Στόχος του Ισραήλ η ολοκληρωτική εξόντωση της Χαμάς

Print Friendly, PDF & Email

29/10/2023

γράφει η Ξένια Τούρκη

Τα επόμενα βήματά του σχεδιάζει το Ισραήλ, μετά την απρόσμενη επίθεση που δέχτηκε στις 7 Οκτωβρίου. Η χώρα εξακολουθεί να βρίσκεται σε κατάσταση σοκ και να μετρά τις πληγές της, καθώς το πλήγμα που δέχτηκε ήταν τεράστιο.

Μια χώρα όπως το Ισραήλ, που διαθέτει τεχνολογική υπεροχή και που πάντα βάζει την ασφάλεια των πολιτών του πάνω από όλα, είδε τους τρομοκράτες να σκοτώνουν μικρά παιδιά και ηλικιωμένους, να βιάζουν γυναίκες, να απαγάγουν δεκάδες ανθρώπους. Και αυτό είναι κάτι που δεν μπορεί να γίνει αποδεκτό.

Η πρώτη αντίδραση ήταν σφοδροί βομβαρδισμοί στη Λωρίδα της Γάζας και η αποφασιστικότητα της ισραηλινής ηγεσίας να διαλύσει τη Χαμάς. Το επόμενο βήμα ανέφερε στην συνέντευξη του στον Φιλελεύθερο ο Χαρέλ Χορέβ Χαλίβα ιστορικός και Research Fellow στο κέντρο Μεσανατολικών Σπουδών Moshe Dayan του Πανεπιστημίου του Τελ Αβίβ, είναι η χερσαία επιχείρηση που στόχο θα έχει την εξαφάνιση της οργάνωσης. «Στεκόμαστε ενωμένοι στο τι πρέπει να γίνει και αυτό είναι πως αυτή τη φορά η Χαμάς πρέπει να εξολοθρευθεί μια για πάντα. Τουλάχιστον επιχειρησιακά. Κανένας δεν αμφιβάλλει πως η ιδεολογία της θα συνεχίσει να υφίσταται αλλά ως οργάνωση πρέπει να εξαφανιστεί όπως έγινε με το Ισλαμικό Κράτος ή τους Ναζί» εξήγησε.

Ο ισραηλινός ειδικός αναγνωρίζει πως η εξολόθρευση της Χαμάς δεν είναι εύκολη υπόθεση και για αυτό τονίζει πως είναι απαραίτητο να γίνουν πρώτα όλες εκείνες οι κινήσεις που θα διασφαλίσουν πως θα αποδυναμωθεί, ώστε το Ισραήλ να έχει όσο το δυνατόν λιγότερες απώλειες. Και βέβαια η επόμενη μέρα, θεωρεί πως θα είναι γεμάτη προκλήσεις και κινδύνους, καθώς το Ισραήλ πρέπει να διασφαλίσει πως η τζιχαντιστική ιδεολογία της οργάνωσης θα σταματήσει να διαποτίζει τις νέες γενιές των Παλαιστινίων. Και ίσως τότε εκτιμά, πως μπορεί να βγει κάτι θετικό και οι δύο πλευρές να καταφέρουν να γεφυρώσουν τις διαφορές τους και να συνυπάρξουν.

-Τρεις βδομάδες μετά την τρομοκρατική επίθεση της Χαμάς πως είναι το κλίμα στο Ισραήλ; Ο κόσμος είναι τρομαγμένος, οργισμένος ο καθένας μόνος του ή έχουν ενωθεί υπό την κοινή απειλή;

-Η επίθεση της 7ης Οκτωβρίου έγινε μια προσωπική υπόθεση για τον κάθε Ισραηλινό. Όλοι μας γνωρίζουμε κάποιον που απήχθηκε ή που σκοτώθηκε. Πενθούμε για αυτούς που έχασαν τη ζωή τους και αγωνιούμε για τους ομήρους. Αυτό που έγινε ήταν μια γενοκτονία που επηρέασε ολόκληρη τη χώρα. Και θα επιμένω πάνω στον όρο γενοκτονία. Η σφαγή μας ένωσε, αριστερά ή δεξιά αυτό δεν έχει πλέον σημασία. Στεκόμαστε ενωμένοι στο τι πρέπει να γίνει και αυτό είναι πως αυτή τη φορά η Χαμάς πρέπει να εξολοθρευθεί μια για πάντα. Τουλάχιστον επιχειρησιακά. Κανένας δεν αμφιβάλλει πως η ιδεολογία της θα συνεχίσει να υφίσταται αλλά ως οργάνωση πρέπει να εξαφανιστεί όπως έγινε με το Ισλαμικό Κράτος ή τους Ναζί. Καμιά πολιτισμένη κοινωνία δεν πρέπει πλέον να ανεχτεί την ύπαρξή της.

-Τι ακριβώς πήγε λάθος στις 7 Οκτωβρίου; Γιατί το Ισραήλ με την στρατιωτική και τεχνολογική υπεροχή του ήταν απροετοίμαστο στην επίθεση της Χαμάς;

-Είναι η ερώτηση που τίθεται από όλους. Πιστέψαμε λανθασμένα πως ήμασταν έτοιμοι. Ήταν όμως μια εξεζητημένη επίθεση και κατάφεραν να μας πιάσουν στον ύπνο. Ένα μήνα πριν, είχαν δημιουργήσει μια τεχνητή κρίση στη Λωρίδα της Γάζας. Όταν τάχα επιλύθηκε, πήραν χρήματα από το Κατάρ, περισσότερες βίζες εργασίας από εμάς και μας αποκοίμισαν πως όλα ήταν μια χαρά. Βασικά, δεν περιμέναμε ότι κάτι θα συμβεί στα νότια σύνορά μας και παρά τα αρκετά σημάδια που υπήρχαν ώρες πριν από την επίθεση, οι μυστικές μας υπηρεσίες δεν τα ερμήνευσαν σωστά. Μας βρήκαν εξαιρετικά αδιάβαστους, χωρίς αμφιβολία. Είμαι σίγουρος πως θα γίνει βαθιά έρευνα για αυτό. Θα γραφούν και θα λεχθούν πολλά για την αποτυχία. Αλλά, αυτό που προέχει προς το παρόν είναι ότι πρέπει να κερδίσουμε τη μάχη και να κάνουμε τη Χαμάς να μετανιώσει για τα εγκλήματά της.

-Θα είναι επομένως το επόμενο βήμα μια χερσαία επιχείρηση στη Λωρίδα της Γάζας;

-Είναι κάτι που θα γίνει. Αλλά το Ισραήλ δεν πρέπει να βιαστεί. Προς το παρόν εμποδίζει τη μεταφορά καυσίμων στην περιοχή. Πρέπει να περιμένει να τελειώσουν τα αποθέματα καυσίμων, που και αυτά η Χαμάς τα έχει κλέψει και μετά να δράσει. Η Χαμάς δεν νοιάζεται για τους Παλαιστίνιους, δεν νοιάζεται για τους πρόσφυγες, δεν νοιάζεται για κανένα παρά μόνο για τον εαυτό τους. Όταν τα καύσιμα τελειώσουν πρέπει να δούμε τι θα γίνει στη συνέχεια και πως θα εντοπιστούν οι τρομοκράτες μέσα στο υπόγειο δίκτυο τούνελ, που έχουν δημιουργήσει. Οι δομές της Χαμάς πρέπει να καταστραφούν. Έκαναν τζιχάντ χωρίς να σκεφτούν το τέλος του παιχνιδιού και αυτός είναι ένας χαρακτηριστικός τρόπος σκέψης των τζιχαντιστών. Οι τρομοκράτες της αλ Κάιντα για παράδειγμα κατάστρεψαν τους Δίδυμους Πύργους και επιτέθηκαν και σε άλλους στόχους, δεν υπολόγιζαν πως θα καταλήξουν με το πτώμα του Οσάμα μπιν Λάντεν διάτρητο από σφαίρες πεταγμένο σε κάποιο ωκεανό. Η στρατηγική τους είναι παράλογη. Το μόνο που τους νοιάζει είναι να καταστρέψουν. Και είναι αφελής ο τρόπος σκέψης τους να πιστεύουν πως θα γλυτώσουν από τα εγκλήματα που διαπράττουν. Θα χάνουν πάντα εξαιτίας των ακροτήτων τους. Εμείς στη Δύση δεν αντιλαμβανόμαστε εύκολα τον καταστροφικό τρόπο σκέψης των τζιχαντιστών.

-Ποιες είναι οι δυσκολίες που θα έχει να αντιμετωπίσει το Ισραήλ όταν ξεκινήσουν οι χερσαίες επιχειρήσεις;

-Αυτό πραγματικά θα εξαρτηθεί από το πότε θα γίνει η χερσαία επιχείρηση. Για παράδειγμα αν αυτό γίνει μετά από όλες τις ενδείξεις πως η Χαμάς έχει εξαντληθεί, θα είναι πιο εύκολα τα πράγματα. Όσο είναι ταμπουρωμένοι στα τούνελ είναι πιο δύσκολο. Πρέπει να τους λείψουν οι προμήθειες, τα καύσιμα, ώστε να αναγκαστούν να βγουν έξω, προκειμένου να είναι πιο ευάλωτοι στις βομβιστικές επιθέσεις. Και μια τέτοια χρονική στιγμή είναι καλύτερο για το Ισραήλ να επιτεθεί ώστε να διασφαλίσει πως θα έχει και λιγότερες απώλειες των δικών του στρατιωτών. Ήδη φωνάζουν για τα νοσοκομεία που δεν έχουν καύσιμα για να λειτουργήσουν, για τις ελλείψεις που υπάρχουν. Όμως, μόλις τα καύσιμα φτάσουν στα νοσοκομεία, τα κλέβουν και τα χρησιμοποιούν για να λειτουργεί το υπόγειο σύστημα των τούνελ τους. Για αυτό και μπορεί να χρειαστεί να περάσει κάποιο χρονικό διάστημα μέχρι να δούμε επίγειες επιχειρήσεις. Φυσικά, ο ισραηλινός στρατός προετοιμάζεται για σκληρές μάχες και επικεντρώνεται στα εργαλεία και τον εξοπλισμό που θα χρειαστεί για τέτοιους είδους μάχες.

-Η πλειοψηφία των Ισραηλινών τάσσεται υπέρ ή εναντίον των χερσαίων επιχειρήσεων;

-Λοιπόν, οι περισσότεροι άνθρωποι είναι απογοητευμένοι και είναι μια επιλογή που κανένας δεν επιθυμεί. Δεχτήκαμε μια επίθεση και δεν έχουμε πολλές επιλογές για στο πως θα αντιδράσουμε. Θα είναι πάντως, μια επώδυνη και επίπονη διαδικασία.

-Και τι θα γίνει με τους ομήρους; Οι δικοί τους και με το δίκαιό τους αγωνιούν, καθώς γνωρίζουν πως το χειρότερο μπορεί να συμβεί.

-Είναι τρομερό για τις οικογένειες να μην ξέρουν που βρίσκονται οι δικοί τους άνθρωποι. Είναι ένα ευαίσθητο θέμα, για το οποίο δεν δίνονται πολλές πληροφορίες στη δημοσιότητα. Υπάρχουν διαπραγματεύσεις και με άλλες χώρες γιατί όπως γνωρίζετε, βρίσκονται και αρκετοί αλλοδαποί ανάμεσα στους ομήρους. Ολόκληρη η κοινωνία αγωνιά για την τύχη αυτών των ανθρώπων και όλοι ελπίζουμε πως γρήγορα θα απελευθερωθούν. Για αυτό και πιστεύω πως η τακτική που ανέφερα, ότι δηλαδή η Χαμάς πρέπει να αποδυναμωθεί και μετά να εξουδετερωθεί, είναι ίσως ένας καλός τρόπος για να ελαχιστοποιηθούν οι απώλειες. Φυσικά κανένας δεν αρνείται πως η οποιαδήποτε στρατιωτική επιχείρηση ενέχει κινδύνους για τους απαχθέντες. Αλλά να μην ξεχνούμε πως και τώρα κινδυνεύουν από τους βομβαρδισμούς που πραγματοποιούνται εδώ και τρεις βδομάδες. Γνωρίζω, πάντως, πως και οι μυστικές υπηρεσίες έχουν ρόλο, καθώς δίνουν πληροφορίες, ώστε κατά τη διάρκεια των βομβαρδισμών να αποφευχθούν οι απώλειες. Και βέβαια από άλλες περιπτώσεις στο παρελθόν, έχουμε υπόψη μας πως η απελευθέρωση των ομήρων μπορεί να πάρει καιρό, ίσως και χρόνια.

Israeli soldiers take part in Urban Warfare Training in a facility at the Israeli-occupied Golan Heights, October 25, 2023. REUTERS/Gil Eliyahu ISRAEL OUT. NO COMMERCIAL OR EDITORIAL SALES IN ISRAEL TPX IMAGES OF THE DAY

Οι τρομοκράτες θα λογοδοτήσουν για τις πράξεις τους

-Και μετά τη χερσαία επιχείρηση τι θα μπορούσε να ακολουθήσει;

-Είμαι βέβαιος πως το Ισραήλ θα προχωρήσει σε κάποιου είδους κατάληψη της Λωρίδας της Γάζας. Όσο δύσκολο και να είναι. Αλλά από τη στιγμή που ο στόχος είναι η εξολόθρευση της Χαμάς, δεν βλέπω να υπάρχουν πολλές επιλογές και είναι κάτι που πιστεύω πως θέλουν πολλοί μέσα στο Ισραήλ, μετά τα τρομακτικά, αποτρόπαια εγκλήματα που διέπραξαν. Ήταν κάτι το φρικτό, κάτι που μόνο άνθρωποι διαβολικοί μπορούσαν να κάνουν. Για αυτό και ο κάθε ένας από αυτούς πρέπει να εξολοθρευθεί. Για μας οι τρομοκράτες της Χαμάς είναι χειρότεροι και από τους Ναζί. Και μπορώ να σας διαβεβαιώσω πως όταν όλα αυτά θα τελειώσουν, όσοι από τους άντρες της Χαμάς συλληφθούν ζωντανοί θα δικαστούν με την ίδια νομοθεσία που δικάστηκε ο Άντολφ Άιχμαν το 1962, δηλαδή θα κατηγορηθούν για εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας. Επαναλαμβάνω πως οι χερσαίες επιχειρήσεις δεν θα είναι εύκολες. Αλλά, επίσης, δεν έχουμε άλλη επιλογή.

-Είναι δύσκολο, πάντως, να φανταστούμε τη Λωρίδα της Γάζας, χωρίς τη Χαμάς.

-Ακριβώς για αυτό το λόγο η Χαμάς πρέπει να κατατροπωθεί. Η Παλαιστινιακή Αρχή στη Δυτική Όχθη θα καταρρεύσει, αν η Χαμάς νικήσει και ελέγχει όλα τα παλαιστινιακά εδάφη. Κάτι που θα έχει μεγαλύτερες συνέπειες καθώς ο άξονας του Ιράν θα ενδυναμωθεί και θα σπρώξει ακόμη και χώρες που δεν το επιθυμούν να έρθουν πιο κοντά στο Ιράν. Σταδιακά, αυτό θα επηρεάσει ολόκληρη την περιοχή, όπως επίσης και την Κύπρο. Και σταδιακά το θέμα αφορά και τις Ηνωμένες Πολιτείες, την Κίνα και την Ρωσία και την σχέση τους με το Ιράν. Στο τέλος της ημέρας είναι μια παγκόσμια μάχη και για αυτό οφείλουμε να την νικήσουμε.

-Αυτό με φέρνει στην επόμενη μου ερώτηση. Πόσο πιθανή είναι μια ευρύτερη σύγκρουση ανάμεσα στο Ιράν και το Ισραήλ;

-Είναι μια μεγάλη πιθανότητα ότι η σύγκρουση μπορεί να κλιμακωθεί και να γίνει ένας περιφερειακός πόλεμος με τον Λίβανο και τελικά με το Ιράν. Η Δύση αντιλαμβάνεται πόσο επικίνδυνη έχει γίνει η κατάσταση με το Ιράν, μια χώρα που παράγει όπλα που χρησιμοποιούνται σε γενοκτονίες, όπως έγινε και με την επίθεση της Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου, που γνωρίζουμε με βεβαιότητα πως χρησιμοποιήθηκε ιρανικός εξοπλισμός. Εμείς, και με αυτό εννοώ τη Δύση και το Ισραήλ, πρέπει να αντιμετωπίσουμε το θέμα του Ιράν.

Ελπίδες για διευθέτηση του παλαιστινιακού

-Μετά τις εξελίξεις των τελευταίων ημερών, ποιες είναι οι προοπτικές για το παλαιστινιακό ζήτημα; Είναι εφικτή τελικά μια ειρηνική λύση;

-Θα ακουστώ αισιόδοξος και θα πω πως ναι. Αυτό δεν σημαίνει πως θα είναι μια γρήγορη ή εύκολη διαδικασία. Αλλά βλέπετε, όσες προσπάθειες έγιναν μέχρι έπεσαν στο κενό, επειδή η Χαμάς ακριβώς προσπαθούσε να διαλύσει κάθε ευκαιρία. Μεσολάβησε η πρώτη αλλά και η δεύτερη ιντιφάντα που έσπρωξε το Ισραήλ προς τα δεξιά. Ακόμη και το 2005 μετά την αποχώρηση μας από τη Λωρίδα της Γάζας, η Χαμάς συνέχισε να υπονομεύει την κατάσταση. Επομένως, αν φύγει από τη μέση, ίσως η κατάσταση διαφοροποιηθεί. Και αυτό είναι κάτι που το επιθυμεί και η Παλαιστινιακή Αρχή, όχι ότι βέβαια ότι το λένε επίσημα, αλλά αυτό δείχνουν τα σημάδια που λαμβάνουμε. Όταν νικηθεί η Χαμάς στη συνέχεια πρέπει να γίνουν προσπάθειες «αποχαμοποίησης» της περιοχής. Και τι εννοώ, τα τελευταία 17 χρόνια που κυβερνούν τη Λωρίδα της Γάζας έχουν κάνει τεράστια ζημιά. Εμπότισαν μια ολόκληρη γενιά με την ιδεολογία τους και κατάφεραν να μάθουν στα παιδιά τους μόνο να μισούν τους Ισραηλινούς. Να σας θυμίσω πως κάποιοι από τους δολοφόνους της 7ης Οκτωβρίου πήραν τηλέφωνο τους γονείς τους για να τους πουν σκότωσα, βίασα…  Αυτό δείχνει, πόσο διαστρεβλωμένο είναι το μυαλό τους, εννοώ ποιος φυσιολογικός άνθρωπος κάνει κάτι τέτοιο; Είναι μια διαδικασία που θα πάρει πολύ χρόνο. Και είμαι σίγουρος ότι υπάρχει ένας πολύ μακρύς δρόμος μέχρι να φτάσουμε στο σωστό μέρος. Αλλά σίγουρα η αφαίρεση της Χαμάς από το κάδρο, θα είναι ένα πολύ θετικό βήμα στην ισραηλινο-παλαιστινιακή σύγκρουση.

-Πως όμως θα είναι σε θέση το Ισραήλ να υλοποιήσει ένα τέτοιο σχέδιο; Μήπως αυτό σημαίνει κατοχή ή έστω έλεγχο της Λωρίδας της Γάζας και της Δυτικής Όχθης;

-Αυτό που επιβάλλεται είναι ότι τα πάντα στη Λωρίδα της Γάζας πρέπει να επιτηρούνται, κάτι που δεν θα γίνει από τη μια μέρα στην άλλη. Όλη η περιοχή πρέπει να υπόκειται σε μια είδους διεθνούς επιτροπείας, ώστε να καταστεί βέβαιο πως δεν θα απομείνει τίποτα από τη Χαμάς, τίποτα από το εκπαιδευτικό της σύστημα, τίποτα από τον τζιχαντιστικό τρόπο σκέψης της. Όλα πρέπει να εξαφανιστούν. Για το Ισραήλ δεν υπάρχει άλλη επιλογή. Και δεν είναι ότι κάτι παρόμοιο δεν έχει γίνει ξανά στο παρελθόν. Συχνά η Λωρίδα της Γάζας συγκρίνεται με την κατάσταση στο Αφγανιστάν, στο Ιράκ και διάφορες άλλες περιοχές. Μόνο που δεν είναι το ίδιο. Η Είναι μια πυκνοκατοικημένη περιοχή, γύρω όμως στα 46 τετραγωνικά χιλιόμετρα. Δεν είναι κάτι ακατόρθωτο. Αλλά, όπως είπα, μας περιμένει ένας πολύ μακρύς δρόμος. Όλες οι άλλες επιλογές που υπάρχουν είναι κακές για το Ισραήλ.

ΠΗΓΗ:https://www.philenews.com/eidiseis/sinentefxeis/article/1400945/stochos-tou-israil-i-oloklirotiki-exontosi-tis-chamas/