ΑΠΟΧΩΡΟΥΝ Η ΟΧΙ ΤΑ ΚΑΤΟΧΙΚΑ ΣΤΡΑΤΕΥΜΑΤΑ; Ο ΠΛΗΡΗΣ ΕΞΕΥΤΕΛΙΣΜΟΣ ΤΗΣ ΝΟΗΜΟΣΥΝΗΣ ΜΑΣ (Βίντεο)

Print Friendly, PDF & Email

Ονήσιλος

Αναθεωρημένο με νέα στοιχεία στις 27/6/2018

16 ΔΕΚ 2016

Την τελευταία περίοδο γινόμαστε μάρτυρες επανειλημμένων δηλώσεων και μηνυμάτων για τη χρονική διάρκεια που θα απαιτηθεί να αποχωρήσει ο Τουρκικός στρατός σε μια ενδεχόμενη λύση του Κυπριακού προβλήματος.

Με κάθε τρόπο, άρχισε να καλλιεργείται  πως δεν είναι δυνατόν να αναμένουμε να αποχωρήσουν αμέσως τα τουρκικά στρατεύματα, προφανώς για να δικαιολογηθεί εκ των προτέρων η παρουσία Τουρκικού στρατού, έστω για κάποιο χρονικό διάστημα, αορίστου επί του παρόντος χρόνου. 

Για να πείσουν, διάφοροι αξιωματούχοι στη Λευκωσία, επικαλούνται μελέτη αρμόδιας στρατιωτικής αρχής, ή εντολή που δόθηκε από τον Υπουργό εξωτερικών της Ελλάδας ή τον Υπουργό Εθνικής Άμυνας στις Ελλαδικές Ένοπλες Δυνάμεις.

Τα ερωτήματα που τίθενται, είναι γιατί τηρείται σιγή ιχθύος από τα πολιτικά κόμματα και δεν ζητούν να λάβουν γνώση του περιεχομένου της υπόψη μελέτης της αρμόδιας στρατιωτικής αρχής; Μήπως ακολουθούνται οι ίδιες «πετυχημένες» μέθοδοι, όπως αυτές της μείωσης της στρατιωτικής θητείας με τις οποίες ενδεχομένως φίμωσαν τη στρατιωτική ηγεσία; Ποιος ο ρόλος της  Εθνικής Φρουράς και του Υπουργείου Άμυνας σε αυτήν τη μελέτη/εκτίμηση που αναφέρεται ο κυβερνητικός εκπρόσωπος;

Για διαμόρφωση ίδιας αντίληψης από τον αναγνώστη, παρατίθενται πιο κάτω οι δηλώσεις του κυβερνητικού εκπρόσωπου και ένα ιδιαίτερα αποκαλυπτικό απόσπασμα από τις  τηλεοπτικές εκπομπές που αφορούν το υπόψη θέμα. 

Στο βίντεο που ακολουθεί, παρουσιάζονται τόσο οι επίσημες θέσεις της Κυπριακής Δημοκρατίας όσο και οι θέσεις διάφορων αξιωματούχων που διαμορφώνουν την κοινή γνώμη και με τις οποίες σκιαγραφείται η μέθοδος που ακολουθούν για την διαμόρφωση αυτής.

Δηλώσεις του Κυβερνητικού Εκπρόσωπου της Κυπριακής Δημοκρατίας για το θέμα της αποχώρησης των Τουρκικών στρατευμάτων:

27 Νοε 2016

«Αυτήν τη στιγμή βρίσκονται στην Κύπρο πέραν των 40.000 τουρκικών στρατευμάτων με σχετικό εξοπλισμό. Η αποχώρησή τους, όπως αντιλαμβάνεστε, δεν είναι εφικτό να ολοκληρωθεί μέσα σε μια μέρα. Μάλιστα να σας αναφέρω ότι για το θέμα αυτό -δηλαδή απαιτούμενο χρονικό περιθώριο αποχώρησης μιας τέτοιας αριθμητικής δύναμης- υπάρχει και σχετική μελέτη/εκτίμηση από αρμόδιες στρατιωτικές Αρχές.»

https://www.onisilos.gr/?p=2732

28 Νοε 2016

«Και το ξεκαθαρίζω: όσα έχουν γραφτεί και ακουστεί και μεταφραστεί και παρουσιαστεί ως θέσεις της δικής μας πλευράς, δεν ανταποκρίνονται σε καμία απολύτως περίπτωση, στη θέση με την οποία προσεγγίζουμε το συγκεκριμένο θέμα. Από εκεί και πέρα, αντιλαμβάνεστε ότι πέραν των 40 χιλιάδων στρατού κατοχής και σχετικού εξοπλισμού, δεν μπορούν να αποχωρήσουν μέσα σε μία ημέρα. Και προσέξτε τη λέξη που χρησιμοποιώ: σε μία ημέρα. Δεν μιλώ την πρώτη μέρα. Διότι έγιναν ερμηνείες διαφορετικές. Δεν μπορούν μέσα σε μία ημέρα να αποχωρήσουν όλοι αυτοί. Και η αναφορά μου είναι ξεκάθαρη: δεν μιλάμε για την πρώτη ημέρα».

Συνέχισε, δε, λέγοντας πως «θα αποχωρήσει το μεγαλύτερο μέρος του κατοχικού στρατού και αυτό είναι καταγεγραμμένο πολύ συγκεκριμένα στην πρόταση του Προέδρου της Δημοκρατίας. Πρόταση, η οποία αυτή τη στιγμή που συζητούμε είναι η μόνη που βρίσκεται στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων.»

http://www.pio.gov.cy/moi/pio/pio2013.nsf/All/E770F7CD45281203C2258079003632F5?OpenDocument&L=G

30 Νοε 2016

«…Από εκεί και πέρα, εκείνο που έχουμε αναφέρει είναι ότι λαμβάνοντας υπόψη το γεγονός ότι στην Κύπρο υπάρχουν πέραν των 40 χιλιάδων Τούρκων στρατιωτών καθώς και σχετικός εξοπλισμός, δεν είναι δυνατόν όλοι αυτοί να αποχωρίσουν μέσα σε μια μέρα. Δεν αναφερθήκαμε στην πρώτη μέρα, γιατί υπήρξαν και παρερμηνείες. Δεν μπορούν να αποχωρίσουν όλοι αυτοί σε μια μέρα, και αυτό δεν είναι δική μας εκτίμηση αλλά εκτίμηση από αρμόδιες στρατιωτικές υπηρεσίες. Σας παραπέμπω και στις πρόσφατες δηλώσεις του Έλληνα Υπουργού Εξωτερικών για το θέμα που επιβεβαιώνει αυτό που σας έχω αναφέρει. Από εκεί και πέρα δεν έχει γίνει μέχρι στιγμής διάλογος και η δική μας θέση είναι η θέση του Προέδρου της Δημοκρατίας που βρίσκεται στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων».

http://www.pio.gov.cy/MOI/pio/pio2013.nsf/All/2289545F8DE7B862C225807B0036F593?OpenDocument&L=G

Δηλώσεις του Υπουργού Εξωτερικών της Ελλάδας,  Νικόλαου Κοτζιά για τον αριθμό των  Τουρκικών στρατευμάτων:

23/1/2017

Συνέντευξη Υπουργού Εξωτερικών, Ν. Κοτζιά, στην εκπομπή της ΕΡΤ1 «Αίθουσα Σύνταξης» (23/1/2017)

…Ποιό είναι το σημαντικό πέρα από το χρονοδιάγραμμα; Το σημαντικό είναι ποιο είναι το καθεστώς αυτού του στρατεύματος. Δηλαδή ας πούμε ότι γίνεται συμφωνία και τελειώνει άμεσα το καθεστώς των εγγυήσεων και δεν έχει κανένας δικαίωμα να παρεμβαίνει στην Κύπρο, έχουμε όμως και έναν στρατό ο οποίος πρέπει να φύγει και δεν μπορούμε να πούμε ότι 33.600 στρατιώτες – τόσους λένε τώρα, 44.000 ήταν παλαιότερα – μπορούν να φύγουν την ίδια μέρα…

https://www.mfa.gr/epikairotita/proto-thema/sunenteuxe-upourgou-exoterikon-kotzia-sten-ekpompe-tes-ert1-aithousa-suntaxes-2312017.html

 

13/6/2018

Speech of the Minister of Foreign Affairs, Nikos Kotzias, at the Moscow State University of International Relations, (13.06.2018)

But the question remains: what is the fundamental issue of the Cyprus problem? In my opinion, it is the following: the issue of security, the problem of the illegal occupation of the northern portion of Cyprus. The northern part of Cyprus is the most militarized region in Europe. Until last year, 44,000 military personnel were stationed there for 92,000 Turkish Cypriots and a total population of 200,000. The ratio is one soldier to every two Turkish Cypriots, or one soldier to every family if one counts the settlers.

https://www.mfa.gr/en/current-affairs/top-story/speech-of-the-minister-of-foreign-affairs-nikos-kotzias-at-the-moscow-state-university-of-international-relations-13062018.html

 

Αφήστε το σχόλιό σας

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.