Ημερίδα Αμυντικής Διπλωματίας και Διεθνών Σχέσεων του ΥΠΑΜ

Print Friendly, PDF & Email

ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΚΑΙ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΩΝ

04/01/2017 17:52

Με μεγάλη επιτυχία στέφθηκε η πρώτη Ημερίδα Αμυντικής Διπλωματίας και Διεθνών Σχέσεων του ΥΠΑΜ

Πραγματοποιήθηκε σήμερα 4 Ιανουαρίου 2017, για πρώτη φορά, η Ημερίδα Αμυντικής Διπλωματίας και Διεθνών Σχέσεων, που διοργάνωσε το Υπουργείο Άμυνας και που καθιερώνεται από φέτος ως θεσμός, ο οποίος θα δίδει τη δυνατότητα απολογισμού της απελθούσας, αλλά και προγραμματισμού της νέας χρονιάς. 

Η Ημερίδα αντανακλά, όπως ανέφερε ο Υπουργός Άμυνας κ. Χριστόφορος Φωκαΐδης στην ομιλία του, την έμφαση και την προτεραιότητα που αποδίδει πλέον το Υπουργείο στην παραγωγή πολιτικής στον τομέα της Άμυνας και ιδιαίτερα, στον τομέα των διεθνών σχέσεων και της συμμετοχής στους ευρωπαϊκούς θεσμούς ασφάλειας και άμυνας. 

Στην ομιλία του ο Υπουργός Άμυνας έκανε αναφορά σε σημαντικά επιτεύγματα στον τομέα της αμυντικής διπλωματίας των τελευταίων δύο χρόνων, σημειώνοντας χαρακτηριστικά ότι για πρώτη φορά στην ιστορία της Κυπριακής Δημοκρατίας, έχουν υπογραφεί σημαντικές αμυντικές συμφωνίες με όλες σχεδόν τις γειτονικές χώρες, όπως με το Ισραήλ, την Αίγυπτο και τον Λίβανο, ενώ αναμένεται πολύ σύντομα και με την Ιορδανία. Σημείωσε, επίσης, ότι για πρώτη φορά έχει υπογραφεί πρόγραμμα στρατιωτικής συνεργασίας με το Ηνωμένο Βασίλειο, κατά την περσινή, πρώτη επίσημη επίσκεψη Υπουργού Άμυνας της Κυπριακής Δημοκρατίας στο Λονδίνο από το 1960. 

Έκανε επίσης αναφορά σε σειρά νέων συμφωνιών ή προγραμμάτων στρατιωτικής συνεργασίας, όπως για παράδειγμα με την Ιταλία, ως επίσης και συμφωνίες για διαβαθμισμένες πληροφορίες με αριθμό ευρωπαϊκών χωρών, ενώ αναμένεται, όπως είπε, το 2017, να υπογραφούν και νέες συμφωνίες με σημαντικές χώρες, όπως για παράδειγμα τη Γερμανία. 

Ο κ. Φωκαΐδης αναφέρθηκε ακόμη στην επικαιροποίηση της αμυντικής συμφωνίας με τη Ρωσία, την επικείμενη επικαιροποίηση της αμυντικής συμφωνίας με τη Γαλλία, ενώ σημαντική ήταν, όπως είπε, κατά το τελευταίο διάστημα, και η αναβάθμιση των σχέσεων με τις ΗΠΑ. 

Όλες αυτές οι συμφωνίες, υπέδειξε ο κ. Υπουργός, δεν είναι μόνο σημαντικές γιατί διαμορφώνουν ένα πλαίσιο συνεργασιών που μας επιτρέπουν να αντιμετωπίσουμε κοινές απειλές, αλλά και γιατί μας επιτρέπουν να ενισχύσουμε και να αναδείξουμε τον ρόλο της Κύπρου ως συνεισφορέα ασφάλειας στην ταραγμένη και ασταθή γειτονιά μας. 

Σε αυτή τη γειτονιά, ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Υπουργός, η Κύπρος «δεν έχει επιλογή να μην επενδύσει στην άμυνα. Όχι μόνο λόγω του συνεχιζόμενου εγκλήματος και του αναχρονισμού της κατοχής εδαφών μιας ευρωπαϊκής χώρας από την Τουρκία, αλλά και για να είναι σε θέση να αντιμετωπίσει τις νέου τύπου απειλές και να ενισχύσει τον ρόλο της Κύπρου ως παραγωγού ασφάλειας στην περιοχή». 

Προς την κατεύθυνση αυτή, ανέφερε ο κ. Υπουργός, σημαντική είναι και η συμβολή του Κέντρου Συντονισμού Έρευνας και Διάσωσης (ΚΣΕΔ), που υπάγεται επιχειρησιακά στο Υπουργείο Άμυνας, και το οποίο έχει καθιερωθεί τα τελευταία χρόνια ως περιφερειακός κόμβος παροχής υπηρεσιών έρευνας και διάσωσης. 

Στον σημερινό σύγχρονο κόσμο, υπογράμμισε ο κ. Υπουργός, «το δίλημμα δεν είναι μεταξύ του να επενδύσει κανείς ή όχι στην άμυνα. Το δίλημμα είναι μεταξύ του να παράγεις ασφάλεια ή να εισάγεις ανασφάλεια».

Η Κύπρος, υπέδειξε ο κ. Υπουργός, στα μάτια των ξένων «θα πρέπει να πάψει να διασυνδέεται μονοσήμαντα με ένα πρόβλημα [με το Κυπριακό πρόβλημα], αλλά θα πρέπει να αναδεικνύεται διαρκώς και ο σταθεροποιητικός ρόλος της Κύπρου, ως μια χώρα μέλος της Ε.Ε., που παράγει ασφάλεια στην περιοχή. 

Μια ενδεχόμενη λύση του Κυπριακού, όπως εύκολα συνάγεται, θα προσδώσει ακόμη μεγαλύτερη δυναμική προς αυτήν την κατεύθυνση. Απαλλαγμένη από το πρόβλημα της κατοχής και της διαίρεσης, η Κύπρος θα μπορεί με ακόμη μεγαλύτερη αξιοπιστία και εξωστρέφεια να αναβαθμίσει τον ρόλο που σήμερα διαδραματίζει.

Γι’ αυτό και η λύση του Κυπριακού δεν πρέπει ποσώς να παραγνωρίζει τη διάσταση αυτή. Η Κύπρος πρέπει να συνεχίσει προς την ίδια κατεύθυνση, ακηδεμόνευτη, μακριά από αναχρονιστικά συστήματα εγγυήσεων, αλλά και με δυνατότητες που θα της επιτρέψουν να συνεχίσει και να ενισχύσει τον ρόλο της ως συνεισφορέας ασφάλειας στην περιοχή».

Ο κ. Φωκαΐδης αναφέρθηκε σε τρεις άξονες στη βάση των οποίων εργάζεται το Υπουργείο για την αναβάθμιση του τομέα της αμυντικής διπλωματίας. Ο πρώτος άξονας αφορά στη διοικητική δομή και στη στελέχωση με κατάλληλο προσωπικό. 

Αναφέρθηκε στη σύσταση ήδη Διπλωματικού Γραφείου και την απόσπαση διπλωμάτη από το Υπουργείο Εξωτερικών και υπογράμμισε τη σύσταση Σώματος Αμυντικής Διπλωματίας, στο πλαίσιο της όλης διοικητικής μεταρρύθμισης του Υπουργείου, προκειμένου τα υπηρετούντα σε αυτό στελέχη, να τοποθετούνται σε διαφορετική επετηρίδα, έτσι ώστε να εξειδικεύονται στο τομέα, να εκπαιδεύονται διαρκώς και να συσσωρεύουν εμπειρία.

Ο δεύτερος άξονας αφορά στη συνεργασία με το Υπουργείο Εξωτερικών, όπου όπως ανέφερε ο κ. Υπουργός, έχει επιτευχθεί σημαντική πρόοδος και με την απόσπαση στρατιωτικών επιτελών στο Υπουργείο Εξωτερικών, ενώ σημείωσε και τη συνεργασία που υπάρχει μεταξύ των επικεφαλής των διπλωματικών μας αντιπροσωπειών στις διάφορες χώρες και των Στρατιωτικών Αντιπροσώπων ή Ακολούθων Άμυνας.

Ο τρίτος άξονας αφορά στη συστηματική αξιοποίηση της επιστημονικής γνώσης και της συνεργασίας με τα πανεπιστήμια. Σημαντικό ρόλο προς αυτή την κατεύθυνση θα διαδραματίσει η Ακαδημία Άμυνας, Ασφάλειας και Διαχείρισης Κρίσεων, με στόχο να αξιοποιηθούν οι δυνατότητες της συστηματικής εκπαίδευσης και της επιστημονικής γνώσης μέσα από συνεργασίες με ακαδημαϊκούς, στον τομέα της χάραξης πολιτικής.

Στην ημερίδα χαιρετισμό κατέθεσε ο Αρχηγός της Εθνικής Φρουράς Αντιστράτηγος Γεώργιος Μπασιακούλης, ενώ μίλησαν ο Γενικός Διευθυντής του Υπουργείου Εξωτερικών Πρέσβυς Αλέξανδρος Ν. Ζήνων με θέμα τις προτεραιότητες της εξωτερικής πολιτικής της Κυπριακής Δημοκρατίας, ο Γενικός Διευθυντής του Υπουργείου Άμυνας κ. Χρίστος Μαληκκίδης με θέμα την ανάπτυξη των στρατιωτικών δυνατοτήτων, την έρευνα και την τεχνολογία στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Άμυνας, και ο Διευθυντής του Στρατιωτικού Επιτελείου του Υπουργού Άμυνας Πλοίαρχος Φυτιρής με θέμα την περιφερειακή συνεργασία στην Ανατολική Μεσόγειο σε θέματα θαλάσσιας ασφάλειας και τον ρόλο του ΚΣΕΔ. 

Έγινε επίσης παρουσίαση από επιτελείς του Υπουργείου Άμυνας του Σχεδίου Αναδιοργάνωσης και Εκσυγχρονισμού της Εθνικής Φρουράς, καθώς και του έργου που επιτελείται από την Εθνική Αρχή Ασφαλείας σε ό,τι αφορά στις συμφωνίες Διαβαθμισμένων Πληροφοριών. 

Εισηγήσεις κατέθεσαν επίσης ο Διευθυντής του Διπλωματικού Γραφείου του Υπουργού Άμυνας, ο Διευθυντής του Τμήματος Αμυντικής Διπλωματίας, ενώ απολογισμό και προγραμματισμό δράσης παρουσίασαν οι επικεφαλής όλων των στρατιωτικών αποστολών της Κύπρου και εθνικοί εμπειρογνώμονες στο εξωτερικό. 

Στην ημερίδα συμμετείχαν όλοι οι Ακόλουθοι Άμυνας, όλοι οι στρατιωτικοί αντιπρόσωποι και εμπειρογνώμονες σε ευρωπαϊκούς θεσμούς και συμμετέχοντες σε όλες τις αποστολές της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του ΟΗΕ, και όλα τα στελέχη του τομέα των Διεθνών Σχέσεων και Αμυντικής Διπλωματίας.

ΠΗΓΗ:http://www.pio.gov.cy/MOI/pio/pio2013.nsf/All/0122CEA591D43810C225809E005722A1?OpenDocument&L=G

Αφήστε το σχόλιό σας

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.