Μόνιμη Στρατιωτική βάση θέλει η Άγκυρα

Print Friendly, PDF & Email

ΤΟΥ ΜΙΧΑΛΗ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΥ

20 Δεκ 2016

Νέο δημοσίευμα των «Νέων» για τουρκική μεθόδευση ως όρο για «συμβιβαστική διέξοδο»
Απορρίπτει ασυζητητί η Λευκωσία ένα τέτοιο ενδεχόμενο, όπως ανέφερε αρμόδια πηγή στη «Σ», προσθέτοντας ότι ουδέποτε ηγέρθη ενώπιον της ε/κ πλευράς μια τέτοια θέση

Νέα συνάντηση, στο πλαίσιο των συνομιλιών για επίλυση του Κυπριακού, θα έχουν την ερχόμενη Πέμπτη, στις 10 το πρωί, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης και ο Τ/κ ηγέτης Μουσταφά Ακιντζί.

Η συνάντηση των δύο ηγετών θα είναι η δεύτερη μετά το κοινό δείπνο, όπου συμφωνήθηκε ο «οδικός χάρτης» της διαπραγμάτευσης, έως τη μετάβαση στη Γενεύη, στις 9 Ιανουαρίου 2017, και την πραγματοποίηση διεθνούς διάσκεψης για το Κυπριακό, στις 12 Ιανουαρίου 2017.

Σύμφωνα με πληροφορίες της «Σ», η επόμενη συνάντηση Αναστασιάδη-Ακιντζί θα πραγματοποιηθεί αμέσως μετά την έλευση του νέου χρόνου, καθώς οι δύο ηγέτες δεν προβλέπεται να συναντηθούν μεταξύ Χριστουγέννων και Πρωτοχρονιάς, και αναμένεται να είναι καθοριστική για τα βήματα προς τη συνάντηση της Γενεύης.

Χθες, διεξήχθη νέα συνάντηση μεταξύ των διαπραγματευτών των δύο κοινοτήτων, των Ανδρέα Μαυρογιάννη και Οζντίλ Ναμί, στο πλαίσιο της εντατικοποίησης της διαπραγμάτευσης, με στόχο το «κλείσιμο» όσο το δυνατόν περισσότερων εκκρεμούντων ζητημάτων πριν από τη συνάντηση στην Ελβετία.

Η χθεσινή διαβούλευση περιεστράφη γύρω από το θέμα των κρατικών δομών και των αρχών, καθώς και γύρω από θέματα εφαρμογής της λύσης, που αναδεικνύονται σ’ ένα από τα σημαντικότερα ζητήματα για την επίτευξη συμφωνίας, αλλά και για τη βιωσιμότητά της.

Οι διαπραγματευτές θα συναντηθούν εκ νέου αύριο, όπου θα συνεχίσουν τη συζήτηση στα εναπομείναντα κεφάλαια, αλλά και θα προετοιμάσουν το έδαφος για τη συνάντηση των δύο ηγετών.

Προωθούν δημιουργία βάσης
Εν τω μεταξύ, τη δημιουργία και διατήρηση στρατιωτικής βάσης στο τουρκοκυπριακό κρατίδιο τής υπό προαγωγή Ενωμένης Κυπριακής Ομοσπονδίας, ως μέρος «μονομερούς εγγυοδοσίας», προσπαθεί να προβάλει η Άγκυρα.

Σύμφωνα με δημοσίευμα της αθηναϊκής εφημερίδας «Τα Νέα», η Τουρκία επιχειρεί να προβάλει την εν λόγω φόρμουλα, ως sine qua non προϋπόθεση συμβιβαστικής διεξόδου για το Κυπριακό.

Αρμόδια πηγή στη Λευκωσία, ερωτηθείσα σχετικώς από την εφημερίδα μας, ανέφερε ότι δεν ετέθη ποτέ και από κανέναν μια τέτοια θέση στην ε/κ πλευρά, ενώ διαμήνυσε ότι «επ’ ουδενί μπορεί να συζητηθεί ή να γίνει αποδεκτή από την πλευρά μας αυτή ή παρόμοια φόρμουλα».

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ, που δίνει συνέχεια σε προηγούμενο δημοσίευμα της εφημερίδας για «συμβιβαστική» αγγλοαμερικανική πρόταση στο θέμα των εγγυήσεων, «η ιδέα διακινείται σε κάποιες ενδιαφερόμενες πρωτεύουσες που διαμεσολαβούν, κυρίως Λονδίνο και Ουάσιγκτον. Των οποίων η θέση δεν έχει διασαφηνισθεί επαρκώς ως προς το θέμα της Ασφάλειας και των Εγγυήσεων, που αποτελεί σήμερα (μαζί με αυτό των συμμετοχών στη Διάσκεψη της Γενεύης) τον γόρδιο δεσμό των εξελίξεων».

Τα «Νέα» επισημαίνουν, παράλληλα, φόβους των Ηνωμένων Εθνών για ενδεχόμενο αδιέξοδο, σε περίπτωση που δεν υπάρξουν «αποφασιστικές πρωτοβουλίες για υπέρβαση αυτών των κομβικών – όπως χαρακτηρίζονται – ζητημάτων».

Παρέμβαση Μπάιντεν
Σ’ αυτό το πλαίσιο, να υπομνηστεί ότι το Στέιτ Ντιπάρτμεντ απέφυγε να διαψεύσει την αποκάλυψη των «Νέων» (την περασμένη βδομάδα) για συμβιβαστική αμερικανική φόρμουλα ως προς τις Εγγυήσεις, παρά τις επίμονες δημοσιογραφικές ερωτήσεις, και συγκεκριμένα του δημοσιογράφου Μιχάλη Ιγνατίου. «Κι αυτό», προστίθεται, «ενώ τις επόμενες ημέρες και με παρέμβαση του ίδιου του Αντιπροέδρου των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν θα ενεργοποιηθούν αποφασιστικότερες διαβουλεύσεις, με στόχο ακριβώς να υπάρξει διέξοδος, προκειμένου να μη ναυαγήσουν οι διαδικασίες για τη Διάσκεψη της Γενεύης, πριν καν αυτή πραγματοποιηθεί».

«Ο Αμερικανός Αντιπρόεδρος (που ‘έχει πάρει πάνω του’ το ζήτημα)», σημειώνει περαιτέρω το ρεπορτάζ, «επικοινώνησε ήδη την περασμένη Παρασκευή τηλεφωνικά, τόσο με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη, όσο και με τον κατοχικό ηγέτη Μουσταφά Ακιντζί, τους οποίους και παρότρυνε ‘να μην κάνουν πίσω’ (sic) μετά τα ‘όσα έχουν επιτύχει ήδη’. Επισείοντας τους κινδύνους που συνεπάγεται το τυχόν αδιέξοδο για όλες τις πλευρές, λόγω των προφανών υποτροπών που θα ανακύψουν».

Ελληνοτουρκική συνάντηση
Περαιτέρω αναφέρεται πως «όλες οι προσπάθειες τώρα επικεντρώνονται στη διευθέτηση συνάντησης του Τούρκου Προέδρου με τον Έλληνα Πρωθυπουργό. Προς τους οποίους και τις επόμενες λίγες ημέρες θα ασκηθούν ανάλογες πιέσεις, προκειμένου να επιτύχουν επαρκείς συγκλίσεις στα μείζονα ζητήματα, στα οποία οι δύο χώρες εμπλέκονται άμεσα. Δηλαδή τις Εγγυήσεις.
Με τη Βρετανία ως τρίτο σκέλος να τηρεί στάση αναμονής, για να παρέμβει. Και της οποίας μόνος στόχος είναι η διατήρηση των ‘κυρίαρχων εδαφών’ της. Μέρος των οποίων ήδη έχει διαμηνύσει ότι μπορεί να αποδώσει στους Κυπρίους, προκειμένου να καταλήξουν ως προς το Εδαφικό».

Πρότυπο οι… βρετανικές βάσεις
Η Άγκυρα, διευκρινίζεται, επιθυμεί να δημιουργήσει βάση κατά το πρότυπο των βρετανικών βάσεων, «στοχεύοντας στη μονιμοποίηση της στρατηγικής παρουσίας της στη Μεγαλόνησο, την οποία θεωρεί de facto προγεφύρωμα, ως μέρος των ευρύτερων σχεδιασμών της στην περιοχή.
Το σημαντικότερο: η Άγκυρα (διά του ιδίου του Ταγίπ Ερντογάν) έχει διαμηνύσει στους παρεμβαίνοντες (και πρωτίστως στις ΗΠΑ) ότι θέλει το σύστημα εγγυήσεων, όχι μόνο σε ό,τι αφορά τους Τουρκοκυπρίους, αλλά επιπροσθέτως για την ασφάλεια της ίδιας! Ότι, δηλαδή, δεν θα υπάρξουν συνθήκες που θα θέσουν σε κίνδυνο ‘το μαλακό της υπογάστριο’. Με χρησιμοποίηση δηλαδή του κυπριακού εδάφους εις βάρος της ίδιας, αν διαφοροποιηθούν οι περιφερειακές συγκυρίες».

Η συμμετοχή της ΚΔ στη Διάσκεψη
Καταλήγοντας, το ρεπορτάζ των «Νέων» αναφέρει ότι η Άγκυρα δεν αποδέχεται επ’ ουδενί την παρουσία της Κυπριακής Δημοκρατίας ως ενός από τα μέρη της Διάσκεψης, τοσούτω μάλλον αν την Τουρκία αντιπροσωπεύσει ο ίδιος ο Ταγίπ Ερντογάν, όπως διαμηνύει το περιβάλλον του.

Την ίδια ώρα, αμετάθετη παραμένει η θέση της ελληνικής πλευράς, η οποία θεωρεί «αδιανόητη την απουσία της».
Αυτό, υπογραμμίζεται, «προκαλεί μείζον ζήτημα για τα Ηνωμένα Έθνη, τα οποία «προσπαθούν να επιλύσουν με διάφορες αλχημείες», ανεπιτυχώς για την ώρα, «αλλά τονίζοντας πάντοτε ότι ο Πρόεδρος του κυπριακού κράτους θα είναι παρών ως ηγέτης της ελληνοκυπριακής πλευράς».

Αυτό αποτελεί πηγή έντονου προβληματισμού για τη Λευκωσία, η οποία «ήδη αποβαίνει δέκτης σοβαρών πιέσεων, ώστε ‘να βάλει νερό στο κρασί της’. Και προς αυτή την κατεύθυνση κινούνται ‘οι όλο και συχνότερες παρεμβάσεις της Ουάσινγκτον’, τόσο από πλευράς του Αντιπροέδρου Τζο Μπάιντεν, όσο και από πλευράς της Υφυπουργού Βικτόρια Νούλαντ, η οποία ζητά ρεαλιστικότερες συμπεριφορές για να διασωθεί η ‘ύστατη ευκαιρία’, όπως χαρακτηρίζει την παρούσα διαδικασία κατά τις επαφές της».

Σύγκληση ΕΣ Εξωτερικής Πολιτικής στην Αθήνα
Εξάλλου, με αποκλειστικό θέμα το Κυπριακό, για δεύτερη φορά φέτος, θα συνεδριάσει την Παρασκευή το Εθνικό Συμβούλιο Εξωτερικής Πολιτικής (ΕΣΕΠ) στην Αθήνα, υπό την προεδρία του Υπουργού Εξωτερικών Νίκου Κοτζιά.

Η συζήτηση στο ελληνικό Υπουργείο Εξωτερικών έρχεται ως συνέχεια των δύο ενημερώσεων του κ. Κοτζιά προς τους βουλευτές κατά τη συνεδρίαση της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων και Άμυνας στις 18 Νοεμβρίου και στη συνεδρίαση των Ομάδων Φιλίας της Βουλής των Ελλήνων στις 30 Νοεμβρίου.
ΠΗΓΗ:http://www.sigmalive.com/simerini/politics/389823/monimi-stratiotiki-vasi-thelei-i-agkyra#sthash.WV5jvdrT.dpuf

Αφήστε το σχόλιό σας

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.