Πράσινο φως από το Ευρωκοινοβούλιο στο έργο GREGY για την ηλεκτρική διασύνδεση με Αίγυπτο

19/3/2024

γράφει ο  Γιώργος Κωστούλας

Το «πράσινο φως» και από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο έλαβε η ηλεκτρική διασύνδεση Ελλάδας-Αιγύπτου, το έργο GREGY – Green Energy Interconnector του Ομίλου Κοπελούζου. Η ηλεκτρική διασύνδεση των δύο κρατών εντάχθηκε και επισήμως στη λίστα Έργων Αμοιβαίου Ενδιαφέροντος (Projects of Mutual Interest, PMI) της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αφού η λίστα κατάφερε και πήρε τη σύμφωνη γνώμη και του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στις 12 Μαρτίου.

Το υποθαλάσσιο ηλεκτρικό καλώδιο με δυνατότητα αμφίδρομης μεταφοράς ενέργειας και συνολικού προϋπολογισμού 3,569 δισ. ευρώ, θα μεταφέρει ηλεκτρική ενέργεια από Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας της Αιγύπτου. Συγκεκριμένα, 3.000 μεγαβάτ πράσινης ηλεκτρικής ενέργειας θα μεταφέρονται στην Ελλάδα, τα οποία θα παράγονται από 9,5 GW Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ) που θα κατασκευάσει και λειτουργήσει ο Όμιλος Κοπελούζου στην Αίγυπτο. Τα 3.000 αυτά μεγαβάτ ηλεκτρικής ενέργειας που θα μεταφέρει το έργο GREGY, θα αντικαταστήσουν 4,5 δισ. κυβικά μέτρα φυσικού αερίου ετησίως και θα μειώσουν τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα κατά 10 εκατ. τόνους ετησίως.

Τα οφέλη της ηλεκτρικής διασύνδεσης θα είναι ιδιαίτερα σημαντικά για τη χώρα μας, αφού με το GREGY η Ελλάδα θα μπει οριστικά στον πράσινο κύκλο της ενεργειακής της μετάβασης, εισάγοντας την σε μια νέα εποχή από οικονομική και γεωστρατηγική άποψη. Το GREGY εκτός από τα σημαντικά ενεργειακά, περιβαλλοντικά και οικονομικά οφέλη που θα έχει για την Ελλάδα και την ευρύτερη περιοχή, αποτελεί ένα ιδιαίτερα σημαντικό γεωπολιτικό έργο και το θεμέλιο λίθο για τη δημιουργία διαδρόμων Βορρά – Νότου και τη μεταφορά πράσινης ενέργειας.

Η εξέλιξη της έγκρισης της ηλεκτρικής διασύνδεσης από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, έρχεται να υπογραμμίσει την αξία του έργου για όλη την ευρωπαϊκή ήπειρο, καθώς θα έχει καίρια συμβολή στην αξιοποίηση του πλούσιου «πράσινου» δυναμικού της Αιγύπτου. Έτσι, η Ευρώπη θα καταφέρει να απανθρακοποιήσει ταχύτερα το ενεργειακό της μείγμα, να διαφοροποιήσει τις πηγές ενεργειακού εφοδιασμού της και να επιταχύνει τον εξηλεκτρισμό της οικονομίας της προς όφελος των ίδιων των κρατών της αλλά και των Ευρωπαίων πολιτών, όπως διαφάνηκε και με την απόφαση της 12ης Μαρτίου.

Μητσοτάκης: Επαναβεβαιώθηκε η δέσμευση για το GREGY

Το έργο συζητήθηκε και στη συνάντηση που είχε την Κυριακή ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης με τον Πρόεδρο της Αιγύπτου Αμπντέλ Φατάχ Αλ Σίσι, στο Κάιρο, πριν από την έναρξη της πολυμερούς συνάντησης της προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν και Ευρωπαίων ηγετών με τον Αιγύπτιο Πρόεδρο για την αναβάθμιση των σχέσεων ΕΕ – Αιγύπτου σε Συνολική και Στρατηγική εταιρική σχέση.

Μετά τη συνάντηση ο κ. Μητσοτάκης, δήλωσε ότι «αναφερθήκαμε στο μέλλον της συνεργασίας μας στον τομέα της ενέργειας, ο οποίος ενέχει μεγάλες δυνατότητες και για τις δύο πλευρές. Η Αίγυπτος έχει τη δυνατότητα να γίνει μία μεγάλη δύναμη στην παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από τον άνεμο και τον ήλιο και επαναβεβαιώσαμε τη δέσμευσή μας να συνεχίσουμε να προωθούμε έργα όπως η ηλεκτρική διασύνδεση GREGY μεταξύ Αιγύπτου και Ελλάδας, η οποία πρόσφατα αναγνωρίστηκε ως Έργο Αμοιβαίου Ενδιαφέροντος από την Ευρωπαϊκή Ένωση.»

Αναφορά στο έργο έκανε και η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. «Μαζί αναπτύσσουμε το έργο ηλεκτρικής διασύνδεσης GREGY. Για να συνδέσει την Αίγυπτο με την Ελλάδα. Φέρνοντας πιο κοντά τις δύο ακτές της Μεσογείου. Η Αίγυπτος έχει επίσης τους πόρους για να γίνει κόμβος Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας, ιδίως όταν πρόκειται για ανανεώσιμο υδρογόνο», υπογράμμισε η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν.

Αναφορά στο έργο υπάρχει και στην Κοινή Διακήρυξη ΕΕ – Αιγύπτου. Συγκεκριμένα, αναφέρεται ότι «η Ευρωπαϊκή Ένωση και η Αίγυπτος αναγνωρίζουν ότι η νέα γεωπολιτική και ενεργειακή πραγματικότητα απαιτεί την εμβάθυνση της υφιστάμενης συνεργασίας τους για τη στήριξη της ενεργειακής τους ασφάλειας. Γι’ αυτό το σκοπό, συμφωνούν να ενισχύσουν τη συνεργασία, με έμφαση στις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας και τις δράσεις για την ενεργειακή απόδοση, όπως επίσης και τη συνεργασία σε άλλες ασφαλείς, βιώσιμες τεχνολογίες χαμηλών εκπομπών άνθρακα, αξιοποιώντας το σημαντικό δυναμικό της Αιγύπτου για την αποδοτική από πλευράς κόστους επέκταση της παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από ΑΠΕ, μέσω έργων όπως το GREGY Interconnector».

ΠΗΓΗ:https://www.energygame.gr/ilektrismos/370389/prasino-fos-apo-to-evrokoinovoulio-sto-ergo-gregy-gia-tin-ilektriki-diasyndesi-me-aigypto/