Να Καλλιεργηθεί Στρατηγική Αντίληψη  για την Ασφάλεια

Print Friendly, PDF & Email

  15/11/2022

     του  Φοίβου Κλόκκαρη*                                                                             

   Στις δημοσκοπήσεις που έχουν πραγματοποιηθεί για τις προεδρικές εκλογές 2023 και στις τηλεοπτικές συζητήσεις με τους υποψήφιους για την προεδρία της Κυπριακής Δημοκρατίας (ΚΔ), η ασφάλεια/ άμυνα δεν περιλαμβάνεται στα σημαντικά θέματα που απασχολούν τους πολίτες, ούτε στους τομείς προτεραιοτήτων των περισσοτέρων υποψηφίων. Τα θέματα που κυριαρχούν είναι η οικονομία, το κυπριακό, το κόστος ζωής η διαφθορά και το μεταναστευτικό. Δημιουργείται το ερώτημα γιατί το θέμα ασφάλεια/ άμυνα δεν περιλαμβάνεται; Μήπως στην ημικατεχόμενη πατρίδα μας δεν έχει συνειδητοποιηθεί στο βαθμό που θα έπρεπε, η επικινδυνότητα τής Τουρκικής απειλής και η αναγκαιότητα ενίσχυσης της αμυντικής μας θωράκισης (ΑΘ);

    Υποχρέωση της πολιτείας είναι να μεριμνά για την συνεχή ενίσχυση τής ΑΘ και ενημέρωση των πολιτών για τους κινδύνους προκειμένου να βρίσκονται σε εγρήγορση και να μην ζουν σε ψευδαισθήσεις. Να καλλιεργείται στρατηγική αντίληψη για την ασφάλεια, γιατί χωρίς αυτήν κινδυνεύει η ύπαρξη αυτού τούτου του κράτους και των επιτευγμάτων του σε όλους τους τομείς. Να καλλιεργείται στη βάση τής γνώσης τής επεκτατικής στρατηγικής τής Τουρκίας  και τής επικινδυνότητας της καθώς και τής αξίας που έχει η εθνική ισχύς και ιδιαίτερα η στρατιωτική, για την αντιμετώπιση τής απειλής και τη δημιουργία συνθηκών ασφάλειας.

Η έλλειψη στρατηγικής αντίληψης για την ασφάλεια υπήρξε αιτία εθνικών συμφορών από τις οποίες πρέπει να αντλούμε διδάγματα προς αποφυγήν. Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι η στρατηγική ήττα του Βυζαντινού στρατού από τους Σελτζούκους Τούρκους στη μάχη του Μαντζικέρτ το 1071μ.Χ. , που αποτέλεσε θανάσιμο πλήγμα κατά τού Μικρασιατικού Ελληνισμού και της Βυζαντινής Αυτοκρατορίας, η οποία την περίοδο εκείνη βρισκόταν σε παρακμή. Δεν εδίδετο  βάρος στην αντιμετώπιση των εξωτερικών απειλών κατά του Βυζαντίου και οι στρατιωτικές δαπάνες μειώθηκαν δραστικά .Ο αξιόμαχος  θεματικός βυζαντινός στρατός υποβαθμίστηκε , κατάντησε να έχει ως βάση την εύκολη λύση των μισθοφόρων από πολλές εθνότητες και θρησκείες ,που δεν είχαν καμιά συνοχή και ομογένεια μεταξύ τους,ούτε πίστη στην προάσπιση του κράτους.Στη μάχη τού Μαντζικέρτ,  τμήματα  μισθοφόρων του Βυζαντινού στρατού λιποτάκτησαν (Φράγκοι) και άλλα αυτομόλησαν στούς Σελτσούκους Τούκους (Ούζοι τουρκικής καταγωγής) .

Στη Κύπρο κατά την Τουρκική εισβολή του 1974 η Εθνική Φρουρά (ΕΦ) είχε πεπαλαιωμένο οπλοστάσιο Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου, ένδειξη υποτίμησης τής αξίας της στρατιωτικής ισχύος.

Πρέπει να συνειδητοποιηθεί από όλους ότι ο Ελληνισμός της Κύπρου σήμερα αντιμετωπίζει την μεγαλύτερη απειλή κατά της ασφάλειας του στην ιστορική διαδρομή του, επειδή η Τουρκία δεν στοχεύει μόνο στον έλεγχο όλης της Κύπρου, αλλά και στην εκρίζωση του από το νησί. Το έπραξε στις κατεχόμενες περιοχές, το ίδιο απεργάζεται και για τις ελεύθερες.

Είμαστε θύματα της Τουρκίας, γνωρίζουμε τους στρατηγικούς επεκτατικούς στόχους της για την Κύπρο (ιερός όρκος τουρκικής εθνοσυνέλευσης 1920, εκθέσεις Νιχάτ Ερίμ/ σχέδιο επανάκτησης Κύπρου δεκαετίας 1950), έχουμε υποστεί τα πάνδεινα από τις βάρβαρες μεθόδους της και δεν υπάρχει καμία δικαιολογία να έχουμε αποδυναμωμένη την ΑΘ μας, όταν μάλιστα ο εχθρός βρίσκεται εντός των πυλών και μεθοδεύει την υποδούλωσή μας.Κύρια όπλα του οι  τουρκικές δυνάμεις κατοχής (ΤΔΚ), ο εποικισμός, οι μέθοδοιτρομοκρατίας και η υλοποίηση  επεκτατικών  στόχων  βάσει στρατηγικού σχεδιασμού  .

Η επιθετικότητα της Τουρκίας κατά της Κύπρου  μεγεθύνεται ( συνεχής ενίσχυση ΤΔΚ με επιθετικό όπλισμό,επεμβάσεις στην ΑΟΖ και Ουδετέρα ζώνη,εποικισμός Αμμοχώστου,κατασκευή αεροναυτικής βάσης, εργαλειοποίηση μετανάστευσης κ.α.).Η ΑΘ τής ΚΔ χρειάζεται επείγουσα ενίσχυση στους τομείς τής αυτοάμυνας (ΕΦ), του δόγματος ΕΑΧ Κύπρου –Ελλάδας ,της στρατηγικής, των συμμαχιών, της δημογραφικής συνοχής και του ηθικού. Η ΕΦ να εκσυγχρονίσει το υφιστάμενο οπλοστάσιο της, να αγοράσει νέα έξυπνα όπλα , να επεκτείνει τις υποδομές τού ΠΝ / ΠΑ και να αποκτήσει πολεμικά σκάφη, απαραίτητα για τη διασύνδεση του αμυντικού χώρου Κύπρου -Ελλαδας. Την τελευταία εικοσαετία (από εμφανίσεως του σχεδίου Ανάν) είχε αποδυναμωθεί η ΑΘ τής ΚΔ, όχι από έλλειψη χρηματικών πόρων, που υπήρχαν με επάρκεια στο ΤΑΘ, αλλά από έλλειψη στρατηγικής αντίληψης για  τήν ασφάλεια από τις κυβερνήσεις μας, που υποτίμησαν την επικινδυνότητα της τουρκικής απειλής και την αξία της στρατιωτικής ισχύος .Αυτό είχε ως συνέπεια την συμπίεση των ΠΥ άμυνας και τη μείωση της στρατιωτικής θητείας που επηρέασαν αρνητικά το αξιόμαχο τής ΕΦ.

Είναι ενθαρρυντικό ότι τον τελευταίο χρόνο η ΚΔ ακολούθησε το παράδειγμα της Ελλάδας και αύξησε τις αμυντικές δαπάνες της. Αυτό πρέπει να συνεχισθεί, με την ομόθυμη βούληση όλου του πολιτικού κόσμου και λαού ,γιατί η  παρατεταμένη συμπίεση τώνΠΥ άμυνας προκάλεσε συσσώρευση πολλών αναγκών σε βασικούς επιχειρησιακούς τομείς της ΕΦ που χρειάζονται ενίσχυση. Επείγουσα ενίσχυση από τον καιρό της ειρήνης γιατί ηχούν τύμπανα πολέμου. Αν ξεσπάσει κρίση πρέπει να είμαστε έτοιμοι να την αντιμετωπίσουμε με τις δικές μας δυνάμεις. Κανένας ξένος δεν θα προστρέξει σε βοήθεια μας. Αν δεν είμαστε έτοιμοι θα τεθεί σε άμεσο κίνδυνο η ύπαρξη μας ως κράτος και ως έθνος.

Οι αμυντικές δαπάνες τήςΚΔ πρέπει να αυξηθούν και  να φθάσουν στο 3% επί του ΑΕΠ.Επείγουσα προτεραιότητα έχει  και  η  ανακοπή τής παράνομης μετανάστευσης, που εργαλειοποιεί ηΤουρκία και εξελίσσεται σε μείζον πρόβλημα εθνικής ασφάλειας.Xαρακτηριστική περίπτωση έλλειψης στρατηγικής αντίληψης για την ασφάλεια, υπήρξε η επικράτηση στις  μακροχρόνιες συνομιλίες λύσης του Κυπριακού, τής σχολής σκέψης, ότι είναι μάταιο οι μικρές χώρες να επενδύουν στην άμυνα και υπήρξε σύγκλιση μεταξύ Ελλήνων και Τούρκων  (κείμενο συγκλίσεων Ντάουνερ σελ. 70) να αποστρατικοποιηθεί το κυπριακό κράτος μετά τη λύση  και να μην έχει δικαίωμα να έχει ένοπλες δυνάμεις (αυτό προέβλεπε και το σχέδιο Ανάν).Σύγκλιση επικίνδυνη που εξυπηρετούσε μόνο την Τουρκία, η οποία επιδιώκει να έχει έναντι των ακτών της, αφοπλισμένο το Κυπριακό κράτος και τα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου, για να είναι εύκολη λεία τής επεκτατικής βουλιμίας της.Αυτή η σχολή σκέψης αποδεικνύεται ιστορικά λανθασμένη και πρέπει να αναθεωρηθεί από όσους την υποστηρίζουν.Οι ισχυροί δεν σέβονται τις ανοχύρωτες πολιτείες και αυτός είναι λόγος για τον οποίο όλες οι χώρες, όσο μικρές και να είναι, έχουν ΕΔ  και τις ενισχύουν.Όχι για να ανταγωνισθούν τις ισχυρές αλλά για να λειτουργούν αποτρεπτικά στην επιθετικότητά τους.Ο επιτιθέμενος να υπολογίζει κόστος σε αίμα και διεθνή κατακραυγή.

 Με τον όρο εθνική ασφάλεια εννοούμε την απαίτηση να διατηρηθεί η επιβίωση του κράτους με τη χρήση της εθνικής ισχύος και ιδιαίτερα τής στρατιωτικής.

Η ΚΔ πρέπει να ενισχύσει επειγόντως από τον καιρό τής ειρήνης την  εθνική  ασφάλεια  ώς ύψιστη προτεραιότητα της.Οι καιροί ού μενετοί.

* αντιστράτηγος ε.α.

Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.