Μας διασκέδασαν, λέει, και να μην έχουμε παράπονο

Print Friendly, PDF & Email

28/1/2023

γράφει ο   Άριστος Μιχαηλίδης   

Σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών ο επικεφαλής της ειρηνευτικής δύναμης Κόλιν Στιούαρτ απέρριψε κατηγορηματικά τις αναφορές που αποδίδονται στο πρόσωπό του. Παράλληλα, επιβεβαίωσε την προσήλωση του ιδίου και της Αποστολής των ΗΕ στην Κύπρο στην αμερόληπτη και αντικειμενική άσκηση των όρων εντολής τους.

Αυτά τα λέει το υπουργείο Εξωτερικών, που έχει επικεφαλής τον Γιαννάκη Κασουλίδη. Ο ίδιος ο Κόλιν Στιούαρτ, ούτε απέρριψε, ούτε έκανε καμιά διευκρίνιση. Αντίθετα, ο εκπρόσωπος Τύπου των ΗΕ, Αλίμ Σιντίκ, έκανε ανακοίνωση για να πει ότι ο κ. Στιούαρτ συναντήθηκε με τον Γενικό Διευθυντή του υπουργείου Εξωτερικών, Κορνήλιο Κορνηλίου, και «διασκέδασε τις ανησυχίες που ηγέρθησαν σε σχέση με πρόσφατα δημοσιεύματα στον Τύπο, απορρίπτοντας τους ισχυρισμούς για μεροληψία».

Ευχαριστούμε για τη διασκέδαση αλλά η απόλυτη αλήθεια είναι ότι αυτές οι ανακοινώσεις επιβεβαιώνουν όσα έγραψε η Γιενί Ντουζέν και προκάλεσαν το πρόβλημα. Ότι, δηλαδή, ο Κόλιν Στιούαρτ εβρισκόμενος στη Νέα Υόρκη και ενημερώνοντας διπλωμάτες σκανδιναβικών χωρών και μη μόνιμων μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας, τους είπε: «Το βόρειο τμήμα της Κύπρου έχει τώρα ενσωματωθεί οικονομικά και πολιτικά με την Τουρκία. Η ελληνοκυπριακή ηγεσία είναι αυτή που πρέπει να κινητοποιηθεί για να αλλάξει αυτή την κατάσταση. Όμως, μόνο διαμαρτύρονται, καταδικάζουν, κατηγορούν» οι Ελληνοκύπριοι.

Πέρα από αυτό που είπε και ο εκπρόσωπος του, ότι «υπογράμμισε τη δέσμευση των Ηνωμένων Εθνών να συνεχίσουν να εργάζονται και με τις δύο πλευρές για πλήρη αμεροληψία», δεν είδαμε καμιά διάψευση από τον ίδιο για όσα του αποδίδονται. Είδαμε μόνο ανακοίνωση του υπ. Εξωτερικών, που φαίνεται να ικανοποιήθηκε από όσα είπε πίσω από κλειστές πόρτες στον κ. Κορνηλίου κι έσπευσε να του προσφέρει κάλυψη και να συμβάλει στη διασκέδαση.

Το ερώτημα είναι αν διασκέδασε κι ο Πρόεδρος Αναστασιάδης. Διότι την προηγούμενη μέρα έδειχνε τόσο ενοχλημένος με όσα είπε ο κ. Στιούαρτ, που δήλωνε δημοσίως ότι αν είπε αυτά που του αποδίδουν και αν δεν «αποκαταστήσει την πραγματικότητα», τότε «δεν μιλούμε πια για εκπρόσωπο των ΗΕ, αλλά για εκπρόσωπο όσων παραβιάζουν το διεθνές δίκαιο». Δεν αποκατέστησε τίποτε, λοιπόν. Τι θα γίνει τώρα; Θα πάει μάλλον κι αυτό το πρόβλημα στον επόμενο Πρόεδρο, μαζί με άλλα δύσκολα.

Αλλά, γιατί να ασχοληθούν ο Πρόεδρος και ο υπουργός Εξωτερικών όταν εμφανίζονται «βαρετοί» πολιτικοί αναλυτές να υπερασπίζονται τον Στιούαρτ και να επιτίθενται σε εμάς, διότι τολμήσαμε να σχολιάσουμε όσα είπε εναντίον μας αυτός που ο ίδιος ο Πρόεδρος χαρακτήρισε «εκπρόσωπο όσων παραβιάζουν το διεθνές δίκαιο»; Ένας από αυτούς ήταν δίπλα στον Αναστασιάδη στο Προεδρικό κατά την πρώτη πενταετία του και χτες έγραφε ότι «χύσαμε όξος και χολή» κατά του αντιπροσώπου των Ηνωμένων Εθνών. Έπρεπε να τον χειροκροτούμε, έλεγε, διότι «πολυβόλησε την τουρκική πλευρά με τις πιο ισχυρές βολίδες, αφού κατάγγειλε την Τουρκία ότι στην ουσία έχει προσαρτήσει πολιτικά και οικονομικά την κατεχόμενη Κύπρο».

Βρε, πώς και δεν τους είδαμε αυτούς τους πολυβολισμούς; Ούτε ο Πρόεδρος τους είδε, όμως. Ούτε το υπουργείο Εξωτερικών. Είναι κι αυτοί απορριπτικοί, κινδυνολόγοι και λυσοφοβικοί, μάλλον. Τέλος πάντων, συμφωνεί με τον Στιούαρτ ο φωτισμένος αρθρογράφος (και όσοι εκπροσωπούνται από αυτές τις αμπελοφιλοσοφίες, και είναι πολλοί) και λέει ότι «οι φωστήρες της πλευράς μας το μόνο που ξέρουν είναι να διαμαρτύρονται, να καταδικάζουν και να κατηγορούν». Αλλά, ούτε αυτός, ούτε ο Στιούαρτ, ούτε κανένας άλλος λένε τι πρέπει να κάνουμε όταν υποστηρίζουν (άδικα και προκλητικά) ότι εμείς πρέπει να κινητοποιηθούμε για να αλλάξει η κατάσταση.

Απλή η ερώτηση. Έχουν απάντηση; Μήπως εννοούν ότι πρέπει να πούμε στην Άγκυρα πάρτα όλα; Πάρε δύο κράτη, πάρε Αμμόχωστο, πάρε νεκρή ζώνη, πάρε φυσικό αέριο, πάρε αγωγούς, πάρε εκλιπούσα την Κυπριακή Δημοκρατία, πάρε και νομιμοποίηση της εσαεί κατοχής, πάρε και το Τρόοδος που έχει χιόνια, πάρε και την Τηλλυρία να ενώσεις τα Κόκκινα με τη Μόρφου, πάρε και την ψυχή μας να ησυχάσουν όλοι. Διότι, άλλη «κινητοποίηση» δεν μπορούμε να σκεφτούμε ότι ικανοποιεί την Άγκυρα για να αλλάξει η κατάσταση. Αν αυτό είναι που μας συμβουλεύουν να το πουν καθαρά, τι το γυροφέρνουν!

ΠΗΓΗ:https://www.philenews.com/f-me-apopsi/arthra-apo-f/article/1646241/mas-diaskedasan-leei-kai-na-min-echoyme-parapono