Δήλωση της Γρανάδας

6/10/2023

Εμείς, οι ηγέτες και οι ηγέτιδες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, συναντηθήκαμε στη Γρανάδα για να σηματοδοτήσουμε την έναρξη της διαδικασίας που θα καθορίσει τις γενικές πολιτικές κατευθύνσεις και προτεραιότητες της Ένωσης για τα επόμενα χρόνια, προσδιορίζοντας μια στρατηγική πορεία δράσης για τη διαμόρφωση του κοινού μας μέλλοντος προς όφελος όλων.

Επαναλαμβάνουμε την αρχική υπόσχεση του ευρωπαϊκού εγχειρήματος: να διασφαλίζουμε την ειρήνη, τη σταθερότητα και την ευημερία για τους πολίτες μας, με γνώμονα τις αξίες και τις αρχές μας, τα θεμελιώδη δικαιώματα, τη δημοκρατία και το κράτος δικαίου.

Τις ενέργειές μας καθοδηγεί το στρατηγικό θεματολόγιο που συμφωνήθηκε τον Ιούνιο του 2019. Η πανδημία και ο επιθετικός πόλεμος της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας έθεσαν σε δοκιμασία την ανθεκτικότητά μας, αναδεικνύοντας την ανάγκη η Ένωση να ενισχύσει την κυριαρχία της και οδηγώντας μας στη λήψη σημαντικών αποφάσεων για την προστασία των πολιτών και των οικονομιών μας.

Στη συνέχεια της συνόδου μας στις Βερσαλλίες, αναλάβαμε αποφασιστικά δράση. Με την απειλή του ενεργειακού εκβιασμού μειώσαμε σημαντικά τις εξαρτήσεις μας και διαφοροποιήσαμε τις πηγές μας. Με τη συρρίκνωση των αλυσίδων εφοδιασμού και με τον διεθνή ανταγωνισμό, ενισχύσαμε την οικονομική μας βάση. Με την απόφαση να αναλάβουμε περισσότερες ευθύνες για την ασφάλεια και την άμυνά μας και για να βοηθήσουμε την Ουκρανία, στηρίξαμε τις ικανότητες της Ευρώπης. Θα συνεχίσουμε να υποστηρίζουμε την Ουκρανία και τον λαό της για όσο χρειαστεί. Επιβεβαιώσαμε επίσης ότι το μέλλον των επίδοξων μελών μας και των πολιτών τους βρίσκεται εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Χρειάζεται να κάνουμε περισσότερα. Σήμερα στη Γρανάδα, συζητήσαμε τις βασικές προτεραιότητες και τις δράσεις που απαιτούνται για μια ισχυρή, δυναμική, ανταγωνιστική και συνεκτική Ευρώπη σε έναν μεταβαλλόμενο κόσμο.

Αξιοποιώντας τη στρατηγική πυξίδα για την ασφάλεια και την άμυνα, θα ενισχύσουμε την αμυντική μας ετοιμότητα και θα επενδύσουμε σε ικανότητες αναπτύσσοντας την τεχνολογική και βιομηχανική μας βάση. Θα επικεντρωθούμε επίσης στη στρατιωτική κινητικότητα, στην ανθεκτικότητα στο διάστημα, στην καταπολέμηση των κυβερνοαπειλών, των υβριδικών απειλών και της χειραγώγησης πληροφοριών από ξένες δυνάμεις σε ολόκληρη την Ένωση. Ο επιθετικός πόλεμος της Ρωσίας ανέδειξε επίσης περαιτέρω τη δύναμη της διατλαντικής σχέσης.

Θα εργαστούμε για την ανθεκτικότητα και την παγκόσμια μακροπρόθεσμη ανταγωνιστικότητά μας ώστε να εξασφαλίσουμε ότι η ΕΕ διαθέτει όλα τα απαραίτητα εργαλεία για να διασφαλίσει βιώσιμη και συμπεριληπτική ανάπτυξη και παγκόσμια ηγετική θέση κατά την κρίσιμη αυτή δεκαετία. Θα αντιμετωπίσουμε τα τρωτά σημεία και θα ενισχύσουμε την ετοιμότητά μας όσον αφορά την αντιμετώπιση κρίσεων, ιδίως στο πλαίσιο των οξυνόμενων κλιματικών και περιβαλλοντικών κινδύνων και γεωπολιτικών εντάσεων. Θα προβλέψουμε προκλήσεις που θα μπορούσαν να ανακύψουν και θα αξιοποιήσουμε τις ευκαιρίες που δίνονται στην Ένωσή μας στους τομείς της πράσινης και της ψηφιακής μετάβασης, με στόχο τη διασφάλιση της βιωσιμότητας του οικονομικού μας μοντέλου, χωρίς κανείς να μένει στο περιθώριο. Θα επικεντρωθούμε ιδίως στην αποδοτική χρήση της ενέργειας και των πόρων, στην κυκλικότητα, στην απανθρακοποίηση, στην ανθεκτικότητα έναντι των φυσικών καταστροφών και στην προσαρμογή στην κλιματική αλλαγή.

Θα συνεχίσουμε τις προσπάθειές μας για την οικοδόμηση μιας πιο συνεκτικής, προσανατολισμένης στην καινοτομία και διασυνδεδεμένης ενιαίας αγοράς, διαφυλάσσοντας την ακεραιότητά της, τις τέσσερις ελευθερίες της, την κοινωνική της διάσταση και τον ανοικτό χαρακτήρα της, εξασφαλίζοντας ισότιμους όρους ανταγωνισμού και μειώνοντας τον διοικητικό φόρτο, ιδίως για τις ΜΜΕ. Θα διασφαλίσουμε πρόσβαση σε οικονομικά προσιτή ενέργεια, θα αυξήσουμε την ενεργειακή μας κυριαρχία και θα μειώσουμε τις εξωτερικές εξαρτήσεις σε άλλους τομείς καίριας σημασίας, στους οποίους η ΕΕ πρέπει να οικοδομήσει ένα επαρκές επίπεδο ικανοτήτων, προκειμένου να διασφαλιστεί η οικονομική και κοινωνική ευημερία της — όπως οι ψηφιακές τεχνολογίες και οι τεχνολογίες μηδενικών καθαρών εκπομπών, τα φάρμακα και οι πρώτες ύλες κρίσιμης σημασίας, καθώς και η βιώσιμη γεωργία. Θα επενδύσουμε στην έρευνα, στην εκπαίδευση και στις δεξιότητες του μέλλοντος και θα αντιμετωπίσουμε τις δημογραφικές προκλήσεις. Θα ενισχύσουμε τη θέση μας ως βιομηχανικής, τεχνολογικής και εμπορικής κινητήριας δύναμης, δίνοντας ιδιαίτερη έμφαση σε τομείς υψηλής προστιθέμενης αξίας στους οποίους είτε διαθέτουμε ήδη ανταγωνιστικό πλεονέκτημα είτε μπορούμε να πρωτοπορήσουμε.

Θα εντείνουμε τη συνεργασία με εταίρους από όλες τις περιοχές του κόσμου για να προστατεύσουμε και να ενισχύσουμε τη βασισμένη σε κανόνες διεθνή τάξη με τα Ηνωμένα Έθνη στον πυρήνα της, να εξασφαλίσουμε περισσότερη δικαιοσύνη στο πολυμερές σύστημα και να αποτρέψουμε τον περαιτέρω κατακερματισμό του. Θα κινητοποιήσουμε και θα αναπτύξουμε τους μηχανισμούς εξωτερικής δράσης μας. Στην εποχή μας, είναι πιο σημαντικό από ποτέ άλλοτε να συνεργαστούμε για την ενίσχυση και τη διαφοροποίηση των αλυσίδων εφοδιασμού μας, την προώθηση εταιρικών, εμπορικών και επενδυτικών συμφωνιών, την προαγωγή της βιώσιμης ανάπτυξης προκειμένου να επιτύχουμε τους συμφωνημένους στόχους μας για μηδενικές καθαρές εκπομπές, και για την ενίσχυση της ετοιμότητας σε καταστάσεις έκτακτης ανάγκης. Το έργο αυτό απαιτεί επίσης την αναζωογόνηση του παγκόσμιου εμπορίου, στο πλαίσιο του οποίου ο ΠΟΕ διαδραματίζει θεμελιώδη ρόλο.

Η διεύρυνση αποτελεί γεωστρατηγική επένδυση στην ειρήνη, την ασφάλεια, τη σταθερότητα και την ευημερία. Αποτελεί κινητήρια δύναμη για τη βελτίωση των οικονομικών και κοινωνικών συνθηκών στις οποίες διαβιούν οι ευρωπαίοι πολίτες, τη μείωση των ανισοτήτων μεταξύ των χωρών και πρέπει να προωθεί τις αξίες στις οποίες βασίζεται η Ένωση. Ενόψει της προοπτικής μιας ακόμα πιο διευρυμένης Ένωσης, τόσο η ΕΕ όσο και τα μελλοντικά κράτη μέλη πρέπει να είναι έτοιμα. Τα επίδοξα μέλη χρειάζεται να εντείνουν τις μεταρρυθμιστικές τους προσπάθειες, ιδίως στον τομέα του κράτους δικαίου, ανταποκρινόμενα στον αξιοκρατικό χαρακτήρα της διαδικασίας προσχώρησης και με τη βοήθεια της ΕΕ. Παράλληλα, η Ένωση πρέπει να θέσει τις απαραίτητες εσωτερικές βάσεις και να προβεί στις αναγκαίες μεταρρυθμίσεις. Θα καθορίσουμε τις φιλοδοξίες μας για το απώτερο μέλλον και τους τρόπους επίτευξής τους. Θα εξετάσουμε ερωτήματα καίριας σημασίας που σχετίζονται με τις προτεραιότητες και τις πολιτικές μας, καθώς και την ικανότητα δράσης μας. Έτσι η ΕΕ θα καταστεί ισχυρότερη και η ευρωπαϊκή κυριαρχία θα ενισχυθεί.

ΠΗΓΗ:https://www.consilium.europa.eu/el/press/press-releases/2023/10/06/granada-declaration/?utm_source=dsms-auto&utm_medium=email&utm_campaign=%25u0394%25u03ae%25u03bb%25u03c9%25u03c3%25u03b7+%25u03c4%25u03b7%25u03c2+%25u0393%25u03c1%25u03b1%25u03bd%25u03ac%25u03b4%25u03b1%25u03c2