Ο Ακιντζί διαψεύδει τα περί προσάρτησης των κατεχομένων από την Τουρκία

Print Friendly, PDF & Email

 ΚΥΠΕ

28 ΔΕΚ 2016

«Για πρώτη φορά θα τεθεί ενώπιον των Κυπρίων σχέδιο που εμείς ετοιμάσαμε»

Οι προσδοκίες από τις συνομιλίες είναι υψηλές ωστόσο δεν είναι ρεαλιστικό το να περιμένουμε ότι όλα τα στοιχεία του Κυπριακού θα λυθούν στη Γενεύη και θα τελειώσει, δήλωσε ο ηγέτης των Τουρκοκυπρίων Μουσταφά Ακιντζί, λέγοντας παράλληλα ότι δεν τίθεται ζήτημα προσάρτησης καμιάς πλευράς σε καμία χώρα και αυτό δεν είναι που ζητούν οι Τ/κ.

Σε συνέντευξη που παραχώρησε στην τουρκική υπηρεσία του BBC, ο κ. Ακιντζί σχολιάζοντας την άποψη πως εδώ είναι ο “τάφος της διπλωματίας”, είπε πως στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων φαίνεται ότι κάποιοι θεωρούν μάταιες τις προσπάθειες των διπλωματών κατά τα τελευταία 50 χρόνια στο τραπέζι την συνομιλιών. 

Αναφέρθηκε και στην μεγαλύτερη σε χρονικό διάστημα παρουσίας ειρηνευτικής δύναμης των ΗΕ σε χώρα και είπε ότι μπορεί να είναι εφικτή στο κοντινό μέλλον η διαγραφή της πράσινης γραμμής που χωρίζει τις δύο πλευρές. 

Ο κ. Ακτινζί είπε ότι στόχος του είναι να μπορέσει μετά την Γενεύη να επιστρέψει στο νησί με μια απόφαση για τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος για την επανένωση του νησιού.

Σχετικά με τα δημοσιεύματα που αναφέρουν ότι σε περίπτωση μη λύσης του Κυπριακού τα κατεχόμενα θα προσαρτηθούν στην Τουρκία, ο κ. Ακιντζί τα διέψευσε. 

Είπε ακόμα ότι, με την κ. Αναστασιάδη “ανήκουμε στην ίδια γενιά και κάνουμε την τελευταία προσπάθεια της δικής μας γενιάς” σημειώνοντας παράλληλα ότι οι συνομιλίες στην Γενεύη μπορεί να είναι η τελευταία ευκαιρία για ειρήνη στην Κύπρο. 

“Οι νέες γενιές μεγαλώνουν χωρίς να έχουν γνωρίσει ο ένας τον άλλο, χωρίς να έχουν μάθει την γλώσσα ο ένας του άλλου και επισκέπτονται ως τουρίστες τις περιοχές, μεγαλώνουν ως δύο ξένες κοινότητες” είπε. 

Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με τις προσδοκίες του για τις συνομιλίες στην Γενεύη είπε ότι στόχος είναι η επίλυση του Κυπριακού και προσδοκία και των δύο πλευρών είναι παρά τις τόσες προσπάθειες οι οποίες δεν έφεραν την λύση επιτέλους να δώσουμε στην νέα γενεά ένα ωραίο μέλλον. 

Είπε ακόμα ότι αυτό δεν είναι εύκολη υπόθεση και για να γίνει αυτό πράξη πρέπει και οι δύο πλευρές να συμπεριφερθούν λογικά, ρεαλιστικά και να κινηθούν σε λογικά πλαίσια σημειώνοντας ότι “θεωρούμε ότι εμείς συμπεριφερόμαστε με τον τρόπο αυτό και ελπίζω και η ε/κ πλευρά να συμπεριφερθεί με τον ίδιο τρόπο ώστε στην Γενεύη να φτάσουμε στο ποθητό αποτέλεσμα”. 

Διευκρίνισε ακόμα ότι στην Γενεύη δεν θα επιλυθούν όλες οι λεπτομέρειες αλλά στην Γενεύη ο στόχος είναι η δημιουργία ενός πλαισίου, δεν πρέπει να συνδεθούν όλα με το θέμα εδαφικού και να βρεθεί μια φόρμουλα που θα ικανοποιήσει τις ανησυχίες της κάθε πλευράς στο θέμα της ασφάλειας και εγγυήσεων. 

Αναφέρθηκε στα έξη κεφάλαια του Κυπριακού, διακυβέρνηση, κατανομή της εξουσίας, οικονομία, ΕΕ, περιουσιακό, εδαφικό και ασφάλεια- εγγυήσεις και είπε ότι υπάρχουν ακόμα πολλές λεπτομέρειες οι οποίες δεν θα επιλυθούν στην Γενεύη “και αυτό το αντιλαμβανόμαστε”. 

Σε περίπτωση συμφωνίας τότε κατά τους πρώτους 2-3 μήνες του 2017 θα γίνει τεχνική προετοιμασία στα θέματα του “ομοσπονδιακού συντάγματος, των συνταγμάτων των συνιστωσών κρατών” και στην εφαρμογής τους και συμπλήρωσε λέγοντας ότι θα πρέπει να δοθεί τουλάχιστον 2-3 μήνες χρόνος στον κόσμο “για να συζητήσουν, να διαβάσουν να μάθουν” άρα για να γίνει το δημοψήφισμα υπάρχει ανάγκη μερικών μηνών. 

Μέχρι σήμερα μόνο ένα σχέδιο τέθηκε ενώπιον του κόσμου, το σχέδιο Ανάν είπε και πρόσθεσε ότι αυτό ήταν ένα σχέδιο που ετοιμάστηκε από τρίτους παρά το γεγονός ότι δούλεψαν και οι δύο πλευρές. 

“Για πρώτη φορά θα τεθεί ενώπιον των Κυπρίων σχέδιο που εμείς ετοιμάσαμε” είπε και πρόσθεσε ότι οι προσπάθειες είναι “όχι ένα ΝΑΙ, αλλά για δύο ΝΑΙ”. 

Ερωτηθείς σχετικά με τη θέση της Ελλάδας για την πλήρη αποχώρηση των τουρκικών στρατευμάτων από το νησί αλλά και την αποχώρηση της Τουρκίας από εγγυήτρια δύναμη, ο ηγέτης των Τ/κ είπε ότι, οι διαφορετικές απόψεις επί του θέματος δεν αποτελούν την αρχή του θέματος και ότι η μια άποψη είναι η θέση της Ελλάδας και της ε/κ πλευράς και αν η θέση “ μηδενικός στρατός μηδενικές εγγυήσεις” στηριχθεί μέχρι τέλος τότε αυτό σημαίνει ότι “οι διαπραγματεύσεις θα τελειώσουν πριν ακόμα αρχίσουν”.

Στην ερώτηση σε περίπτωση συμφωνίας αν θα αποχωρήσει πλήρως ο τουρκικός στρατός ο κ. Ακιντζί είπε ότι δεν τίθεται τέτοιο ζήτημα για τους Τ/κ και ότι θα πρέπει να υπάρξει μια συμφωνία για τον αριθμό που θα παραμείνει. 

Ανέφερε ακόμα ότι, “ εγώ δεν θέλω τον στρατό ή τις τουρκικές εγγυήσεις γιατί θέλω να ξαναζήσουμε πόλεμο. Θέλω να είναι αποτρεπτική δύναμη ώστε να μην ξαναζήσουμε τέτοιες ημέρες”. 

Ερωτηθείς για το ενδεχόμενο προσάρτησης των κατεχομένων στην Τουρκία σε περίπτωση μη επίλυσης του Κυπριακού, είπε ότι δεν τίθεται ζήτημα προσάρτησης καμιάς πλευράς σε καμία χώρα και αυτό δεν είναι που ζητούν οι Τ/κ. 

“Οι Τ/κ αυτό που θέλουν είναι μια λύση, ισότητα, να βρεθεί μια λύση που θα τους παρέχει ασφάλεια. Ποια είναι αυτή η λύση; η δικοινοτική, ομοσπονδία” είπε. 

Αν αυτό δεν είναι εφικτό τότε η “ΤΔΒΚ” θα συνεχίσει τον δρόμο της, πρόσθεσε και είπε ότι “η ζωή θα συνεχίσει. Αυτή η ζωή θα συνεχίσει με την “ΤΔΒΚ”. Η Τουρκία είναι μια χώρα 700 χιλιάδων τετραγωνικών χιλιομέτρων (έκταση) και δεν έχει ανάγκη την μικρή έκταση της Κύπρου”.

Αφήστε το σχόλιό σας

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.