1963: Νίκος Σαμψών και αφέλεια(;) Μακαρίου

Print Friendly, PDF & Email

ΤΗΣ ΦΑΝΟΥΛΑΣ ΑΡΓΥΡΟΥ

5 Ιαν 2017

Ο Αρχιεπίσκοπος θεωρούσε πως «πίσω του είχε τη Μεγάλη Βρετανία» για τα 13 Σημεία
Όπως διαφαίνεται, η τότε κυπριακή κυβέρνηση δεν είχε προετοιμαστεί για αντιμετώπιση ενδεχόμενης τουρκικής ανταρσίας

Το πρωί της 21ης Δεκεμβρίου 2016, από την εκπομπή του στο «Ράδιο Πρώτο» ο αγαπητός Λάζαρος Μαύρος αναμετάδωσε αποσπάσματα συνεντεύξεών του, που είχε πάρει το 1993 από τους Τάσσο Παπαδόπουλο, Βάσο Λυσσαρίδη, Λέλλο Δημητριάδη και Νίκο Σαμψών, και που είχε μεταδώσει από το ονομαζόμενο τότε «Επί των ήχων των ήλων» πρόγραμμά του στις 21 Δεκεμβρίου 1993.

Εισαγωγή Λ.Μ. 21.12.2016

«Σήμερα, 53 χρόνια από την 21η Δεκεμβρίου 1963, ήτανε Σάββατο εκείνη μέρα που ξημέρωνε, με τους πρώτους πυροβολισμούς, πρώτους νεκρούς της τουρκο-ανταρσίας όπως ονομάσθηκε η ένοπλη επίθεση των Τούρκων, προγραμματισμένη, προπαρασκευασμένη πριν ακόμα φύγουν οι Άγγλοι από την Κύπρο από το 1958, η Τουρκία με το γενικό της επιτελείο, το Γραφείο Ειδικού Πολέμου της Τουρκίας, συγκρότησε, οργάνωσε, διοίκησε, εκπαίδευσε, εξόπλισε την τρομοκρατική οργάνωση των Τούρκων ΤΜΤ, διά της οποίας επέβαλε με δολοφονίες κιόλας τον απόλυτο έλεγχο επί της τουρκικής μειονότητας από το 1958, για να εξαπολύσει το 1963 την επίθεση εναντίον των Ελλήνων της Κύπρου και της Κυπριακής Δημοκρατίας, αφού προηγουμένως δολοφόνησε και τους Τουρκοκύπριους δημοσιογράφους της εβδομαδιαίας εφημερίδας ‘Τζουμχουριέτ’ το 1962, Αϊχάν Χικμέτ και Αχμέτ Γιουρκάν…».

Αναμεταδίδοντας τις δηλώσεις Σαμψών ο Λ.Μ. είπε: «Διετέλεσε αγωνιστής της ΕΟΚΑ, διετέλεσε εκδότης της εφημερίδας ‘Μάχη’, διετέλεσε ένας από τους έχοντας λόχο πρασινοσκούφηδων το 1964 στην αντιμετώπιση της τουρκοανταρσίας και μετά έπεσε στο κατάντημα να αναλάβει, μετά το προδοτικό πραξικόπημα της χούντας της 15ης Ιουλίου 1974, και την προεδρία της πραξικοπηματικής κυβέρνησης ο Νίκος Σαμψών, πράγμα για το οποίο φυλακίστηκε κιόλας.

Οι πρασινοσκούφηδες του Σαμψών το 1964, οι κοκκινοσκούφηδες, ο λόχος του Βάσου Λυσσαρίδη το 1964, υπερασπίστηκαν τη Λευκωσία στο ξενοδοχείο Κορνάρο, στις μάχες του Πενταδακτύλου ήταν η οργάνωση Ακρίτας με επικεφαλής τον τότε Υπουργό Εσωτερικών Πολύκαρπο Γιωρκάτζη, τον Γλ. Κληρίδη, τον Τ. Παπαδόπουλο, τον Νίκο Κόσιη και άλλους. Να ακούσουμε ένα απόσπασμα από τα όσα μας είπε το 1993 ζώντας τότε ο Νίκος ο Σαμψών».

Οι δηλώσεις Σαμψών

Στη συνέντευξη ο Νίκος Σαμψών απάντησε σε ερωτήσεις του Λ.Μ. Είπε ότι περίμεναν την τουρκική ανταρσία, ο ίδιος είχε πληροφορίες από πληρωμένους από τη «Μάχη» Τούρκους πράκτορές του, τις οποίες μεταβίβαζε στον ίδιο τον Μακάριο και τον τότε Υπουργό Εσωτερικών Πολύκαρπο Γιωρκάτζη, οι Τούρκοι προετοιμάζονταν από την ημέρα της υπογραφής των συμφωνιών Ζυρίχης και Λονδίνου, παράδειγμα το πλοιάριο «Ντενίς» με τις τεράστιες ποσότητες οπλισμού που αυτοβύθισαν οι Τούρκοι, όταν τους εντόπισε ανοικτά της Κερύνειας βρετανικό πολεμικό σκάφος.

Τα όπλα που είχε ο λόχος του δεν οφείλονταν σε προετοιμασία της κυπριακής κυβέρνησης, αλλά γιατί ήσαν κλεμμένα από φίλους του από τις βρετανικές βάσεις και ότι εκείνα τα όπλα ήταν που έσωσαν τη Λευκωσία από ολοκληρωτική κατάληψη το 1964. Ως προς το αν ήταν λανθασμένη η πρόταση Μακαρίου τροποποίησης του Συντάγματος με τα 13 Σημεία, η απάντηση Σαμψών πιο κάτω, αφού τόνισε ότι η κυπριακή κυβέρνηση δεν είχε προετοιμαστεί για αντιμετώπιση τουρκικής ανταρσίας.

Ν.Σ.: «Επειδή έζησα όλη τη διαδικασία της αλλαγής των 13 Σημείων του Συντάγματος, είμαι ένας από εκείνους που ο Μακάριος είχε καλέσει σε σύσκεψη και μας ανακοίνωσε την πρόθεσή του να ζητήσει αλλαγή του Συντάγματος. Ο μόνος που έφερε ένταση ήμουν εγώ. Ρώτησα, αν είμαστε προετοιμασμένοι στρατιωτικά να αντιμετωπίσουμε τουρκική ανταρσία και ερώτησα τον Μακάριο, εάν φέραμε όπλα για αντιμετώπιση ανταρσίας.

Ο Μακάριος μου απάντησε ότι δεν θα γίνει τουρκική ανταρσία, διότι πίσω μας είναι η Μεγάλη Βρετανία. Τότε απάντησα εγώ ότι, εάν είναι οι Εγγλέζοι που βρίσκονται πίσω από την πρόθεσή του να αλλάξει το Σύνταγμα, τότε οδεύουμε με μαθηματική ακρίβεια εις την διχοτόμησιν της Κύπρου…».

Τα 13 Σημεία

Το αυθεντικό ιστορικό των 13 Σημείων, για την άμεση βρετανική ανάμειξη και τη βρετανική καθοδήγηση του Μακαρίου ως προς την προετοιμασία των, από τον τότε Βρετανό Ύπατο Αρμοστή στη Λευκωσία Σερ Άρθουρ Κλαρκ με οδηγίες του Λονδίνου, όπως διαβεβαιώνει (ο Κλαρκ) οι προτάσεις θα ήσαν λογικές και δίκαιες για τα τουρκικά συμφέροντα, γράφτηκε το 1971 από τον τότε αξιωματούχο στο Φόρεϊν Όφις Kiran Prendergast, το δημοσίευσα στη «Σημερινή» κατά την αποδέσμευσή του 39 χρόνια αργότερα με τα έγγραφα για το έτος 1971.

Ολόκληρη τη δημοσίευσή μου περιέλαβε στο βιβλίο του «Ραούφ Ντενκτάς» ο αγαπητός Χαράλαμπος Χαραλαμπίδης, εκδόσεις ΓΕΡΜΑΝΟΣ 2003. Το καλύπτω και εγώ στο δικό μου βιβλίο «Top Secret», που κυκλοφορήσαμε με την εφημερίδα «Σημερινή» το 2004, επίσης από τις εκδόσεις ΓΕΡΜΑΝΟΣ, καθώς και στο δίγλωσσο βιβλίο «ΑΙΜΑΤΗΡΗ ΑΛΗΘΕΙΑ – BLOODY TRUTH» της Κίνησης για Ελευθερία και Δικαιοσύνη στην Κύπρο.

(Ο Kiran Prendergast αργότερα έγινε «Σερ» και κατά την περίοδο του Σχεδίου Ανάν επισκέφθηκε την Κύπρο ως αναπληρωτής ΓΓ του ΟΗΕ και είχε μεγάλη ανάμειξη στο σχέδιο. Είναι αντιπρόεδρος του Anglo-Turkish Society).

«Τότε, οδεύουμε με μαθηματική ακρίβεια προς διχοτόμηση»

Το πόσο δίκαιο είχε ο μ. Νίκος Σαμψών με την απάντησή του προς τον Μακάριο, όταν του είπε «δεν θα γίνει τουρκική ανταρσία, διότι πίσω μας είναι η Μεγάλη Βρετανία», μας το αποκάλυψαν και πάλι τα ιστορικά και επίσημα βρετανικά έγγραφα στο Κρατικό Αρχείο.

1) Μετά την εκδήλωση του τουρκικού πραξικοπήματος για ανατροπή της Κυπριακής Δημοκρατίας τα Χριστούγεννα του 1963, ο τότε Βρετανός Πρωθυπουργός εξέδωσε την εξής οδηγία προς τον Υπουργό Αποικιών του, που είχε φθάσει στην Κύπρο, για να ξέρει πώς να ενεργήσει! «Δεν έχουμε πρόθεση να χρησιμοποιήσουμε τις δυνάμεις μας, έστω και αν οι Τούρκοι εισβάλουν, και δεν νομίζω με το να μπλοφάρουμε θα μας βοηθήσει…». Την ίδια απόφαση επαναβεβαίωσαν οι Βρετανοί το 1972 και το έκαναν πράξη το 1974. (Σελ. 60 στο βιβλίο μου «Διζωνική Εκτέλεση της Κ.Δ 1955-2011» και στο αγγλικό μου βιβλίο «Conspiracy or Blunder?»).

2) Στις 3 Ιανουαρίου 1964 το Φόρεϊν Όφις ήδη επεξεργαζόταν την αντικατάσταση της Κυπριακής Δημοκρατίας με δύο «constituent states», όπως ζητούσε ο τότε Υπουργός Εξωτερικών Ερκίν, που επισκέφθηκε τις μέρες εκείνες το Λονδίνο για διαβουλεύσεις. Και στη συνέχεια τον Φεβρουάριο του 1964 το Τμήμα Σχεδιασμού του Φόρεϊν Όφις ετοίμασε σχέδιο για το «Μέλλον της Κύπρου», βάζοντας επί χάρτου τον σχεδιασμό για διχοτομική/ομοσπονδιακή λύση και για μια τουρκική εισβολή, και τι μέτρα έπρεπε να πάρουν μέχρι τότε.

Αποκοπή σχέσεων Κύπρου με Ελλάδα και ότι «η σημερινή μετακίνηση πληθυσμού θα συνεχιστεί, με τους Τούρκους να μαζεύονται στη βόρεια πλευρά του νησιού. Όσο πιο πολύ επιτυγχάνεται αυτό, τόσο πιο ενδεικτική και αποδεκτή θα είναι η λύση του είδους που περιγράφεται στην πρώτη παράγραφο πιο πάνω».

Βρετανικό σχέδιο διαμελισμού

Στις 23 Απριλίου 1964, η τότε εφημερίδα της Κύπρου «Ελευθερία» έγραφε για δημοσιεύματα των «Τάιμς» και «Ντέιλι Τέλεγκραφ» στο Λονδίνο, με ταυτόσημες πληροφορίες προερχόμενες από το γραφείο του Βρετανού Πρωθυπουργού, και που αναφέρονταν σε βρετανικό σχέδιο διαμελισμού της Κύπρου, πίσω από το οποίο βρισκόταν ο Υπουργός της Κοινοπολιτείας…

«Φιλελεύθερος» – 21 Φεβρουαρίου 1964, «Το σατανικόν σχέδιον – Κατηρτίσθη από της 14.9.1963 από τους Κουτσιούκ και Ντενκτάς – Στόχος – Δημιουργία Τουρκικής Κυπριακής Δημοκρατίας.

Το έγγραφον της τουρκικής συνωμοσίας

Πλήρης συνεργασία της Τουρκίας διά την εφαρμογή της ανταρσίας προς κατάλυσιν της Δημοκρατίας. (Αναφερόταν στο έγγραφο που βρέθηκε στο γραφείο του Τουρκοκύπριου Υπουργού Πλουμέρ, με τον σχεδιασμό του πραξικοπήματος).

«Φιλελεύθερος» – 23 Φεβρουαρίου 1964 – ΝΕΟΝ ΑΠΟΡΡΗΤΟΝ Τουρκικόν έγγραφον ΣΥΝΤΑΡΑΚΤΙΚΑΙ αποκαλύψεις της συνωμοσίας, ΑΠΡΟΚΑΛΥΠΤΟΣ η συνενοχή της Τουρκίας.

Συνεφώνησαν μετά του Μεντερές προ της υπογραφής των συμφωνιών Ζυρίχης επί της «τελικής λύσεως». (Η αναφορά αυτή καλύπτει τη μυστική συμφωνία Υπ. Αποικιών Lennox-Boyd και Τούρκου πρωθυπουργού A. Μεντερές στην Κωνσταντινούπολη, στις 16 Δεκεμβρίου 1956 – όπου συμφωνήθηκε η δήλωση στις 19.12.1956 στη Βουλή των Κοινοτήτων για ξεχωριστή αυτοδιάθεση της μειονότητας του 18% των Τουρκοκυπρίων. Βλέπε βιβλίο της γράφουσας «Διζωνική Εκτέλεση της ΚΔ 1955-2011» και πρόσφατο άρθρο του Δρος Κλέαρχου Κυριακίδη, 17 Δεκεμβρίου 2016 στη «Σημερινή», «Η προέλευση της προτεινόμενης λύσης ΔΔΟ»).

Αργότερα το 1964, έγγραφο του Φόρεϊν Όφις κάνει σκέψεις ότι στο μέλλον ίσως χρειαζόταν κάποιο πραξικόπημα για να υλοποιηθούν τα σχέδιά τους, όμως, θα έπρεπε να τύχει άκρας μυστικότητας και να μη φαίνεται πουθενά ότι οι Βρετανοί έχουν οποιαδήποτε γνώση…

Υ.Γ. Πριν από χρόνια, και δεν θυμάμαι αν ήταν ζώντος ή όχι του μ. Νίκου Σαμψών, είχα γράψει ότι εμείς που ζούσαμε τότε στη Νεάπολη Λευκωσίας, γλυτώσαμε από τουρκική εξόντωση, όταν βρεθήκαμε τον Δεκέμβριο του 1963 αποκλεισμένοι για 15 μέρες και περιτριγυρισμένοι από Τουρκοκυπρίους, με τρόφιμα να μας έρχονται από τον Ερυθρό Σταυρό στο σπίτι του πρώην υπουργού Παιδείας και Πολιτισμού Ουράνιου Ιωαννίδη (οικογενειακό σπίτι του παππού του) απ’ όπου διανέμονταν τα τρόφιμα, χάρη στην επιχείρηση του λόχου του Νίκου Σαμψών. Που μας έσωσε ανοίγοντας τον δρόμο μέσω Ομορφίτας…

(Πρώτη δημοσίευση www.tanea-diaspora.net 30.12.2016)

ΦΑΝΟΥΛΑ ΑΡΓΥΡΟΥ
Ερευνήτρια/δημοσιογράφος

ΠΗΓΗ:http://www.sigmalive.com/simerini/politics/393558/1963-nikos-sampson-kai-afeleia-makariou

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.