 1940, έλαβε θρυλικές διαστάσεις για τον Ελληνισμό. Συμπυκνώνει με τον πιο λακωνικό, τον πιο απόλυτο τρόπο την διαχρονική άρνηση του Ελληνισμού στην υποδούλωση. Από την αρχαιότητα μέχρι σήμερα. Από το «μολών λαβέ» του Λεωνίδα στις Θερμοπύλες, των αγωνιστών τού 1821, τού 1940 και τού 1955, μέχρι το ΟΧΙ του Κυπριακού Ελληνισμού στο σχέδιο Ανάν.

Η 28 Οκτωβρίου εκπέμπει το ισχυρό μήνυμα της εθνικής ομοψυχίας και αντίστασης.  Αυτή ήταν η δύναμη που έδωσε τη νίκη  των Ελλήνων κατα τών υπερτέρων  δυνάμεων της Ιταλικής εισβολής. Αυτή χρειάζεται σήμερα και ο Ελληνισμός της Κύπρου για να αντιμετωπίσει την τουρκική απειλή στην ημικατεχόμενη πατρίδα μας. Για να διεξαγάγει αγώνα εθνικής επιβίωσης. Αντιμετωπίζουμε την μεγαλύτερη απειλή στην ιστορική διαδρομή μας και αυτό πρέπει να συνειδητοποιηθεί από όλους.

Η Τουρκία δεν στοχεύει μόνο στον έλεγχο όλης της Κύπρου, αλλά και στην εκρίζωση του Ελληνικού στοιχείου από το νησί. Το έπραξε στις κατεχόμενες περιοχές, με τον φρικτό μηχανισμό εξόντωσης άοπλων πληθυσμών που εφάρμοσε και στη Μικρά Ασία(Αρμένιοι, Ελληνες κ.α.) .Το ίδιο απεργάζεται και για τις ελεύθερες περιοχές της Κύπρου. Σήμερα τα κατεχόμενα εδάφη μας παρουσιάζουν μια εφιαλτική εικόνα Τουρκοποίησης / Ισλαμοποίησης.

Ο εχθρός, βρίσκεται εντός των πυλών και μεθοδεύει την υποδούλωση μας, με κύρια όπλα τη στρατιωτική του ισχύ, τον εποικισμό και μεθόδους τρομοκρατίας.Η Τουρκία:

  Μετέτρεψε τα κατεχόμενα εδάφη μας σε εκτεταμένο στρατιωτικό προγεφύρωμα υποστηριζόμενο από Τούρκους εποίκους, τούς οποίους εμφύτευσε στη Κύπρο μετά την βίαιη εκρίζωση του Ελληνικού πληθυσμού.

   Διατηρεί επί μισό αιώνα ισχυρές Τουρκικές δυνάμεις κατοχής (ΤΔΚ) που εκσυγχρονίζονται συνεχώς και ενισχύονται με νέα επιθετικά οπλικά συστήματα. Αποστολή τους η εξυπηρέτηση της τουρκικής στρατηγικής του εξαναγκασμού  (με την απειλή ή χρήση ισχύος να θέσει υπό τον έλεγχο της όλη την Κύπρο).

   Εισέβαλε και καταπατά μεγάλο τμήμα της ΑΟΖ τής ΚΔ.

   Προγραμματίζει γεωτρήσεις σε αδειοδοτημένα θαλασσοτεμάχια της Κύπρου.

  Άρχισε εποικισμό της κλειστής περιοχής Αμμοχώστου.

  Άρχισε προπαρασκευές κατασκευής αεροναυτικής βάσης στην περιοχή Λευκόνοικο – Μπογάζι Τρκώμου.

  Αλλοιώνει δημογραφικά και τις ελεύθερες περιοχές με τη μαζική προώθηση μουσουλμάνων μεταναστών.

Οι ΤΔΚ έχουν τη δυνατότητα αιφνιδιαστικής επιθετικής ενέργειας κατά των ελεύθερων περιοχών, λόγω  μεγάλης ισχύος ,  πλήρους επάνδρωσης, προωθημένης διάταξης,  σύνθεσης από μηχανοκίνητους σχηματισμούς και  εγγύτητας των αεροπορικών βάσεων της Τουρκίας.  

Η Τουρκία υλοποιεί μεθοδικά τη στρατηγική της,για επανάκτηση της Κύπρου, που πηγάζει από τον ιερό όρκο της Τουρκικής Εθοσυνέλευσης το 1920, για ανασύσταση της Οθωμανικής αυτοκρατορίας.

 Εμείς για να επιβιώσουμε πρέπει να ενδυναμώσουμε την αμυντική μας θωράκιση σε πέντε βασικούς τομείς:  Τής αυτοάμυνας με τήν ενίσχυση τής Εθνικής Φρουράς, τής στρατηγικής με την συγκρότηση συμβουλίου εθνικής ασφάλειας και σύνταξη στρατηγικής εθνικής ασφάλειας, τών συμμαχιών με την αναζωογόνηση του δόγματος του ΕΑΧ Κύπρου- Ελλάδας και τήν επιδίωξη σύναψης αμυντικών συμμαχιών με φίλες χώρες και ένταξης στον συνεταιρισμό για την ειρήνη (PfP), τής δημογραφικής συνοχής με την ενίσχυση τής δυνατότητας παρεμπόδισης εισόδου παράνομων μεταναστών και τού ηθικού με τήν καλλιέργεια αγωνιστικού πνεύματος και εθνικής ομοψυχίας .

Η αμυντική θωράκιση της ΚΔ, αποδυναμώθηκε την τελευταία εικοσαετία (από εμφανίσεως του σχεδίου Ανάν). Όχι από έλλειψη χρηματικών πόρων, που υπήρχαν με επάρκεια στο ΤΑΘ, αλλά από έλλειψη πολιτικής βούλησης τών κυβερνήσεων μας, που υποτίμησαν την επικινδυνότητα της Τουρκικής απειλής και την αξία της στρατιωτικής ισχύος, για την εθνική μας ασφάλεια.Αυτό είχε ώς συνέπεια την συμπίεση των ΠΥ άμυνας και τη μείωση της στρατιωτικής θητείας, που   επηρέασαν αρνητικά το αξιόμαχο τής ΕΦ.

Είναι ενθαρρυντικό, ότι τον τελευταίο χρόνο η ΚΔ αύξησε τις αμυντικές δαπάνες της, και αυτό πρέπει να συνεχισθεί γιατί η παρατεταμένη συμπίεση τών ΠΥ άμυνας, προκάλεσε συσσώρευση πολλών αναγκών σε βασικούς επιχειρησιακούς τομείς τής ΕΦ, που χρειάζονται ενίσχυση. Επείγουσα ενίσχυση γιατί ηχούν τύμπανα πολέμου. Η Τουρκική επιθετικότητα μεγεθύνεται συνεχώς. Αν ξεσπάσει κρίση πρέπει να είμαστε έτοιμοι να την αντιμετωπίσουμε με τις δικές μας δυνάμεις. Κανένας ξένος δεν θα προστρέξει σε βοήθεια μας.Αν δεν είμαστε έτοιμοι θα τεθεί σε άμεσο κίνδυνο η ύπαρξη μας ως κράτος και ως έθνος.

Η ενίσχυση της αμυντικής θωράκισης, έχει ως στόχο την αύξηση της αποτρεπτικής ικανότητας της ΚΔ έναντι της Τουρκικής επιθετικότητας και απαιτεί πολιτική βούληση , διάθεση επαρκών χρηματικών πόρων και αξιοποίηση της άρσης του εμπάρκο πώλησης όπλων στη Κύπρο από ΗΠΑ. Οι αμυντικές δαπάνες πρέπει να  αυξηθούν και να φθάσουν σε ποσοστό 3%  επί του ΑΕΠ.  Πρόσφατα το Συμβούλιο Εθνικής Ασφάλειας τής  Τουρκίας(28 Σεπ. 2022)αποφάσισε  ενίσχυση των ΤΔΚ στη Κύπρο, εμμονή στις παράνομες διεκδικήσεις της στο Αιγαίο  και προκαλεί εκρηκτικό πολεμικό κλίμα  έντασης με τις επιθετικές δράσεις της.Η Ελλάδα προχώρησε σε επείγουσα ενίσχυση των ενόπλων δυνάμεων της, που συνεχίζεται με εντατικούς ρυθμούς.

Το ισχυρό μήνυμα της εθνικής ομοψυχίας και αντίστασης, που εκπέμπει η επέτειος τής 28 Οκτωβρίου 1940, άς καθοδηγεί την πορεία μας για επιβίωση.H δυνατότητα αντίστασης προυποθέτει προετοιμασία προς πόλεμο από τον καιρό της ειρήνης.

 *αντιστράτηγος ε.α.

         

1 σχόλιο

  1. Pingback: Τουρκική Επιθετικότητα και το Μήνυμα τής 28 Οκτωβρίου 1940 - ΟΧΙ ΣΤΗ ΔΙΖΩΝΙΚΗ

Τα σχόλια είναι κλειστά. Δεν μπορείτε να αφήσετε άλλα σχόλια.