Σβήνει τις ψευδαισθήσεις ο Ερντογάν

Print Friendly, PDF & Email

24/3/2024

Ενώ η Ολγκίν ψάχνει για κοινό έδαφος μεταξύ δύο ισότιμων συντιστώντων κρατών και δύο χωριστών κρατών, ο Σουλτάνος πάει ένα βήμα παρακάτω και θέλει πλήρη τουρκοποίηση της Κύπρου

Ο Τούρκος Πρόεδρος, Ταγίπ Ερντογάν, με δηλώσεις του την περασμένη εβδομάδα, έσβησε τις ψευδαισθήσεις των Αθηνών και της Λευκωσίας, οι οποίες τον ήθελαν να είναι έτοιμος για λύση συνδιαλλαγής και έντιμου συμβιβασμού είτε στο Αιγαίο είτε στην Κύπρο.

Όπως είπε ο Τούρκος Πρόεδρος, μιλώντας σε νεαρούς αξιωματικούς της χώρας του, η Τουρκία θα μπορούσε να καταλάβει ολόκληρη την Κύπρο το 1974, αλλά η τότε κυβέρνηση Ετζεβίτ δεν το έπραξε καθότι υπέκυψε σε εξωτερικές πιέσεις. Δεν έκρυψε ούτε ο ίδιος, ούτε οι Υπουργοί του, όπως των Εξωτερικών Χακάν Φιντάν, οι οποίοι πήραν τη σκυτάλη από τον κ. Ερντογάν και προέβησαν σε νέες τοποθετήσεις με τις οποίες μας υπενθυμίζουν ότι η Τουρκία εξαπλώνεται πέραν των συνόρων της και ότι αταλάντευτος στόχος παραμένει η πλήρης τουρκοποίηση της Κύπρου.

Η Ελλάδα, τονίζουν, «οφείλει να προετοιμάζεται και να προβεί σε όλες τις απαιτούμενες ενέργειες, ώστε σε βάθος χρόνου να αναγκάσει την Τουρκία να αποσύρει τα στρατεύματα κατοχής και να εγκαταλείψει τον θανάσιμο πολιτισμικό εναγκαλισμό δήθεν ‘‘προστασίας’’ της τουρκοκυπριακής κοινότητας».

«Η χούντα των Αθηνών, ερήμην του ελληνικού λαού και υπακούοντας τις εντολές ξένων κέντρων, σχεδίασε και εκτέλεσε το προδοτικό πραξικόπημα εναντίον της νόμιμης Κυβέρνησης της Κύπρου, που έδωσε το πρόσχημα και την αφορμή στην Τουρκία να εισβάλει στην Κύπρο στις 20 Ιουλίου 1974. Η συνεχιζόμενη κατοχή του βόρειου τμήματος της Κύπρου από τα τουρκικά στρατεύματα και η μεθόδευση αναβάθμισης του υποτελούς κατοχικού καθεστώτος αποτελούν διαρκείς μονομερείς παραβιάσεις της Συνθήκης Εγγυήσεως και Συμμαχίας από την Τουρκία. Η Ελλάδα, ως μία από τις τρεις εγγυήτριες δυνάμεις “είχε και έχει το δικαίωμα αλλά και την υποχρέωση να επέμβει συλλογικά ή μονομερώς, με σκοπό την αποκατάσταση της συνταγματικής τάξης”. Χάριν μάλιστα της ιστορικής μνήμης, δεν πρέπει να μας διαφεύγει ότι η αποκατάσταση της Δημοκρατίας στην Ελλάδα το 1974, οικοδομήθηκε στα ερείπια της κυπριακής τραγωδίας».

«Εμείς δεν επιδιώκουμε να υποκαταστήσουμε τους αρμόδιους για τον σχεδιασμό της εξωτερικής πολιτικής Κύπρου και Ελλάδας. Όμως δεν θα δεχθούμε να επαναληφθεί η ρήση “Η Κύπρος κείται μακράν”, γιατί παρόμοιες νοοτροπίες και πρακτικές θα οδηγήσουν τον Ελληνισμό στον όλεθρο και σε νέες εθνικές τραγωδίες, πολλώ δε μάλλον αυτήν τη φορά υπό το ένδυμα της φερόμενης “εξομάλυνσης σχέσεων και των διακηρύξεων φιλίας”!!! Αναμένουμε, ελπίζουμε και ευχόμαστε οι σκέψεις αυτές να συνοδεύσουν τον Πρωθυπουργό στην συνάντησή του με τον κατοχικό ηγέτη», καταλήγει η ανακοίνωση.

ΠΗΓΗ:https://simerini.sigmalive.com/article/2024/3/24/sbenei-tis-pseudaistheseis-o-erntogan/