Να σκεφτούν «έξω από το κουτί», αλλά όχι για να μπουν στο κουτί του Τατάρ

Print Friendly, PDF & Email

22/1/2023

γράφει ο  Άριστος Μιχαηλίδης   

Θα αναλάβουν πρωτοβουλίες «από την πρώτη μέρα» για να ξεκλειδώσουν το Κυπριακό, οι τρεις βασικοί υποψήφιοι, όπως έλεγαν και προχτές στο ΡΙΚ. Ο καθένας την πρωτοβουλία του. Ο ένας θα κάνει αίτηση για ένταξη στο ΝΑΤΟ, ο άλλος θα τηλεφωνήσει στον Γκουτέρες, κι ο άλλος θα πείσει την Ευρωπαϊκή Ένωση να αναλάβει πρωταγωνιστικό ρόλο. «Από την πρώτη μέρα», είναι φράση του Ανδρέα Μαυρογιάννη, αλλά λίγο πολύ την χρησιμοποίησαν κι ο Αβέρωφ Νεοφύτου κι ο Νίκος Χριστοδουλίδης.

Το παρουσιάζουν, όμως, με έναν τρόπο ως και τα τελευταία δέκα χρόνια βρίσκονταν μακριά από τις εξελίξεις και τη διαχείριση του Κυπριακού και τώρα που θα πάρουν την κατάσταση στα χέρια τους θα κάνουν το θαύμα που δεν μπόρεσε να κάνει ο Νίκος Αναστασιάδης. Αλλά, και οι τρεις είχαν τη δυνατότητα να επηρεάσουν σε μεγάλο βαθμό την κατεύθυνση των ενεργειών της πλευράς μας, που τώρα παρουσιάζουν ως η πρώτη πράξη τους όταν αναλάβουν την προεδρία.

Η αλήθεια είναι ότι απλώς ψάχνουν τρόπο να διαφοροποιηθούν, να πουν κάτι καινούργιο όταν ερωτούνται για το Κυπριακό, κι ας γνωρίζουν ότι δεν μπορούν να κάνουν και πολλά επί της ουσίας. Μένουν «κολλημένοι» στα συνηθισμένα (διότι ακόμα και η αίτηση για ένταξη στο ΝΑΤΟ, είναι άποψη που πάει κι έρχεται εδώ και χρόνια), για να μην αναγκαστούν να αντικρύσουν τα πράματα «έξω από το κουτί», όπως τους καλεί να κάνουν μέσω συνέντευξης στον σημερινό Φιλελεύθερο, ο Ερσίν Τατάρ.

Παρότι, ξέρουμε όλοι τι εννοεί ο Τατάρ όταν μιλά για ιδέες «έξω από το κουτί», πρέπει πράγματι να το σκεφτούμε, αλλά όχι για να μπούμε στο κουτί του Τατάρ. Για να ξεφύγουμε από αυτό. Διότι «έξω από το κουτί» υπάρχει και μια διαφορετική προσέγγιση. Κάπως πιο επιθετικής διπλωματίας (ας μην το δαιμονοποιούμε αυτό, πριν καν το σκεφτούμε), που είναι πιθανό να ξεκλειδώσει το Κυπριακό. Για παράδειγμα, δεν ακούσαμε κανέναν από τους βασικούς υποψήφιους να σκέφτεται, να μελετά και να οργανώνει στρατηγική για να αισθανθεί πίεση η Άγκυρα για όσα κάνει στην Κύπρο και όσα αν προβληθούν μπορεί εύκολα να τα κατανοήσει η διεθνής κοινότητα.

Για την ισλαμοποίηση, ας πούμε, της κατεχόμενης Κύπρου και την αλλοίωση της ταυτότητας των Τουρκοκυπρίων Ευρωπαίων πολιτών. Εμφανίζονται πλέον πανό έξω από τζαμιά, που γράφουν «τζιχάντ», που για τους μουσουλμάνους σημαίνει τον ιερό πόλεμο κατά του Χριστιανισμού. Ποιος Ευρωπαίος δεν θα δει κάτι τέτοιο και δεν θα τρομάξει και δεν θα αντιληφθεί τι κάνει η Τουρκία στην Κύπρο; Πότε προβάλαμε και ενημερώσαμε όσα οι ίδιοι οι Τουρκοκύπριοι καταγγέλλουν για τη δράση των ανθρώπων της Άγκυρας; Για την πλύση εγκεφάλου που γίνεται στα σχολεία τους. Για τον εποικισμό που συνεχίζεται και έχει καταστήσει τους Τουρκοκύπριους μειονότητα και στα κατεχόμενα. Για την καταστροφή της πολιτιστικής και θρησκευτικής κληρονομιάς της ανθρωπότητας. Και πολλά άλλα.

Ο Τσαβούσογλου πήγε προχτές στην Ουάσιγκτον για να βρει τρόπο να ξεπεραστεί το εμπόδιο Μενέντεζ στην προμήθεια αεροσκαφών. Γνωρίζει ότι το εμπόδιο είναι το άλυτο Κυπριακό. Όπως γνωρίζει ότι το Κυπριακό είναι εμπόδιο και στην προώθηση τής ένταξης της Τουρκίας στην Ε.Ε. Όπως γνωρίζουν και οι Τουρκοκύπριοι ότι το άλυτο Κυπριακό τους δημιουργεί δυσκολίες και στο εμπόριο αλλά και γενικά στην επαφή τους με τον κόσμο, όπως λένε συχνά οι ίδιοι.

Εμπόδιο στα ταξίδια τους, στη συμμετοχή τους σε διεθνείς αθλητικές δραστηριότητες. Στην απόκτηση ιθαγένειας της Κυπριακής Δημοκρατίας από παιδιά μεικτών γάμων Τουρκοκυπρίων με εποίκους, που τις τελευταίες μέρες ήρθε ξανά στην επικαιρότητα. Προπάντων, το άλυτο Κυπριακό αποτελεί εμπόδιο στην ανάπτυξη, στην προκοπή και τελικά στη φυσική συνέχεια της τουρκοκυπριακής κοινότητας ως τοπικής οντότητας. Αλλά, ουδείς τους ζήτησε να διεκδικήσουν κι αυτοί τη βιώσιμη λύση του Κυπριακού (μην πω τη δίκαιη, την ξεπουλήσαμε μόνοι μας αυτήν), για να λυθούν τα προβλήματα τους και να αρθούν όλα τα εμπόδια.

Περιμένουν από εμάς να δεχτούμε όσα απαιτούν, λογικά και παράλογα. Γιατί; Μα, επειδή ακούνε τους πολιτικούς μας να επαναλαμβάνουν ότι «θα κάνουμε όσες παραχωρήσεις χρειαστεί για την επανένωση της χώρας μας», όπως έλεγε τις προάλλες ο Γιαννάκης Κασουλίδης σε συνέντευξή του στο Βερολίνο. Και περιμένουν τις παραχωρήσεις. Αλλά, όσο μένουν οι αρχηγοί μας «κολλημένοι» στις συνήθεις διαδικασίες αυτό θα κάνουμε: Παραχωρήσεις. Χωρίς όρια. Διότι ήδη τα ξεπεράσαμε προ πολλού.

Υ.Γ. Έγραφα χτες ότι ο Νίκος Χριστοδουλίδης, μιλώντας στη Γιενί Ντουζέν, είπε ότι το πρόβλημα με τα παιδιά μεικτών γάμων Τ/κ με εποίκους που ζητούν κυπριακή ιθαγένεια, είναι «ένα πραγματικά ανθρωπιστικό πρόβλημα». Αυτό είχε μεταδώσει το Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων. Όμως, εκπρόσωποι τού κ. Χριστοδουλίδη με ενημέρωσαν ότι δεν είπε κάτι τέτοιο. Η απάντηση του ήταν: «Είναι ένα πρόβλημα λόγω της ανώμαλης κατάστασης. Μόνο η λύση του Κυπριακού θα λύσει αυτά τα θέματα». Αυτή είναι σωστή απάντηση και μπράβο του, που την έδωσε. Να το λέμε για να το ξέρουν και οι Τ/κ πως πολλά εμπόδια που αντιμετωπίζουν θα αρθούν με τη λύση του Κυπριακού, με την απελευθέρωση της Κύπρου.

ΠΗΓΗ:https://www.philenews.com/f-me-apopsi/arthra-apo-f/article/1641994/na-skeftoyn-exo-apo-to-koyti-alla-ochi-ga-na-boyn-sto-koyti-toy-tatar