Η Κίνα κλιμακώνει τη συνοριακή διαμάχη με την Ταϊβάν

18/2/2024

Το άρθρο αποτελεί μετάφραση του China Escalates Border Dispute with Taiwan

γράφει ο John R. Mills*

Με τις εκλογές του Ιανουαρίου στην Ταϊβάν να δίνουν ένα διαφορετικό αποτέλεσμα από αυτό που ήλπιζε η ηπειρωτική Κίνα, η ΛΔΚ εισήγαγε ένα νέο σύστημα που μπορεί να έχει καταστροφικές διεθνείς συνέπειες: την αλλαγή της συνήθους διαδικασίας ελέγχου εναέριας κυκλοφορίας. Ως αποτέλεσμα, υπάρχει τώρα παθητικό-επιθετικός οπλισμός της πολιτικής εναέριας κυκλοφορίας στα αμφισβητούμενα στενά της Ταϊβάν

Οποιοσδήποτε πιλότος ή ελεγκτής εναέριας κυκλοφορίας θα θεωρούσε ότι οι κινεζικές αλλαγές προκαλούν ανησυχία. Η διαδρομή M503 είναι η νότια διαδρομή που χρησιμοποιεί η εναέρια κυκλοφορία για να πετάξει αριστερά ή δυτικά της γραμμής που χωρίζει τον εναέριο χώρο της Κίνας από την Ταϊβάν. Το M503 τροφοδοτεί επίσης δύο δεξιές στροφές (W122 και W123) που πηγαίνουν στα αεροδρόμια της ηπειρωτικής Κίνας, αλλά σχεδόν πετούν πάνω από το Matsu και το Kinmen, δύο κομητείες της Ταϊβάν, μόλις χιλιάδες πόδια μακριά από τις ακτές της Κίνας. Σε μια κίνηση πολιτικής κλιμάκωσης, η Κίνα έχει πλέον μετακινήσει τη διαδρομή M503 ακριβώς απέναντι στη γραμμή διαχωρισμού στα στενά της Ταϊβάν.

Η εκ νέου δρομολόγηση του M503 για να παρακάμψει την κεντρική γραμμή ωφελεί τις κινεζικές φιλοδοξίες να κυριαρχήσουν στην Ταϊβάν υποστηρίζοντας πιθανές επιχειρήσεις «γκρίζας ζώνης». Τώρα, οι Ταϊβανέζοι έχουν πολύ λιγότερο χρόνο για να αντιδράσουν, να αμφισβητήσουν και να συνοδέψουν αεροσκάφη έξω από τον εναέριο χώρο τους. Επιπλέον, είναι ένας γνωστικός πόλεμος με την Κίνα να λέει στους Ταϊβανέζους, «Δεν υπάρχει τέτοιο πράγμα όπως η «μέση γραμμή» του στενού της Ταϊβάν».

Στις 9 Ιανουαρίου, πριν από τις εκλογές στην Ταϊβάν, η Κίνα πραγματοποίησε εκτόξευση πυραύλου πάνω από τη χώρα, η οποία αργότερα εξηγήθηκε ως μη στρατιωτική εκτόξευση στο διάστημα. Η κίνηση του M503 βοήθησε επίσης να δημιουργηθεί ένα μεγαλύτερο κινεζικό απόθεμα μεταξύ της Ταϊβάν και των κομητειών Matsu και Kinmen της, απομονώνοντας περαιτέρω αυτές τις κομητείες και βοηθώντας την Κίνα να κρατήσει μακριά τις ενισχύσεις της Ταϊβάν εάν το Κινεζικό Κομμουνιστικό Κόμμα (CCP) αποφασίσει να κάνει μια ήπια εισβολή στο Matsu και Kinmen.

Ο κίνδυνος είναι ότι τα πολιτικά αεροσκάφη εισάγονται τώρα ως τακτική στην αυξανόμενη ένταση μεταξύ Κίνας και Ταϊβάν. Τι θα γινόταν αν αυτά τα αεροσκάφη ήταν γεμάτα με στρατεύματα ειδικής επιχείρησης που έπρεπε να πραγματοποιήσουν μια «έκτακτη» προσγείωση χωρίς προειδοποίηση στο Matsu και το Kinmen για να καταλάβουν αυτά τα μπροστινά αεροδρόμια της Ταϊβάν; Αυτό δίνει μόνο στην Ταϊβάν λεπτά ή και δευτερόλεπτα για τη λήψη κρίσιμων αποφάσεων.

Όπως έχει δείξει το παρελθόν, η εισαγωγή πολιτικών αεροσκαφών σε τέτοιες καταστάσεις μπορεί να αποβεί μοιραία. Το KAL 007 ήταν η πτήση της Κορεατικής Αερογραμμής που καταρρίφθηκε από τους Σοβιετικούς Αναχαιτίστηκε το 1983, καθώς κατευθυνόταν από την Αλάσκα στη Νότια Κορέα και παρέσυρε πάνω από το σοβιετικό έδαφος. Καταρρίφθηκαν με έναν τυπικά τραμπούκο και βάναυσο σοβιετικό τρόπο, και οι 269 επιβάτες χάθηκαν παρά το γεγονός ότι οι σοβιετικοί αναχαιτιστές είχαν άμεση οπτική επιβεβαίωση ότι επρόκειτο για πολιτικά αεροσκάφη. Το USS Vincennes κατέρριψε ένα ιρανικό αεροσκάφος που πλησίασε το πλοίο το 1988, καθώς βρισκόταν σε ζωντανή μάχη με τις ιρανικές ναυτικές δυνάμεις. Ανεξάρτητα από το εάν το προφίλ δρομολόγησης και πτήσης του ιρανικού αεροσκάφους ήταν σκόπιμα ή όχι, 290 σκοτώθηκαν σε εκείνη την κατάρριψη.

Οι ενέργειες των κινεζικών αεροπορικών αρχών υποστηρίζουν τις κακοήθεις δραστηριότητες καταναγκασμού του Κινεζικού Κομμουνιστικού Κόμματος (ΚΚΚ). Ωστόσο, ο νόμος για τις σχέσεις της Ταϊβάν του 1979 αναφέρει την υποστήριξη από τις Ηνωμένες Πολιτείες σε περίπτωση καταναγκαστικής δράσης που απευθύνεται στην Ταϊβάν. Το Υπουργείο Εξωτερικών της Ταϊβάν καταδίκασε επίσης σθεναρά αυτές τις ενέργειες, επισημαίνοντας παράλληλα την παραβίαση των κανονισμών του Διεθνούς Οργανισμού Πολιτικής Αεροπορίας (ICAO) από την Κίνα. Το Υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ ήταν επίσης επικριτικό για αυτήν την κινεζική εκστρατεία πίεσης.

Η τρέχουσα κατάσταση είναι ταυτόχρονα καταναγκαστική και επικίνδυνη, με την πιθανότητα τα πολιτικά αεροσκάφη να χρησιμοποιηθούν ως ανθρώπινες ασπίδες για το ΚΚΚ. Ο παραλογισμός, οι ευκαιρίες για θανατηφόρα λάθη και τα μεγάλα διακυβεύματα αυτής της κατάστασης απαιτούν την εκπροσώπηση της Ταϊβάν στις διαδικασίες του Διεθνούς Οργανισμού Πολιτικής Αεροπορίας (ICAO).

Ο John R. Mills είναι συνταξιούχος συνταγματάρχης του Στρατού των ΗΠΑ και πρώην Διευθυντής Πολιτικής, Στρατηγικής και Διεθνών Υποθέσεων Κυβερνοασφάλειας στο Γραφείο του Υπουργού Άμυνας. Ο Τζον υπηρέτησε τα τελευταία σαράντα χρόνια, από τον Ψυχρό Πόλεμο μέχρι την εποχή του ανταγωνισμού των μεγάλων δυνάμεων. Αυτή η υπηρεσία ήταν ένστολη και ως ανώτερος πολιτικός για το Υπουργείο Άμυνας. Ο John είναι τακτικός συνεργάτης πολλών εταιρειών έντυπων και ραδιοτηλεοπτικών μέσων.

ΠΗΓΗ:https://nationalinterest.org/feature/china-escalates-border-dispute-taiwan-209376