Οι πρώτοι Ήρωες της ΚΔ κι η παράδοση στην ΕΚΟ

Print Friendly, PDF & Email

του Λάζαρου Μαύρου

17 Δεκ 2016

Τ Ω Ν ΗΡΩΙΚΩΣ Πεσόντων πρώτων υπερασπιστών της Κυπριακής Δημοκρατίας απέναντι στην ένοπλη επίθεση της Τουρκανταρσίας του 1963 – 1964, τελείται αύριο το 53ο ετήσιο Εθνικό Μνημόσυνο. Στον Άγιο Κασσιανό, στις Κάτω Γειτονιές τής εντός των τειχών Λευκωσίας. Εκεί όπου, από την πρώτη μέρα της Τουρκανταρσίας, 21η Δεκεμβρίου 1963, υπήρξε η Πρώτη Γραμμή του πυρός στις αιματηρές μάχες απόκρουσης της άγριας ένοπλης επίθεσης των Τούρκων στασιαστών της ΤΜΤ.

Ε Ι Ν Α Ι ΤΟ Μνημόσυνο Εκείνων των Αστυνομικών και των Εθελοντών της εθελοντικής εθνοφρουράς, οι οποίοι θυσιάστηκαν μαχόμενοι υπέρ του Ελληνισμού στην Κύπρο και διέσωσαν την κρατική υπόσταση που υπήρξε προϊόν του ηρωικού, εθνικοαπελευθερωτικού αγώνα της ΕΟΚΑ 1955-1959 κατά της βρετανικής αποικιοκρατίας. Διέσωσαν την Κυπριακή Δημοκρατία απ’ τα νύχια του τουρκικού σοβινισμού κι επεκτατισμού.

– ΚΥΒΕΡΝΩΜΕΝΗ, πλέον, νομίμως κι αποκλειστικά από την κυβέρνηση Μακαρίου της ελληνικής πλειονότητας του 82% του κυπριακού λαού.

  • ΤΗΝ ΟΠΟΙΑ η διεθνής κοινότητα, με το Ψήφισμα 186 του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ της 4ης Μαρτίου 1964, αναγνώρισε έκτοτε και αναγνωρίζει έως σήμερα, 2016, ως το μόνο νόμιμο και παγκοσμίως αναγνωρισμένο κράτος στην Κύπρο.

Α Υ Τ Ο ΤΟ ΚΡΑΤΟΣ που η Τουρκία, μετά από μεθοδεύσεις 53 ετών κι αλλεπάλληλες ελληνικές τραγωδίες και υποχωρήσεις, επιδιώκει, στη συμφωνημένη για την 12η Ιανουαρίου 2017 «Πενταμερή» της Γενεύης, να εξαλείψει και ν’ αντικαταστήσει με τη Διζωνική «Ενωμένη Κυπριακή Ομοσπονδία» (ΕΚΟ). Για την οποία έχει, ήδη, «προεξασφαλισμένη», από 11ης Φεβρ. 2014, την Ισότιμη Τουρκική Συγκυριαρχία.

Α Υ Ρ Ι Ο ΣΤΟΝ Άγ. Κασσιανό τελείται το Μνημόσυνο Εκείνων που θυσιάστηκαν υπέρ της Κρατικής Υπόστασης, την οποία ο νυν 7ος Πρόεδρός της κ. Αναστασιάδης, στηριζόμενος στις ηγεσίες Αβέρωφ του ΔηΣυ και Άντρου του ΑΚΕΛ, διαπραγματεύεται να την παραδώσει στην Ισότιμη Τουρκική Συγκυριαρχία. Και αυτή είναι, προεξέχουσα εφέτος, η φρικτή αλήθεια του 53ου έτους από την Τουρκανταρσία…

Σ Α Β Β Α Τ Ο, 21.12.1963: Ένα «τυχαίο» αιματηρό γεγονός αστυνομικής περιπόλου, στην παλιά Λευκωσία, με θύμα την Τουρκάλα Τζεμαλιέ, οδήγησε στην έκρηξη τής πολύ καλά προετοιμασμένης ένοπλης Τουρκανταρσίας. Εάν κάποιος δεν έχει μελετήσει τις Εκθέσεις Νιχάτ Ερίμ 1956, αρμόδιου του τουρκικού κράτους για το Κυπριακό και το στρατιωτικό Επιτελικό Σχέδιο «ΚΙΡ» (Kibris Istirdat Plani) «Σχέδιο Επανάκτησης Κύπρου», που εκπόνησε το 1957 και εφήρμοσε από το 1958, με την τρομοκρατική παραστρατιωτική οργάνωση ΤΜΤ, το Γραφείο Ειδικού Πολέμου (ΓΕΠ) του τουρκικού Γενικού Επιτελείου, είναι μοιραίο ότι δεν πρόκειται να αντιληφθεί, πώς και γιατί εκτοξεύθηκε η ένοπλη τουρκική επίθεση του 1963-64.

Σ Τ Α ΕΓΓΡΑΦΑ που εντοπίστηκαν την επαύριον της Τουρκανταρσίας στο «χρηματοκιβώτιο Μπλουμέρ», του 1ου Υπουργού Γεωργίας της Κ.Δ. – έγγραφα τής τότε Τ/κ ηγεσίας, Οκτωβρίου 1960 και Σεπτεμβρίου 1963 – τεκμηριώνεται ο προετοιμασμένος σχεδιασμός για την εκτόξευση της Τουρκανταρσίας. Τη λεπτομερή κλιμάκωσή της περιέγραψε, μετέπειτα, ο από το 1957 ιθύνων νους του ΓΕΠ και της ΤΜΤ, συνταγματάρχης Ismail Tansu, το 1996 στη «Halkin Sesi» και το 2001 στο βιβλίο του, «Aslinda Hic Kimse Uyumuyordu». Στο «χρηματοκιβώτιο Μπλουμέρ» είχαν βρεθεί τα έγγραφα προετοιμασίας του «ένοπλου αγώνα», με τις υπογραφές Φαζίλ Κιουτσούκ και Ραούφ Ντενκτάς, που περιείχαν απ’ το 1960 και τα εξής: «Όταν ξεκινήσει ο αγώνας, η τουρκική κοινότητα που είναι διασπαρμένη σε όλο το νησί, θα συγκεντρωθεί με το ζόρι σε μια περιοχή, την οποία θα αναγκαστεί να υπερασπισθεί. Η επιλογή της περιοχής θα γίνει βάσει στρατηγικού σχεδίου. Πριν από την έναρξη του αγώνα είναι αναγκαίο να εκπονηθούν λεπτομερή σχέδια προκειμένου να αυξηθεί η δυνατότητα επιστράτευσης της τουρκικής κοινότητας, αλλά και σχετικά με τον εξοπλισμό, τα αποθέματα, καθώς και την αποστολή προμηθειών και ενισχύσεων από την ηπειρωτική χώρα» (σ.σ. την Τουρκία)…

Τ Η Ν ΜΕΤΕΠΕΙΤΑ υλοποίηση, απ’ τους ένοπλους εξτρεμιστές στασιαστές της ΤΜΤ, «με το ζόρι», αυτών των σχεδίων, μπορεί κανείς να τη μελετήσει όπως εξελισσόταν, στα καθημερινά δημοσιεύματα (και) της «Χαραυγής», εφημερίδας του ΑΚΕΛ το 1963-64. Τις ειδήσεις για το πώς η τρομοκρατική ΤΜΤ εξανάγκαζε διά της βίας τους Τουρκοκυπρίους να εγκαταλείπουν τα χωριά τους για να κλειστούν στους οχυρωμένους απ’ την ΤΜΤ θυλάκους. Και, βέβαια, από τις μαστιγωτικές καταγγελίες κατά της φασιστικής τ/κ ηγεσίας Κιουτσούκ και Ντενκτάς, από τον ηρωικό Ντερβίς Αλί Καβάζογλου που τον δολοφόνησε η ΤΜΤ το 1965 κι από τον επίσης προγραμμένο απ’ την ΤΜΤ ιατρό Ιχσάν Αλή, στις επιστολές του και προς τον ΟΗΕ το 1964-1966…

ΠΗΓΗ:http://www.sigmalive.com/simerini/columns/iristho/389106/oi-protoi-iroes-tis-kd-ki-i-paradosi-stin-eko

Αφήστε το σχόλιό σας

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.