28/9/2023
Γράφει ο Ανδρέας Πιμπίσιης
Ο Ερσίν Τατάρ εμφανίζεται θετικός στο θέμα του απεσταλμένου στο Κυπριακό, έχοντας προφανώς λάβει και τη σχετική συγκατάθεση της Τουρκίας.
Η θετική προσέγγιση του Τατάρ στο θέμα του απεσταλμένου περιορίζεται μόνο στο τοπικό ακροατήριο καθώς επισήμως δεν έχει ακόμα ενημερώσει τη Γραμματεία των Ηνωμένων Εθνών. Φροντίζει πάντως την ίδια ώρα να βάλει ουρά στο θέμα του απεσταλμένου θέτοντας όρους και προϋποθέσεις.
Ο κατοχικός ηγέτης είχε χθες συνάντηση με τα τουρκοκυπριακά κόμματα, στα κατεχόμενα, τα οποία και ενημέρωσε για τις συναντήσεις του στη Νέα Υόρκη. Από τις δηλώσεις που έγιναν από πλευράς Ερσίν Τατάρ μετά τη συνάντηση με τους Τουρκοκύπριους πολιτικούς (πηγή ΓΤΠ) προκύπτουν τα εξής:
1. Για το θέμα του ειδικού απεσταλμένου είπε ότι από την αρχή η ε/κ πλευρά επέμενε σε αυτό, σε έναν που θα απευθυνόταν στον ΓΓ και μέσω αυτού στο ΣΑ, να εφαρμόζει τα ψηφίσματά του ΣΑ του ΟΗΕ για μια ΔΔΟ. «Εμείς είπαμε δεκάδες φορές ότι είμαστε ενάντια σε έναν τέτοιο διορισμό, ενώ και η Τουρκία ως εγγυήτρια χώρα δεν το εγκρίνει». Όταν προέκυψε το θέμα του ειδικού απεσταλμένου πριν από δύο χρόνια, είπε, εξέφρασε τη θέση ότι θα μπορούσε να αξιολογηθεί όχι ως ειδικός αλλά ως «προσωπικός απεσταλμένος», παρόμοιος με τους δύο Βοηθούς ΓΓ «που πηγαινοέρχονται και κάνουν κάποια δουλειά αναζητώντας (συγκλίσεις) σε αυτά τα θέματα».
2. Ο Ερσίν Τατάρ υποστηρίζει, και σήμερα όπως και πριν δύο χρόνια, να διοριστεί ένας απεσταλμένος ο οποίος θα υπάγεται απευθείας στον ΓΓ, και να μην λογοδοτεί στο ΣΑ ΟΗΕ. Ουσιαστικά ο Τατάρ ψάχνει μια δικαιολογία για να «πουλήσει» στην τουρκοκυπριακή πλευρά ότι αποδέχθηκε τον απεσταλμένο γιατί αυτός δεν είναι δεσμευμένος από τη βάση λύσης, που είναι η ΔΔΟ.
3. Στην αποδοχή του διορισμού ενός απεσταλμένου φρόντισε να θέσει σειρά προϋποθέσεων τις οποίες παρουσίασε στον Αντόνιο Γκουτέρες. Όπως είπε θα μπορούσαν να συζητήσουν υπό την αιγίδα των Ηνωμένων Εθνών οι δύο ηγέτες «θέματα όπως το φυσικό αέριο και η ενέργεια». Είπε ακόμα ότι «είμαστε έτοιμοι για κάθε είδους συζητήσεις με τους συνομιλητές μας με 12 Τεχνικές Επιτροπές, στο πλαίσιο της ισότητας, αλλά σε καμία περίπτωση η ισότητα της ‘τδβκ’ να μην μειώνεται».
4. Παρά το γεγονός ότι η Τουρκία προσπάθησε να περάσει το μήνυμα ότι οι πρωτοβουλίες στο θέμα του απεσταλμένου ανήκουν στον Ερσίν Τατάρ εντούτοις ο ίδιος αφήνει εκτεθειμένη την Άγκυρα. Αναφερόμενος στις επαφές που είχε στη Νέα Υόρκη είπε ότι αυτές πραγματοποιούνταν «σε αρμονία με τις τουρκικές αρχές, σε συνεννόηση με τη μητέρα πατρίδα και εγγυήτρια χώρα, τη Δημοκρατία της Τουρκίας, και είπαμε ότι δεν θα ξεκινήσουν επίσημες διαπραγματεύσεις εάν δεν επιβεβαιωθεί η βάση της κυρίαρχης ισότητας και του ισότιμου διεθνούς καθεστώτος».
Η άρνηση του Ερσίν Τατάρ για τριμερή συνάντηση με τον Πρόεδρο Χριστοδουλίδη ήταν επίσης ένα θέμα το οποίο συζητήθηκε στα κατεχόμενα. Υποστήριξη ότι ο ΓΓ δεν έθεσε θέμα συνάντησης. Και από τις δηλώσεις Τατάρ προκύπτει ότι ο ΓΓ δεν έθεσε θέμα συνάντησης εκτιμώντας ότι κάτι τέτοιο δεν θα προχωρήσουν λόγω της άρνησης της τουρκικής πλευράς.
ΠΗΓΗ:https://www.philenews.com/politiki/article/1389503/vazi-oura-sto-thema-tou-apestalmenou-o-tatar/