Ακιντζί: Όχι από την πρώτη μέρα χωρίς Εγγυήσεις / Στρατιώτες

Print Friendly, PDF & Email

21.12.2016 09:35 

Sigmalive

Αν η αντίληψη είναι ότι από την πρώτη μέρα δεν χρειάζονται εγγυήσεις και στρατιώτες, οι Τ/κ δεν θα πουν ναι, δήλωσε ο T/κ ηγέτης.

 «Δυστυχώς η δυσπιστία ακόμα υπάρχει. Είναι ανάγκη να αναπτύξουμε νέα αντίληψη και αυτό δεν μπορεί να γίνει από την πρώτη ημέρα», τόνισε μιλώντας στην εκπομπή «Ειδικές Αποστολές» της ΕΡΤ ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Μουσταφά Ακιντζί, αναφερόμενος στο θέμα των εγγυήσεων.

Ο κ. Ακιντζί είπε ότι οι Τουρκοκύπριοι βλέπουν την ασφάλειά τους μέσω της Τουρκίας και ότι αυτό εξαρτάται από την ιστορία τους στο παρελθόν, γιατί δεν είχαν καλές αναμνήσεις δυστυχώς. Προσέθεσε ότι η αντίληψη περί ασφάλειας θα αλλάξει σταδιακά και ότι στην άποψη ότι από την πρώτη μέρα δεν χρειάζονται στρατιώτες και δεν χρειάζονται εγγυήσεις, η αντίδραση των Τουρκοκυπρίων δεν θα είναι ναι.

Όπως είπε, φυσικά οι Ελληνοκύπριοι επίσης όταν σκέφτονται τι συνέβη το 1974 αισθάνονται, από την πλευρά τους, ότι είναι δικαιολογημένες οι ανησυχίες τους. Γι’ αυτό και δεν θέλουν τη συνέχιση αυτού του συστήματος. «Είναι ανάγκη να δημιουργήσουμε νέες αντιλήψεις και αυτό θα συμβεί μόνο με τον χρόνο με νέες εμπειρίες», τόνισε. Υπογράμμισε, επίσης, ότι μπορεί να υπάρξει μια ρήτρα στη συμφωνία που να αναγνωρίζει συγκεκριμένες παραμέτρους, φέρνοντας ως παράδειγμα ένα διάστημα μετά από 15 χρόνια, ή μετά από τη συμπλήρωση τριών επιτυχημένων προεδρικών θητειών, και έτσι να ελεγχθεί ότι το σύστημα είναι βιώσιμο, ότι η διζωνική δικοινοτική ομοσπονδία προχωρά ομαλά και ότι υπάρχει εκ περιτροπής προεδρία.

Συνεχίζοντας ως προς το θέμα των εγγυήσεων και την πραγματοποίηση διάσκεψης για το θέμα στη Γενεύη, ο κ. Ακιντζί είπε ότι «χρειαζόμαστε αυτούς τους ηγέτες να είναι γύρω μας ώστε να βοηθήσουν τους Κυπρίους να οριστικοποιήσουν την τελική συμφωνία». Η συμμετοχή τους, σημείωσε, πρέπει να είναι σε πολύ υψηλό επίπεδο, για τον λόγο αυτό καλωσόρισε την κίνηση αυτή από την πλευρά του Τούρκου Προέδρου και τόνισε ότι αναμένει την ίδια κίνηση και από τον Αλέξη Τσίπρα.

Σε άλλο σημείο της εκπομπής, ως προς τις ίδιες τις διαπραγματεύσεις, τόνισε ότι είναι φυσιολογικό να αφήνονται συγκεκριμένα θέματα για την τελική φάση και προσέθεσε ότι ο Ν. Αναστασιάδης μέχρι σήμερα δεν έχει συμφωνήσει με την εκ περιτροπής προεδρία. Είναι προφανές, τόνισε, ότι θέλει να το κρατήσει στην τσέπη του μέχρι το τέλος, διότι γνωρίζει πολύ καλά ότι αν δεν έχουμε αποτελεσματική αντιπροσώπευση στη διαδικασία λήψης αποφάσεων «δεν θα το δεχτώ». «Ασφαλώς πάντα υπάρχει η πιθανότητα να επιτύχεις κάτι ή να αποτύχεις. Δεν μπορώ να πω ότι είμαστε 100% κοντά στην λύση. Θα δημιουργήσουμε τη λύση», τόνισε.

Τέλος, ως προς την οικονομική πτυχή, ο Μ. Ακιντζί υπογράμμισε ότι το κατεχόμενο τμήμα της Κύπρου μια σειρά από οικονομικές κινήσεις μπορεί να τις κάνει μόνο μέσω της Τουρκίας και λόγω αυτής της κατάστασης είναι όλο και περισσότερο εξαρτώμενο από την Τουρκία και μόνο η Τουρκία χρηματοδοτεί τις επενδύσεις και άλλα πράγματα. «Είχαμε άλλη ευκαιρία να συνδεθούμε με τον κόσμο και δεν την χρησιμοποιήσαμε; Δεν υπήρχε», τόνισε. Για το φυσικό αέριο, δε, σημείωσε ότι μπορεί να διοχετευτεί μέσω της Κύπρου, μέσω της Τουρκίας για τις ανάγκες της Τουρκίας, όπως επίσης και στην ΕΕ, γιατί έχουν την ανάγκη να εμπλουτίζουν τις επιλογές τους και δεν θέλουν να εξαρτώνται από το ρωσικό φυσικό αέριο. Όπως είπε, πρόκειται για έναν ενεργειακό διάδρομο από τον οποίο μπορούν να επωφεληθούν όλα τα ενδιαφερόμενα μέρη.

ΠΗΓΗ: http://www.sigmalive.com/news/politics/390194/akintzi-oxi-apo-tin-proti-mera-xoris-eggyiseis-stratiotes#.dpuf

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.