Δηλώσεις του Κυβερνητικού Εκπροσώπου

Print Friendly, PDF & Email

30-11-2023 11:02

ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΚΑΙ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΩΝ

Δηλώσεις του Κυβερνητικού Εκπροσώπου

Τα μέτρα που αποφάσισε η Κυπριακή Δημοκρατία – λόγω της παραβίασης της νεκρής ζώνης από το τουρκικό καθεστώς – ενεργοποιήθηκαν από σήμερα το πρωί, είπε ο Κυβερνητικος Εκπρόσωπος κ. Κωνσταντίνος Λετυμπιώτης.

Σε δηλώσεις του σήμερα στους δημοσιογράφους στο Προεδρικό Μέγαρο, και ερωτηθείς για τη συνάντηση του Προέδρου της Δημοκρατίας με στελέχη του 6ου αμερικανικού στόλου, ο Εκπρόσωπος είπε: «Βρίσκεται στη χώρα μας ο επικεφαλής του 6ου αμερικανικού στόλου για αυτό κρίθηκε ωφέλιμο να γίνει η συνάντηση με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας – και ως προς το πλαίσιο της συνεργασίας που υπάρχει – για να ευχαριστήσει την Κυπριακή Δημοκρατία για τον ρόλο που διαδραματίζει ως προς τις εκκενώσεις των υπηκόων τρίτων χωρών, μεταξύ των οποίων και οι ΗΠΑ.

Η Κύπρος, ως πυλώνας σταθερότητάς στην περιοχή, είναι ένας αξιόπιστος εταίρος και για τις ΗΠΑ και για τις άλλες χώρες».

Σε άλλη ερώτηση είπε ότι «η συνεργασία που υπάρχει, ιδιαίτερα ως προς τις εκκενώσεις των υπηκόων τρίτων χωρών, είναι εξαιρετική και παρέχεται η όποια διευκόλυνση στο πλαίσιο της ενεργοποίησης του σχεδίου Εστία».

Ερωτηθείς αν ζητήθηκε από τις ΗΠΑ να μεταφέρει μηνύματα στην Άγκυρα σε σχέση και με τα συμβάντα στη νεκρή ζώνη ο Εκπρόσωπος είπε: «Έχουν γίνει διαβήματα και μέσω της Μόνιμης Αντιπροσωπείας μας στη Νέα Υόρκη προς την κα DiCarlo και τα Ηνωμένα Έθνη (ΗΕ) και είμαστε σε επαφή με όλα τα Μόνιμα Μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας ως προς τους σχεδιασμούς και την παραβίαση της νεκρής ζώνης από το κατοχικό καθεστώς. Εμείς επαναλαμβάνουμε τον πλήρη σεβασμό μας στα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας και καλούμε την ειρηνευτική δύναμη, σύμφωνα με τους όρους εντολής της που απορρέουν από τα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας (ΣΑ), να διασφαλίσει το καθεστώς της νεκρής ζώνης και να αποκαταστήσει το καθεστώς, όπως πριν από τα γεγονότα».

Σε ερώτηση για τα μέτρα που ανακοίνωσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας σε σχέση με το θέμα της παραβίασης της νεκρής ζώνης ο Εκπρόσωπος είπε: «Έχει ξεκινήσει η ενεργοποίηση των μέτρων, υπάρχει ένας σχεδιασμός – δεν μπορούμε να πούμε περισσότερα – ο οποίος έχει ενεργοποιηθεί από σήμερα το πρωί. Κάποια μέτρα είναι ορατά, κάποια όχι. Εμείς αναμένουμε και είμαστε σε διαρκή επικοινωνία με την ειρηνευτική δύναμη. Αυτός είναι ο στόχος, να διασφαλίσει το καθεστώς της νεκρής ζώνης. Την ίδια στιγμή, από την πρώτη στιγμή που έγιναν τα γεγονότα στο «Σπίτι της Μαρίας», έχει γίνει αξιολόγηση και  σχεδιασμός ο οποίος εκτελείται αυτή τη στιγμή».

Ερωτηθείς αν μέρος αυτού του σχεδιασμού είναι και η ΟΥΝΦΙΚΥΠ ή αν απλώς της έχουν κοινοποιηθεί τα μέτρα, ο Εκπρόσωπος είπε: «Στο πλαίσιο της συνεργασίας με την ειρηνευτική δύναμη, έχει ενημερωθεί προτού τεθούν σε εφαρμογή τα μέτρα, ότι σε περίπτωση που δεν αποκατασταθεί το καθεστώς της νεκρής ζώνης εντός συγκεκριμένου χρονικού περιθωρίου, θα ενεργοποιούνταν αυτά τα μέτρα».

Ερωτηθείς είπε: «Η ενημέρωση που έχουμε από την ειρηνευτική δύναμη είναι ότι η κατάσταση παραμένει αμετάβλητη. Είναι παρούσα η ειρηνευτική δύναμη στην περιοχή και είμαστε σε διαρκή επικοινωνία μαζί της».

(ΡΜ/ΜΣ/ΕΑθ)

ΠΗΓΗ:https://www.pio.gov.cy/%CE%B1%CE%BD%CE%B1%CE%BA%CE%BF%CE%B9%CE%BD%CF%89%CE%B8%CE%AD%CE%BD%CF%84%CE%B1-%CE%AC%CF%81%CE%B8%CF%81%CE%BF.html?id=38554#flat