ΤΟΥ ΣΩΤΗΡΗ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΥ
29 ΔΕΚ 2016
Η μορφή που θα έχει η διάσκεψη της Γενεύης… καθορίζει και το μέλλον της ίδιας της Διάσκεψης
11 ημέρες πριν από την έναρξη των συζητήσεων στη Γενεύη και ουσιαστικά κανείς δεν ξέρει επίσημα ποιοι θα συμμετέχουν και με ποια ιδιότητα. Η σκληρή γλώσσα των δύο πλευρών δυσκολεύει την κατάσταση
Μπορεί η Κυβέρνηση να λέει ότι η Κυπριακή Δημοκρατία θα είναι παρούσα, ότι η ΕΕ θα είναι παρούσα και μάλιστα σε κορυφαίο επίπεδο και ότι και τα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας θα ήταν θετικό να συμμετέχουν, ωστόσο η πραγματικότητα είναι εντελώς διαφορετική.
Το δείπνο της 1ης Δεκεμβρίου δείχνει ότι άρον άρον ήθελε η πλευρά μας να κάνει ένα εντυπωσιακό βήμα δεχόμενη οδικό χάρτη και ημερομηνία διάσκεψης για την ασφάλεια και το εδαφικό. Η κίνηση αυτή, ωστόσο, ίσως αποδειχθεί μπούμερανγκ, καθώς η κάθε πλευρά διαβάζει το ανακοινωθέν κατά το δοκούν.
Ο μεγαλύτερος σκόπελος ακούει στο ζήτημα που λέγεται συμμετοχή της Κυπριακής Δημοκρατίας. Η Τουρκία δεν πρόκειται να δεχθεί την παρουσία της στη Διάσκεψη. Το έχει καταστήσει σαφές τόσο μέσα από τις δηλώσεις της, όσο και από τις πράξεις της. Τυχόν αποδοχή της Τουρκίας για συμμετοχή της Κυπριακής Δημοκρατίας αυτομάτως θα σημαίνει ότι αποδέχεται και την ύπαρξή της.
Ποιος, άλλωστε, μπορεί να ξεχάσει τις αναφορές του Ταγίπ Ερντογάν;
· «Χωρίς να ντρέπονται συμμετέχουν στις συνόδους της ΕΕ με σημαία που περιλαμβάνει ολόκληρη την Κύπρο».
· «Δεν μπορείτε να έχετε τέτοια σημαία εκεί, υπάρχει και μια “ΤΔΒΚ”. Εσείς είστε η ελληνοκυπριακή διοίκηση νότιας Κύπρου».
· «Στο Βορρά υπάρχει τουρκική δημοκρατία, αυτό θα το βλέπετε. Είναι αγένεια. Έτσι ή αλλιώς αυτό θα το καταλάβουν και θα το μάθουν».
· «Δεν υπάρχει χώρα που ονομάζεται Κύπρος».
· «Η ελληνοκυπριακή διοίκηση είχε γίνει δεκτή στην Ευρωπαϊκή Ένωση για πολιτικούς λόγους και όχι επειδή ήταν εναρμονισμένη με τους ευρωπαϊκούς νόμους».
· «Υπάρχει βόρεια Κύπρος και μια πράσινη γραμμή μεταξύ της βόρειας και της νότιας Κύπρου»
Φυσικά κανείς δεν μπορεί να παραγνωρίσει και τις προσπάθειες που καταβάλλει η Τουρκία να εμφανίσει την Κυπριακή Δημοκρατία ως «εκλιπούσα» σε όλους τους διεθνείς οργανισμούς, ενώ παράλληλα επιχειρεί αναβάθμιση του κατοχικού ψευδοκράτους, όπως άλλωστε διεφάνη για ακόμη μια φορά από το παιγνίδι που είχε στηθεί στην Κωνσταντινούπολη (συνάντηση Μπαν Κι Μουν – Ακιντζί), με τη συμβολή και του Έσπεν Μπαρθ ‘Ειντε.
Αλλά και μόλις πριν από δύο μήνες στο Συμβούλιο της Ευρώπης, κατά την υπογραφή του 2ου συμπληρωματικού πρωτοκόλλου της Ευρωπαϊκής Συνθήκης για Κοινή Συνδρομή σε Ποινικά Ζητήματα, η Τουρκία είχε αναφέρει ότι η υπογραφή/επικύρωση του 2ου συμπληρωματικού πρωτοκόλλου «δεν συνιστά καμιά μορφή αναγνώρισης της ελληνοκυπριακής διοίκησης που προσποιείται ότι εκπροσωπεί την εκλιπούσα “Κυπριακή Δημοκρατία”…». Και, επίσης, είχε αναφέρει ότι «… ούτε θα μπορούσε να υπονοεί τη γένεση οποιωνδήποτε υποχρεώσεων εκ μέρους της Τουρκίας να έχει οποιοδήποτε είδος συνεργασίας με την ούτω καλουμένη Κυπριακή Δημοκρατία…»
Τόσο το Προεδρικό όσο και η Αθήνα το γνωρίζουν καλά αυτό με τη διαφορά, όμως, ότι η πλευρά μας θεωρεί ότι υπάρχουν εναλλακτικοί τρόποι, ώστε όλοι να είναι ικανοποιημένοι. Η Λευκωσία δηλώνει κυρίως στο παρασκήνιο ότι δεν μπορεί να υπάρχει διεθνής διάσκεψη χωρίς τη συμμετοχή της Κυπριακής Δημοκρατίας.
Το γεγονός, όμως, ότι ακόμη δεν έχει καθοριστεί η μορφή της διάσκεψης της Γενεύης, καθώς και το ποιοι θα είναι παρόντες σε αυτή, δημιουργεί σύννεφα την ώρα που πολιτικοί κύκλοι στη Λευκωσία κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου ενός πιθανού ναυαγίου πριν καν ουσιαστικά ξεκινήσει η διάσκεψη.
Πώς κατεβαίνει στη Γενεύη η τ/κ πλευρά
Οι συνεχόμενες δηλώσεις του κατοχικού ηγέτη δείχνουν και τις θέσεις (έστω και αρχικές για τους διαλλακτικούς) που έχει η τ/κ πλευρά. Μάλιστα η αναφορά του, ότι «εμείς δεν έχουμε κρύψει τίποτα από τον Τύπο» δείχνει και ότι αυτά που λένε έξω, τα λένε και μέσα στις συνομιλίες.
Έχουμε λοιπόν:
· Αυτός που θα υπογράψει για τη νέα κατάσταση στην Κύπρο δεν είναι η Κυπριακή Δημοκρατία αλλά η συσταθείσα ομόσπονδη Κύπρος.
· Κανείς άλλος, εκτός των τριών εγγυητριών δυνάμεων, δεν θα βρίσκεται γύρω από το τραπέζι.
· Δεν υπάρχει απόφαση για συμμετοχή των πέντε μονίμων μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων.
Πάνε προετοιμασμένοι για τις εγγυήσεις
Για το ζήτημα των εγγυήσεων και της ασφάλειας, οι Τούρκοι γνωρίζουν καλά ότι θα δεχτούν πιέσεις, κάτι που παραδέχθηκε και χθες ο ψευδοπρωθυπουργός των κατεχομένων. «Μπορώ να πω ξεκάθαρα ότι θα δημιουργηθεί πίεση για άρση των παρεμβατικών δικαιωμάτων της Τουρκίας», δήλωσε ο Χουσείν Οζγκιουργκιούν, προσθέτοντας πως «αυτό το δικαίωμα, το οποίο οι συμφωνίες ασφαλείας – κατά την έκφρασή του – έδωσαν στην Τουρκία και παρενέβη το 1974, η ε/κ πλευρά και η Ελλάδα θέλουν να το καταργήσουν στη Γενεύη».
Ο κ. Οζγκιουργκιούν μιλούσε στο «πανεπιστήμιο» της Λεύκας με αφορμή την «ανακήρυξη» της περιοχής σε «έκτη επαρχία» του ψευδοκράτους. Ανέφερε ότι το σχέδιο Ανάν, που προνοούσε την επιστροφή του 1/3 των εδαφών που είναι υπό τον έλεγχο των Τ/κ σήμερα, απορρίφθηκε με 75% από τους Ε/κ, πράγμα που αποδεικνύει ότι δεν θέλουν περισσότερο έδαφος. Ανέφερε, επίσης, ότι το ΣΑ του ΟΗΕ απέρριψε πρόταση για άρση της «απομόνωσης» των Τ/κ.
Το σχέδιο Ανάν, πρόσθεσε, έδειξε ότι στο νησί υπάρχουν «δύο λαοί» και πως οι Ε/κ και η διεθνής κοινότητα δεν είναι έτοιμοι για μια λύση. Επιπλέον, είπε, το γεγονός ότι αμέσως μετά το δημοψήφισμα η Κύπρος έγινε μέλος της ΕΕ, είχε ως αποτέλεσμα να μπει εμπόδιο στις διαπραγματεύσεις Τουρκίας – ΕΕ.
Εάν η συμφωνία για τη λύση δεν μετατραπεί σε πρωτογενές δίκαιο της ΕΕ, συνέχισε ο κ. Οζγκιουργκιούν, αυτή μπορεί να παραβιαστεί (από τους Ε/κ). Ισχυρίστηκε, δε, ότι η ύπαρξη φυσικού αερίου στην Κύπρο είναι ένας από τους πιο σημαντικούς λόγους που δεν μπορεί να λυθεί το Κυπριακό.
Οι σχέσεις με την Τουρκία, ανέφερε, θα συνεχίσουν να είναι στο υψηλότερο επίπεδο και κατέληξε, λέγοντας ότι η ανάπτυξη του ψευδοκράτους δεν θα σταματήσει σε περίπτωση που δεν υπάρξει συμφωνία στο Κυπριακό.
ΠΗΓΗ:http://www.sigmalive.com/simerini/politics/391916/kindynos-navagiou-me-to-kalimera